Приготування тушкованих та запечених страв з овочів

Опис документу:
Мета: навчальна: сформувати вміння й навички з приготування страв з запечених і тушкованих овочів; формування і розвиток здібностей самостійно планувати й організовувати технологічний процес; сприяти закріпленню й удосконаленню прийомів роботи у учнів. розвиваюча: розвивати усвідомлене відношення до правил техніки безпеки, виробничої санітарії й правил особистої гігієни кухаря. виховна: прививати повагу до праці та своєї професії, виховувати дбайливе відношення до устаткування.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Опис презентації окремими слайдами:
Тема програми: Страви та гарніри з овочів та грибів Тема уроку: Приготування страв із тушкованих і запечених овочів
Слайд № 1

Тема програми: Страви та гарніри з овочів та грибів Тема уроку: Приготування страв із тушкованих і запечених овочів

Мета: навчальна:  сформувати вміння й навички з приготування страв з запечених і тушкованих овочів; формування і розвиток здібностей самостійно пла...
Слайд № 2

Мета: навчальна:  сформувати вміння й навички з приготування страв з запечених і тушкованих овочів; формування і розвиток здібностей самостійно планувати й організовувати технологічний процес; сприяти закріпленню й удосконаленню прийомів роботи у учнів. розвиваюча: розвивати усвідомлене відношення до правил техніки безпеки, виробничої санітарії й правил особистої гігієни кухаря. виховна: прививати повагу до праці та своєї професії, виховувати дбайливе відношення до устаткування, інструменту, сировини.

План 1. Технологія приготування страв із тушкованих овочів:«Картопля тушкована із грибами», «Перець фарширований по-домашньому». 2. Технологія приг...
Слайд № 3

План 1. Технологія приготування страв із тушкованих овочів:«Картопля тушкована із грибами», «Перець фарширований по-домашньому». 2. Технологія приготування страв із запечених овочів:«Голубці картопляні із грибами», «Гриби запечені у сметанному соусі». 3. Вимоги до якості страв з овочів.

Повторення домашнього завдання: 1. Які способи смаження овочів ви знаєте? 2. У якому цеху готують страви і гарніри з овочів? 3. Як розрізняють стра...
Слайд № 4

Повторення домашнього завдання: 1. Які способи смаження овочів ви знаєте? 2. У якому цеху готують страви і гарніри з овочів? 3. Як розрізняють страви з овочів залежно від теплової обробки? 4. Яким способом теплової обробки смажать деруни? 5. Яке значення мають страви з овочів у харчуванні людини? 6. У якому цеху готують страви і гарніри з овочів? 7. Що відбувається з овочами під час теплової обробки?

Страви з тушкованих овочів і грибів Для тушкування овочі нарізують соломкою, кубиками, часточками, обсмажують до напівготовності або припускають, а...
Слайд № 5

Страви з тушкованих овочів і грибів Для тушкування овочі нарізують соломкою, кубиками, часточками, обсмажують до напівготовності або припускають, а потім тушкують у невеликій кількості бульйону з додаванням томатного пюре, пасерованих овочів, спецій чи соусу. Для поліпшення смаку і зовнішнього вигляду страви під час тушкування свіжої капусти і буряків додають оцет. Тушкують кожен вид овочів окремо або разом – суміш овочів, а також деякі фаршировані овочі. Овочі тушкують у посуді з закритою кришкою, при слабкому кипінні. Перед подаванням тушковані страви можна посипати подрібненою зеленню петрушки або кропу (2-3 г на порцію).

«Картопля тушкована з грибами» В рецепт тушкованої картоплі з грибами входять: картопля — 5-6 шт.; печериці — 300 гр.; морква — 1 шт.; ріпчаста циб...
Слайд № 6

«Картопля тушкована з грибами» В рецепт тушкованої картоплі з грибами входять: картопля — 5-6 шт.; печериці — 300 гр.; морква — 1 шт.; ріпчаста цибуля — 1 шт.; свіжа зелень — 1 пучок; сіль, перець — за смаком.

Крок 1: Печериці промиваємо під проточною водою і нарізаємо досить великими шматочками;
Слайд № 7

Крок 1: Печериці промиваємо під проточною водою і нарізаємо досить великими шматочками;

Крок 2: Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо, а моркву натираємо на грубій тертці.
Слайд № 8

Крок 2: Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо, а моркву натираємо на грубій тертці.

Крок 3: Очищену картоплю нарізаємо великими кубиками, заливаємо водою і ставимо на вогонь;
Слайд № 9

Крок 3: Очищену картоплю нарізаємо великими кубиками, заливаємо водою і ставимо на вогонь;

Крок 4: Поки вода з картоплею закипає, обсмажуємо на рослинному маслі гриби до золотистого кольору;
Слайд № 10

Крок 4: Поки вода з картоплею закипає, обсмажуємо на рослинному маслі гриби до золотистого кольору;

Крок 5: На іншій сковороді обсмажуємо цибулю і моркву до золотистого відтінку.
Слайд № 11

Крок 5: На іншій сковороді обсмажуємо цибулю і моркву до золотистого відтінку.

Крок 6: У киплячу воду з картоплею кладемо обсмажені гриби, цибулю і моркву. Солимо, перчимо за смаком, зменшуємо вогонь і тушкуємо все разом ще хв...
Слайд № 12

Крок 6: У киплячу воду з картоплею кладемо обсмажені гриби, цибулю і моркву. Солимо, перчимо за смаком, зменшуємо вогонь і тушкуємо все разом ще хвилин 30. Крок 7: Перед подачею посипати картоплю свіжою зеленню.

Перець фарширований по-домашньому Вам знадобиться: 600 г фаршу з рівних частин свинини і яловичини 1 склянка рису 800 г помідорів 10 штук солодкого...
Слайд № 13

Перець фарширований по-домашньому Вам знадобиться: 600 г фаршу з рівних частин свинини і яловичини 1 склянка рису 800 г помідорів 10 штук солодкого перцю середнього розміру 2 невеликих цибулини 1 морква 1-2 зубчики часнику 2 ч. л. сухої суміші материнки, васильків та чебрецю мелений чорний перець лавровий лист свіжа зелень кропу і петрушки олія для обсмажування

Спосіб приготування: Крок 1: Рис промийте холодною водою, залийте 1,5 склянками води і зваріть майже до готовності. Охолодить зварений рис. Крок 2:...
Слайд № 14

Спосіб приготування: Крок 1: Рис промийте холодною водою, залийте 1,5 склянками води і зваріть майже до готовності. Охолодить зварений рис. Крок 2: Змішайте рис з м'ясним фаршем, посоліть до смаку, поперчіть, додайте сухі трави.

Крок 3: Цибулю почистіть, наріжте дрібними кубиками, обсмажте в 2 ст. л. олії. Морквину натріть на тертці, додайте до цибулі і тушкуйте до м'якості.
Слайд № 15

Крок 3: Цибулю почистіть, наріжте дрібними кубиками, обсмажте в 2 ст. л. олії. Морквину натріть на тертці, додайте до цибулі і тушкуйте до м'якості.

Крок 4: Помідори обшпарте кип'ятком, зніміть шкірку, з м'якоті помідорів зробіть в блендері пюре або просто натріть на тертці. Крок 5: Додайте тома...
Слайд № 16

Крок 4: Помідори обшпарте кип'ятком, зніміть шкірку, з м'якоті помідорів зробіть в блендері пюре або просто натріть на тертці. Крок 5: Додайте томатне пюре до цибулі з морквою, тушкуйте 5 хвилин.

Крок 6: 1/2 стакана томатної суміші додайте до фаршу. Крок 7: Змішуємо фарш.
Слайд № 17

Крок 6: 1/2 стакана томатної суміші додайте до фаршу. Крок 7: Змішуємо фарш.

Крок 8: Видаліть з перців плодоніжки та насіння, нафаршируйте.
Слайд № 18

Крок 8: Видаліть з перців плодоніжки та насіння, нафаршируйте.

Крок 9: Складіть перець в каструлю, додайте томатну заправку, що залишилася. Крок 10: Заливаємо перець підливою Крок 11: Закип'ятіть 2 літри води і...
Слайд № 19

Крок 9: Складіть перець в каструлю, додайте томатну заправку, що залишилася. Крок 10: Заливаємо перець підливою Крок 11: Закип'ятіть 2 літри води і посоліть. Трохи недосоліть воду, оскільки частина рідини википить в процесі приготування. Залийте перець водою і тушкуйте до готовності (30 – 40 хвилин). Крок 12: За 20 хвилин до закінчення приготування покладіть в каструлю лавровий лист і мелений перець. За 10 хвилин – подрібнений часник. Крок 13: Подавайте фарширований перець зі сметаною або з підливкою, в якій він варився. Прикрасьте блюдо петрушкою або кропом.

Страви з запечених овочів і грибів. Перед запіканням більшість овочів підлягає тепловій обробці: їх варять, припускають, тушкують або смажать, а ін...
Слайд № 20

Страви з запечених овочів і грибів. Перед запіканням більшість овочів підлягає тепловій обробці: їх варять, припускають, тушкують або смажать, а іноді використовують сирими (томати і баклажани). Овочі запікають на листах або порціонних сковородах, попередньо змащених жиром і посипаних сухарями, у жаровій шафі при температурі 250-280 °С до утворення золотистої кірочки на поверхні і температури всередині виробу 80 °С. Страви із запечених овочів поділяють на три групи: овочі запечені у соусі; запіканки; фаршировані овочі.

Голубці картопляні з грибами Перелік продуктів: - відварені великі капустяні листки: 15 шт; - бульба чищена: 1 кг; - цибуля сира: 100 г; - цибуля с...
Слайд № 21

Голубці картопляні з грибами Перелік продуктів: - відварені великі капустяні листки: 15 шт; - бульба чищена: 1 кг; - цибуля сира: 100 г; - цибуля смажена: олія 1 ст.л., цибуля 100 г; - манна каша: молоко 300 мл + манна крупа 2 ст.л. (40 г); - гриби: 300г; - сіль, перець; заливка: - вода: 300 мл; - сметана: 200 г; - сіль: 10 г; - лаврове листя: 1 середнє; - перець духмяний: 3 горошини. заправка: - цибуля 100 г; - сметана 30 %: 3 ст.л.; - вода : 50 мл; - сіль: до смаку.

Крок 1: З капусти вирізають качан і в кип’ячу воду додати 1ч.л. солі і опустити підготовлену капусту. Залишити в окропі на 1-2 хв і розібрати капус...
Слайд № 22

Крок 1: З капусти вирізають качан і в кип’ячу воду додати 1ч.л. солі і опустити підготовлену капусту. Залишити в окропі на 1-2 хв і розібрати капусту на окремі листочки,відрізати товсту частину листка;

Крок 2: Посмажити на олії дрібно різану цибулю. Смажену цибулю перемолоти в блендері. Крок 3: Чищену картоплю та цибулю потерти на дрібній тертці.
Слайд № 23

Крок 2: Посмажити на олії дрібно різану цибулю. Смажену цибулю перемолоти в блендері. Крок 3: Чищену картоплю та цибулю потерти на дрібній тертці.

Крок 4: Заварити манну кашу з 300 мл. молока та 2 ст. л. манної крупи. Крок 5: До тертої картоплі з цибулею додають мелену смажену цибулю,порізані ...
Слайд № 24

Крок 4: Заварити манну кашу з 300 мл. молока та 2 ст. л. манної крупи. Крок 5: До тертої картоплі з цибулею додають мелену смажену цибулю,порізані відварені гриби та вимішати гарячу манну кашу, сіль, перець. Завдяки гарячій манній каші, яку додають до тертої картоплі, картопляний сік густішає і сама начинка стає більш пухкою та ніжною.

Крок 6: Два великі капустяні листки викласти на дно форми. Бульбяну начинку завертати у капустяні листки. У голубцях кінчики не підвертати у середи...
Слайд № 25

Крок 6: Два великі капустяні листки викласти на дно форми. Бульбяну начинку завертати у капустяні листки. У голубцях кінчики не підвертати у середину а сплюскувати.

Заливка: У воді розвести сіль, сметану, пахучий перець, лавровий лист. Наповнивши форму голубцями залити їх заливою. Форму накрити кришкою. Пекти в...
Слайд № 26

Заливка: У воді розвести сіль, сметану, пахучий перець, лавровий лист. Наповнивши форму голубцями залити їх заливою. Форму накрити кришкою. Пекти в духовці 1 годину 15-30 хв при температурі 200 градусів.

Заправка Цибулю дрібно порізати, смажити на сметані, додати трішки води накрити кришкою та тушити до м'якості цибулі. Спечені голубці подавати зі с...
Слайд № 27

Заправка Цибулю дрібно порізати, смажити на сметані, додати трішки води накрити кришкою та тушити до м'якості цибулі. Спечені голубці подавати зі смаженою цибулею.

«Гриби запечені в сметанному соусі»
Слайд № 28

«Гриби запечені в сметанному соусі»

Крок 1: Печериці ретельно очистити від сміття, промити під проточною водою і обсушити рушником. Потім нарізати невеликими шматочками і обсмажити на...
Слайд № 29

Крок 1: Печериці ретельно очистити від сміття, промити під проточною водою і обсушити рушником. Потім нарізати невеликими шматочками і обсмажити на вершковому маслі протягом 5 хвилин;

Крок 2: Окремо обсмажити на вершковому маслі, нарізану невеликими кубиками ріпчасту цибулю.
Слайд № 30

Крок 2: Окремо обсмажити на вершковому маслі, нарізану невеликими кубиками ріпчасту цибулю.

Крок 3: З’єднати гриби і цибулю в одній посудині, додати до них борошно і продовжити смажити разом, поки з сковороди повністю не випарується рідина;
Слайд № 31

Крок 3: З’єднати гриби і цибулю в одній посудині, додати до них борошно і продовжити смажити разом, поки з сковороди повністю не випарується рідина;

Крок 4: Жовток курячого яйця добре збити виделкою і змішати зі сметаною. Отриману суміш обережно тонкою цівкою влити в сковороду, не забуваючи помі...
Слайд № 32

Крок 4: Жовток курячого яйця добре збити виделкою і змішати зі сметаною. Отриману суміш обережно тонкою цівкою влити в сковороду, не забуваючи помішувати, щоб соус не згорнувся;

Крок 5: Слідом на сковороду відправити пропущений через тертку твердий сир, сіль і спеції. Все розмішати і поставити запікати в духовку на 15 хвилин.
Слайд № 33

Крок 5: Слідом на сковороду відправити пропущений через тертку твердий сир, сіль і спеції. Все розмішати і поставити запікати в духовку на 15 хвилин.

Вимоги до якості страв з тушкованих овочів Овочі після тушкування зберігають форму. Смак тушкованої капусти кисло-солодкий з ароматом спецій і тома...
Слайд № 34

Вимоги до якості страв з тушкованих овочів Овочі після тушкування зберігають форму. Смак тушкованої капусти кисло-солодкий з ароматом спецій і томату, без запаху вареної капусти і сирого борошна. Колір від світло- до темно-коричневого, для тушкованих буряків – темно-вишневий. Консистенція соковита, але не волокниста – для капусти. Зберігають тушковані овочі гарячими не більше 2 год.

Вимоги до якості запечених страв із овочів. Овочі після запікання зберігають форму. Картопля, печена ціла, без тріщинок. Перець пружний, яскравого ...
Слайд № 35

Вимоги до якості запечених страв із овочів. Овочі після запікання зберігають форму. Картопля, печена ціла, без тріщинок. Перець пружний, яскравого кольору з незначними підпеченими краями. Гриби пружні, світло-коричневого кольору. Зберігають печені овочі гарячими не більше 2 год. Овочі, запечені під соусом, повністю і рівномірно вкриті соусом, на поверхні — рум'яна кірочка. Голубці, перець фарширований зберігають форму, консистенція соковита.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з ІСТОРІЇ УКРАЇНИ залишилося:
0
3
міс.
1
7
дн.
1
5
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!