Конструктор уроків
Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.
Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.
№1:
Теоретичний блок
Подавання перших страв
Підбір посуду для подавання супів
Таблиця – Правила подавання основних видів супів
№ з/п | Найменування супів | Правила подавання |
Бульйон м'ясний прозорий з яйцем звареним «в мішечок» і грінками | У бульйонній чашці з блюдцем, ручка чашки повернута ліворуч, поруч з чашкою на блюдці кладеться бульйонна або десертна ложка ручкою праворуч, ліворуч від чашки на пиріжковій тарілці з полотняною серветкою – грінки. | |
Бульйон з гарніром (овочами, пельменями, равіолями, омлетом, фрикадельками, локшиною, з рисовою запіканкою) | У бульйонній чашці з блюдцем, ручка чашки - ліворуч, на блюдце кладуть бульйонну або десертну ложку ручкою праворуч. Ці страви можна подати і в столовій глибокій тарілці встановленій на мілку столову тарілку. У цьому випадку страву з супової миски з дозволу споживача переливають на підсобному столі в глибокі столові тарілки, встановлені на мілкі столові тарілки з паперовими серветками. | |
Бульйон з профітролями | У бульйонній чашці з блюдцем, чашка повернута ручкою ліворуч, бульйонна або десертна ложка – ручкою праворуч. Профітролі подають в салатнику на пиріжковій тарілці з паперовою серветкою. Ставлять профітролі з лівого боку від чашки. Для їх перекладання в чашку на тарілку кладуть десертну ложку. Якщо профітролей декілька порцій, то їх подають на порцеляновій вазі в полотняній серветці яку складають „кишенею”. | |
Борщик з гострими грінками | У бульйонній чашці з блюдцем, ручка чашки повернута праворуч. Грінки подають на пиріжковій тарілці в полотняній серветці, ставлять з лівого боку. | |
Юшка з рибою (окунь, судак) | У бульйонній чашці з блюдцем, ручка чашки повернута ліворуч, перед чашкою на блюдці бульйонна ложка, ручкою праворуч, за пиріжко- вою тарілкою – розетки із січеною зеленню та лимоном. | |
Юшка рибальська | На стіл встановлюється підставка на таці, на підставці висить казанок з юшкою, стіл заздалегідь сервірують глибокою столовою тарілкою, яка встановлена на мілку столову тарілку, столовою ложкою. Офіціант бере казанок рушником, переливає юшку в глибоку столову тарілку, і ставить її перед споживачем правою рукою праворуч. | |
Суп-пюре картопляний, суп-пюре з кольорової капусти, суп пюре з курки | У бульйонний чашці з блюдцем, чашка ручкою ліворуч, бульйонну ложку кладуть на блюдці ручкою праворуч, грінки у вигляді кубиків подають в салатнику, поставленому на пиріжкову тарілку, встановлюють ліворуч. | |
Борщ український | Підігріту глибоку столову тарілку встановлюють на мілку столову тарілку, ліворуч від неї пиріжкову тарілку з пампушками, в бік до центру столу встановлюють сметану в соуснику ручкою ліворуч на підставній тарілці, перед соусником – чайна ложка ручкою праворуч, за соусником – розетка з січеною зеленню. | |
Борщ флотський, борщ грибний з чорносливом | Підігріту столову тарілку встановлюють на дрібну столову тарілку, ліворуч від пиріжкової тарілки розташовують сметану в соуснику ручкою ліворуч на підстановочній тарілці з паперовою серветкою, перед соусником – чайна ложка ручкою праворуч, правіше за соусником розетка з січеною зеленню. | |
Розсольник московський | Підігріту глибоку столову тарілку встановлюють на мілку столову тарілку, ліворуч на пиріжковій тарілці – ватрушка з сиром. | |
Солянка рибна | У підігрітій глибокій столовій тарілці, яку встановлено на мілку столову тарілку. | |
Солянка м'ясна збірна | Подають так само. | |
Солянка грибна | У глибокій столовій тарілці, яку встановлюють на мілку столову тарілку, окремо подають сметану в порцеляновому соуснику ручкою ліворуч на підставній тарілці з паперовою серветкою, перед соусником на тарілці – чайна ложка. Праворуч за соусником - розетка з січеною зеленню. | |
Локшина домашня з куркою | У підігрітій столовій глибокій тарілці, яку встановлено на мілку столову тарілку, праворуч за пиріжковою тарілкою – розетка з січеною зеленню петрушки. | |
Молочні супи | У підігрітій столовій тарілці, яку встановлено на мілку столову тарілку. | |
Окрошка м'ясна, окрошка збірна м'ясна, окрошка овочева | Подають в охолодженій столовій тарілці, яку встановлено на мілку столову тарілку, гарнір до супу подають в закусочній тарілці або лотку і ставлять ліворуч від відвідувача, лід до супу можна подати в салатнику з полотняною серветкою на тарілці з паперовою серветкою й щипцями або десертною ложкою для розкладання, який ставлять за столовою тарілкою. | |
Холодник з осетром | В охолодженій глибокій столовій тарілці, яку встановлено на мілку столову тарілку, окремо подають порцію вареної осетрини на порцеля- новому лотку або закусочній тарілці і ставлять ліворуч. | |
Супи фруктово-ягідні | Влітку подаються холодними, взимку гарячими відповідно в охолодженій або підігрітій десертній глибокій тарілці або порцеляновій мисці, яку встановлено на підставну тарілку, окремо до них подають на пиріжковій тарілці сухий бісквіт, печиво або пудинг, які встановлюють ліворуч від десертної тарілки. | |
Хлібний суп | Солодка холодна страва північно-німецької кухні, широко розповсюджена серед народів країн Балтії – датчан, шведів, німців, фінів, яка й сьогодні входить до повсякденного меню естонців і латишів. До хлібних супів входять дві добавки – фруктова, яка складається з варених в слабкому сиропі шматочків яблук і вершкова – у вигляді збитих з цукровою пудрою вершків. Суп порціонують в глибокі десертні тарілки, зверху додають збиті вершки. Стіл заздалегідь сервірують десертними ложками. |
Д/З: Опрацювати матеріал, дати відповіді на питання:
Солянка рибна ….подають…..
Суп-пюре картопляний, суп-пюре з кольорової капусти, суп пюре з курки…..подають….
Молочні супи подають…….
Супи фруктово-ягідні подають….
№2:
Вільне введення тексту
Д/З: Опрацювати матеріал, дати відповіді на питання:
Солянка рибна ….подають…..
Суп-пюре картопляний, суп-пюре з кольорової капусти, суп пюре з курки…..подають….
Молочні супи подають…….
Супи фруктово-ягідні подають….
Рефлексія від 3 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення: