Презентація з теми "Крохмаль і целюлоза. Полімерна будова, властивості, застосування"

Хімія

Для кого: 9 Клас, 10 Клас, 11 Клас

07.12.2019

5994

518

2

Опис документу:
У презентації "Крохмаль і целюлоза. Полімерна будова, властивості, застосування" розміщено матеріал до уроків хімії для учнів 9-10 класів. Її можна використати для позакласних заходів з хімії, при проведенні гурткової роботи.
Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Матеріали до уроків хімії 9, 11 класу Учитель Загурська Н.і. Крохмаль і целюлоза. Полімерна будова, властивості, застосування.
Слайд № 1

Матеріали до уроків хімії 9, 11 класу Учитель Загурська Н.і. Крохмаль і целюлоза. Полімерна будова, властивості, застосування.

МЕТА: навчальна: розширити знання учнів про органічні сполуки, їх будову і властивості на прикладі природних полімерів – крохмалю й целюлози; дати ...
Слайд № 2

МЕТА: навчальна: розширити знання учнів про органічні сполуки, їх будову і властивості на прикладі природних полімерів – крохмалю й целюлози; дати уявлення про полімерну будову молекул крохмалю й целюлози; ознайомити з реакцією поліконденсації та гідролізу, показати їх значення для життєдіяльності живих організмів і людини; розкрити зв'язок між властивостями, будовою та застосуванням крохмалю й целюлози; розвиваюча: розвивати логічне мислення, вміння аналізувати, узагальнювати, розширювати кругозір учнів. виховна: виховувати всебічно розвинену особистість, взаємоповагу в колективі однолітків і педагогів. Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу. Форми роботи: фронтальна робота, розповідь вчителя, евристична бесіда. Обладнання до уроку: мультимедійне обладнання, презентація.

Хід уроку 1. Актуалізація опорних знань. 2. Мотивація навчальної діяльності. 3. Засвоєння нового матеріалу. 4. Первинне застосування одержаних знан...
Слайд № 3

Хід уроку 1. Актуалізація опорних знань. 2. Мотивація навчальної діяльності. 3. Засвоєння нового матеріалу. 4. Первинне застосування одержаних знань. 5. Тренувальні вправи та розв'язування задач. 6. Підбиття підсумків уроку. 7. Домашнє завдання.

Актуалізація опорних знань. 1. На які три класи поділяються вуглеводи? 2. Які вуглеводи належать до моносахаридів? 3. У двох пронумерованих пробірк...
Слайд № 4

Актуалізація опорних знань. 1. На які три класи поділяються вуглеводи? 2. Які вуглеводи належать до моносахаридів? 3. У двох пронумерованих пробірках без написів містяться розчини глюкози й сахарози. З’ясуйте дослідним шляхом уміст кожної пробірки. 4.Чому варення солодше за цукор, хоча вариться воно з цукром? Підтвердьте свою відповідь рівнянням реакції. 5. Для чого в молоко додають соду? 6. Напишіть рівняння реакцій, з допомогою яких можна здійснити перетворення: Сахароза → ? → етанол. 7. Як з глюкози можна одержати спирт, масляну кислоту? 8. Доведіть важливість реакції фотосинтезу для людей і тварин. 9. У чому полягає біологічна роль вуглеводів?

Мотивація навчальної діяльності. Слова «крохмаль» і «целюлоза» відомі кожному. Крохмаль – основний вуглевод нашої їжі, однак він безпосередньо не з...
Слайд № 5

Мотивація навчальної діяльності. Слова «крохмаль» і «целюлоза» відомі кожному. Крохмаль – основний вуглевод нашої їжі, однак він безпосередньо не засвоюється організмом. Як і жири, крохмаль спочатку гідролізується. Цей процес починається вже під час пережовування їжі під дією ферменту, що є в слині. Потім гідроліз крохмалю продовжується в шлунку й кишечнику. Целюлоза, або клітковина, - ще більш поширений вуглевод, ніж крохмаль. З неї складаються в основному стінки рослинних клітин. Масова частка целюлози у деревині становить біля 60%, у ваті і фільтрувальному папері – 90%. Сьогодні ми з вами розглянемо основні хімічні і фізичні властивості, добування та застосування крохмалю та целюлози.

Засвоєння нового матеріалу. Крохмаль, його утворення в природі. Фізичні та хімічні властивості крохмалю. Застосування крохмалю, поширення в природі...
Слайд № 6

Засвоєння нового матеріалу. Крохмаль, його утворення в природі. Фізичні та хімічні властивості крохмалю. Застосування крохмалю, поширення в природі. Целюлоза: склад молекули. Фізичні та хімічні властивості. Застосування целюлози. Крохмаль і целюлоза — природні полімери, загальна формула (C6H10О5)n. Рівняння утворення крохмалю або целюлози можна подати так: nC6 H12 O6 → (C 6 H10 O5)n · nH2O

КРОХМАЛЬ (С6Н10О5)n Склад молекули: складається переважно із залишків α-глюкози (кілька тисяч ланок), молекулярна маса – кілька мільйонів. Молекули...
Слайд № 7

КРОХМАЛЬ (С6Н10О5)n Склад молекули: складається переважно із залишків α-глюкози (кілька тисяч ланок), молекулярна маса – кілька мільйонів. Молекули бувають лінійні і розгалужені. Крохмаль — це аморфний порошок без смаку і запаху, з характерним хрускотом (картопляного крохмалю)

Крохмалем називається суміш двох полісахаридів, побудованих із залишків циклічної α-глюкози До його складу входять: Амілоза (внутрішня частина крох...
Слайд № 8

Крохмалем називається суміш двох полісахаридів, побудованих із залишків циклічної α-глюкози До його складу входять: Амілоза (внутрішня частина крохмального зерна) — 10–20 %; Амілопектин (оболонка крохмального зерна) — 80–90 %. Ланцюг амілози включає 200–1000 залишків α-глюкози (середня молекулярна маса — 160 000) і має нерозгалужену будову.

Властивості крохмалю Крохмаль поширений в природі. Для різних рослин – він запасна поживна речовина і міститься у вигляді крохмальних зерен. Масова...
Слайд № 9

Властивості крохмалю Крохмаль поширений в природі. Для різних рослин – він запасна поживна речовина і міститься у вигляді крохмальних зерен. Масова частка його у бульбах картоплі становить ≈20%, в зернах пшениці й кукурудзи – 70%, рису ≈80%. Крохмаль – білий порошок, що не розчиняється у холодній воді; у гарячій воді він набрякає, утворюючи клейстер.

Утворення крохмалю в природі (фотосинтез): У процесі фотосинтезу рослини вбирають енергію сонячного проміння. Спочатку з вуглекислого газу й води в...
Слайд № 10

Утворення крохмалю в природі (фотосинтез): У процесі фотосинтезу рослини вбирають енергію сонячного проміння. Спочатку з вуглекислого газу й води внаслідок ряду процесів утворюється глюкоза: 6 СО2 + 6 Н2О С6Н12О6 + 6О2 Потім з глюкози синтезується крохмаль: n С6Н12О6 (С6Н10О5)n + Н2О

Хімічні властивості крохмалю: Гідроліз: (С6Н10О5)n розчинний крохмаль (С6Н10О5)х декстрини n/2С12Н22О11 nС6Н12О6 мальтоза глюкоза Взаємодія з йодом...
Слайд № 11

Хімічні властивості крохмалю: Гідроліз: (С6Н10О5)n розчинний крохмаль (С6Н10О5)х декстрини n/2С12Н22О11 nС6Н12О6 мальтоза глюкоза Взаємодія з йодом (якісна реакція): При дії йоду на крохмаль утворюється речовина синього кольору.

Застосування крохмалю Основний вуглевод продуктів харчування людини – хліба, крупів, картоплі. З крохмалю, який міститься в картоплі і зернових зла...
Слайд № 12

Застосування крохмалю Основний вуглевод продуктів харчування людини – хліба, крупів, картоплі. З крохмалю, який міститься в картоплі і зернових злаках, добувають етиловий спирт. Використовують як засіб для клеєння, обробки тканин, крохмалення білизни. У медицині на основі крохмалю виготовляють мазі, присипки. якщо процес гідролізу не доводити до кінця, то в результаті утворюється густа солодка маса - суміш декстринів та глюкози - патока.

ЦЕЛЮЛОЗА (С6Н10О5)n Склад молекули: складається із залишків β-глюкози, молекули мають лише лінійну структуру, відносна молекулярна маса складає оди...
Слайд № 13

ЦЕЛЮЛОЗА (С6Н10О5)n Склад молекули: складається із залишків β-глюкози, молекули мають лише лінійну структуру, відносна молекулярна маса складає один мільйон. Целюлоза являє собою волокнисту речовину білого кольору, не розчинну у воді. На відміну від крохмалю, целюлоза зовсім не взаємодіє з водою навіть при кип’ятінні. Чиста целюлоза в нашому житті зустрічається у вигляді вати.

Ланцюги целюлози побудовані із залишків β-глюкози й мають лінійну будову Ланки β-глюкози надають ланцюговим молекулам випрямленої форми за рахунок ...
Слайд № 14

Ланцюги целюлози побудовані із залишків β-глюкози й мають лінійну будову Ланки β-глюкози надають ланцюговим молекулам випрямленої форми за рахунок внутрішньо- та міжмолекулярних водневих зв’язків. Тому целюлоза має волокнисту структуру й нерозчинна.

Хімічні властивості целюлози: Гідроліз: (С6Н10О5)n + nН2О n С6Н12О6 Естерифікація: [С6Н7О2(ОН)3]n + 3nНNО3 [С6Н7О2(ОNО2)3]n + 3nН2О Тринітрат целюл...
Слайд № 15

Хімічні властивості целюлози: Гідроліз: (С6Н10О5)n + nН2О n С6Н12О6 Естерифікація: [С6Н7О2(ОН)3]n + 3nНNО3 [С6Н7О2(ОNО2)3]n + 3nН2О Тринітрат целюлози (піроксилін) [С6Н7О2(ОН)3]n + 3nСН3 СООН [С6Н7О2(ОСН3СО)3]n + 3nН2О Триацетат целюлоза Горіння: (С6Н10О5)n + 6nО2 6nСО2 + 5nН2О Термічний розклад При нагріванні без доступу повітря целюлоза розкладається на деревне вугілля і леткі органічні речовини (метанол, ацетон, оцтову кислоту).

Застосування целюлози На гідролізних заводах з 1т деревини виробляють до 200л етилового спирту, що замінює 1,5т картоплі або 0,7т зерна. Використов...
Слайд № 16

Застосування целюлози На гідролізних заводах з 1т деревини виробляють до 200л етилового спирту, що замінює 1,5т картоплі або 0,7т зерна. Використовують у будівництві, завдяки високій механічній міцності. Виготовляють різні столярні вироби. У вигляді бавовнику, льону, прядива – вона йде на виготовлення тканин – бавовняних, лляних. Із виділеної з деревини і звільненої від супутних речовин целюлози виготовляють папір. У результаті гідролізу целюлози і бродіння глюкози, що утворилася при цьому, добувають етиловий спирт, що йде на виробництво бутадієну для синтезу каучуку. З естерів целюлози (триацетат целюлози) виготовляють негорючу фото- і кіноплівку, різні прозорі пластмаси, а також нітролаки, медичний колодій, штучне волокно.

Застосування целюлози У вигляді деревини. 2. Паперова промисловість (виготовлення паперу). 3. Хімічна переробка: а)ацетатний та віскозний шовк; б)в...
Слайд № 17

Застосування целюлози У вигляді деревини. 2. Паперова промисловість (виготовлення паперу). 3. Хімічна переробка: а)ацетатний та віскозний шовк; б)вибухові речовини; в)спирти).

Порівняння крохмалю і целюлози
Слайд № 18

Порівняння крохмалю і целюлози

Біологічне значення полісахаридів Целюлоза – основний компонент біомаси, структурний матеріал рослинних організмів. Крохмаль - запасна речовина, ен...
Слайд № 19

Біологічне значення полісахаридів Целюлоза – основний компонент біомаси, структурний матеріал рослинних організмів. Крохмаль - запасна речовина, енергетична база рослинних організмів. Глікоген – (тваринний крохмаль) запасна речовина, енергетична база тваринних організмів та грибів. Хітин – структурний матеріал тваринних організмів та грибів.

Первинне застосування одержаних знань. Заповнити таблицю. Параметри для порівняння Крохмаль Целюлоза Агрегатний стан Розчинність у воді Склад Маса ...
Слайд № 20

Первинне застосування одержаних знань. Заповнити таблицю. Параметри для порівняння Крохмаль Целюлоза Агрегатний стан Розчинність у воді Склад Маса Мономер Будова полімерного ланцюга Біологічна роль

Лабораторний дослід 12. Взаємодія крохмалю з водою Дрібку крохмалю розчиніть у холодній воді. Що спостерігаємо? Повільно, дотримуючись правил техні...
Слайд № 21

Лабораторний дослід 12. Взаємодія крохмалю з водою Дрібку крохмалю розчиніть у холодній воді. Що спостерігаємо? Повільно, дотримуючись правил техніки безпеки й правил нагрівання, нагріваємо вміст пробірки. Що спостерігаємо? Чи можна вважати цей розчин істинним? Як називаються такі розчини?

Лабораторний дослід 13 В отриманий клейстер додайте дві-три краплі розведеного розчину йоду. Що спостерігаємо? (Поява фіолетово-синього забарвлення...
Слайд № 22

Лабораторний дослід 13 В отриманий клейстер додайте дві-три краплі розведеного розчину йоду. Що спостерігаємо? (Поява фіолетово-синього забарвлення вказує на наявність крохмалю в розчині) Висновок: дія йоду є якісною реакцією на наявність крохмалю в речовині.

Експеримент довести наявність речовини 1 варіант 1. Довести, що в локшині є крохмаль. 3 варіант 2. Довести наявність молочного цукру в молоці. 5 ва...
Слайд № 23

Експеримент довести наявність речовини 1 варіант 1. Довести, що в локшині є крохмаль. 3 варіант 2. Довести наявність молочного цукру в молоці. 5 варіант 3. Довести,що у спілому яблуці є глюкоза. 2 варіант 1. Довести, що морква містить багатоатомний спирт – сахарозу. 4 варіант 2. Довести, що білий хліб містить крохмаль. 6 варіант 3. Довести,що мед містить глюкозу.

V. Тренувальні вправи та розв’язування задач. Завдання 1. Скільки етилового спирту можна одержати з однієї тони пшениці, масова частка крохмалю в я...
Слайд № 24

V. Тренувальні вправи та розв’язування задач. Завдання 1. Скільки етилового спирту можна одержати з однієї тони пшениці, масова частка крохмалю в якій становить 70%, якщо масова частка втрат при виробництві становить – 15%? Завдання 2. Здійсніть таке перетворення: 1 2 3 4 Крохмаль А етанол вуглекислий газ крохмаль. Завдання 3. Скільки кілограмів целюлози ( розрахунок на одну елементарну ланку) потрібно використати для одержання 42,32 кг етанолу, якщо масова частка виходу становить 92%. Завдання 4. Обчисліть, скільки крохмалю утвориться в результаті фотосинтезу, якщо рослини виділяють при цьому 10 т кисню. Завдання 5. У двох пробірках містяться крохмаль і глюкоза. Як з допомогою досліду розпізнати ці речовини?

Розв’яжіть задачі Завдання 6. Нітроцелюлози - продукти взаємодії целюлози й нітратної кислоти, надзвичайно горючі. Тринітроцелюлоза (піроксилін) — ...
Слайд № 25

Розв’яжіть задачі Завдання 6. Нітроцелюлози - продукти взаємодії целюлози й нітратної кислоти, надзвичайно горючі. Тринітроцелюлоза (піроксилін) — вибухова речовина, що застосовується у виробництві бездимного пороху. Під час вибуху відбувається розклад. Запишіть рівняння реакції: Завдання 7. Подумайте, чому із целюлози можна одержати волокна, а із крохмалю їх одержати не можна.

Vl. Підбиття підсумків. Які нові поняття ви вивчили сьогодні на уроці? Яке практичне значення для вас становить одержані сьогодні знання? Vll. Дома...
Слайд № 26

Vl. Підбиття підсумків. Які нові поняття ви вивчили сьогодні на уроці? Яке практичне значення для вас становить одержані сьогодні знання? Vll. Домашнє завдання. Опрацювати §33, повторити §32. Здійснити таке перетворення: Целюлоза глюкоза етиловий спирт Тринітрат целюлози

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.