Борщ є об'єднавчим чинником. Водночас приготування цієї страви, як і її походження, викликає чимало суперечок. То яким має бути правильний борщ?
Бібліотека вебквестів
30
386
0
Борщ є об'єднавчим чинником. Водночас приготування цієї страви, як і її походження, викликає чимало суперечок. То яким має бути правильний борщ?
Реакція об'єктів при наведенні: Всі об'єкти активні, похитуються при наведенні, а курсор змінюється на вказівний палець
Додано власні фрази, якщо підказка за об'єктом відсутня
БОРЩ офіційно став складовою світової нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО від УКРАЇНИ.
Це - 5-й за списком об‘єкт нематеріальної спадщини від України, але в контексті російської істерики щодо нашого номінанта;
напевно, все ж таки 1-й за значенням.
Тож спробуємо його приготувати
Цей рівень містить 12 інтерактивних об'єктів:
1 вихід.
11 сповіщень з введенням відповіді.
Інтерактивні об’єкти на цьому рівні:
Ось такий смачний борщ ми зготували!
Так тримати! Ви дізналися про всі історичні та сучасні секрети українського борщу!
У 16 столітті була задокументована, імовірно — найперша згадка про український борщ у Києві, у щоденнику німця Мартина Ґруневеґа під час його відвідин Києва:
"Русини знають, яким могутнім містом був Київ і те, що він був столицею їхніх князів…вони ще говорять, що ця річка (Борщагівка) дістала таку назву, бо біля неї, на місці нашого нічлігу, був Борщовий торг. І хоч це місце було так само далеко від міста, як і тепер, воно могло називатися борщовим майданом чи торгом, незалежно від того, чи там торгували борщем… До того ж русини рідко або швидше ніколи не купують борщу, а кожен робить його у себе вдома, бо це їхня щоденна їжа і напій"
Ґруневеґ не описав рецепту борщу, але з наведеної цитати очевидно, що йдеться про так звану «першу страву», оскільки це одночасно і їжа, і питво, тобто вона є рідкою за своїм складом.
На думку історика-джерелознавця Олексія Сокирка, Ґруневеґ застав уже усталену традицію приготування борщу в Україні. Починаючи з XVII століття, від Перемишля до Гадяча, борщ згадують в Україні як звичну страву: згадки про борщ, як про щоденну і як святкову страву трапляються у документах монахів, спудеїв, козаків, селян, старшини різного достатку. Борщ був універсальною стравою, різнилися інгредієнти, що вказували на суспільний стан. Традиція приготування борщу, різних його варіантів, покриває всю територію України того часу.
Вкажіть рік, коли задокументована найперша згадка про український борщ у Києві, у щоденнику німця Мартина Ґруневеґа під час його відвідин Києва.
Молодці!
За словами Євгена Клопотенка, в борщі повинно бути 4 основних інградієнта.
Другий інградієнт - кислинка. Зараз ми використовуємо оцет, лимонний сік, квашені яблука чи капусту. Також борщ закислюють вишнями, кислими яблуками, порічками, журавлиною, молочною сироваткою, ревенем, щавлем, кропивою, смородиновим листям і калиною. Більш сучасний варіант, який стали використовувати відносно недавно, — помідори та їхні похідні.
Але традиційно українським є .... для кислинки.
Так! Це точно!
За словами Євгена Клопотенка, в борщі повинно бути 4 основних інградієнта.
Третім важливим інгредієнтом борщу Євген Клопотенко називає буряк: "Я завжди раджу робити буряковий фреш. Тоді не потрібно смажити буряк. Він буде ідеально свіжим, насиченим, даватиме ідеальний колір і смак".
"Ще одна цікава річ - це колір. Колір ідеального борщу - ....... Це і назва кольору, і назва барвника, яким раніше фарбували вишиванки", - переконаний експерт.
Назвіть цей колір
Молодці
Кулінарний експерт Євген Клопотенко, який активно займається актуалізацією української кухні і популяризацією борщу, зазначає, що єдиного правильного рецепта борщу не існує. Але, за його словами, в борщі повинно бути чотири основних елементи.
"Перше - це солодкуватий смак (додають варення як ликвар на Закарпатті, абрикоси, сушені яблука і груші).
А що ми, зазвичай додаємо до борщу, щоб підсолодити?
Молодці!
Борщ був і залишається важливою стравою в культурах південних народів. Ця ситна їжа давала добру силу у важких сільських роботах. У старовинні кулінарні рецепти борщу включені кисла капуста, грудинка, старе сало і буряк. І ще один нюанс: давній борщ мало був схожим на юшку, його готували таким густим, щоб ложка в ньому стояла.
У сучасній українській кулінарії співіснують три види традиційного борщу - зелений (щавелевий, весняний) та холодний (літній) та....
Який вид традиційного борщу ще не вказаний?
Так тримати!
Червоний борщ - готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою (пастернаком). У святкові дні або по неділям борщ варили на м'ясній юшці, у будні смажили сало з цибулею і часником. В борщ додавали як власне буряк, так і буряковий квас, для кислоти додавали сироватку або маслянку, коли подавали на стіл у визначні дні - приправляли сметаною. Для гостроти смаку в борщ давали червоного перцю. Борщ готували з квасолею, додавали у нього підсмажене борошно, пшоняну чи гречану каші, галушки. На заході борщ готували дуже рідким тільки з буряка, без капусти чи картоплі, приправляючит зажаркою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік. У піст борщ варили без м'яса і сала, тільки на олії, але додавали гриби, сушену, варену або смажену рибу. Червоний борщ готували не лише як обідню страву, а також на Різдво, весілля, хрестини, поминки.
Який інградієнт з'явився в червоному борщі з другої половини 19-го ст.?
Так тримати!
Зелений борщ - з кваском. Його варили з молодим кваском, кропивою, лободою, молодим листям буряка, додавали варене яйце, сметану або сироватку. Так само, у пісні дні зелений борщ готували не на м'ясі, а з грибами або рибою.
Яку назву мав ще зелений борщ?
Молодці! Йдемо далі!
У холодний борщ додавали молодий буряк, який варили, різали соломкою, заправляли квасом, сироваткою, маслянкою або сметаною. Додавали свіжу зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику та додавали варені яйця. Вживали охолодженим з хлібом та вареною картоплею.
Коли готували холодний борщ?
Усе правильно!
Який український письменник любив борщ «затертий пшонцем і затовчений старим салом» (вкажіть тільки прізвище)
Так тримати!
Специфік та особливостей приготування борщу – сотні, ще більше їхніх регіональних рецептів. Можемо відзначити кілька основних напрямів: борщ волинський (із сушеними грибами і в’яленим чорносливом), галицький (без м’яса), львівський (із сосисками та мозковими кістками), поліський (із в’юнами), коростенський (на сухофруктах), полтавський (із м’ясом птиці та яйцем), чернігівський (з кабачками і кислими яблуками), переяславський (із грибними вушками), донецький (із консервами бичків або кільок в томатному соусі), харківський (з пивом), київський (із бараниною, яловичиною й свининою, моченими яблуками й хлібним квасом), вже згаданий одеський зі свіжообсмаженими бичками, пісний український (із перцем солодким та гострим), звичайний український із м’ясом, а також великодній борщ зелений (зі щавлем та яйцем).
Скільки видів борщу налічується в Україні?
Молодці!
Коли українці святкують одне з найсмачніший свят – День борщу?
(дата - цифрою, місяць - прописом)
Прямуємо далі!
Рефлексія від 0 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення: