Матеріал для виховної години.
Бібліотека вебквестів
119
549
0
Матеріал для виховної години.
По завершенню гри буде видано сертифікат
Реакція об'єктів при наведенні: Всі об'єкти активні, похитуються при наведенні, а курсор змінюється на вказівний палець
Доброго дня, шановні гості!
Ми раді вітати вас на нашому ярмарку традиційних українських страв!
Працьовитий і гостинний український народ здавна славився хлібосольством. Зайдіть до української оселі на годинку — без частування господиня не залишить вас. Усе смачно, ситно, а головне — корисно та невибагливо.
Пригадаймо, на які страви багате традиційне українське застілля.
Багате історичне минуле обумовило регіональність української кухні.
Ми спробуємо ознайомити вас з рiзноманiтністю страв регiонiв України.
Запрошую вас до столу!
Мерщій до нових знань!
Цей рівень містить 5 інтерактивних об'єктів:
1 вихід.
4 сповіщення з введенням відповіді.
Інтерактивні об’єкти на цьому рівні:
Супер!
Дуже добре!
Спробуємо ознайомити тебе з рiзноманiтнстью страв регiонiв України!
Завітай до першої столиці України з 1919 по 1934 роки.
Ця страва української кухні ввійшла в меню міжнародної кухні.
Він має багато різновидів, практично в кожній області його готують по особливому рецепту.
Молодець!
Борщ має характерний складний набір компонентів (до двадцяти). А рецептів цієї страви відомо понад тридцять: полтавський, волинський, чернігівський, галицький, львівський, селянський, дніпровський та ще багато інших.
Далі вирушай до страви, яка прихована за червоними літерами.
Млинці завжди були в топі українських страв поряд з борщем та варениками. І це круто! Нам готують їх в дитинстві, а потім ми дорослішаємо та готуємо їх для своїх друзів та рідних. Це наче така нитка смаку, якою всі українці зшиті між собою, об’єднані цією любов’ю.
Від млинців вони відрізняються тим, що завжди містять якусь начинку.
Налисники – слово, що дуже нагадує польське naleśniki. Від млинців вони відрізняються тим, що завжди містять якусь начинку. І, відповідно, акуратно складаються або згортаються разом із нею. Звичайні начинки на Масницю – це солодкий або солоний сир (з родзинками), гриби, капуста, пшеничні крупки тощо.
Мерщій за червоним написом!
Без грибочків не приготуєш найпопулярнішу страву жителів гірських районів.
Грибна юшка – найпопулярніша страва жителів гірських районів.
Найсмачнішою юшка виходить з білих грибів, проте, можна використовувати і інші види грибів, наприклад, лисички. За відсутністю свіжих грибів, до страви можна додати сушені. До юшки можна додавати жирну сметану, зажарку з часника та цибулі, зелень та спеції.
Мерщій за чевоним написом!
Часник — частий гість на кухні українців. Він має антибактеріальну та протизапальну дію, є незмінним борцем із вірусом та захисником імунітету. Людству давно вже відомі корисні властивості часнику, тому він став основним компонентом багатьох страв. Часник додають до супів, м'яса та гарнірів, його маринують і солять.
...-сіль на вишиваному рушнику були ознакою гостинності українського народу.
Дуже добре!
Зустрічати хлібом-сіллю дорогих гостей — цей звичай, що має глибоке коріння та дійшов до нашого часу. Хліб-сіль і рушник — одвічні людські символи.
Виходь мандрувати по Україні!
Цей рівень містить 7 інтерактивних об'єктів:
1 вихід.
6 сповіщень з введенням відповіді.
Інтерактивні об’єкти на цьому рівні:
Різноманітність і багатство страв української кухні описав у поемі «Енеїда» великий письменник, знавець народного побуту І.П. Котляревський:
Тут їли рознії потрави,
І все з полив’яних мисок,
І самі гарнії приправи
З нових кленових тарілок:
Свинячу голову до хріну
І локшину на переміну,
Потім з підлевою індик;
На закуску куліш і кашу,
Лемішку, зубці, путрю, квашу
Із маком медовий шулик...
П’ять казанів стояло юшки,
А в чотирьох були галушки,
Борщу трохи було не з шість;
Баранів тьма була варених,
Курей, гусей, качок печених,
Досита щоб було всім їсть...
Був борщ до шпундрів з буряками,
А в юшці потрух з галушками,
Потім до соку каплуни;
З отрібки баба-шарпанина,
Печена з часником свинина,
Крохналь, який їдять пани...
Там лакомини разні їли...
Сластьони, коржики, стовпці,
Варенички пшеничні, білі,
Пухкі з кав’яром буханці.
Молодець!
До зустрічі!
Кухня українських степів зі Слобожанщини, досі для багатьох українців лишається загадкою. Адже багато хто певен – на Сході України немає колоритних українських страв. Ми кажемо: це неправда!
Ось хоча б взяти сластьони – бажані смаколики на ярмарках та недільних слобожанських базарах, про які ще писав Квітка-Основ’яненко та Сковорода.
Сластьони – це традиційна солодка страва, яку випікають з манної крупи, молока та дріжджів. Подають до столу з цукровою пудрою, варенням чи конфітюром.
Введи назву блюда, традиційного для Харківщини: м'ясні тефтелі з гречкою, можна додати гриби.
Дуже добре!
Мерщій до міста галушок!
Своєрідним символом і характерною ознакою полтавської кухні є галушки.
Полтавська кухня відрізнялася різноманітністю і поживністю. Із надзвичайно широкої палітри страв того часу до наших днів дійшли далеко не всі.
Деякі страви з прикметниками «полтавські» – борщі, галушки, ...– ввійшли в меню міжнародної кухні, чимало рецептів зафіксовано в численних довідниках і посібниках для кулінарів. Перелік традиційних страв полтавської кухні налічує більше сотні назв.
Це – смачна соковита страва зі хрумкою скоринкою, яка урізноманітніть повсякденне меню. Готувати її дуже просто та здебільшого можна обійтися лише чотирма інгредієнтами – рибою або м'ясом, борошном, яйцем та сіллю.
Введи назву страви.
Дуже добре!
Далі прямуємо до міста, яке має назву на честь українського поета, письменника, перекладача та громадський діяча. Це перший український політик. Співзасновник першої української політичної партії.
Страва настільки давня і традиційна, що навіть має легенду про своє походження. Начебто колись біля Рахова жив ґазда, який мав отару овець. Якось пішов він на базар продати бринзу та купити борошна. І зустрів там торговця, якого звали ... . Той запропонував ґазді борошно жовтого кольору. Той купив, а вдома зварив з нього страву, яка й отримала назву від імені того торговця.
Страва не лише прижилася у гуцульській кухні, а ще й поширилася на сусідні території.
Готують страву у казані на триденній сметані, а мішають її - лише дерев'яною ложкою.
Що це за страва?
Молодець!
Мерщій в "столицю кавунів"
Херсонщина неповторна, бо тут перетнулися стихії, шляхи представників різних національностей, змішалися культури та рецепти страв Заходу та Сходу. Тут надзвичайно строката місцевість: є гори і водоспади, велика пустеля, штучні ліси, безліч озер, річок та морів.
З цього багатоликого природного міксу з'явилися неповторні смаки Південної кухні.
У регіоні 19 річок, тому риба є всюди і грибну юшку готують у кожному селі, а рецепти різняться.
Але в'язково готують ... - це дуже-дуже солоний, перчений, часниковий соус, яким заливають рибу та додають до юшки. Рибу витягають з юшки і поливають отим гострим соусом - ... . Страва набуває неповторного часниково-перцево-солоного смаку та аромату.
Дуже гарно!
Мерщій до столиці України!
Наша столиця славиться не тільки талановитими людьми й відомими пам’ятками архітектури, а й смачними стравами. ... по-київськи
Одна із найбільш впізнаваних страв столиці. Вперше її приготували 1947 року, а вже через 10 років її смаком залюбки насолоджувалися всі українці.
Справжня ... має бути приготована із цілої курячої грудки та першої фаланги крила. На смак м’ясо повинне бути соковитим та ніжним, а вершкова серединка - витікати при розрізанні. Не менш важлива деталь - панірування. Тонкий шар подрібнених сухарів має бути хрустким.
Молодець!
Завітай до Батьківщини козаків!
Одна з головних страв у раціоні запорізького козака –
Значну частину життя козаки – воїни і захисники нашої землі, як відомо, проводили в походах. І такий спосіб життя накладав свій відбиток на їх кулінарні уподобання. Їжа мала бути ситною, швидкою та простою у приготуванні в будь-яких умовах. А необхідне для неї не мало обтяжувати воїна зайвою вагою. Так з'явився куліш - одночасно перше і друге блюдо, яке було в особливій пошані у козаків.
Вранці на сажень,
В обід на п’ядень,
А ввечері через поле крадеться.
Знайди вихід!
Рефлексія від 4 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення: