Урок:

: Технологія приготування рідкого прісного тіста та виробів з нього: налисників з різними фаршами, оладок на кислому молоці тощо. Вихід, вимоги до якості. Правила відпуску

Вміст уроку:

Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.

Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.

1:

Теоретичний блок

 Технологія приготування рідкого прісного тіста та виробів з нього: налисників з різними фаршами, оладок на кислому молоці тощо. Вихід, вимоги до якості. Правила відпуску

План

1. Технологія приготування рідкого прісного тіста та виробів з нього

2. Особливості приготування налисників з різними фаршами, оладків на кислому молоці та галушок з рідкого тіста

3. Вихід, вимоги до якості. Правила відпуску виробів з рідкого тіста

             Налисники (млинчики) – напівфабрикат (оболонка). Яйця, сіль, цукор розмішують, додають холодне молоко або воду (50% норми). Цю суміш вливають у просіяне борошно і збивають до однорідної маси, поступово додаючи молоко або воду. Готове рідке тісто проціджують. Млинчики випікають на змащених жиром і розігрітих сковорідках діаметром 24—26 см або електричній обертовій жаровні. Для млинчиків з м’ясом, сиром тісто підсмажують з одного боку, а для млинчиків з повидлом, яблуками, варенням, сметаною — з обох.

                Налисники з м’ясною, ліверною, яблучною начинками, джемом, повидлом, варенням, сметаною.

               На підсмажений бік млинчика кладуть м’ясний, ліверний або сирний фарш, загортають у вигляді плоского прямокутника, обсмажують до утворення рум’яної кірочки і ставлять у жарову шафу на 5—6 хв.

У разі приготування млинчиків з фруктовими начинками або сметаною їм надають форми трикутника, збризкують маргарином і запікають у жаровій шафі 7—10 хв.

Подають по 2 шт. на порцію.

Млинчики з м’ясним або ліверним фаршем поливають розтопленим маслом. Млинчики з фруктовими начинками подають з цукровою пудрою, з сиром або без начинки подають зі сметаною.

                 Оладки на кислому молоці.

               Яйця збивають з цукром, додають кисле молоко, борошно і соду, все добре перемішують і залишають на 20хв. На поверхні тіста мають з'явитися бульбашки. Не перемішуючи тіста, викладають його ложкою на сковороду з розігрітою олією і смажать з двох сторін до утворення рум'яної кірочки. Готові оладки посипають цукровою пудрою, можна подати зі сметаною. 

                  Галушки з рідкого тіста. 

            До просіяного борошна додають збиті яйця, розчин солі, воду і замішують тісто консистенції густої сметани. Тісто набирають у тарілку і з допомогою ложки кладуть у киплячу воду галушки, варять 5—10 хв. до готовності (галушки спливають на поверхню). Готові галушки виймають шумівкою, кладуть у друшляк або сито, щоб стекла вода, викладають у посуд, заправляють розтопленим вершковим маслом, щоб галушки не зліпилися. Використовують як гарнір до м’ясних соусних страв.

                  Вимоги до якості 

            Млинчики з начинкою — прямокутної форми, з добре підрум’яненою поверхнею, политі вершковим маслом або сметаною чи посипані цукровою пудрою. Смак і запах — приємні, властиві смаженому виробу з прісного тіста з начинкою. Колір поверхні — від золотистого до світло_коричневого, смак начинки відповідає певному її виду. Консистенція млинчиків і начинки — м’яка, кірочка — хрустка, еластична.

            Оладки — форма овальна або кругла, вироби завтовшки 5-6мм., добре пропечені, политі маслом, сметаною, медом або варенням, або посипані цукровою пудрою. Смак злегка солодкуватий, у міру солоний. Запах смаженого тіста і жиру, на якому вони смажилися. Колір поверхні від золотисто-жовтого до світло-коричневого, на розрізі жовтий. Консистенція – крупно пориста, м’яка, еластична.

          Галушки — правильної форми, поверхня гладенька, без тріщин. Консистенція — м’яка. Смак і запах відповідають виробу з прісного тіста з певного виду борошна. Колір на розрізі — від світло-сірого до світло-кремового.

2:

Вільне введення тексту

12 з 12 балів

ДАТИ ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ ТА ВИКОНАТИ ЗАВДАННЯ:

1. Яка технологія приготування рідкого прісного тіста?

2. Складіть технологічну схему приготування налисники з сирною начинкою.

3. Як готують оладки на кислому молоці?

4. Які правила відпуску виробів з рідкого тіста?

Рефлексія від 6 учнів

Сподобався:

6 0

Зрозумілий:

6 0

Потрібні роз'яснення:

6 0
Рекомендуємо

Уроки 2-3 Технологія приготування пісочного тіста. Дефекти готових виробів та їх усунення. Приготування виробів із пісочного тіста.

Уроки 2-3 Технологія приготування пісочного тіста. Дефекти готових виробів та їх усунення. Приготування виробів із пісочного тіста.

870

Аватар профіля Сатушкіна Альона Володимирівна
Трудове навчання
7—8 клас

20 грн

Технологія виготовлення вишитих виробів. Інструктаж з БЖД.

Технологія виготовлення вишитих виробів. Інструктаж з БЖД.

553

Аватар профіля Півнюк Олена Вікторівна
Трудове навчання
9 клас

50 грн

Контроль якості виробу. Технологічний етап виготовлення виробу. Усунення помилок.

Контроль якості виробу. Технологічний етап виготовлення виробу. Усунення помилок.

275

Аватар профіля Півнюк Олена Вікторівна
Трудове навчання
9 клас

50 грн

Уроки 1-2 Що таке технологія. Основні види технологічної діяльності у побуті. Ознайомлення з правилами в майстерні, загальні правила безпечної праці. Проєктування виробів. Етапи проєктування.

Уроки 1-2 Що таке технологія. Основні види технологічної діяльності у побуті. Ознайомлення з правилами в майстерні, загальні правила безпечної праці. Проєктування виробів. Етапи проєктування.

561

Аватар профіля Сатушкіна Альона Володимирівна
Технології
5 клас

40 грн

Технологія оздоблення виробу. Інструктаж з БЖД.

Технологія оздоблення виробу. Інструктаж з БЖД.

265

Аватар профіля Півнюк Олена Вікторівна
Трудове навчання
9 клас

50 грн

Схожі уроки

: Організація робочих місць для приготування та відпуску холодних страв та закусок

: Організація  робочих місць  для приготування та відпуску холодних страв та закусок

1585

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

Методи управління конфліктом

Методи управління конфліктом

363

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

: Різновиди конфліктів

: Різновиди  конфліктів

128

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

Спілкування: вміння говорити та слухати

Спілкування: вміння говорити та слухати

776

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

Лабораторно практична робота №6: Тема уроку: Технологія приготування та подавання супів

Лабораторно практична робота №6:  Тема уроку: Технологія приготування та подавання  супів

244

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс