Технологія приготування страв. Традиції української національної кухні. Тісто. Види тіста. Приготування страв із прісного тіста(Калита).

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

УРОК - ТРІАДА

ТРУДОВЕ НАВЧАННЯ , 9 КЛАС

Тема. Технологія приготування страв. Традиції української національної кухні. Тісто.

Види тіста. Приготування страв із прісного тіста(Калита).

Мета. Узагальнити і систематизувати знання учнів про тісто та його види ; асортимент виробів з прісного тіста; навчити готувати страви з прісного тіста ,ознайомити з вимогами до якості готових виробів; правилами техніки безпеки під час приготування їжі; розвивати: навички самостійного пошуку інформації та роботи з додатковими джерелами  інформації; збагачувати знання учнів про види виробів з тіста, ознайомитись з давніми народними  традиціями та обрядами; виховувати: уважність, доброзичливість, охайність, ретельність, працьовитість, бережливе ставлення до праці, любов до рідної землі, до українських звичаїв та обрядів, взаємоповагу під час колективної роботи, підтримувати інтерес учнів до процесу отримання знань.

Тип заняття: комбінований з елементами гри.

Методи уроку: розповідь, бесіда; демонстрація прийомів роботи; елементи ігрової діяльності; групова практична робота учнів.

Міжпредметні зв’язки: історія, народознавство, , музичне мистецтво.

Методичне забезпечення:мультимедійне забезпечення,  інструкційні картки: «технологічний етап приготування калити», «Правила безпечної праці», виставка кулінарних книг.

Обладнання, матеріали: кухонний інвентар для приготування тіста, зразок готового виробу "Калита",вареники із капустою,узвар,український вінок,вишиті рушники,коцюби,рогачі.

. Підготовча робота:

  • індивідуальна робота з учнями-доповідачами (історія виникнення Андріївських вечорниць, розповідь про грудневі обрядові свята );

  • обговорення з учнями акцентів учнівських доповідей.

Хід заняття

  1. Організаційний момент 2 хв.

Приготувались до заняття. Добрий день. Сідайте. Давайте ми посміхнемося один одному, щоб наше заняття пройшло у теплій та святковій атмосфері. Посміхніться до наших гостей і це буде означати, що ви не хвилюєтесь і готові до заняття.

  1. Очікування від заняття. Що ви очікуєте від сьогоднішнього заняття?

  2. Актуалізація опорних знань

На миулому занятті ми вивчали тему борошно.

Бесіда:

1. Борошно - це? ( Бо́рошно — продукт помолу зерна, який використовується для виготовлення хліба, макаронів, кондитерських та ін. виробів.2

2. Борошно розрізняють за видами?( пшеничне, житнє, ячмінне, вівсяне, кукурудзяне, горохове, сойове).

3. Які три основних типи помолу пшениці використовують?( трьохсортний, двухсортний і односортний)

  • При трьохсортному ( одержують вищий, перший і другий сорти борошна )

  • при двухсортному (можна одночасно одержати вищий і другий чи перший і другий сорти борошна;)

  • при односортному помолі можна одержати,( наприклад, 72% борошна першого сорту, чи 85% борошна другого сорту, чи 96% самого темного борошна.)

4. За якими ознаками визначають доброякісне борошно?

Ознаки доброякісного борошна:

  • зовнішній вигляд (без грудочок);

  • запах (властивий борошну, без домішок затхлого, цвілевого запаху);

  • смак (властивий борошну, без гіркуватого або кислуватого присмаку).

5. Які ґатунки борошна ви знаєте?

6. Які види продукції з борошна ви знаєте?

хлібобулочні вироби: Різні види хліба, батони, сухарі, булочки, бублики

Кондитерські

Тістечка, торти, рулети, печиво, кекси, пряники

КУЛІНАРНІ Млинці, оладки, млинчики, пельмені, галушки, кулеб’яки, піца, пироги, пиріжки,розтягаї

макаронні вироби

Борошно вищого ґатунку -  для приготування здобних борошняних і кондитерських виробів.

Борошно І ґатунку - в кулінарії для приготування млинців, оладок, пиріжків, паніровок, пасеровок, для випічки хлібобулочних виробів.

Борошно II ґатунку -  для приготування хліба.

ІV. Мотивація навчальної діяльності учнів

Отже, ми з вами повторити раніше вивчений матеріал, то ж можемо переходити до нового матеріалу. Тому відкрийте свої робочі зошити. Запишіть сьогоднішнє число, класна робота і тема: «Технологія приготування страв. Традиції української національної кухні. Тісто. Види тіста. Приготування страв із прісного тіста (Калита).

V. Вивчення нового матеріалу

Бесіда:

  • Чи хтось з вас мав справу з тістом?

  • З яким тістом ви мали справу?

  • Що виготовляють з тіста?

  • А які ви знаєте види тіста?
    Розповідь вчителя: Тісто буває різне і склад його інгредієнтів залежить від того, яку страву збираєтесь приготувати.

Отже, за способами приготування тісто поділяють:
–    дріжджове: опарне і безопарне
бездріжджове або прісне: –    заварне;–    бісквітне;–    слойоне.–    пісочне;

  

  Тепер розглянемо кожен вид тіста докладніше.
Дріжджове (кисле) можна приготувати двома способами: опарним і безопарним.

Для приготування опари всю норму подрібнених дріжджів заливають рідиною, додають цукор, жовтки яєць, борошно. Рідина, в якій розчиняються дріжджі повинна мати температуру 25С -30С. Для приготування безопарного тіста -дріжджі посипаються цукром, а коли вони розпускаються, додають до них усі вказані в рецепті продукти, замішують і ставлять у тепле місце на 1 годину для бродіння, перемісивши тісто за цей час 2-3 рази.
Пісочне тісто готують із борошна, жовтків, сметани, цукру, жиру. Жир краще добавляти в такому співвідношенні – 2/3 вершкового масла на 1/3 смальцю, а борошна – ½ кількості жиру, цукру – ½ кількості жиру.
    Тісто буде розсипчастим, якщо вся кількість жиру складається з рівних частин вершкового масла, маргарину та смальцю. Ніжне, якщо додати цукрову пудру. Приємний запах надасть натерта на терку лимонна цедра. Крихкості надає круго заварений жовток, потертий на терці. Таке тісто краще охолоджувати протягом 2-х годин. Коли ви почнете випікати з нього вироби, то жаровник змащувати не потрібно.
   
Бісквітне тісто готують двома способами: холодним та заварним. Холодний спосіб: з білків збивають круту піну, а потім порціями додають цукор, весь час збиваючи, доки він не розійдеться , обережно вливаються жовтки, вимішується. Потім швидко всипається двічі просіяне борошно, старанно вимішується, щоб не було грудочок. Потім виливається у тортівницю чи спеціальну форму, завчасно змащену жиром і випікається. Білки збиваємо до тих пір, доки вони не будуть міцно триматись за збивачку. 
Заварний спосіб. Яйця та цукор збивають у посудині, яка стоїть у іншій з киплячою водою („водяна баня”). Коли маса розігрівається і стане пухкою, знімають її з плити і збивають до тих пір, доки об’єм не збільшиться вдвоє. Далі всипається двічі просіяне борошно, вимішується  і викладають масу у змащену жиром та посипану сухарями тортівницю, вирівнюється поверхня і випікається.
    Заварне тісто - під час випікання дуже наростає. Тому слід стежити, щоб воно не було густим, бо недостатньо виросте, і надто рідким – осяде. Готове тісто блискуче та пружне. Вироби з такого тіста всередині порожні і їх можна начиняти. Тісто розкладають на легко змащений жаровник, або випускають через кондитерський мішок. Випікають протягом 20-35 хв.
    Дуже важливо запам’ятати те, що коли ви випікаєте заварне тісто, то духовку відкривати забороняється, бо тісто відразу впаде.
    Слойоне тісто буває прісне та жирне. Готують його таким чином. Просіяне борошно розділяють на дві частини. До однієї частини додають 1 столову ложку оцту і замішують молоком чи водою, щоб тісто було м’яке. Другу частину борошна пересічують з жиром і домішують рукою. Формують у вигляді цеглини.
    Першу частину тіста розкачують, на середину кладуть другу частину, загортають конвертом, посипають борошном і розкачують від себе, не натискуючи. Знову посипають борошном і складають удвоє. Загортають у серветку і кладуть на декілька хвилин у холодильник. Цю процедуру повторюють 3-4 рази, після чого тісто розкачують і виготовляють коржі для тортів.
    Ось ми й розглянули всі види тіста та способи їх приготування. З ними ви ще не раз зіткнетесь у майбутньому і тоді ви вже краще зрозумієте особливість того чи іншого тіста.

  • Отже за способами приготування тісто поділяють ?

  • Які види прісного тіста ми сьогодні вивчили ?

  • Як готують безопарне тісто?

Кондитерська та хлібопекарська промисловість нашої країни випускає широкий асортимент виробів з тіста. Але кожній господині хочеться почастувати своїх рідних пиріжками і тістечками, виготовленими власними руками,особливо до святкового столу.

  • Обрядові страви з різних видів тіста.

Ось і прийшла зима.. Наступають новорічні свята. Особливо в грудні .

 Вашим домашнім завданням було підготувати інформаційні повідомлення про грудневі свята, традиції їх проведення, та страви які готували господині в ці дні.

«Кореспонденти-історики»

Доповідач №1

Як відомо, основою народного календаря, на відміну від астрономічного, чи елітарного, був вегетаційний рік. Отже, серед сучасних церковних дат неважко віднайти точку відліку зимового циклу. Нею є день Введення в храм Пресвятої Богородиці, тобто 4 грудня. З цього дня у хліборобському розумінні починає спочивати земля, яку не можна копати лопатою аж до Благовіщення (7 квітня).

По всій Україні від Введення починали розучувати колядки, виготовляти «вбрання» для колядників і переряджених.

Доповідач № 2

З днем пам'яті великомучениці Катерини (7 грудня) пов'язувалися звичаї «кликати Долю», ворожити на щасливе заміжжя. Робили це переважно дівчата. Вони сходилися до однієї з хат чи до хати, де зимовими вечорами влаштовувались вечорниці.

Доповідач №3

Різними обрядовими дійствами відзначали в народі церковні свята пророка Наума (14 грудня), 

мучениці Варвари(17 грудня), 

преподобного Сави (18 грудня),

 Миколи Чудотворця (19 грудня), 

святої Анни (22 грудня).

Доповідач № 4

4. Свято Калити (Андрія) - одне з улюблених молодіжних свят
Одне з найбільш шанованих молодіжних свят Калита, або Андрія. Святкується воно увечері 13 грудня за новим стилем, або ж 31 листопада за старим. Воно співпало із значно пізнішим християнським святом апостола Андрія Первозванного. Християнська церква в більшості випадків вороже ставилась до молодіжних веселощів на Андрія, адже свято проходило в різдвяний піст, а в піст, як відомо, за християнськими законами заборонялося веселитися, наймати музики, танцювати. Проте люди старшого покоління і досі згадують день Андрія, або Калиту, як найвеселіше свято їх молодості.

В Калиті яскраво простежуються дві сюжетні лінії, перша пов'язана з культом сонця, друга — із шлюбною магією. Це свято припадає на найбільш темний період року, коли як кажуть, день до обіду. При допомозі магічних ритуалів люди намагалися допомогти сонцю розгорітися. Найтісніше пов'язаний з культом сонця вогонь, в тому числі домашнє вогнище, тому на Калиту так широко використовувались атрибути печі та знаряддя праці, якими господиня поралася коло вогню — кочерга, хлібна лопата, рогачі, горня, сажа.

Обрядовий хліб — калита також нагадує сонце, він обов'язково круглий, як сонце, в середині з діркою, до того ж вимазаний медом. Золотий мед, принесений бджолами (божими мухами) також символізував сонце і широко використовувався в цей день. Ним намащували калиту, іноді жартуючи, хлопці вмочали пальці в мед і мазали дівчатам вуста, щоб солодкі були. З меду готували і напої на калиту.

Більшість продуктів на Андріївські вечорниці приносили парубки, це була парубоча складка, проте дівчата теж брали в ній участь. Кожна дівчина приносила муку і брала участь у приготуванні калити.(див обрядові хліби). Крім калити, дівчата випікали балабушки для гадання.

Страви в цей день були пісні: різноманітні каші, капусняки, горох, голубці, гриби, риба, а надто варенички, з чим їх тільки не готували з капустою і картоплею, з смаженою цибулею і квасолею, вишнями, За допомогою червоного дівочого пояса або стрічки калиту підвішували до сволока, перепускаючи пояс через гак для дитячої колиски.

Дякую. Нещодавно українці відсвяткували свято Андрія тому ,ми з вами спробуємо приготувати калиту яку готували дівчата для Андріївських вечорниць.

Практична робота

В основу калити водить прісне тісто, зазвичай - це пісочне або пряничне .

Компоненти для тіста :

Борошно пшеничне вищого або І гатунку — 3 стак.

Масло вершкове — 70 г

Яйця — 1 шт

Сметана — 3 ст. л.

Мед — 1 ч. л.

Сода гашена оцтом — 1 ч. л.

Горіхи (грецькі) — 1 стак.

Цедра цитрусових) — 50 г

Ванільний цукор - 1 пачка

Цукор — 1 стак. Мак -1 ст.

.

Для приготування та випікання тіста потрібен кухонний інвентар:

1.Духова шафа

2. Миски для замішування тіста.

3. Мірний стакан.

4.Вінчик для збивання.

5.Помазок.

6.Виделка .

7.Ніж.

8.Качалка.

9.Деко для випікання.

10.Ложка для замішування.

11.Прихватка.

12.Дощечка

Перед тим як приступити до практичної роботи, ми повторимо правила техніки безпеки:

ІНСТРУКЦІЯ

з техніки безпеки під час кулінарних робіт  в кабінеті обслуговуючої праці

Перед включенням духових шаф та плит перевір справність шнура живлення, наявність та справність заземлення.

При включенні плити штепсельну вилку вставляйте в гніздо штепсельної розетки до упору.

Не допускайте відключення.

.   При користуванні гострими та ріжучими інструментами:

.     Будьте обережними при роботі. . Передавайте ножі та виделки тільки ручкою вперед.

Хліб та гастрономічні продукти, овочі та інше нарізуйте на спеціальних дошках, виконучи правильні прийоми різання.

Кришки гарячого посуду ,дека беріть рушником або прихватками та відкривайте від себе.

Духова шафа є класифікованим електроприладом. Як і будь-який електроприлад, а особливо електричні нагрівачі, цей прилад вимагає дотримання необхідних запобіжних заходів для зменшення ризику виникнення пожежі, отримання опіків, ураження електричним струмом та / або інших серйозних травм !

Під час роботи прилад нагрівається. Не торкайтеся гарячих частин усередині духової шафи ! Діти завжди мають знаходитись подалі від кухонної плити. Прямий контакт з увімкненою плитою може призвести до опіку!

Завжди перевіряйте, чи щільно закриті дверцята духової шафи.

Одягніть робочий одяг. Ретельно помийте руки з милом. Почнемо приготування.

Перед вами інструкційна картка, технологічного етапу приготування калити. Будемо користуватися нею поетапно.

  • Технологічний етап приготування калити:

❶ Дія №1зібрати всі продукти  Дія №2Подрібнити горіхи.

❸ Дія №3 Борошно розтерти з маслом, добавити яйце, сметану, цукор, ванільний цукор

❹ Дія №4Добавити погашену оцтом соду

❺ Дія №5 Замісити тісто і добавити подрібнені горіхи , цедру,мак.

❻ Дія №6 Вимісити тісто.

❼ Дія №7

Тісто розкатати товщиною 1 см. 
надати форму зірки , можна просто круглу. 
Посередині зробити маленьке коло на викласти на потрушене борошном деко.

❽ Дія №8

Випікати 20-30 при температурі 180-200 градусів.

❾ Дія №9

із залишків тіста можна зробити пряники.

Практична робота з тістом

Працюють учні з учителем.

  • Замісили ,сформували ,та поставили випікати. Час випікання калити 20-30хв.

Вчитель

А поки калита печеться, ми з вами завітаємо на Андріївські вечорниці.

Пограємо в ігри того часу,спробуємо калиту, поворожимо.

Відео сюжет про " Вечорниці на Андрія"

Ігри на вечорницях:

1.Кусання калити.

2.Ворожіння на квасолі.

3.Ворожіння чобітками

4.Формування вареників

5. Завершення практичної роботи:

  • витягти калиту із духової шафи та перевірити її готовність ножем;

  • перекласти на деко та порізати на шматочки;

  • пригостити калитою, варениками, узваром всіх присутніх на вечорницях.

Підсумок заняття

  1. Отже, що ви сьогодні дізналися на занятті?

  2. Чи справдилися ваші очікування від сьогоднішнього заняття?

  3. Чи сподобалося вам готувати калиту та гуляння на вечорницях?

  4. Чи хотіли б ви, щоб традиції наших предків залишилися і до сьогодні? Чи ви б дотримувалися ви їх?

Бажаю вам хорошого настрою як сьогодні, щоб в душі завжди світило сонечко "Даждь-Бог", щоб ви були здорові, що вірили в свята, а Святий Миколай здійснив усі ваші бажання. А від мене за прекрасне заняття невеличкі подарунки усім присутнім.

Оцінювання навчальних досягнень

Домашнє завдання.

Підготувати інформаційне повідомлення про Святого Миколая та види солодких іграшок із пісочного тіста на ялинку.

Прибирання робочих місць

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з ГЕОГРАФІЇ залишилося:
0
4
міс.
1
6
дн.
2
3
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!