• Всеосвіта
  • Бібліотека уроків
  • Гігієна та санітарія
  • : Вступ. Значення вивчення предмета для робітників ЗРГ.Поняття термінів «гігієна», «гігієна харчування», »санітарія»,»мікробіологія»,»фізіологія», та «фізіологія харчування». Предмет, завдання фізіології та гігієни харчування
Урок:

: Вступ. Значення вивчення предмета для робітників ЗРГ.Поняття термінів «гігієна», «гігієна харчування», »санітарія»,»мікробіологія»,»фізіологія», та «фізіологія харчування». Предмет, завдання фізіології та гігієни харчування

Вміст уроку:

Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.

Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.

1:

Теоретичний блок

Вступ. Значення вивчення предмета для робітників ЗРГ.Поняття термінів «гігієна», «гігієна харчування», »санітарія»,»мікробіологія»,»фізіологія», та «фізіологія харчування». Предмет, завдання фізіології та гігієни харчування

Гігієна—наука, яка вивчає проблеми профілактики захворювань та поліпшен­ня здоров'я, працездатності і довголіття людини. Вона досліджує взаємодію людини з навколишнім середовищем і вплив різних його факторів на її організм. Отже, гігієна — це профілактична наука, завданням якої є збереження і поліпшення здоров'я.

Гігієна харчування — це наука про раціональне харчування, котра забезпечує збереження здоров'я.

Санітарія — це практична діяльність, спрямована на поліпшення та збере­ження здоров'я людини. Гігієна та санітарія тісно пов'язані між собою. Адже впровадження у практику гігієни (складання санітарних правил для різних об'єктів і галузей діяльності людини, нагляд за їх виконанням, врахування гігієнічних вимог під час проектування й експлуатації підприємств) є завдан­ням санітарії.

Мікробіологія - це наука, що вивчає життя і розвиток живих мікроорганізмів (мікробів). Мікроорганізми - самостійна велика група одноклітинних організмів, пов'язаних за своїм походженням з рослинним і тваринним світом.

Фізіологія –це наука, яка вивчає життєві функції організму, різні його органи та системи, взаємодію організму зі зовнішнім середовищем

Фізіологія харчування - розділ "Фізіології", що вивчає закономірності перетворення в організмі людини нутрієнтів їжі на енергію та структурні елементи тіла, вплив характеру харчування на стан здоров'я, оптимальні норми харчування відповідно до стану організму за конкретних умов існування.

Праця кухарів, кондитерів, офіціантів вимагає напруження м'язів рук і ніг, а висока температура, підвищена вологість, забруднене повітря, велика кількість різноманітного обладнання створюють додаткові труднощі. Тому дотримання правил санітарії та гігієни дає змогу забезпечити захист здоров'я працівника від дії шкідливих факторів і підвищити працездатність.

Гігієна праці — це галузь гігієнічної науки, яка вивчає вплив умов виробни­чого середовища та трудового процесу на людський організм і розробляє захо­ди, спрямовані на збереження

Завданнями вивчення дисципліни «Гігієна та санітарія» є:

– ознайомити студентів з діючою нормативною базою документів, що регламентує санітарно-гігієнічні вимоги до закладів ресторанного господарства;

– навчити студентів використовувати знання санітарного законодавства для раціональної організації технологічного процесу, запобігання виникненню харчових отруєнь та інфекційних захворювань, а також самостійно працювати з відповідною санітарною документацією;

– довести важливість поточності виробництва, дотримання санітарного режиму та особистої гігієни для збереження здоров’я персоналу та відвідувачів;

– показати значення впливу факторів зовнішнього середовища на організм людини та необхідність створювати за допомогою різних пристроїв оптимальні умови для відвідувачів і працівників РГ, а також вплив цих факторів на процеси транспортування, збереження і кулінарного оброблення харчових продуктів, реалізації готової їжі та ін.

Основними завданнями, гігієни харчування є:

– здійснення попереджувального і поточного санітарного нагляду;

– контроль за будівництвом закладів ресторанного господарства;

– контроль за дотриманням санітарних вимог при розробці рецептур на нові види харчових продуктів;

– контроль за використанням харчових добавок і встановлення гранично допустимих концентрацій;

– введення санітарних нормативів з використання будівельних матеріалів, фарб тощо для закладів ресторанного господарства;

– розробка засобів захисту продуктів від шкідливого впливу факторів зовнішнього середовища;

– нагляд за виконанням санітарних правил і вимог у закладах ресторанного господарства;

– проведення санітарних обстежень закладів ресторанного господарства;

– санітарна експертиза харчових продуктів та їх використання залежно від результатів експертизи;

– забезпечення раціонального, збалансованого харчування населення;

– контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог до технологічних процесів виробництва, зберігання, транспортування та реалізації готової продукції;

– дотримання санітарного режиму роботи закладів ресторанного господарства та правил особистої гігієни працівників;

– реалізація санітарно-гігієнічних правил у закладах ресторанного господарства для забезпечення харчової цінності продуктів, раціональних умов праці, профілактики харчових отруєнь, санітарної культури обслуговування.

Раціональна організація праці забезпечує високу працездатність протягом робочого дня. Адже втома людського організму та погіршення самопочуття настає внаслідок напруження, незручної пози, неправильної організації праці та відпочинку.

Попередження виробничого травматизму та надання долікарської допо­моги. Причинами виробничого травматизму на підприємствах масового хар­чування можуть бути: неправильна організація праці, порушення правил екс­плуатації обладнання та вимог техніки безпеки, втома чи хвороба працівника.

Для уникнення травматизму на робочому місці, слід дотримуватися таких вимог:

1.Всі працівники повинні ознайомитися з правилами техніки безпеки.

2.В особливо небезпечних місцях повинні бути попереджувальні написи, плакати, інструкції.

  1. Виконувати правила експлуатації обладнання.

  2. Не закладати виробничі приміщення зайвими предметами.

  3. Згідно з правилами носити санітарний одяг.

  1. Ретельно та своєчасно організовувати миття підлог у виробничих і тор­гових приміщеннях.

  2. Перенесення гарячого кухонного посуду, відкривання кришок котлів з гарячими стравами, пересування їх по плиті виконувати лише згідно з правилами.

Якщо працівник зазнав травми, то йому слід негайно надати лікарську до­помогу. Для цього на виробництві слід обладнати аптечки з перев'язувальни­ми пакетами, шинами, джгутами, йодним розчином, нашатирним спиртом.

Домашнє завдання: Опрацювати конспект , дати відповіді на запитання.

  1. Що вивчає санітарія та гігієна?

  2. Що означає правильно організувати робоче місце?

  3. Як уникнути виробничого травматизму?

2:

Вільне введення тексту

Домашнє завдання: Опрацювати конспект , дати відповіді на запитання.

  1. Що вивчає санітарія та гігієна?

  2. Що означає правильно організувати робоче місце?

  3. Як уникнути виробничого травматизму?

Рефлексія від 4 учнів

Сподобався:

4 0

Зрозумілий:

3 1

Потрібні роз'яснення:

4 0
Рекомендуємо

Гігієна житла

Гігієна житла

365

Аватар профіля Ільчук Надія Миколаївна
Технології
6 клас

25 грн

Цифрова гігієна

Цифрова гігієна

52

Аватар профіля Андрієнко Мар`ян Андрійович
Інформатика
11 клас

25 грн

Урок №21. Поняття про виробничу санітарію та гігієну праці.

Урок №21. Поняття про виробничу санітарію та гігієну праці.

59

Аватар профіля Усиченко Олена Вікторівна
охорона праці
9—12 клас, I—VI курси та дорослі

25 грн

5 клас. Фізичне виховання у Стародавній Греції. Правила гігієни та санітарії під час занять фізкультурою. Правила безпеки під час фізкультурно-оздоровчої діяльності

5 клас.  Фізичне  виховання у Стародавній  Греції. Правила  гігієни та санітарії під час  занять фізкультурою. Правила безпеки під час  фізкультурно-оздоровчої  діяльності

195

Аватар профіля Куц Олександр Євгенович
Фізична культура
5 клас

50 грн

Зображення плоских предметів

Зображення плоских предметів

220

Аватар профіля Боровик Альона Василівна
Креслення
дорослі

30 грн

Схожі уроки

Подавання перших страв

Подавання перших страв

956

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Гігієна та санітарія
II курс

: Загальні правила подачі гарячих закусок

: Загальні правила подачі гарячих закусок

2062

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Гігієна та санітарія
II курс

: Гігієнічні вимоги до обладнання, інвентаря,посуду та тари

:  Гігієнічні вимоги до обладнання, інвентаря,посуду та тари

11128

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Гігієна та санітарія
II курс

Гігієнічні вимоги до транспортування , прийому та зберігання харчових продуктів

Гігієнічні вимоги до транспортування , прийому та зберігання харчових продуктів

6502

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Гігієна та санітарія
II курс

Санітарні вимоги до кулінарної обробки харчових продуктів

Санітарні вимоги до кулінарної обробки  харчових продуктів

1845

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Гігієна та санітарія
II курс