Сьогодні о 16:00
Вебінар:
«
Шляхи формування української ідентичності в новій українській школі
»
Взяти участь Всі події

Презентація з теми: Естери,жири

Хімія

Для кого: 10 Клас

29.09.2019

5742

485

0

Опис документу:
Презентація з теми: Естери, жири призначена для супроводу заняття з даної теми. Презентація відповідає новій програмі з хімії для учнів та студентів технікумів та коледжів. В презентації представлені фізичні та хімічні властивості жирів та естерів.
Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Естери, загальна та структурні формули, систематична номенклатура, фізичні властивості. Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімі...
Слайд № 1

Естери, загальна та структурні формули, систематична номенклатура, фізичні властивості. Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості. Дзюбенко С.В.

ЕСТЕРИ (складні ефіри) — функціональні похідні карбонових або мінеральних кислот, в яких гідроксильна група заміщена залишком спирту або фенолу (OR...
Слайд № 2

ЕСТЕРИ (складні ефіри) — функціональні похідні карбонових або мінеральних кислот, в яких гідроксильна група заміщена залишком спирту або фенолу (OR). Наприклад: R–ONOR; RCOOR′, де R – вуглеводневий радикал кислоти, R′ — вуглеводневий радикал спирту. Для багатоосновних кислот розрізняють повні (середні) і неповні (кислі). C O O R′ R

Назви естерів утворюються від назв відповідних кислот і спиртів з додаванням слова естер. Загальна формула естерів: Наприклад: етиловий естер оцтов...
Слайд № 3

Назви естерів утворюються від назв відповідних кислот і спиртів з додаванням слова естер. Загальна формула естерів: Наприклад: етиловий естер оцтової кислоти, за міжнародною систематичною номенклатурою — етилацетат (суфікс -ат). де R1 — вуглеводневий радикал кислоти (у мурашиній кислоті це атом Гідрогену), R2 — вуглеводневий радикал спирту.

Фізичні властивості естерів Естери нижчих карбонових кислот і спиртів: леткі рідини, малорозчинні або нерозчинні у воді, добре розчинні у спирті та...
Слайд № 4

Фізичні властивості естерів Естери нижчих карбонових кислот і спиртів: леткі рідини, малорозчинні або нерозчинні у воді, добре розчинні у спирті та інших органічних розчинниках. Багато естерів мають приємний запах. Естери вищих кислот і спиртів: воскоподібні речовини, без запаху, нерозчинні у воді, добре розчинні в органічних розчинниках.

Реакція естерифікації Реакції утворення естеру з кислоти і спирту називаються реакціями естерифікації. Експериментально доведено, що під час реакці...
Слайд № 5

Реакція естерифікації Реакції утворення естеру з кислоти і спирту називаються реакціями естерифікації. Експериментально доведено, що під час реакції естерифікації від молекули карбонової кислоти відщеплюється гідроксильна група, а від молекули спирту – атом Гідрогену:

Хімічні властивості естерів Взаємодія естеру з водою, що призводить до утворення вихідних спирту і кислоти, називається реакцією гідролізу, або оми...
Слайд № 6

Хімічні властивості естерів Взаємодія естеру з водою, що призводить до утворення вихідних спирту і кислоти, називається реакцією гідролізу, або омилення. кислотний гідроліз (каталізатор - йони Гідрогену) оборотний: лужний гідроліз (каталізатор - йони гідроксигрупи) необоротний, оскільки утворюється сіль карбонової кислоти:

Застосування естерів Складні естери застосовуються: як розчинники та розріджувачі для лаків і фарб як ароматизатори в харчовій промисловості у виро...
Слайд № 7

Застосування естерів Складні естери застосовуються: як розчинники та розріджувачі для лаків і фарб як ароматизатори в харчовій промисловості у виробництві парфумів при виготовленні штучних волокон (лавсан) для виробництва СМЗ та вибухових речовин

У міру розвитку органічного синтезу дедалі більше речовин стало можливо добувати в лабораторії. Крім того чи мало отриманих запахів були абсолютно ...
Слайд № 8

У міру розвитку органічного синтезу дедалі більше речовин стало можливо добувати в лабораторії. Крім того чи мало отриманих запахів були абсолютно новими й у природі не зустрічалися. Це відкрило перед парфумерами всього світу необмежені можливості у винаході нових парфумів і ароматизаторів для косметичних засобів.

Бензилацетат та бензилбутират мають сильний запах жасмину і є практично незмінним компонентом парфумів і туалетних вод. Етилбутират нагадує запах я...
Слайд № 9

Бензилацетат та бензилбутират мають сильний запах жасмину і є практично незмінним компонентом парфумів і туалетних вод. Етилбутират нагадує запах яблука. Пентилацетат (амілацетат) Розведений розчин цієї сполуки має запах груш. Ібутилацетат і ізобутилацетат мають насичений фруктовий запах. Їх використовують для ароматизації шампунів, мила, лосьйонів.

Жири Хімічно, жири є тригліцеридами, сполукою складних ефірів трьохатомного спирту (гліцерину) і будь-якою з кількох жирних кислот. Містяться у тва...
Слайд № 10

Жири Хімічно, жири є тригліцеридами, сполукою складних ефірів трьохатомного спирту (гліцерину) і будь-якою з кількох жирних кислот. Містяться у тваринних і рослинних організмах.

Жири За походженням вони діляться на тваринні і рослинні, які в свою чергу підрозділяються на тверді і рідкі. Рідкі жири називають просто олією. Тв...
Слайд № 11

Жири За походженням вони діляться на тваринні і рослинні, які в свою чергу підрозділяються на тверді і рідкі. Рідкі жири називають просто олією. Тверді жири тваринного походження часто називають салом. Деякі тверді тваринні і рослинні жири називають маслами: коров'ячий молочний жир і жир бобів какао. Жири тваринного походження мають при кімнатній температурі, як правило, тверду консистенцію, а риб'ячий жир та більшість рослинних жирів — рідку. З рослинних жирів твердими є масло какао та пальмове масло. Рослинні жири бувають рідкими (соняшникова, бавовникова, соєва, ріпакова, кукурудзяна олії і ін.) та твердими (кокосове, пальмове, масло-какао тощо).

Жири Насичені Ненасичені Маргарин Тваринні жири, такі, як вершкове масло, сир, нутряний жир, нирковий жир і білий жир на м’ясі. Тропічні рослинні ж...
Слайд № 12

Жири Насичені Ненасичені Маргарин Тваринні жири, такі, як вершкове масло, сир, нутряний жир, нирковий жир і білий жир на м’ясі. Тропічні рослинні жири — пальмова і кокосова олія. Жирні кислоти (олеїнова, ліноленова, арахідонова та ін.) Свиняче сало Маслинова олія Вершкове масло Жир риб.

Слайд № 13

Вищі карбонові кислоти – складові жирів Формула кислоти Назва кислоти Природне джерело С15Н31СООН Пальмітинова Жири всіх тваринних тканин С17Н35СОО...
Слайд № 14

Вищі карбонові кислоти – складові жирів Формула кислоти Назва кислоти Природне джерело С15Н31СООН Пальмітинова Жири всіх тваринних тканин С17Н35СООН Стеаринова Жири всіх тваринних тканин С17Н33СООН Олеїнова Жири тканин та природні олії С17Н31СООН Лінолева Фосфоліпіди тканин та природних олій С17Н29СООН Ліноленова Фосфоліпіди тканин

Хімічні властивості жирів Водний гідроліз (розщеплення):
Слайд № 15

Хімічні властивості жирів Водний гідроліз (розщеплення):

2. Лужний гідроліз (омилення жиру). Демонстрація досліду:
Слайд № 16

2. Лужний гідроліз (омилення жиру). Демонстрація досліду:

3. Гідрування жирів (рослинного походження) О Н2С – О – С С17Н33 О НС – О – С С17Н33 О Н2С – О – С С17Н33 О Н2С – О – С С17Н35 О НС – О – С С17Н35 ...
Слайд № 17

3. Гідрування жирів (рослинного походження) О Н2С – О – С С17Н33 О НС – О – С С17Н33 О Н2С – О – С С17Н33 О Н2С – О – С С17Н35 О НС – О – С С17Н35 О Н2С – О – С С17Н35 + 3Н2 Реакції приєднання й окиснення; знебарвлення бромної води; знебарвлення розчину KMnО4. t°, кат.

Застосування жирів: в організмах тварин і рослин: запасні речовини еластичність шкіри теплоізоляція джерело води захист від пошкоджень джерело енер...
Слайд № 18

Застосування жирів: в організмах тварин і рослин: запасні речовини еластичність шкіри теплоізоляція джерело води захист від пошкоджень джерело енергії виділення продуктів обміну речовин у техніці: миловаріння висихаючі олії оліфа, фарба у фармації: мазі спеціальні шампуні компреси вітаміни

Домашнє завдання: Попель П.П. Хімія 10 клас §21-22
Слайд № 19

Домашнє завдання: Попель П.П. Хімія 10 клас §21-22

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.