Сьогодні о 18:00
Вебінар:
«
Навчання майбутнього вже сьогодні: STEAM, гейміфікація, AI
»
Взяти участь Всі події
Вебквест:

Українська національна страва - борщ

16.04.2024
3 0
5 Клас, 6 Клас
1 рівнів
11 підказок
Час виконання: необмежений
Шаблони: Борщ

27

678

0

Опис вебквесту (учням цей опис не показується):

Борщ - овочева страва з м'ясом або грибами, традиційна страва східних слов'ян. Найпопулярніша страва на столі українців. Найпоширенішими з цієї традиційної страви в Україні є український, пісний з грибами і квасолею. Готують борщі з м'ясом, грибами, ковбасою, додаючи сметану. Пісний борщ з грибами заправляють олією з часником, а до борщу подають пампушки, политі олією з часником, або пиріжки з м'ясом і капустою.

Вміст вебквесту:
Налаштування гри

Реакція об'єктів при наведенні: Всі об'єкти неактивні, при наведенні жодним чином не виказують себе

Привітання на початку гри (показується учням)

Дорогі учні!

Сьогодні ми починаємо смачну і пізнавальну подорож у світ української національної культури через легендарну страву – борщ! Це не просто страва, це символ нашої історії, традицій та сімейного затишку. Під час цього вебквесту ви дізнаєтесь про походження борщу, його різновиди та секрети приготування, а також відкриєте для себе символічне значення цієї страви для нашого народу.

Ваша допитливість, уважність і готовність досліджувати стануть ключем до успішного виконання завдань. Ви матимете можливість проявити творчість, навчитися новому та зануритися в кулінарну спадщину України.

Тож налаштовуйтесь на цікаві відкриття і творчий підхід! Разом ми розкриємо всі секрети українського борщу й відчуємо гордість за нашу багату культуру. Успіхів у виконанні завдань!

Рівень №1 — Борщ переглянути шаблон

Цей рівень містить 12 інтерактивних об'єктів:

1 вихід.

11 сповіщень.

Інтерактивні об’єкти на цьому рівні:

Мітка №1/12 Борщ  Вихід з рівня  Потрібно знайти і відкрити всі підказки (з відповідями і без відповідей)
Повідомлення перед виконанням умов виходу з рівня

Готуйте, смакуйте, частуйте і пам'ятайте:

все буде борщ, все буде Україна!

Фінальне повідомлення:

Дорогі учні!

Ви чудово впоралися із завданнями вебквесту, проявили допитливість, креативність і справжню любов до українських традицій.

Бажаю вам:

  • завжди пам’ятати, що наша культура — це скарб, який починається з простих речей, навіть із тарілки борщу;

  • досліджувати, пробувати, творити — і ніколи не зупинятись на досягнутому;

  • зберігати тепло родинних традицій і ділитися ним з іншими;

  • мати у серці гордість за свою країну й інтерес до її історії та звичаїв.

Хай кожне ваше пізнання буде смачним, як борщ, яскравим, як буряк у ньому, і теплим, як бабусина піч!

💛 З вами — майбутнє, яке шанує своє минуле.💛

Мітка №2/12 М'ясо Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Особливості борщу

Борщ відомий своїм глибоким смаком і кольором завдяки буряку. Інші овочі в ньому додають свій виразний смак, роблячи страву складною та збалансованою.

У кожної господині є свої секрети, які роблять цю страву особливою. Одні варять борщ на реберцях, інші віддають перевагу яловичині, а хтось взагалі полюбляє вегетаріанський борщ. Деякі рецепти також передбачають копчене м’ясо, наприклад копчену ковбасу або шинку. Хай там як, ця страва готується майже у кожній українській родині.

Крім традиційного борщового набору з овочів (буряк, картопля, морква, цибуля, капуста), іноді заведено додавати до страви болгарський перець, помідори та селеру.

До речі, щоб надати борщу фірмової кислинки, деякі рецепти замість томатної пасти вимагають кислих інгредієнтів, таких як лимонний сік або сік квашеної капусти. Втім, саме томатна паста – найпоширеніший інгредієнт.

Варто зазначити, що борщ можна приправляти різними травами і спеціями, включаючи лавровий лист, кріп, петрушку, часник і чорний перець.

Мітка №3/12 Картопля Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Чим корисний борщ?

Борщ дуже поживний, оскільки містить різноманітні вітаміни та мінерали. М’ясо у страві забезпечує білок, залізо та інші важливі поживні речовини.

Буряк, який є ключовим інгредієнтом борщу, багатий на вітаміни, які можуть допомогти знизити артеріальний тиск і покращити кровообіг. У страві мало жиру та холестерину, що корисно для здоров’я серця.

Борщ також містить вітамін С, який важливий для роботи імунної системи. Якщо ви додаєте до страви часник, який має антимікробні властивості, це робить його незамінною стравою для захисту імунітету.

Наш український борщ має довгу та багату історію, тому обов’язково підтримуйте традицію його приготування і у вашій родині.

Мітка №4/12 Капуста Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Інгредієнти:

Свинина, яловичина до 1 кг. Морква 1 шт. Картопля 2-3 шт Квасоля 1 склянка Корінь петрушки, селера за смаком Червоний буряк 1-2 шт Червоний солодкий перець 1 шт Часник 2-3 зубчика Цибуля 1 шт Капуста білокачанна 0.5 головки Сіль, чорний перець, зелень, гострий перець, лавровий лист, зелень петрушки і кропу, сметана за смаком Томатна паста 2-3 ст.л.

Мітка №5/12 Помідор Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Приготування

До каструлі 5-6 літрів налити води трохи більше половини її об’єму і поставити на вогонь. У цей час вимити м’ясо. Нарізати на досить великі шматки. Покласти м’ясо в воду. Потім довести її до кипіння. Обов’язково зняти піну. Кинути 2-3 лаврових листки, корінь петрушки і селери – цілими шматочками.

Мітка №6/12 Буряк Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Коли картопля зварилася додати томатну пасту за смаком. Томатна паста повинна покипіти 5 хв. Далі додати тонко нашаткованої білокачанної капусти. Варити капусту 5 хв. Після додати дрібнонарізаної зелені, посолити та поперчити і зняти з вогню.

Мітка №7/12 Морква Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

У бульйон додати обсмажені шматочки моркви, цибулі і перецю. Величина шматочків – на ваш розсуд. Додати роздавлені зубки часнику і дрібно нарізаний очищений свіжий гострий перець, або пару пучок сухого гострого перцю. Варити борщ 15 хв. Почистити буряк, порізати його соломкою. Додати буряк в киплячий борщ – добре розмішати. Варити ще 10 хв і відразу ж додати нарізану великими кубиками картоплю.

Мітка №8/12 Цибуля Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Зварити міцний м’ясний бульйон – мінімум годину. М’ясо повинно стати м’яким і відділятися від кісток. Коли бульйон готовий – витягти з нього корінь петрушки, лавровий лист і додати заздалегідь замочену у воді квасолю. Зачекати, поки закипить борщ, зменшити вогонь і варити 20 хв. Квасоля повинна бути трохи сира.

Мітка №9/12 Часник Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Борщ повинен настоятися, щоб бути більш смачним. Подавати борщ рекомендовано з сметаною, часником та цибулею.

Мітка №10/12 Лавровий лист Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

У різних регіонах України борщ готували по різному, звідси його назви : київський, чернігівський, полтавський, галицький, львівський, волинський та інші, але найбільше популярний - борщ український з пампушками. В українській старовинній кухні існують три різновиди традиційного борщу: Перший - червоний, готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою, пастернаком, а з XIX от. – і з картоплею. У святкові чи недільні дні готували на м'ясних бульйонах, у будень на воді. Другий різновид борщу - щавлевий (зелений або весняний). Його варили з молодим щавлем, кропивою, лободою, молодим листям городніх буряків, засмачуючи юшку круто звареними яйцями зі сметаною. Третій різновид борщу - холодний; холодник готували влітку. Молоді городні буряки варили, різали соломкою, заправляли квасом - сирівцем, сметаною (сироваткою, маслянкою), додавали свіжу зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику, круто зварене яйце.

Мітка №11/12 Лимон Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Ось оригінальний погляд на абревіатуру слова «борщ», який підкреслює не лише гумор, а й глибоке суспільне значення цієї страви – справжнього символу родинного тепла і української культури:

Б – бути батьком благої справи: зварити борщ із душею – майже як виховати дітей. О – охайно облаштувати кухню, щоб борщ готувався у правильній атмосфері. Р – радість родинного разом: борщ об'єднує за одним столом. Щ – щиро щастя щедрого смаку: кожна ложка приносить насолоду.

Борщ – це не просто страва, це акт любові, що поєднує традиції, культуру і тепло домашнього затишку. Ви думаєте, що ваш варіант коду ще й несе магічний сенс самого процесу приготування! Готувати борщ із гумором – це як підсилювати емоції кожного інгредієнта. 😊🥣✨ Що скажете – додаємо ще пучок кропу чи метафор? 😄

Мітка №12/12 Квасоль Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

КОРИСНІ ПОРАДИ

- Не варіть столові буряки у підсоленій воді; вони потемнішають.

- Щоб буряки зберегли свій червоний колір, їх треба варити зі шкірочкою і корінцем. Якщо корінець відрізати , з буряків вийде сік і вони стануть білими.

- Якщо борщ не має малиново – червоного кольору , підфарбуйте його буряковим настоєм. Щоб грибний бульйон був смачніший, при варінні слід використовувати сухі гриби різного розміру. Великі надають бульйону приємного смаку та темного кольору, дрібні – аромату.

- Не залишайте лавровий лист у готовій страві: від нього вона набуде гіркуватого смаку.

Рефлексія від 5 учнів

Сподобався:

5 0

Зрозумілий:

5 0

Потрібні роз'яснення:

5 0
Рекомендуємо

Математична кухня. Скільки коштує борщ?

Математична кухня. Скільки коштує борщ?

680

Аватар профіля Грек Ірина Володимирівна
Математика
2—5 клас

33 грн

24 грн

Українська революція

Українська революція

138

Аватар профіля Воронюк Олександр Леонідович
Історія України
10 клас

25 грн

Гривня - національна валюта України

Гривня - національна валюта України

71

Аватар профіля Чекун Оксана Іванівна
Я досліджую світ
3—4 роки

30 грн

Знавці української мови

Знавці української мови

517

Аватар профіля Міщененко Олена Іванівна
Українська мова
5—6 клас

20 грн

"Знавці української мови"

"Знавці української мови"

120

Аватар профіля Сінішина Віта Вікторівна
Українська мова
5—8 клас

30 грн

Схожі вебквести

Приготування Борщу (в загадках)

Приготування Борщу (в загадках)

251

Аватар профіля Булах Ірина Іванівна
Технології
5—12 клас, I—VI курси, дорослі та змішані

кухня для кухарів

кухня для кухарів

197

Аватар профіля Ексузян Рінат В'ячеславович
Технології
дорослі

Конструктивна безпека автомобіля

Конструктивна безпека автомобіля

44

Аватар профіля Брунько Ярослав Олександрович
Технології
10—11 клас, I—VI курси, дорослі та змішані

Таємниці собівартості виробу

Таємниці собівартості виробу

49

Аватар профіля Людмила
Технології
5—9 клас

Надійність автомобіля

Надійність автомобіля

35

Аватар профіля Брунько Ярослав Олександрович
Технології
3—6 років, 1—12 клас, I—VI курси, дорослі та змішані