Конструктор уроків
Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.
Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.
№1:
Теоретичний блок
Характеристика, значення і використання продуктів рослинного походження у раціональному та лікувальному харчуванні
1.Характеристика, значення і використання продуктів рослинного походження у раціональному та лікувальному харчуванні (крупи, бобові, хліб та макаронні вироби).
Крупи, бобові і макаронні вироби – це продукти переробки зерна, які мають велике значення у харчуванні людини. Для приготування страв і гарнірів використовують різні
перловка К рис
ячна Р пшоно
кукурудзяна У гречка
вівсяна П манка
И пшенична
Енергетична цінність всіх розмелених продуктів приблизно однакова (1500-1700 кДж/100г.). Найважливішими енергоносіями є вуглеводи (крохмаль, моно- та дисахариди). Вміст білка залежно від виду злаку становить від 7,5 до 18%. Оскільки біологічна цінність білка злаку обмежена есенційною амінокислотою лізином, який організм не виробляє, вироби зі злаків у харчуванні потрібно комбінувати з молочними продуктами, оскільки молоко містить достатньо лізину.
Борошно грубого помолу порівняно з виробами із білого борошна має більший вміст білка, жирів, лецетину. Вітамінів групи В, вітаміну Е та мінеральних речовин. Речовина фітин, що міститься в борошні, може зв’язувати кальцій, магній, цинк та залізо і в наслідок цього знижувати їх ресорбцію в організмі. Страви та вироби з борошна мають високу калорійність, приємний зовнішній вигляд, добрі смакові якості. У борошні зберігаються всі речовини, які є у зерні, але кількість і співвідношення їх дещо інші. Це залежить від сорту борошна. Чим вищий сорт, тим більше в ньому крохмалю, але менше цукрів, білків, ферментів, жирів, мінеральних речовин, оскільки вони містяться в оболонках зерна, які при одержанні борошна вищих сортів видаляються. Борошно вищих сортів має більшу енергетичну цінність, краще засвоюється.
2. Характеристика значення та використання цукристих продуктів у раціональному та лікувальному харчуванні
Цукор – чистий вуглевод, який практично не містить ні вітамінів, ні мікроелементів. Тому вживання великої кількості цукру може бути виправдано тільки при напруженій фізичній праці, посиленому занятті спортом, а також при деяких хворобах, пов’язаних з порушенням функції печінки, серцевого м’язу і т.д. В звичайному житті людині необхідно 50-80 г. цукру в день. Якщо не можливо обійтись без солодкого,то краще вживати продукти, що містять на ряду з цукром і інші корисні речовини: вітаміни, амінокислоти, мінеральні речовини, тощо. Це продукти – мед, різні види варення, та різні види солодких речовин.
Замінники цукру – солодкі речовини, солодкість яких подібна до солодкості сахароза. До них належать: фруктоза, сорбіт, ксиліт, маніт, ізомальт та мальтит. Перевага їх в тому, що вони засвоюються повільніше і вступають в обмін речовин не залежно від наявності інсуліну. Проте їх треба враховувати як постачальників енергії. У великих кількостях (понад 40-50 г.) замінники цукру мають послаблю вальну дію, оскільки можуть зв’язувати воду в кишечнику.
Мед містить вітаміни групи В, аскорбінову кислоту, органічні кислоти, а також багато мікроелементів. Польовий мед заспокоює нервову систему, застосовується при безсонні, головних болях. Липовий мед має дуже виражену антибактеріально-бронхіальну властивість. Гречаний мед корисний при недокрів’ї, захворюваннях печінки, нирок. Квітковий мед сприятливо діє на серцево-судинну систему, застосовується при гінекологічних захворюваннях. Соняшниковий мед володіє бактерицидними властивостями і в ньому високий рівень каротину, вітаміну А. Акацієвий мед має загальний закріплювальний ефект і застосовується при безсонні, лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту. Мед має особливо приємний аромат. Його використовують також як натуральні ліки.
Внаслідок застосування суміші солодких речовин, відносна солодкість окремих речовин підвищується. Проте слід максимально обмежувати споживання окремих солодких речовин. Жувальні цукерки, мармелади, «чупа-чупси» відносяться до дуже шкідливих продуктів. Мало того, що всі вони містять дуже велику кількість цукру, але ще і хімічні добавки, барвники, замінювачі, тощо. Усі тягучі і липкі солодощі наносять величезну шкоду нашим зубам. Шанс отримати карієс при постійному їх вживанні дуже великий. Коли м’які цукерки прилипають до зубів і забиваються між ними, вони створюють чудові умови для розвитку і харчуванню шкідливих бактерій.
Д\З: Опрацювати матеріал і дати відповіді на питання:
Крупи, бобові і макаронні вироби це……
Найважливішими енергоносіями є…….
Страви та вироби з борошна мають…….
Цукор це……
Мед це……та його види
№2:
Вільне введення тексту
Д\З: Опрацювати матеріал і дати відповіді на питання:
Крупи, бобові і макаронні вироби це……
Найважливішими енергоносіями є…….
Страви та вироби з борошна мають…….
Цукор це……
Мед це……та його види
Рефлексія від 5 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення:
Складання й розігрування діалогів відповідно до ситуації, пов’язаної з характеристикою людей, з використанням дієприкметників (у).
Використання багатозначних слів у прямому й переносному значеннях (повторення). Роль слів у переносному значенні в художньому стилі мовлення