Страви з м’яса птиці - це важливе джерело повноцінних білків, жирів, мінеральних і екстрактивних речовин, вітамінів А та групи В. Амінокислотний склад білків м'язових волокон близький до оптимального, коефіцієнт засвоєння їх дуже високий (97 %).Жири підвищують калорійність страви, а також є джерелом енергії. Екстрактивні речовини надають страві своєрідного приємного смаку й аромату, сприяють виділенню травних соків, збуджують апетит і поліпшують засвоюваність їжі. М'ясо птиці поєднують з овочами, завдяки чому мінеральний склад м'ясної страви збагачується лужними сполуками, досягається оптимальне співвідношення кальцію і фосфору, підвищується вітамінна активність.
Раніше страви з птиці традиційно асоціювалися з настанням довгоочікуваних свят (Різдва, Великодня,Нового року та ін.) З глибокої давнини слов'янські народи вживали лебедів,журавлів,чапель, тетеруків, куріпок, з домашньої птиці - курей , качок , гусей. І на багатьох бенкетах страви з них були основною.
Страви з м'яса птиці дуже сподобалися нашим прадідам, вони вирішили їх приручити. Страви з птиці були на столі в кожній хаті з тих пір, як з'явилися качки, гуси а потім кури та індики Приготування страв з птиці - це одне задоволення. Воно не займає багато часу.
Курка - найпоширеніший вид домашньої птиці яку розводять заради м'яса та яєць. Всі породи курей поділяються на три основні групи: яєчні, м'ясні, яєчно - м'ясні. Насамперед промислове птахівництво орієнтоване на вирощування особливої породи курей - бройлерів , від яких отримують ніжне соковите м'ясо, прекрасне для смаження.
Домашні кури походять від диких Банківських курей, що мешкала у Південно-Східній Азії близько 6000-8000 років до н.е. Попередниця домашньої курки була вагою не більше кілограма , харчувалася насінням, комахами, равликами, вміла літати, гнізда вила на землі. У стародавні часи курей розводили не тільки заради м'яса та яєць. Однією з улюблених забав того часу були півнячі бої , в яких брали участь півні бійцівських порід. У наші дні їх організовують в деяких країнах як нагадування про минулі традиції.
З м'яса курей готують перші та другі страви, холодні та гарячі закуски, використовують для приготування різних салатів. Страви з птиці, приготовані способом фарширування особливо популярні. Приготування страв з птиці вимагає деяких знань. При обробці тушки знайте: з тельбухи можна зварити холодець, печінку відварити або підсмажити з цибулею, для дітей це ласощі. Печінкою, змішаною з вареним жовтком і смаженою або сирою ріпчастою цибулею нафаршируйте білок з вареного курячого яйця. Страви з птиці в смаженому вигляді гарні з ніжок і грудинки, хребетну частину використовують для борщів, бульйонів. Світлий легкий супчик вийде з жирних обрізків від животика і крилець. Для фаршу використовуйте грудинку птиці та жир з шиї і живота.
Птиця - дає дуже багато поживних речовин, вона дуже смачна в різному вигляді як в смаженому, так і в вареному і тушкованому. Птиця використовується в перших, других, закусочних та в холодних стравах. Її дуже шанують в ресторанних підприємствах, їдальнях, кафе.
Види теплової обробки страв з домашньої птиці
М'ясо птиці можна:
Варити
смажити
припускати
запікати.
Молоді кури краще йдуть для смаження, старі - для варіння або приготування січених напівфабрикатів.
З качки і гуски добре готувати фаршировані страви, а субпродукти добре підійдуть для приготування перших страв.