Вебквест:

Веселий ярмарок українських традиційних страв

17.06.2023
0 0
5 Клас, 6 Клас, 7 Клас, 8 Клас, 9 Клас
2 рівнів
10 підказок
Час виконання: необмежений

119

549

0

Опис вебквесту (учням цей опис не показується):

Матеріал для виховної години.

Вміст вебквесту:
Налаштування гри

По завершенню гри буде видано сертифікат

Реакція об'єктів при наведенні: Всі об'єкти активні, похитуються при наведенні, а курсор змінюється на вказівний палець

Привітання на початку гри (показується учням)

Доброго дня, шановні гості!

Ми раді вітати вас на нашому ярмарку традиційних укра­їнських страв!

Працьовитий і гостинний україн­ський народ здавна славився хлібосольством. За­йдіть до української оселі на годинку — без час­тування господиня не залишить вас. Усе смачно, ситно, а головне — корисно та невибагливо.

Пригадаймо, на які страви багате традиційне українське застілля.

Багате історичне минуле обумовило регіональність української кухні.

Ми спробуємо ознайомити вас з рiзноманiтністю страв регiонiв України.

Запрошую вас до столу!

Мерщій до нових знань!

Рівень №1 — Веселий ярмарок українських традиційних страв переглянути шаблон

Цей рівень містить 5 інтерактивних об'єктів:

1 вихід.

4 сповіщення з введенням відповіді.

Інтерактивні об’єкти на цьому рівні:

Мітка №1/5 Двері  Вихід з рівня  Для виходу достатньо відкрити підказки з відповідями
Повідомлення перед виконанням умов виходу з рівня

Супер!

Фінальне повідомлення:

Дуже добре!

Спробуємо ознайомити тебе з рiзноманiтнстью страв регiонiв України!

Завітай до першої столиці України з 1919 по 1934 роки.

Мітка №2/5 Стіл Завдання з відповіддю
Завдання:

Ця страва української кухні ввійшла в меню міжнародної кухні.

Він має багато різновидів, практично в кожній області його готують по особливому рецепту.

Правильна відповідь:
Борщ
Відповідь на завдання:

Молодець!

Борщ має характерний складний набір ком­понентів (до двадцяти). А рецептів цієї страви відомо понад тридцять: полтавський, волинський, чер­нігівський, галицький, львівський, селянський, дніпровський та ще багато інших.

Далі вирушай до страви, яка прихована за червоними літерами.

Мітка №3/5 Млинці Завдання з відповіддю
Завдання:

Млинці завжди були в топі українських страв поряд з борщем та варениками. І це круто! Нам готують їх в дитинстві, а потім ми дорослішаємо та готуємо їх для своїх друзів та рідних. Це наче така нитка смаку, якою всі українці зшиті між собою, об’єднані цією любов’ю.

Від млинців вони відрізняються тим, що завжди містять якусь начинку.

Правильна відповідь:
налисники
Відповідь на завдання:

Налисники – слово, що дуже нагадує польське naleśniki. Від млинців вони відрізняються тим, що завжди містять якусь начинку. І, відповідно, акуратно складаються або згортаються разом із нею. Звичайні начинки на Масницю – це солодкий або солоний сир (з родзинками), гриби, капуста, пшеничні крупки тощо.

Мерщій за червоним написом!

Мітка №4/5 Грибочки Завдання з відповіддю
Завдання:

Без грибочків не приготуєш найпопулярнішу страву жителів гірських районів.

Правильні варіанти відповіді:
Грибна юшка юшка
Відповідь на завдання:

Грибна юшка – найпопулярніша страва жителів гірських районів.

Найсмачнішою юшка виходить з білих грибів, проте, можна використовувати і інші види грибів, наприклад, лисички. За відсутністю свіжих грибів, до страви можна додати сушені. До юшки можна додавати жирну сметану, зажарку з часника та цибулі, зелень та спеції.

Мерщій за чевоним написом!

Мітка №5/5 Часник Завдання з відповіддю
Завдання:

Часник — частий гість на кухні українців. Він має антибактеріальну та протизапальну дію, є незмінним борцем із вірусом та захисником імунітету. Людству давно вже відомі корисні властивості часнику, тому він став основним компонентом багатьох страв. Часник додають до супів, м'яса та гарнірів, його маринують і солять.

...-сіль на вишиваному рушнику були ознакою гостинності українського народу.

Правильна відповідь:
хліб
Відповідь на завдання:

Дуже добре!

Зустрічати хлібом-сіллю дорогих гостей — цей звичай, що має глибоке коріння та дійшов до нашого часу. Хліб-сіль і рушник — одвічні людські символи.

Виходь мандрувати по Україні!

Рівень №2 — Кухні регіонів України переглянути шаблон

Цей рівень містить 7 інтерактивних об'єктів:

1 вихід.

6 сповіщень з введенням відповіді.

Інтерактивні об’єкти на цьому рівні:

Мітка №1/7 Сонце  Вихід з рівня  Для виходу достатньо відкрити підказки з відповідями
Повідомлення перед виконанням умов виходу з рівня

Різноманітність і багатство страв української кухні описав у поемі «Енеїда» великий письменник, знавець народного побуту І.П. Котляревський:

Тут їли рознії потрави,
І все з полив’яних мисок,
І самі гарнії приправи
З нових кленових тарілок:
Свинячу голову до хріну
І локшину на переміну,
Потім з підлевою індик;
На закуску куліш і кашу,
Лемішку, зубці, путрю, квашу
Із маком медовий шулик...
П’ять казанів стояло юшки,
А в чотирьох були галушки,
Борщу трохи було не з шість;
Баранів тьма була варених,
Курей, гусей, качок печених,
Досита щоб було всім їсть...
Був борщ до шпундрів з буряками,
А в юшці потрух з галушками,
Потім до соку каплуни;
З отрібки баба-шарпанина,
Печена з часником свинина,
Крохналь, який їдять пани...
Там лакомини разні їли...
Сластьони, коржики, стовпці,
Варенички пшеничні, білі,
Пухкі з кав’яром буханці.

Фінальне повідомлення:

Молодець!

До зустрічі!

Мітка №2/7 Харків_1_ Завдання з відповіддю
Завдання:

Кухня українських степів зі Слобожанщини, досі для багатьох українців лишається загадкою. Адже багато хто певен – на Сході України немає колоритних українських страв. Ми кажемо: це неправда!
Ось хоча б взяти сластьони – бажані смаколики на ярмарках та недільних слобожанських базарах, про які ще писав Квітка-Основ’яненко та Сковорода.
Сластьони – це традиційна солодка страва, яку випікають з манної крупи, молока та дріжджів. Подають до столу з цукровою пудрою, варенням чи конфітюром.

Введи назву блюда, традиційного для Харківщини: м'ясні тефтелі з гречкою, можна додати гриби.

Правильна відповідь:
Гречаники
Відповідь на завдання:

Дуже добре!

Мерщій до міста галушок!

Мітка №3/7 Полтава_1_ Завдання з відповіддю
Завдання:

Своєрідним символом і характерною ознакою полтавської кухні є галушки.

Полтавська кухня відрізнялася різноманітністю і поживністю. Із надзвичайно широкої палітри страв того часу до наших днів дійшли далеко не всі.

Деякі страви з прикметниками «полтавські» – борщі, галушки, ...– ввійшли в меню міжнародної кухні, чимало рецептів зафіксовано в численних довідниках і посібниках для кулінарів. Перелік традиційних страв полтавської кухні налічує більше сотні назв.

Це – смачна соковита страва зі хрумкою скоринкою, яка урізноманітніть повсякденне меню. Готувати її дуже просто та здебільшого можна обійтися лише чотирма інгредієнтами – рибою або м'ясом, борошном, яйцем та сіллю.

Введи назву страви.

Правильна відповідь:
січеники
Відповідь на завдання:

Дуже добре!

Далі прямуємо до міста, яке має назву на честь українського поета, письменника, перекладача та громадський діяча. Це перший український політик. Співзасновник першої української політичної партії.

Мітка №4/7 Івано Франківськ_1_ Завдання з відповіддю
Завдання:

Страва настільки давня і традиційна, що навіть має легенду про своє походження. Начебто колись біля Рахова жив ґазда, який мав отару овець. Якось пішов він на базар продати бринзу та купити борошна. І зустрів там торговця, якого звали ... . Той запропонував ґазді борошно жовтого кольору. Той купив, а вдома зварив з нього страву, яка й отримала назву від імені того торговця.

Страва не лише прижилася у гуцульській кухні, а ще й поширилася на сусідні території.

Готують страву у казані на триденній сметані, а мішають її - лише дерев'яною ложкою.

Що це за страва?

Правильні варіанти відповіді:
Банош Бануш
Відповідь на завдання:

Молодець!

Мерщій в "столицю кавунів"

Мітка №5/7 Херсон_1_ Завдання з відповіддю
Завдання:

Херсонщина неповторна, бо тут перетнулися стихії, шляхи представників різних національностей, змішалися культури та рецепти страв Заходу та Сходу. Тут надзвичайно строката місцевість: є гори і водоспади, велика пустеля, штучні ліси, безліч озер, річок та морів.

З цього багатоликого природного міксу з'явилися неповторні смаки Південної кухні.

У регіоні 19 річок, тому риба є всюди і грибну юшку готують у кожному селі, а рецепти різняться.

Але в'язково готують ... - це дуже-дуже солоний, перчений, часниковий соус, яким заливають рибу та додають до юшки. Рибу витягають з юшки і поливають отим гострим соусом - ... . Страва набуває неповторного часниково-перцево-солоного смаку та аромату.

Правильні варіанти відповіді:
льок Льок
Відповідь на завдання:

Дуже гарно!

Мерщій до столиці України!

Мітка №6/7 Київ_1_ Завдання з відповіддю
Завдання:

Наша столиця славиться не тільки талановитими людьми й відомими пам’ятками архітектури, а й смачними стравами. ... по-київськи

Одна із найбільш впізнаваних страв столиці. Вперше її приготували 1947 року, а вже через 10 років її смаком залюбки насолоджувалися всі українці.

Справжня ... має бути приготована із цілої курячої грудки та першої фаланги крила. На смак м’ясо повинне бути соковитим та ніжним, а вершкова серединка - витікати при розрізанні. Не менш важлива деталь - панірування. Тонкий шар подрібнених сухарів має бути хрустким.

Правильна відповідь:
Котлета
Відповідь на завдання:

Молодець!

Завітай до Батьківщини козаків!

Мітка №7/7 Запоріжжя_1_ Завдання з відповіддю
Завдання:

Одна з головних страв у раціоні запорізького козака –

Правильна відповідь:
куліш
Відповідь на завдання:

Значну частину життя козаки – воїни і захисники нашої землі, як відомо, проводили в походах. І такий спосіб життя накладав свій відбиток на їх кулінарні уподобання. Їжа мала бути ситною, швидкою та простою у приготуванні в будь-яких умовах. А необхідне для неї не мало обтяжувати воїна зайвою вагою. Так з'явився куліш - одночасно перше і друге блюдо, яке було в особливій пошані у козаків.

Вранці на сажень,
В обід на п’ядень,
А ввечері через поле крадеться.

Знайди вихід!

Рефлексія від 4 учнів

Сподобався:

4 0

Зрозумілий:

4 0

Потрібні роз'яснення:

4 0
Рекомендуємо

Веселих свят

Веселих свят

146

Аватар профіля Гашевська Анастасія Олександрівна
Алгебра
8 клас

33 грн

Святкова зима в українців

Святкова зима в українців

215

Аватар профіля Іскоростенська Тетяна Миколаївна
Українознавство
6 клас

41 грн

Українська революція

Українська революція

138

Аватар профіля Воронюк Олександр Леонідович
Історія України
10 клас

25 грн

Українські прислів'я про їжу.

Українські прислів'я про їжу.

340

Аватар профіля Сизьомова Світлана Володимирівна
Українська література
5—11 клас та змішані

50 грн

Знавці української мови

Знавці української мови

518

Аватар профіля Міщененко Олена Іванівна
Українська мова
5—6 клас

20 грн

Схожі вебквести

Що ми знаємо про борщ?

Що ми знаємо про борщ?

504

Аватар профіля Гордієнко Наталія Миколаївна
Українознавство
10—12 клас, I—II курси та змішані

Цікаві факти про Україну

Цікаві факти про Україну

254

Аватар профіля Латуша Наталія
Українознавство
10—11 клас

"МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ"

"МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ"

243

Аватар профіля Комишан Юлія Вікторівна
Українознавство
змішані

Перший дзвоник

Перший дзвоник

122

Аватар профіля Роговинська Аліна Сергіївна
Українознавство
5 клас

Мандрівка "Чудесна Україна"

Мандрівка "Чудесна Україна"

290

Аватар профіля Мостєпан Наталія Миколаївна
Українознавство
змішані