Сьогодні о 18:00
Вебінар:
«
Діти та війна: практичні поради щодо стабілізації емоційного стану
»
Взяти участь Всі події
Урок:

Практична робота : Сервірування святкового столу

Вміст уроку:

Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.

Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.

1:

Теоретичний блок

Практична робота : Сервірування святкового столу. Поняття про сервірування святкового столу. Столові прибори. Етикет за столом.

Обладнання: столові прибори, столовий сервіз, скатертини; таблиці “Сервіровка столу”, серветки;

Об’єкт праці: серветки для сервірування столу;

            Людське суспільство завжди відрізнялось прагненням до культури споживання, естетики, а не примітивного культу їжі. Традиції споживання їжі найбільш розвинені в європейській культурі. Українці належать до родини європейських народів, тому знання цих правил культури споживання їжі та етикету за столом є необхідними для кожного з нас.

              Зародження столового етикету сягає глибокої давнини. У Стародавньому Єгипті організовували пишні застілля – бенкети, на яких подавали найрізноманітніші страви з м’яса, риби, тіста, напої. Застілля супроводжувались виступами музикантів, танцівниць. Пишні бенкети були характерними і для стародавнього Риму і для Греції. Існувала традиція – за трапезним столом римляни розміщувалися на широких ложах. Їжу споживали лежачи, спираючись на ліву руку. Руки ополіскували у спеціальному посуді і обтирали серветками.

            Особливо церемонною процедурою застілля стала в період рицарства. Рицар і його дама сиділи за столом парами. Поруч з ними розміщувалися один бокал і миску на двох. Шматки їжі тримали трьома пальцями відставивши мізинець. Для обтирання рук спочатку використовували закріплену по краях стола тканину, а пізніше з’явилися столові рушники. Столовий етикет багатьох країн відрізняється один від одного.

           Етикет – це сукупність правил поведінки у товаристві, на службі, в громадських місцях.

                    Сервірування стола – це підготовка й оформлення його до споживання їжі. Сервірувати стіл треба щодня, а не лише на свята чи для зустрічі гостей. Так виробляється звичка їсти завжди акуратно, красиво, легко і правильно користуватися столовими приборами. А щоденні зустрічі сім’ї за столом є завжди маленьким святом.  Сервірування столу передбачає правильне розташування столових приборів та предметів його оформлення: скатертини, посуду, серветок.

        1. Спочатку накривають стіл скатертиною. Для святкового столу білосніжну, для чайного – кольорову. Якщо до столу подають українські національні страви, то доречними будуть вишиті скатерті.

2. Наступний крок - розстановка посуду і столових приладів. Природно, вони повинні бути абсолютно чистими, а по можливості - відполірованими до блиску серветкою або рушником. Для кожного з учасників трапези, звичайно ж, повинна бути передбачена своя особиста закусочна тарілка. При цьому розташована вона повинна бути строго навпроти відповідного стільця і ​​на відстані приблизно 2-х сантиметрів щодо краю стола. (Щоб не випустити з уваги, відразу ж відзначимо тут, що відступи від краю столу величиною не менше 2-х сантиметрів обов'язкові для всіх інших столових приладів, а також інших предметів і атрибутів застілля).

Потім, на відстані приблизно 5 - 10 сантиметрів лівіше закусочної, ставиться пиріжкова тарілка. І при цьому центри всіх стоять в одному ряду тарілок повинні бути «вибудувані» в одну лінію. Також відстань між тарілками «сусідів» має бути не меншим, ніж 60 - 80 сантиметрів (!). На кожну закусочну тарілку кладеться акуратно складена серветка. (В центр же столу симетрично виставляються спеції).

 3. Далі - розкладка ложок, виделок, ножів. У проміжку між пиріжкової і закусочної тарілками необхідно покласти столову і закусочну виделки (лежати обидві вилки повинні обов'язково зубцями вгору). Праворуч від кожної закусочної тарілки розкладаються столовий і закусочний ножі (леза обох ножів повинні обов'язково «дивитися» на тарілку). Ні вилки, ні ножі при цьому не повинні бути «заховані» під краю тарілок, а також - не повинні торкатися один одного. Якщо ж в меню передбачені ще й страви з риби, то кожному з «застольщіков» додатково розкладаються: вилка для риби (повинна знаходитися між виделкою їдальнею і виделкою закусочної) і ніж для риби (кладеться між ножем столовим і ножем закусочним).

Поглибленням вгору - праворуч від кожної закусочної тарілки, біля ножа - повинна перебувати супова ложка. На правий борт кожної пиріжкової тарілки необхідно покласти ніж для м'яса ... Останній нюанс: сервіровка столу повинна бути спочатку розрахована максимум на 3 комплекти приладів. У разі ж, якщо меню дуже широко і знадобиться 4-й комплект (наприклад, рибний), то цей комплект потрібно покласти прямо на закусочну тарілку, акуратно прикривши серветкою.

Етап наступний - розкладка десертних приладів. Вони повинні розташовуватися перед кожною закусочної тарілкою і «наближатися» до центру столу в наступному порядку: спочатку ніж, потім вилка, потім ложка. У ряді випадків - якщо десерт «скромний» - десертних приладів може бути і менше. Наприклад - тільки десертна вилка. Або ж - десертний ніж і десертна ложка. Ложка для десерту, як правило, кладеться держаком вправо і поглибленням вгору. Десертна ж вилка повинна лежати вгору вістрям і вліво держаком. Ось так, ціла наука! ..

4.  Розстановка фужерів (або келихів). Бокал, призначений для напою до самого основної страви, потрібно розмістити навпроти леза ножа. Фужер для напою до закуски - кілька правіше і повинен бути нижче по висоті. Основне правило тут таке: все келихи (склянки, фужери) виставляються направо від самого першого - в порядку, відповідному черговості подачі страв. Також допускається розміщення келихів (фужерів, склянок, чарок) і в 2 ряди.

5. Серветки. Скільки разів ми купували їх упаковками і викладали на стіл, не особливо замислюючись над їхнім кольором, матеріалом, розмірами, формою ... А виявляється, серветки - це теж певною мірою наука! Так ось, в першу чергу, колір серветок повинен гармоніювати з кольором основної посуду. Складаються серветки по-різному - залежно від виду майбутнього заходу. Не вдаючись в такі подробиці, відзначимо головне: складаються серветки таким чином, щоб їх завжди - легко і швидко - можна було розгорнути, витерти рот, покласти на коліна або використовувати для інших, індивідуальних, цілей.

На закінчення хочеться додати, що сервіровка столу - це процес як творчий, так і вельми індивідуальний. Не варто позбавляти себе можливості і задоволення доповнити його і своє особисте родзинкою (або винаходом). Індивідуальна фантазія і неформальний підхід до підготовки столу зайвий раз підкреслить вашу небайдужість до присутніх, а також додасть вам сил створити все в найкращому вигляді.

Правила етикету ми розглянемо, прочитавши перлини вихованості.

«ПЕРЛИНИ ВИХОВАНОСТІ»

1.  Поводити себе за столом треба так, щоб і вам, і оточуючим було поруч з вами приємно.

2.  Сідаючи, потрібно безшумно відсунути стілець на необхідну відстань.

3.  Сидіти слід прямо, не нахиляючись над тарілкою, не класти лікті на стіл.

4.  Не крутитися і не гойдатися на стільці.

5.  Не прийнято за столом голосно розмовляти і розмахувати руками.

6.  Серветку, що лежить на тарілці, потрібно розгорнути і покласти собі на коліна.

7.  Після закінчення їжі серветку кладуть на стіл.

8.  Намагайтеся їсти тихоне чавкаючи, не сьорбаючи і не плямкаючи губами.

9.  Пережовуйте їжу тільки із закритим ротом

Домашнє завдання

Замалювати схему розміщення приборів для сніданку та вечері.

Рефлексія від 15 учнів

Сподобався:

15 0

Зрозумілий:

15 0

Потрібні роз'яснення:

15 0
Рекомендуємо

Інструктаж з БЖД. Технологія прибирання житла. Види кімнатних та садових рослин, вирощування та догляд за ними.Культура харчування. Технологія сервірування столу. Етикет за столом.

Інструктаж з БЖД. Технологія прибирання житла. Види кімнатних та садових рослин, вирощування та догляд за ними.Культура харчування. Технологія сервірування столу. Етикет за столом.

254

Аватар профіля Півнюк Олена Вікторівна
Технології
5 клас

50 грн

"СВЯТКОВІ ПЕРЕТВОРЕННЯ"

"СВЯТКОВІ ПЕРЕТВОРЕННЯ"

185

Аватар профіля Тунік Світлана Григорівна
Мистецтво
1 клас

44 грн

Практична робота

Практична робота

238

Аватар профіля Костєєв Володимир Анатолійович
Креслення
8—11 клас

25 грн

Практична робота: Практична робота. «Велика хартія вольностей»

Практична робота: Практична робота. «Велика хартія вольностей»

1492

Аватар профіля Штагер Тетяна Миколаївна
Всесвітня історія
7 клас

85 грн

Практична робота "Геосервіси"

Практична робота "Геосервіси"

65

Аватар профіля Киреєва Оксана Анатоліївна
Інформатика
9 клас

50 грн

Схожі уроки

Подавання перших страв

Подавання перших страв

932

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Гігієна та санітарія
II курс

: Загальні правила подачі гарячих закусок

: Загальні правила подачі гарячих закусок

2016

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Гігієна та санітарія
II курс

: Гігієнічні вимоги до обладнання, інвентаря,посуду та тари

:  Гігієнічні вимоги до обладнання, інвентаря,посуду та тари

10795

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Гігієна та санітарія
II курс

Гігієнічні вимоги до транспортування , прийому та зберігання харчових продуктів

Гігієнічні вимоги до транспортування , прийому та зберігання харчових продуктів

6388

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Гігієна та санітарія
II курс

Санітарні вимоги до кулінарної обробки харчових продуктів

Санітарні вимоги до кулінарної обробки  харчових продуктів

1813

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Гігієна та санітарія
II курс