Завдання з хімії у форматі PISA з теми "Молоко"

Хімія

Для кого: 7 Клас, 8 Клас, 9 Клас, 10 Клас, 11 Клас

10.10.2021

47

5

0

Опис документу:

Завдання у форматі PISA дозволяють вчителю вирішити одночасно

кілька завдань:

─ оцінити рівень розвитку письмової компетенції учнів, тобто наскільки учень в змозі розібратися в тексті і дістати з нього необхідну інформацію;

─ оцінити рівень розвитку предметних знань і умінь;

─ оцінити рівень розвитку загальнонавчальних умінь і навичок (інтелектуальних, пізнавальних, культуру писемного та усного мовлення і т.д.).

─ оцінити здатність самостійно здобувати знання і вибирати способи діяльності, необхідні для успішної адаптації в сучасному світі, тобто результативно діяти в нестандартних ситуаціях;

─ формувати пізнавальний інтерес до предмету через розвиток дослідницької компетенції;

─ сприяти порівнянню прогресу учнів щодо кожного навчального предмета та освіти в цілому;

─ визначати шляхи для зниження відмінностей між поточними і очікуваними результатами.

Пропоную завдання з хімії у форматі PISA з теми "Молоко"

Перегляд
матеріалу
Отримати код

Тема: Молоко

Молоко-це секрет залози ссавців тварин, призначений для харчування новонароджених дитинчат. Нормальне коров'яче молоко має білий або злегка жовтуватий колір і солодкуватий смак. Молоко є біологічною рідиною складного складу. Речовини, що входять до його складу, знаходяться в різних ступенях дисперсності. Так, наприклад, молочний цукор і мінеральні солі розчинені в плазмі молока, білки і частина солей знаходяться в колоїдному стані, а жир – у вигляді найдрібніших жирових кульок, плаваючих в плазмі молока. Якість молока і його свіжість визначається на підставі його щільності, кислотності, кількості жиру і цукру. Іноді визначається також його забрудненість. Кислотність молока обумовлюється в основному наявністю білків, однозаміщених фосфорнокислих солей і молочної кислоти, що утворюється в результаті розщеплення лактози.

















Завдання 1

Контекст Особистісний

Область застосування ресурси

Зміст знання про світ

Компетентності пояснення явищ з наукової точки зору

Тип питання складний множинний вибір

Рівні 1

1. До складу молока входять органічні та неорганічні речовини. Так \ Ні

2. Білки сприяють кислотності молока. Так \ Ні

3. Щільність, кислотність, кількості жиру і цукру визначають якість молока і його свіжість. Так \ Ні

4. Нормальне коров'яче молоко має гіркуватий смак. Так \ Ні

5. Найбільша складова молока є-вода. Так \ Ні

Завдання 2

Контекст Особистісний

Область застосування ресурси

Зміст знання про світ

Компетентності пояснення явищ з наукової точки зору

Тип питання повна відповідь

Рівні 2

Які зовнішні фактори впливають на смак і якість молока? Обґрунтуйте свою відповідь.

Завдання 3

Контекст Особистісний

Область застосування ресурси

Зміст знання про світ

Компетентності пояснення явищ з наукової точки зору

Тип питання повна відповідь

Рівні 2

Чому масло збивають з травневого молока? Обґрунтуйте свою відповідь.

Завдання 4

Контекст Особистісний

Область застосування ресурси

Зміст знання про світ

Компетентності пояснення явищ з наукової точки зору

Тип питання повна відповідь

Рівні 2

З чим пов'язано швидке прокисання молока в грозу? Чи може скиснути молоко, що стоїть в холодильнику

Завдання 5

Контекст Особистісний

Область застосування ресурси

Зміст знання про світ

Компетентності пояснення явищ з наукової точки зору

Тип питання повна відповідь

Рівні 4

В. і. Ленін писав невидимим чорнилом і передавав листи з в'язниці на волю. При цьому чорнильниця була зроблена з хлібної м'якушки, а замість чорнила в неї наливалося молоко. При висиханні воно ставало невидимим. Яким способом можна було прочитати цей лист? Обґрунтуйте свою відповідь.









Завдання 6

Контекст Особистісний

Область застосування ресурси

Зміст знання про світ

Компетентності пояснення явищ з наукової точки зору

Тип питання складний множинний відповідь

Рівні 3

Визначте склад молока, розгадавши кросворд

1. Смачні і корисні, відповідають за стан шкіри, зору, імунітету.

2. Маленькі круглі частинка, при надлишку відкладаються на талії.

3. Елемент, що відповідає за міцність кісток.

4. Будівельний матеріал організму.

5. Солодкий і смачний-джерело енергії

Завдання 7

Контекст Особистісний

Область застосування ресурси

Зміст знання про світ

Компетентності інтерпретація даних і доказів з наукової точки зору

Тип питання повна відповідь

Рівні 5



Проаналізуйте дослід, напишіть мету і висновок.

Мета: ____________________________________________________________________

Опис досліду: Взяли 4 пробірки. В 1 пробірки: Домашнє свіже молоко, у 2 пробірці покупне молоко, з заводу; в 3 пробірці домашній кисломолочний продукт. Додали в усі 3 проби молока хлорид міді і гідроксид натрію і нагріли пробірки на вогні полум'я спиртівки.

Спостереження: в 1 і 3 пробірці колір молока став яскраво фіолетовий, у 2 пробірці-колір молока став блідо-фіолетовий

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________














Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.