і отримати безкоштовне
свідоцтво про публікацію
! В а ж л и в о
Предмети »
  • Всеосвіта
  • Бібліотека
  • Хімія
  • Конспект уроку хімії в 11 класі профіль біолого-хімічний з теми "Практична робота № 7. Гідроліз ацетилсаліцилової кислоти. Жири, їх склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування жирів. Біологічна роль жирів."

Конспект уроку хімії в 11 класі профіль біолого-хімічний з теми "Практична робота № 7. Гідроліз ацетилсаліцилової кислоти. Жири, їх склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування жирів. Біологічна роль жирів."

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

5

Урок № 77-78

Тема уроку: Практичні роботи: 7. Гідроліз ацетилсаліцилової кислоти.

Жири, їх склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування жирів. Біологічна роль жирів. Лабораторні досліди: 13. Розчинність жирів. 14. Доведення ненасиченого характеру рідких жирів.

Мета уроку: дослідити гідроліз ацетилсаліцилової кислоти; розвивати та удосконалювати навички роботи з хімічним обладнанням і реактивами, сформувати поняття про жири як естери; ознайомити учнів із поширенням, складом і фізичними і хімічними властивостями жирів на прикладі гідролізу й гідрування; сформувати вміння записувати формули жирів, показати поширення жирів у природі, їх біологічну роль, застосування;розвивати вміння висловлювати власну думку, узагальнювати факти, використовуючи набуті знання про будову, склад, властивості та способи одержання жирів; розвивати творчі здібності учнів, пам'ять; вибирати головне з тексту підручника, виховувати культуру спілкування,формувати комунікативну та предметну компетентності, виховувати бережне ставлення до власного здоров’я.

Обладнання і хімічний посуд: колба Вюрца на 50—75 мл, холодильник Лібіха, алонж, приймач, ділильна лійка, водяна баня, лід. Оцтовий ефір саліцилової кислоти (аспірин)— 0,1 г, вода — 4—5 мл, розчин хлориду заліза (III), індикаторний папір; штатив з пробірками, нагрівальний прилад, твердий, рідкий жир, Na2CO3, KMnO4, штатив з пробірками; вироби з жиру, пляшки з олією різних видів. .

Хід уроку:

ММ№1,2,3 АП

  1. Оргчастина-1 хв.

  2. Ознайомлення з інструкціями щодо виконання практичних робіт, повторення правил техніки безпеки при роботі з скляним посудом, реактивами,нагрівними приладами.

Практична робота №7.

Гідроліз ацетилсаліцилової кислоти.

Реактиви: оцтовий ефір саліцилової кислоти (аспірин)— 0,1 г, вода — 4—5 мл, розчин хлориду заліза (III), індикаторний папір;

Обладнання і хімічний посуд: штатив з пробірками, нагрівальний прилад.

о-Ацетилсаліцилова кислота — безбарвна кристалічна речовина (голчасті кристали), малорозчинна у воді; Тпл. 136,5 °С.

Порядок виконання роботи

Аспірин розчиніть у воді. Частину розчину відлийте в іншу пробірку і випробуйте його на наявність фенольної групи за допомогою хлориду заліза (III).

Прокип'ятіть розчин аспірину. До отвору пробірки піднесіть зволожений індикаторний папір і переконайтеся в наявності у парі леткої оцтової кислоти. Охолодіть розчин і знову випробуйте його за допомогою розчину хлориду заліза (III) на наявність фенольної групи серед продуктів гідролізу. Чи з'являється характерне для фенолів фіолетове забарвлення?

Які продукти утворюються в результаті гідролізу аспірину? Напишіть рівняння реакції.

Прибирання робочого місця.

ММ№3 ЗП

Актуалізація опорних знань.

Ви знаєте, що є таке важке дитяче захворювання - рахіт. Виявляється і його профілактика й лікування не обходяться без жиру, а саме, добре знайомого вам риб'ячого жиру. Що ж це за речовини - жири, які відіграють у нашому житті таку велику роль? Про них і піде мова на сьогоднішньому уроці.

Отже, тема уроку:Жири, склад жирів, їх утворення. Гідроліз та гідрування жирів. Жири в природі. Біологічна роль жирів.

Перед тим як відправитись у подорож ви повинні мати допуск. Тому, пограємо в гру « Питання-відповідь»

Інтерактивна гра – «Уявний мікрофон»

Задаю учням питання. Право відповіді набуває учень з мікрофоном.

  1. Які сполуки називаються оксигеновмісними?

  2. Які класи оксигеновмісних органічних речовин вам відомі (спирти, карбонові кислоти, складні естери).

  3. Які сполуки називаються спиртами?4. Яка загальна формула спиртів?

5.Який спирт є сильною отрутою? 6. Як класифікують спирти?

7.Чому спирти добре розчиняються у воді? 8.Які сполуки називаються карбоновими кислотами?

9.Як класифікують карбонові кислоти?10.Які речовини утворюються під час горіння спиртів?

11.Формула гліцерину12. Яка загальна формула карбонових кислот?

13. Від чого походять назви багатьох карбонових кислот?14. Яка молекулярна формула оцтової кислоти?15. Чому оцтову кислоту називають льодяною?16. Яка реакція називається реакцією гідролізу?

Учитель. Ми з вами вирушаємо у подорож до країни жирів. У природі жири дуже поширені. Вони вам добре відомі із повсякденного життя. Під час подорожі у нас запланована зустріч з науковцями – біологами .

ІV. Вивчення нового матеріалу.

а) Біологічна роль жирів. Науковці – біологи знайомлять присутніх з біологічною роллю жирів в організмах.

Біолог І. Жири поряд з вуглеводами й білками є коштовним харчовим продуктом. Для здорового організму людини добова потреба жиру становить 70-100 г. Зі збільшенням віку й зменшенням фізичного навантаження споживання жирів повинне бути знижене, тому що надлишок жирів в організмі людини є однією з основних причин багатьох захворювань, зокрема, особливо серцево-судинних. В організмі людини основна функція жиру – бути джерелом енергії. Окиснення 1г жиру спричиняє виділенню 39 кДж енергії. Однак буде нерозумним прагнути забезпечити свій організм виключно жирами, оскільки, незважаючи на те, що вони багаті на енергію, жири важко засвоюються. Але не можна забувати, що надлишкова кількість жиру, навіть у раціоні здорової людини, дуже шкідлива. Жири не розчиняються ані водою, ані травними соками. В організмі вони розщеплюються й емульгуються за сприяння жовчі. Зайва кількість жиру не встигає проемульгуватися, порушує травні процеси та спричиняє неприємне відчуття печії.

Біолог ІІ. Жири є не тільки джерелом енергії в організмі, а й джерелом води. Завдяки цій воді живуть верблюди тривалий час без свіжої води. Для розвитку зародка курчати в інкубаційний період потрібна вода, а надходження її ззовні відсутнє. Зародок забезпечується водою окисленого жиру. Жири необхідні й мешканцям холодного клімату: тюленям, моржам. Підшкірний жир допомагає зберегти внутрішнє тепло. Будь – якій тварині жирові відкладення пом’якшують силу різних поштовхів і ударів. Крім того, жири для тварин – мастильний матеріал. Відомо, водоплавні птахи самі проводять змащення під час чищення пір’я. Висока харчова цінність жирів зумовлена також розчинністю в них деяких вітамінів А, Д, Е. Учитель. Дякуємо науковцям. наша зустріч була корисною. Давайте ми з вами разом пригадаємо відоме про жири, дамо відповідь на питання:Як класифікують жири за походженням?»

б) Класифікація жирів.

Обговорення. Учитель. Як класифікують жири за походженням?

Жири

тваринні жири рослинні жири,

( яловичий жир, олії

свиняче сало,

вершкове масло)

Учні Учні наводять приклади тваринних і рослинних жирів.

Учитель. Наша інформація про жири буде неповна, якщо під час подорожі ви не запам’ятаєте склад та не з’ясуєте, як утворюються жири.

в)Розглянемо питання про склад і утворення жирів.

Розповідь учителя.

К.Шеелє (шведський учений): “масляний цукор” в 1779р. уперше виявив жири.

М.Шеврель (французький учений): в 1811р. установив сполуку жирів.

У 1854 році М. Бертло уперше синтезував жир. Він нагрівав гліцерин з вищою карбоновою кислотою у запаяній посудині. Записуємо хімічне рівняння.

спирт вища кислота жир

Перед вами формула жиру у загальному вигляді. R1, R2, R3 – вуглеводневі залишки (як правило різні, але можуть бути однаковими). Жири утворюють такі насичені кислоти як пальмітинова С15H31COOH, стеаринова C17H35COOH, ненасичена олеїнова C17H33COOН.

Чи можна довести, що жири містять насичені або ненасичені жирні кислоти?

Лабораторні досліди: 13. Розчинність жирів. 14. Доведення ненасиченого характеру рідких жирів. Робота в групах. З’ясуємо відношення до розчинників.

І ряд H2O + жир ІІ ряд етанол + жир ІІІ ряд гас + жир

Обговорили. Висновок: жири не розчинні у воді, розчинні у спирті, гасі.

г) Фізичні властивості жирів. Тваринні жири , крім риб’ячого, є твердими речовинами , а рослинні рідинами (за винятком кокосового і пальмового).

Учитель. Наступна наша зупинка «Інтелектуальна».

д) Хімічні властивості спиртів.

Ви опрацьовуєте текст у підручнику і доповнюєте твердження. (На столі учнів видані аркуші з завданнями)

  1. Гідролізом називають реакцію жиру з……..(водою), внаслідок якої утворюються………(гліцерин) і ………(відповідні) кислоти.

  2. Гідроліз відбувається при температурі …….(200 – 2500С) .

  3. Якщо гідроліз здійснювати за наявності лугу, то крім гліцерину утворюються ..….(мила).

  4. Якщо рідкі жири приєднують……..(водень), то вони перетворюються на …….(тверді жири). Цей процес називається…………(гідруванням).

  5. Маргарин – це………..Його виробляють із…….

  6. Термічний розклад – це……..

  7. Внаслідок окиснення жирів на повітрі утворюються…..

  8. Калій перманганат окислює …….

  9. Повне окиснення жирів – це…….

Обговорення результату праці.

Учитель. Які реакції характерні для жирів.

Учні: для жирів характерні реакції гідролізу, гідрування, окиснення, термічного розкладу.

Учитель. Чи перебігає будь – яка з цих реакцій у домашніх умовах? Висловіть думку.

Пропоную метод прес. Я вважаю, що…..; тому що, наприклад;

Учні – так: окиснення – згіркнення жирів; термічний розклад – диміння жирів.

Учитель. наша подорож триває. Ми зустрінемося з виробником олії. Він розкаже про

є) Добування жирів.

Учень. Демонстрація пляшок з олією. Учень бере в руки пляшку й розповідає :

Ми виробляємо рафіновану і нерафіновану олію. Є два способи одержання олії.

  1. пресування – тобто олію виготовляють з подрібненого насіння, з якого попередньо вилучили значну частину твердої оболонки. Процес проводять при нагріванні, потім олію фільтрують. Це нерафінована олія. Якщо олію обробляють лугом, то вона – рафінована. Її використовують для обсмажування.

  2. Екстрагування. Це низка послідовних операцій: очищення, сушіння, видалення оболонки, подрібнення насіння, витягування з нього за допомогою спеціальних розчинників олії та наступного видалення розчинника.

  3. Демонстрація екстрагування.

подрібнене насіння + спирт медичний

Учитель. Наша подорож добігає кінця. Остання наша зустріч з лікарем.

Лікар. Жири -це складова частина зовнішніх клітинних мембран, гормонів, жиророзчинних вітамінів, джерело тривалої енергії . Без жирів немає життя. Але жири є різні за будовою, і, відповідно, за своїм впливом на організм людини. Тому при складанні раціону важливо вибирати корисні жири та обмежувати вживання тугоплавких (насичених) – яловичого, баранячого жиру. Оливкова олія використовується для лікування гастритів, язв, захворювань печінки, жовчних протоків, шлунка. Вершкове масло не виключати з раціону при захворюваннях нирок, атеросклерозом, гіпертонічною хворобою. Жири ми використовуємо у своєму раціоні.

З позиції лікувального харчування корисними є жири, які утворені ненасиченими кислотами. Необхідно використовувати рослинні масла з великим вмістом лінолевої кислоти C17H31COOH, олеїнової С17Н33СООН.

Ознайомимось з таблицею. Вміст ненасичених кислот в жирах.

Застосування жирів.

харчова промисловість; маргарин; у домашніх умовах; мило; гліцерин; медицина; оліфа; косметичні засоби.

V Узагальнення знань.

1.Допишіть хімічні рівняння. Зазначте назви вихідних речовин, продуктів реакції, тип реакції, умови перебігу:рідкий жир+ Н2=твердий жир

2.Творча майстерня: користуючись додатками 2-4 підручника підготуйте для молодших школярів поради з раціонального харчування. Обговорення результатів роботи.

VІ Д/з.Опрацювати §27,завдання 5- 9 с. 181.

VІІ Підведення підсумків уроку. Оцінювання роботи учнів.

Продукт Вміст в % олеїнової кислоти Вміст в % лінолевої

кислоти

Масло оливкове 83 7 Масло соєве 29 51

Масло арахісове 56 26 Масло кукурудзяне 30-35 57

Масло хлопкове 25 – 35 42 Масло соняшника 30-34 59

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу

Опис документу:
Метою уроку є дослідити гідроліз ацетилсаліцилової кислоти; розвивати та удосконалювати навички роботи з хімічним обладнанням і реактивами, сформувати поняття про жири як естери; ознайомити учнів із поширенням, складом і фізичними і хімічними властивостями жирів на прикладі гідролізу й гідрування;

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Протидія шкільному насильству»
Черниш Олена Степанівна
72 години
790 грн
395 грн

Бажаєте дізнаватись більше цікавого?


Долучайтесь до спільноти