Сьогодні о 18:00
Вебінар:
«
Посадова інструкція вчителя ЗЗСО: складаємо за новим профстандартом 2024 року
»
Взяти участь Всі події
Вебквест:

Що ми знаємо про борщ?

11.10.2022
1 0
10 Клас, 11 Клас, 12 Клас, I курс, II курс, Змішаний
1 рівнів
11 підказок
Час виконання: необмежений
Шаблони: Борщ

30

386

0

Опис вебквесту (учням цей опис не показується):

Борщ є об'єднавчим чинником. Водночас приготування цієї страви, як і її походження, викликає чимало суперечок. То яким має бути правильний борщ?

Вміст вебквесту:
Налаштування гри

Реакція об'єктів при наведенні: Всі об'єкти активні, похитуються при наведенні, а курсор змінюється на вказівний палець

Додано власні фрази, якщо підказка за об'єктом відсутня

Привітання на початку гри (показується учням)

БОРЩ офіційно став складовою світової нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО від УКРАЇНИ.
Це - 5-й за списком об‘єкт нематеріальної спадщини від України, але в контексті російської істерики щодо нашого номінанта;
напевно, все ж таки 1-й за значенням.


Тож спробуємо його приготувати

Рівень №1 — Що ми знаємо про борщ? переглянути шаблон

Цей рівень містить 12 інтерактивних об'єктів:

1 вихід.

11 сповіщень з введенням відповіді.

Інтерактивні об’єкти на цьому рівні:

Мітка №1/12 Борщ  Вихід з рівня  Потрібно знайти і відкрити всі підказки (з відповідями і без відповідей)
Повідомлення перед виконанням умов виходу з рівня

04000y8r-22cf-506x379.jpg

Ось такий смачний борщ ми зготували!

Фінальне повідомлення:

Так тримати! Ви дізналися про всі історичні та сучасні секрети українського борщу!

Мітка №2/12 Дошка для овочів Завдання з відповіддю
Завдання:

У 16 столітті була задокументована, імовірно — найперша згадка про український борщ у Києві, у щоденнику німця Мартина Ґруневеґа під час його відвідин Києва:

"Русини знають, яким могутнім містом був Київ і те, що він був столицею їхніх князів…вони ще говорять, що ця річка (Борщагівка) дістала таку назву, бо біля неї, на місці нашого нічлігу, був Борщовий торг. І хоч це місце було так само далеко від міста, як і тепер, воно могло називатися борщовим майданом чи торгом, незалежно від того, чи там торгували борщем… До того ж русини рідко або швидше ніколи не купують борщу, а кожен робить його у себе вдома, бо це їхня щоденна їжа і напій"

Ґруневеґ не описав рецепту борщу, але з наведеної цитати очевидно, що йдеться про так звану «першу страву», оскільки це одночасно і їжа, і питво, тобто вона є рідкою за своїм складом.

На думку історика-джерелознавця Олексія Сокирка, Ґруневеґ застав уже усталену традицію приготування борщу в Україні. Починаючи з XVII століття, від Перемишля до Гадяча, борщ згадують в Україні як звичну страву: згадки про борщ, як про щоденну і як святкову страву трапляються у документах монахів, спудеїв, козаків, селян, старшини різного достатку. Борщ був універсальною стравою, різнилися інгредієнти, що вказували на суспільний стан. Традиція приготування борщу, різних його варіантів, покриває всю територію України того часу.

Вкажіть рік, коли задокументована найперша згадка про український борщ у Києві, у щоденнику німця Мартина Ґруневеґа під час його відвідин Києва.

Правильна відповідь:
1584
Відповідь на завдання:

Молодці!

Мітка №3/12 Лимон Завдання з відповіддю
Завдання:

За словами Євгена Клопотенка, в борщі повинно бути 4 основних інградієнта.

Другий інградієнт - кислинка. Зараз ми використовуємо оцет, лимонний сік, квашені яблука чи капусту. Також борщ закислюють вишнями, кислими яблуками, порічками, журавлиною, молочною сироваткою, ревенем, щавлем, кропивою, смородиновим листям і калиною. Більш сучасний варіант, який стали використовувати відносно недавно, — помідори та їхні похідні.

Але традиційно українським є .... для кислинки.

Правильна відповідь:
буряковий квас
Відповідь на завдання:

Так! Це точно!

Мітка №4/12 Буряк Завдання з відповіддю
Завдання:

За словами Євгена Клопотенка, в борщі повинно бути 4 основних інградієнта.

Третім важливим інгредієнтом борщу Євген Клопотенко називає буряк: "Я завжди раджу робити буряковий фреш. Тоді не потрібно смажити буряк. Він буде ідеально свіжим, насиченим, даватиме ідеальний колір і смак".

"Ще одна цікава річ - це колір. Колір ідеального борщу - ....... Це і назва кольору, і назва барвника, яким раніше фарбували вишиванки", - переконаний експерт.

Назвіть цей колір

Правильна відповідь:
кармін
Відповідь на завдання:

Молодці

Мітка №5/12 Сіль Завдання з відповіддю
Завдання:

Кулінарний експерт Євген Клопотенко, який активно займається актуалізацією української кухні і популяризацією борщу, зазначає, що єдиного правильного рецепта борщу не існує. Але, за його словами, в борщі повинно бути чотири основних елементи.

"Перше - це солодкуватий смак (додають варення як ликвар на Закарпатті, абрикоси, сушені яблука і груші).

А що ми, зазвичай додаємо до борщу, щоб підсолодити?

Правильна відповідь:
цукор
Відповідь на завдання:

Молодці!

Мітка №6/12 Картопля Завдання з відповіддю
Завдання:

Борщ був і залишається важливою стравою в культурах південних народів. Ця ситна їжа давала добру силу у важких сільських роботах. У старовинні кулінарні рецепти борщу включені кисла капуста, грудинка, старе сало і буряк. І ще один нюанс: давній борщ мало був схожим на юшку, його готували таким густим, щоб ложка в ньому стояла.

У сучасній українській кулінарії співіснують три види традиційного борщу - зелений (щавелевий, весняний) та холодний (літній) та....

Який вид традиційного борщу ще не вказаний?

Правильна відповідь:
червоний
Відповідь на завдання:

Так тримати!

Мітка №7/12 Цибуля Завдання з відповіддю
Завдання:

Червоний борщ - готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою (пастернаком). У святкові дні або по неділям борщ варили на м'ясній юшці, у будні смажили сало з цибулею і часником. В борщ додавали як власне буряк, так і буряковий квас, для кислоти додавали сироватку або маслянку, коли подавали на стіл у визначні дні - приправляли сметаною. Для гостроти смаку в борщ давали червоного перцю. Борщ готували з квасолею, додавали у нього підсмажене борошно, пшоняну чи гречану каші, галушки. На заході борщ готували дуже рідким тільки з буряка, без капусти чи картоплі, приправляючит зажаркою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік. У піст борщ варили без м'яса і сала, тільки на олії, але додавали гриби, сушену, варену або смажену рибу. Червоний борщ готували не лише як обідню страву, а також на Різдво, весілля, хрестини, поминки.

Який інградієнт з'явився в червоному борщі з другої половини 19-го ст.?

Правильна відповідь:
картопля
Відповідь на завдання:

Так тримати!

Мітка №8/12 Капуста Завдання з відповіддю
Завдання:

Зелений борщ - з кваском. Його варили з молодим кваском, кропивою, лободою, молодим листям буряка, додавали варене яйце, сметану або сироватку. Так само, у пісні дні зелений борщ готували не на м'ясі, а з грибами або рибою.

Яку назву мав ще зелений борщ?

Правильна відповідь:
весінній
Відповідь на завдання:

Молодці! Йдемо далі!

Мітка №9/12 Морква Завдання з відповіддю
Завдання:

У холодний борщ додавали молодий буряк, який варили, різали соломкою, заправляли квасом, сироваткою, маслянкою або сметаною. Додавали свіжу зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику та додавали варені яйця. Вживали охолодженим з хлібом та вареною картоплею.

Коли готували холодний борщ?

Правильна відповідь:
літо
Відповідь на завдання:

Усе правильно!

Мітка №10/12 Квасоль Завдання з відповіддю
Завдання:

Який український письменник любив борщ «затертий пшонцем і затовчений старим салом» (вкажіть тільки прізвище)

Правильна відповідь:
Шевченко
Відповідь на завдання:

Так тримати!

Мітка №11/12 Лавровий лист Завдання з відповіддю
Завдання:

Специфік та особливостей приготування борщу – сотні, ще більше їхніх регіональних рецептів. Можемо відзначити кілька основних напрямів: борщ волинський (із сушеними грибами і в’яленим чорносливом), галицький (без м’яса), львівський (із сосисками та мозковими кістками), поліський (із в’юнами), коростенський (на сухофруктах), полтавський (із м’ясом птиці та яйцем), чернігівський (з кабачками і кислими яблуками), переяславський (із грибними вушками), донецький (із консервами бичків або кільок в томатному соусі), харківський (з пивом), київський (із бараниною, яловичиною й свининою, моченими яблуками й хлібним квасом), вже згаданий одеський зі свіжообсмаженими бичками, пісний український (із перцем солодким та гострим), звичайний український із м’ясом, а також великодній борщ зелений (зі щавлем та яйцем).

Скільки видів борщу налічується в Україні?

Правильна відповідь:
70
Відповідь на завдання:

Молодці!

Мітка №12/12 Часник Завдання з відповіддю
Завдання:

Коли українці святкують одне з найсмачніший свят – День борщу?

(дата - цифрою, місяць - прописом)

Правильна відповідь:
10 вересня
Відповідь на завдання:

Прямуємо далі!

Рефлексія від 0 учнів

Сподобався:

0 0

Зрозумілий:

0 0

Потрібні роз'яснення:

0 0
Рекомендуємо

Математична кухня. Скільки коштує борщ?

Математична кухня. Скільки коштує борщ?

578

Аватар профіля Грек Ірина Володимирівна
Математика
2—5 клас

33 грн

" Чи знаю Я "

" Чи знаю Я "

81

Аватар профіля Педченко Світлана Володимирівна
Різне
4—6 клас

66 грн

Що ти знаєш про речення?

Що ти знаєш про речення?

57

Аватар профіля Мацуєва Олена Дмитрівна
Початкова освіта
2—5 клас

33 грн

Що ти знаєш про СНІД?

Що ти знаєш про СНІД?

353

Аватар профіля Ракова Оксана Леонідівна
Біологія
7—11 клас

58 грн

Що я знаю про рідну мову?

Що я знаю про рідну мову?

732

Аватар профіля Тулінова Ірина Олександрівна
Різне
5—9 клас

50 грн

Схожі вебквести

Цікаві факти про Україну

Цікаві факти про Україну

201

Аватар профіля Латуша Наталія
Українознавство
10—11 клас

"МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ"

"МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ"

139

Аватар профіля Комишан Юлія Вікторівна
Українознавство
змішані

Перший дзвоник

Перший дзвоник

93

Аватар профіля Роговинська Аліна Сергіївна
Українознавство
5 клас

Мандрівка "Чудесна Україна"

Мандрівка "Чудесна Україна"

227

Аватар профіля Мостєпан Наталія Миколаївна
Українознавство
змішані

Козацький квест "Пропало слово"

Козацький квест "Пропало слово"

168

Аватар профіля Соловій Ярослава Іванівна
Українознавство
4—9 клас