• Всеосвіта
  • Бібліотека
  • Хімія
  • Презентація до уроку хімії "Глюкоза: молекулярна формула та її відкрита форма. Хімічні властивості глюкози. "

Презентація до уроку хімії "Глюкоза: молекулярна формула та її відкрита форма. Хімічні властивості глюкози. "

Опис документу:
Презентація до уроку хімії "Глюкоза: молекулярна формула та її відкрита форма. Хімічні властивості глюкози. ", що супроводжує всі етапи уроку, дає можливість вчителю скоротити час для демонстраціїї реакцій.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
ІНТРИГА!!! ?
Слайд № 1

ІНТРИГА!!! ?

Тема уроку: «Глюкоза: молекулярна формула та її відкрита форма. Хімічні властивості глюкози. ДНЗ “Полтавський центр професійно-технічної освіти” Ви...
Слайд № 2

Тема уроку: «Глюкоза: молекулярна формула та її відкрита форма. Хімічні властивості глюкози. ДНЗ “Полтавський центр професійно-технічної освіти” Викладач хімії та біології Аверкеєва О.В.

Девіз уроку: «Робота чи заняття, яке не має труднощів не гідне розуму людини». У. Ченинг.
Слайд № 3

Девіз уроку: «Робота чи заняття, яке не має труднощів не гідне розуму людини». У. Ченинг.

Глюкоза - моносахарид Мета уроку: Вивчити будову глюкози. Дослідити хімічні властивості. Визначити поширення глюкози в природі.
Слайд № 4

Глюкоза - моносахарид Мета уроку: Вивчити будову глюкози. Дослідити хімічні властивості. Визначити поширення глюкози в природі.

Сьогодні ми на уроці: Що будемо робити: вивчимо будову та властивості глюкози. Як будемо це робити: за допомогою експеримента. Для чого: застосовув...
Слайд № 5

Сьогодні ми на уроці: Що будемо робити: вивчимо будову та властивості глюкози. Як будемо це робити: за допомогою експеримента. Для чого: застосовувати закони і теорії для встановлення залежності між властивостями і будовою речовини, знати практичне використання глюкози. Ми дізнаємося—як виявити глюкозу в харчових продуктах.

Проблемні питання уроку: Чому під час фізичної праці людині стає жарко? Чому нестача глюкози в організмі викликає непритомність? Чому для вгамуванн...
Слайд № 6

Проблемні питання уроку: Чому під час фізичної праці людині стає жарко? Чому нестача глюкози в організмі викликає непритомність? Чому для вгамування спраги під час фізичної праці краще пити виноградний сік? Яка річ та речовина знаходяться в коробках?

Давайте пригадаємо! Які сполуки називаються спиртами? Яка їх загальна формула? Які сполуки називаються альдегідами? Яка їх загальна формула? Яка як...
Слайд № 7

Давайте пригадаємо! Які сполуки називаються спиртами? Яка їх загальна формула? Які сполуки називаються альдегідами? Яка їх загальна формула? Яка якісна реакція на альдегіди?

Спирти Це клас органічних сполук, до складу молекул яких входить функціональна гідроксогрупа—ОН. Загальна формула СnН2n+1ОН
Слайд № 8

Спирти Це клас органічних сполук, до складу молекул яких входить функціональна гідроксогрупа—ОН. Загальна формула СnН2n+1ОН

Одноатомні і багатоатомні спирти. Одноатомні спирти. Містять у складі молекул ОДНУ гідроксогрупу--ОН Багатоатомні спирти. Містять у складі молекули...
Слайд № 9

Одноатомні і багатоатомні спирти. Одноатомні спирти. Містять у складі молекул ОДНУ гідроксогрупу--ОН Багатоатомні спирти. Містять у складі молекули дві та більше гідроксогрупи.—ОН.

Альдегіди Це клас органічних сполук до складу молекул яких входить функціональна альдегідна група –СОН. Загальна формула альдегідів СnН2n+1СНО
Слайд № 10

Альдегіди Це клас органічних сполук до складу молекул яких входить функціональна альдегідна група –СОН. Загальна формула альдегідів СnН2n+1СНО

Будова глюкози С6Н12О6 – молекулярна формула глюкози Н Н Н ОН Н О Н- С – С – С – С - С – С ОН ОН ОН Н ОН Н Лінійная форма (альдегідна) Структурна ф...
Слайд № 11

Будова глюкози С6Н12О6 – молекулярна формула глюкози Н Н Н ОН Н О Н- С – С – С – С - С – С ОН ОН ОН Н ОН Н Лінійная форма (альдегідна) Структурна формула

Рудольф Фиттиг Адольф Байер 1870 р. Рудольф Фіттіг і Адольф Байєр (нім.) вивели хімічну формулу глюкози, виходячи з її властивостей. Байер – Ноб. Л...
Слайд № 12

Рудольф Фиттиг Адольф Байер 1870 р. Рудольф Фіттіг і Адольф Байєр (нім.) вивели хімічну формулу глюкози, виходячи з її властивостей. Байер – Ноб. Лауреат. Фиттиг – именная реакция.

1890 р. Еміль Фішер (нім.) синтезував глюкозу, тим самим довів її будову Бутлеров синтезировал глюкозу на много раньше, но его синтез не подтвержда...
Слайд № 13

1890 р. Еміль Фішер (нім.) синтезував глюкозу, тим самим довів її будову Бутлеров синтезировал глюкозу на много раньше, но его синтез не подтверждал строение глюкозы, не смотря на это Фишер отдавал приоритет в получении Г. своему коллеге. Позже Фишер получил Нобелевскую премию.

1802 р. Луї Жозеф Пруст (франц.)отримав глюкозу з винограду
Слайд № 14

1802 р. Луї Жозеф Пруст (франц.)отримав глюкозу з винограду

Модель відкритої форми молекули глюкози Приложение 5
Слайд № 15

Модель відкритої форми молекули глюкози Приложение 5

СН2ОН С О Н Н Н С ОН Н С ОН С С ОН Н ОН Циклічна форма Будова глюкози
Слайд № 16

СН2ОН С О Н Н Н С ОН Н С ОН С С ОН Н ОН Циклічна форма Будова глюкози

О CH2OH OH OH OH OH H H H H H 1 2 3 5 О CH2OH OH OH OH OH H H H H H 1 2 3 5 6 O // CH2OH-(CHOH)4-C \ H 4 4 6 α- форма β- форма С С С С С С С С С С ...
Слайд № 17

О CH2OH OH OH OH OH H H H H H 1 2 3 5 О CH2OH OH OH OH OH H H H H H 1 2 3 5 6 O // CH2OH-(CHOH)4-C \ H 4 4 6 α- форма β- форма С С С С С С С С С С Учеными было обнаружено, что карбонильная группа способна присоединяться к белкам и вызывать страшные и необратимые последствия в организме. Почему же массовых поражений не происходит и глюкозе отводится такая важная роль в организме как источник энергии для нервных клеток и клеток головного мозга? Ответь в строении – глюкоза существует в двух формах: линейной и циклической, между ними существует химическое равновесие и на долю свободной альдегидной формы приходится только 0,001%. Это самый маленький процент по сравнению с другими гексозами. Наверное, именно поэтому эволюция и выбрала именно глюкозу как источник энергии.

Фізичні властивості глюкози Біла кристалічна речовина, солодка на смак і добре розчинна у воді. C – C – C – C – C – C | | | | | | | | | | — O // \ ...
Слайд № 18

Фізичні властивості глюкози Біла кристалічна речовина, солодка на смак і добре розчинна у воді. C – C – C – C – C – C | | | | | | | | | | — O // \ H H H H Н H OH OH OH ОH ОH H 6 5 4 3 2 1

Хімічні властивості глюкози Окиснення альдегідної групи О t С СН2ОН – (СНОН)4 – С +Аg2О Н О СН2ОН – (СНОН)4 – С + 2Аg ОН
Слайд № 19

Хімічні властивості глюкози Окиснення альдегідної групи О t С СН2ОН – (СНОН)4 – С +Аg2О Н О СН2ОН – (СНОН)4 – С + 2Аg ОН

Правила техніки безпеки: Уважно читайте етикетку на посудині з тією речовиною, яку берете для досліду. Наливайте та насипайте реактиви над столом. ...
Слайд № 20

Правила техніки безпеки: Уважно читайте етикетку на посудині з тією речовиною, яку берете для досліду. Наливайте та насипайте реактиви над столом. Нюхайте всі речовини з обережністю, не нахиляйтесь над посудиною і не вдихайте повними грудьми, а спрямовуйте до себе пару чи газ рухами руки. Щоб уникнути перегрівання та розстріскування пробірки, ніколи не нагрівайте її лише знизу, а рівномірно прогрівайте всю пробірку, весь її зміст.

2. Окиснення глюкози гідроксидом міді (II) O // t0 CH2OH (CHOH)4C + Cu(OH)2  \ H O // CH2OH (CHOH)4C + + \ OH 2 Cu2O 2 H2O глюконова кислота
Слайд № 21

2. Окиснення глюкози гідроксидом міді (II) O // t0 CH2OH (CHOH)4C + Cu(OH)2  \ H O // CH2OH (CHOH)4C + + \ OH 2 Cu2O 2 H2O глюконова кислота

Багатоатомний спирт З гідроксидом міді (II) утворює голубий розчин (без нагрівання) Солодкий смак і добре розчинна у воді Альдегід Вступає в реакці...
Слайд № 22

Багатоатомний спирт З гідроксидом міді (II) утворює голубий розчин (без нагрівання) Солодкий смак і добре розчинна у воді Альдегід Вступає в реакцію «срібного зеркала» При нагріванні з гідроксидом міді (II) утворює речовину червоного кольору (Cu2O) С6Н12О6 Глюкоза - це альдегідо спирт

Специфічні властивості глюкози Молочнокисле бродіння. Спиртове бродіння. Гліколіз (окиснення глюкози )
Слайд № 23

Специфічні властивості глюкози Молочнокисле бродіння. Спиртове бродіння. Гліколіз (окиснення глюкози )

1. Молочнокисле бродіння:
Слайд № 24

1. Молочнокисле бродіння:

Спиртове бродіння
Слайд № 25

Спиртове бродіння

Негативний вплив алкоголю на організм людини! Вживання алкоголю негативно впливає на людський організм, зокрема призводить до захворювання на алког...
Слайд № 26

Негативний вплив алкоголю на організм людини! Вживання алкоголю негативно впливає на людський організм, зокрема призводить до захворювання на алкоголізм. Нетверезий водій-небезпека для оточуючих.

Гліколіз Гліко́ліз -- ферментативний процес послідовного розщеплення глюкози в клітинах, що супроводжується синтезом АТФ. (АТФ-джерело енергії)
Слайд № 27

Гліколіз Гліко́ліз -- ферментативний процес послідовного розщеплення глюкози в клітинах, що супроводжується синтезом АТФ. (АТФ-джерело енергії)

Поширення глюкози в природі.
Слайд № 28

Поширення глюкози в природі.

Фотосинтез – процес запасання Сонячної енергії в хімічних зв̕̕язках вуглеводів. «Колись, десь на Землю упав промінь Сонця… В тій чи іншій формі він...
Слайд № 29

Фотосинтез – процес запасання Сонячної енергії в хімічних зв̕̕язках вуглеводів. «Колись, десь на Землю упав промінь Сонця… В тій чи іншій формі він увійшов до складу хліба, який став для нас їжею. Він перетворився в наші м̕язи, в наші нерви… він приводить нас в рух. Можливо саме в цю хвилину він діє в нашому мозку…»

Відредактуйте схему Порушення вуглеводневого обміну надлишок вуглеводів в організмі Недостача вуглеводів в організмі Ожиріння, цукровий діабет, але...
Слайд № 30

Відредактуйте схему Порушення вуглеводневого обміну надлишок вуглеводів в організмі Недостача вуглеводів в організмі Ожиріння, цукровий діабет, алергія, дисбактеріоз, карієс Дистрофія, коліти, запори Попередження порушень вуглеводневого обміну Не зловживати цукерками, тортами, тістечками, солодкими напоями. Вживати більше крупи, буряк, моркву, яблука, сливи, абрикоси Приложение 14

Висновок: Глюкоза – це альдегідоспирт, що має циклічну і лінійну форму молекули Має окислювальні та відновлювальні властивості; Утворює природні по...
Слайд № 31

Висновок: Глюкоза – це альдегідоспирт, що має циклічну і лінійну форму молекули Має окислювальні та відновлювальні властивості; Утворює природні полімери; Знаходиться в продуктах харчування рослинного походження. ІНТРИГУ розгадано: в першій коробці знаходиться люстерко (реакція “срібного дзеркала”), а в іншій – пиво, виготовлення якого не можливе без глюкози.

Слайд № 32

1. Чому фруктові соки солодкі на смак? Справжній мед чи підробка?? Квашена капуста чи маринована? Чому організм непритомніє без глюкози? глюкоза
Слайд № 33

1. Чому фруктові соки солодкі на смак? Справжній мед чи підробка?? Квашена капуста чи маринована? Чому організм непритомніє без глюкози? глюкоза

На достатній та середній рівень-задачі: В результаті бродіння глюкози утворився газ об̕ємом 448 л. Яка маса глюкози піддалася бродінню? Яка маса гл...
Слайд № 34

На достатній та середній рівень-задачі: В результаті бродіння глюкози утворився газ об̕ємом 448 л. Яка маса глюкози піддалася бродінню? Яка маса глюкози вступила в реакцію спиртового бродіння, якщо при цьому виділилося стільки газу, скільки його утворюється при повному згорянні 16грам метанолу?

Дякую за участь на уроці!
Слайд № 35

Дякую за участь на уроці!

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Акція «Методичне літо»
Призовий фонд 50 000 грн!
Взяти участь

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з ХІМІЇ залишилося:
0
1
міс.
0
8
дн.
0
3
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!