Вода має велике значення для організму людини.
Вона є середовищем, в якому живуть клітини і підтримується зв’язок між ними, а також є основою всіх рідин в організмі (крові, лімфи, травних соків).
Вода бере участь в обміні речовин, виводить з організму непотрібні і шкідливі продукти.
Питна вода повинна бути прозорою, безбарвною, приємною на смак, без запаху, сторонніхприсмаків і шкідливих мікроорганізмів, мати освіжаючі властивості.
Смак, запах і твердість води залежать від наявності в ній різних солей. Солі окису заліза надають воді неприємного присмаку, сірчанокислий калій — в’яжучого смаку, сірчанокислий магній — гіркого, хлористий натрій — солоного присмаку, солі магнію і кальцію роблять воду твердою.
Твердість залежить від вмісту іонів кальцію і магнію в 1 л води.