Сьогодні о 11:00
онлайн-конференція:
«
Роль закладів освіти у формуванні нульової терпимості до корупції та вихованні доброчесності в Україні
»
Взяти участь Всі події

Презентація "Жири.Фізичні властивості.Біологічна роль жирів"

Хімія

Для кого: 9 Клас

13.04.2021

172

3

0

Опис документу:
Матеріал для 9 класу з хімії. Жири́ — велика група органічних сполук, які, з фізичного погляду, мають меншу від одиниці питому вагу і, як правило, розчинні в неполярних органічних розчинниках, як правило не розчиняються у воді, і під звичайним тиском їх не можна перегнати, не розклавши.
Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Жири.Фізичні властивості.Біологічна роль жирів 9 клас
Слайд № 1

Жири.Фізичні властивості.Біологічна роль жирів 9 клас

Мета уроку Повторити, систематизувати знання з питання поширення жирів у природі, біологічної ролі. Сформувати знання про склад, утворення, будову ...
Слайд № 2

Мета уроку Повторити, систематизувати знання з питання поширення жирів у природі, біологічної ролі. Сформувати знання про склад, утворення, будову жирів. З’ясувати фізичні властивості, галузі застосування, способи одержання

Дайте відповіді на питання 1.Які сполуки називаються карбоновими кислотами? 2. Які карбонові кислоти відносяться до вищих? 3. Як називаються сполук...
Слайд № 3

Дайте відповіді на питання 1.Які сполуки називаються карбоновими кислотами? 2. Які карбонові кислоти відносяться до вищих? 3. Як називаються сполуки, що утворюються при взаємодії карбонових кислот із спиртами? 4. Яка загальна формула карбонових кислот? 5. Формула гліцерину. 6. Формула стеаринової кислоти. 7. Формула олеїнової кислоти. 8. Яка з цих кислот насичена?

Вправа «Так - Ні» 1.Функціональна група карбонових кислот – СОН.- 2. Молекула гліцерину містить три гідроксильні групи. 3. Карбонові кислоти , моле...
Слайд № 4

Вправа «Так - Ні» 1.Функціональна група карбонових кислот – СОН.- 2. Молекула гліцерину містить три гідроксильні групи. 3. Карбонові кислоти , молекули яких містять 10 або більше атомів Карбону, називають вищими. 4. Олеїнова кислота – ненасичена сполука, бо має в молекулі один подвійний звязок С=С. 5. Традиційний процес миловаріння полягає в нагріванні жирів або олій з лугом. 6. Солі лужних елементів і карбонових кислдот із кількістю атомів Карбону в аніонах від 5 – до 10 називають милами. 7. Недоліки мила: луг у водному розчині мила повільно розїдає тканину, руйнує деякі барвники. 8. Солі Натрію і вищих карбонових кислот –це тверді речовини, а солі Калію – рідкі. 9. АніонС17Н35СОО- складається із двох частин – полярної (С17Н35-) і неполярної(- СОО-). 10. У шлунково- кишковому тракті тваринних організмів відбувається гідроліз спожитих жирів. 11. При додаванні до концентрованого розчину солей вищих карбонових кислот насиченого розчину кухонної солі розчинність цих солей зменшується –цей процес називають висолюванням.

Будова жирів Історія вивчення жирів пов’язана із прізвищами двох французьких вчених. У 1817р М. Шеврель нагрів жир з водою в лужному середовищі. В ...
Слайд № 5

Будова жирів Історія вивчення жирів пов’язана із прізвищами двох французьких вчених. У 1817р М. Шеврель нагрів жир з водою в лужному середовищі. В результаті реакції він отримав гліцерин та суміш карбонових кислот. У 1857р П. Бертло проробив зворотну реакцію, він нагрів гліцерин з вищими карбоновими кислотами і отримав жир.

Жири – естери трьохатомного спирту гліцерину та вищих карбонових кислот
Слайд № 6

Жири – естери трьохатомного спирту гліцерину та вищих карбонових кислот

Склад жирів До складу молекули жиру входять залишки гліцерину та карбонових кислот. R – радикал кислоти, що містить від 3 до 25 атомів Карбону. Цік...
Слайд № 7

Склад жирів До складу молекули жиру входять залишки гліцерину та карбонових кислот. R – радикал кислоти, що містить від 3 до 25 атомів Карбону. Цікаво, що до складу природних жирів входять карбонові кислоти лише з парним числом атомів Карбону. Найпоширеніші кислоти, що входять до складу жирів: С17Н35 СООН стеаринова кислота С15Н31 СООН пальмітинова кислота насичені карбонові С3Н7 СООН масляна кислота С17Н33 СООН олеїнова кислота С17Н31 СООН лінолева кислота ненасичені карбонові С17Н29 СООН ліноленова кислота Склад жирів визначає їх агрегатний стан. Тверді жири містять залишки переважно насичених кислот, рідкі – переважно ненасичених.

Фізичні властивості жирів Тваринні жири – тверді ( виняток – риб’ячий жир), Рослинні жири – рідкі ( виняток – кокосове масло). Легші за воду. Нероз...
Слайд № 8

Фізичні властивості жирів Тваринні жири – тверді ( виняток – риб’ячий жир), Рослинні жири – рідкі ( виняток – кокосове масло). Легші за воду. Нерозчинні у воді, але розчиняються в органічних розчинниках, наприклад, в бензині. Добре вбирають запахи, (тому застосовуються в парфумерії).

Слайд № 9

Слайд № 10

Слайд № 11

Слайд № 12

Біологічна роль жирів Click to add Title 4 Click to add Title 1 Click to add Title 2 Click to add Title 3
Слайд № 13

Біологічна роль жирів Click to add Title 4 Click to add Title 1 Click to add Title 2 Click to add Title 3

Тести 1. До якого класу сполук належать жири за своєю хімічною природою: А) солі; Б) естери; В) карбонові кислоти; Г) спирти. 2. У результаті якої ...
Слайд № 14

Тести 1. До якого класу сполук належать жири за своєю хімічною природою: А) солі; Б) естери; В) карбонові кислоти; Г) спирти. 2. У результаті якої реакції утворюються жири: А) окиснення; Б) приєднання; В) етерифікації; Г) гідролізу. 3. Чим відмінні і чим подібні тваринні та рослинні жири за А) складом; Б) фізичними властивостями; В) хімічними властивостями . 4. Виберіть реакцію, характерну для тристеарину: А) гідроліз; Б) гідрування; В) окиснення; Г) знебарвлення розчину калій перманганату. 5. Як ви вважаєте, чому деякі вітаміни виробляють у капсулах у вигляді олійних розчинів? 6. Якщо жир потрапив на ваш одяг, як можна зняти пляму: А) водою; Б) кислотою; В) бензином; Г) лугом. 2. Доповнюєте твердження. 1. Гідролізом називають реакцію жиру з……..(……), внаслідок якої утворюються………( і……..) кислоти. 2. Гідроліз відбувається при температурі …….(///) та …….(///). 3. Якщо гідроліз здійснювати за наявності лугу, то крім гліцерину утворюються ..….(///). 4. Якщо рідкі жири приєднують……..(/////), то вони перетворюються на …….(/////). Цей процес називається…………(). 5. Маргарин – це…(…….)……..Його виробляють із…….(………)

Домашнє завдання Параграф 30.
Слайд № 15

Домашнє завдання Параграф 30.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.