Конструктор уроків
Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.
Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.
№1:
Теоретичний блок
ІЧ та НВЧ нагрівне устаткування
Тема уроку: «Мікрохвильові печі: призначення, будова, правила експлуатації з дотриманням вимог охорони праці».
Історія винаходу мікрохвильових печей. Винахідником був американець Персі Спенсер. Відбулося це в 1945 р. у лабораторії компанії.
Одного разу, працюючи зі своїм новим магнетроном, доктор Спенсер виявив, що шоколадний батончик, що лежав у його кишені, розтанув. Припустивши зв'язок між плямою і мікрохвильовим випромінюванням, доктор Спенсер приніс з дому сухі зерена кукурудзи й поклав їх перед антеною. Зерна вибухнули, перетворившись у гарячий попкорн. Тоді ж він продемонстрував інший, не менш примітний феномен. Будь-яку людину рано чи пізно тягне зварити в мікрохвильовій печі яйце. Спенсер був першим, у кого це не вийшло. Перша мікрохвильова піч була розміром з холодильник, важила 340 кг.
Призначення, будова мікрохвильових печей.
Сучасні мікрохвильові печі мають великі функціональні можливості, що дозволяють приготувати в них величезну кількість всіляких страв.
Мікрохвильова піч ідеально підходить для приготування гарячих бутербродів, сандвічів, гамбургерів, тостів. Часу на це витрачається зовсім небагато, а продукти можна використовувати найрізноманітніші. Виходить смачно та швидко. Мікрохвильові печі призначені для розморожування напівфабрикатів, підігрівання готових страв, приготування страв з утворенням підсмаженої кірочки та без неї.
Багатофункціональні мікрохвильові печі можуть працювати в режимі:
мікрохвиль;
гриль (ІЧ нагрівання);
комбінований режим( мікрохвилі плюс ІЧ нагрівання).
Призначення мікрохвильових печей:
розігрівання їжі;
розморожування продуктів;
приготування гарячих бутербродів, сандвічів, гамбургерів, тости;
приготування страв з рум’яною шкірочкою та без неї;
тушкування;
випікання кондитерських виробів.
Будова мікрохвильової печі.
Основними частинами її є:
камера, всередину якої закладаються продукти;
трансформатор - джерело високовольтного живлення для магнетрона;
магнетрон – випромінювач НВЧ - хвиль. Магнетрон є основним елементом даного пристрою. Він випромінює хвилі високої частоти, які згодом перетворюються в теплову енергію. Джерелом живлення для магнетрона служать трансформатори.
хвилевід - для передачі випромінювання від магнетрона до камери;
вентилятор –для охолодження магнетрона. Вентилятор забезпечує безперебійну роботу магнетрона, а також більш рівномірне переміщення повітряних мас усередині приладу. Завдяки цьому, продукти нагріваються рівномірно по всьому об'єму.
обертовий столик. Безперервно обертаючись, він дозволяє продуктам, які перебувають на ньому, нагріватися поступово і рівно по всьому об'єму;
панель управління: кнопка режиму приготування, ручка регулювання рівня потужності і таймера, кнопки «Пуск».
дверцята із засувкою.
Дверцята мають кілька функцій:
функція спостереження за продуктом під час роботи печі;
захист від хвильового випромінювання;
захист від отримання опіків.
Управління в мікрохвильових печах буває трьох типів — механічне (найпростіший тип управління), кнопкове і сенсорне.
Принцип роботи та правила експлуатації з дотриманням вимог охорони праці мікрохвильових печей.
Електромагнітна енергія, що виділяється магнетроном, проникає в продукт на глибину 3 см, примушує молекули їжі швидко коливатися - це спричиняє їх тертя з утворенням тепла, яке і доводить продукт до готовності.
В режимі гриль Променева енергія нагрівального елемента випаровує вологу на поверхні продукту під дією високої температури, утворюється підсмажена кірочка й продукт доводиться до готовності.
Приготування м’ясних страв в полях надвисокої частоти здійснюється в 4-5 раз швидше, рибних у 5-7 раз, овочів у 6-8 раз, ніж оброблення традиційним способом. Тривалість розморожування розфасованих продуктів порівняно з повітряним розморожуванням зменшується у 50-60 раз і в рідині в 20-25 раз.
4. Перед початком експлуатації мікрохвильової печі необхідно:
1. Перевірити санітарно-технічний стан печі, щільність прилягання дверцят печі, правильність розміщення печі, наявність діелектричного килимка.
Для правильної роботи печі необхідно забезпечити достатній потік повітря. Залишити 20 см простору над піччю, 10 см ззаду і 5 см з обох сторін.
Цей прилад має бути заземлений. Мережевий шнур мікрохвильової печі має заземлювальний провід і вилку із заземлюючим контактом. Вилку необхідно вставляти в заземлену розетку мережі змінного струму.
2. Кулінарні вироби кладуть у відповідний посуд та завантажують у робочу камеру.
3. Зачиняють дверцята робочої камери і встановлюють необхідний рівень потужності, тривалість і режим оброблення.
4. Натискають на кнопку "Пуск". При цьому загорається червона лампочка, яка сигналізує про подачу енергії надвисокої частоти в робочу камеру.
5. Після збігу заданого часу магнетрон відмикається й сигнальна лапочка гасне. Після цього відчиняють дверцята й виймають приготовлені продукти.
7. Після закінчення роботи натискають на кнопку "Вимк" й вимикають шафу.
8. Сліди жиру зі стінок робочої камери й дверцят усувають м'якою тканиною, змоченою у 0,5%-ому розчині соди, й насухо протирають.
5.Вимоги охорони праці яких необхідно дотримуватися при експлуатації мікрохвильових печей.
Не відчиняти дверцята печі під час роботи, оскільки це може призвести до шкідливого впливу мікрохвильової енергії.
Впевнитись, що дверцята надійно зачинені і спрацював замок безпеки. Інакше мікрохвильова енергія не буде подаватись у піч.
Розетка повинна бути легко доступною, щоб піч можна було швидко виключити у випадку аварії.
Не використовувати порожню піч це може привести до перегріву магнетрона і виходу з ладу мікрохвильової печі.
Рідини або іншу їжу не можна нагрівати в закритих контейнерах, оскільки вони можуть вибухнути.
Не смажити їжу в печі. Гаряче масло може пошкодити частини печі й посуд, а також призвести до опіків шкіри.
Не можна вмикати піч, якщо там нічого немає тому, що можливий вихід із ладу магнетрона.
Супи, соуси, напої або інші продукти харчування не розігрівають в герметично закритому посуді тому, що їжа може вибухнути при нагріванні.
При приготуванні страв не рекомендується застосовувати посуд з дуже вузьким горлом, тому що може статися перегрів рідини, їжа може несподівано закипіти і вилитися назовні.
Якщо ви підігріваєте в печі невеликої за вагою продукт - близько 100 гр, то розташуйте поруч з ним склянку з водою -100-150- гр. це не дасть магнетрону мікрохвильової печі працювати "на розрив" і уникнете його пошкодження або поломки.
Небажано класти в мікрохвильовку продукти в поліетиленовій обгортці, тому що поліетилен під час нагрівання виділяє шкідливі речовини, які потрапляють в їжу, що розігрівається, а потім і в організм людини.
При готуванні страв не застосовуйте занадто багато масла, тому що воно при закипанні здатне забризкати всю камеру і посуд, доведеться довго вимивати камеру.
При відкритті дверець бажано знаходиться збоку від мікрохвильової печі щоб не потрапити під можливе розбризкування продукту.
6.Підбір посуду для мікрохвильових печей.
Для оброблення продуктів в режимі мікрохвиль з дотриманням вимог охорони праці, необхідно використовувати посуд із діелектрика (скло, фарфор, картон, папір), тому що металевий посуд не пропускає електромагнітні хвилі.
Не використовувати металевий або посуд з металевими вставками (ободок, металева обробка). Золотий або інший металевий ободок на посуді здатний індукувати струм високої частоти, який здатний викликати іскріння і дуговий розряд.
Для режиму гриль посуд повинен бути виконаний із матеріалу, який не горить. Це може бути і метал.
Найкраще використовувати посуд з вогнетривкого матеріалу зі спеціальним маркуванням.
Вправа «Підбір посуду».
Щоб з’ясувати, чи можна посуд використовувати в мікрохвильовій печі, треба провести мікрохвильовий тест. Для цього посуд поставити в піч, а поруч з ним місткість з водою. Увімкнути піч на сильне нагрівання протягом 1 хвилини. Якщо вода нагрівається, а посуд не нагрівається (до нього можна торкатися руками), то такий посуд можна використовувати в мікрохвильовій печі.
Д/З: Опрацювати матеріал та дати відповіді на питання: Як на вашу думку, чи є такі продукти, які не можна класти в мікрохвильову піч?
№2:
Вільне введення тексту
Опрацювати матеріал та дати відповіді на питання: Як на вашу думку, чи є такі продукти, які не можна класти в мікрохвильову піч?
Рефлексія від 8 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення: