Сьогодні о 11:00
онлайн-конференція:
«
Роль закладів освіти у формуванні нульової терпимості до корупції та вихованні доброчесності в Україні
»
Взяти участь Всі події

Презентація "Мило,його мийна дія"

Хімія

Для кого: 9 Клас

13.04.2021

145

5

0

Опис документу:
Матеріал з хімії для 9 класу. Містить опис складу мила, процес миловаріння та мийної дії мила. Указано, що мийна дія мила – складний фізико-хімічний процес. Мило є посередником між полярними молекулами води і неполярними частинками бруду, нерозчиненого у воді.
Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Мило, його склад, мийна дія 9 клас
Слайд № 1

Мило, його склад, мийна дія 9 клас

Мета уроку: поглибити знання учнів про багатоатомні спирти, вищі карбонові кислоти, естери, реакцію етерифікації, ознайомити зі складом і властивос...
Слайд № 2

Мета уроку: поглибити знання учнів про багатоатомні спирти, вищі карбонові кислоти, естери, реакцію етерифікації, ознайомити зі складом і властивостями мила; формувати навички у складанні хімічних формул та рівнянь реакцій, які характеризують хімічні властивості твердих і рідких жирів (реакція гідрування, лужний гідроліз, омилення жирів); розвиваюча: розвивати логічне мислення, допитливість, уміння самостійно робити висновки; виховна: виховувати пізнавальний інтерес до вивчення хімії.

Тип уроку: засвоєння нових знань та вмінь. Міжпредметні зв’язки: біологія, екологія, історія та географія.
Слайд № 3

Тип уроку: засвоєння нових знань та вмінь. Міжпредметні зв’язки: біологія, екологія, історія та географія.

«Так» або «Ні» Чи можна сказати, що жири – це естери? Всі рослинні жири рідкі. Всі тваринні жири тверді. Жири –це продукти естерифікації одноатомни...
Слайд № 4

«Так» або «Ні» Чи можна сказати, що жири – це естери? Всі рослинні жири рідкі. Всі тваринні жири тверді. Жири –це продукти естерифікації одноатомних спиртів і вищих карбонових кислот. Олії утворюються трьохатомним спиртом гліцеролом і ненасиченими вищими карбоновими кислотами. Тваринні жири під дією ферментів легше розщеплюються і засвоюються організмом ніж рослинні жири. Жири - це цінний харчовий продукт. Жири найбільше серед харчових речовин забезпечують організм енергією. Завдяки жирам в організмі краще засвоюються вітаміни А і Д. Жири піддаються гідролізу.

Ключ: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 + - - - + - + + + +
Слайд № 5

Ключ: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 + - - - + - + + + +

Історичні джерела вказують на те, що мило виготовлялося ще в стародавньому Шумері в Вавілоні. Описи технології виготовлення мила знайдені в Месопот...
Слайд № 6

Історичні джерела вказують на те, що мило виготовлялося ще в стародавньому Шумері в Вавілоні. Описи технології виготовлення мила знайдені в Месопотамії на глиняних табличках. Єгипетський папірус середини другого тисячоліття до нашої ери свідчить, що єгиптяни регулярно милися з використанням мила. Широко використовувались подібні мийні засоби і у Стародавньому Римі. Тверде мило було винайдене у 1170 році і означало суміш жиру і попелу.

Якщо атомів Карбону в аніоні солі менше 10, то сполука не виявляє мийної дії, а якщо більше 20, то сіль практично нерозчинна у воді. Мила – це солі...
Слайд № 7

Якщо атомів Карбону в аніоні солі менше 10, то сполука не виявляє мийної дії, а якщо більше 20, то сіль практично нерозчинна у воді. Мила – це солі лужних елементів і вищих карбонових кислот, переважно стеаринової та пальмітинової з добавками барвників, запашних речовин, антисептиків, тощо. Властивості мила:

Процес миловаріння До утвореної в’язкої рідини добавляють насичений розчин кухонної солі, для зменшення розчинності мила. Мило виділяється з розчин...
Слайд № 8

Процес миловаріння До утвореної в’язкої рідини добавляють насичений розчин кухонної солі, для зменшення розчинності мила. Мило виділяється з розчину і спливає на поверхню. Цей процес називають висолюванням. Мило збирають і заповнюють ним форми, де воно твердне. Миловаріння полягає в нагріванні жирів з лугами (омилення жирів):

Мило можна добути нагріваючи жир з водою в автоклавах. Проходить гідроліз жиру і утворені кислоти обробляють содою: 2С17Н35СООН + Na2СO3 → 2С17Н35С...
Слайд № 9

Мило можна добути нагріваючи жир з водою в автоклавах. Проходить гідроліз жиру і утворені кислоти обробляють содою: 2С17Н35СООН + Na2СO3 → 2С17Н35СООNa + Н2О + СО2. Мило, добуте внаслідок цієї реакції, називається ядровим милом і відоме як господарське мило.

Мийна дія мила Миюча дія пов’язана з особливостями будови солей жирних кислот. Потрапляючи у воду, мило розчиняється і частково взаємодіє з нею. Це...
Слайд № 10

Мийна дія мила Миюча дія пов’язана з особливостями будови солей жирних кислот. Потрапляючи у воду, мило розчиняється і частково взаємодіє з нею. Це реакція гідролізу. С17Н35СООNa + H2O ↔ С17Н35СООH + NaOH Аніон С17Н35СОО– складається з двох частин – полярної (СОО–) і неполярної (С17Н35–). Під час миття, молекула мила орієнтується так, що неполярна її частина звернена до бруду і «сполучається» з ним, а полярна частина до молекул води сполучаючись з ними водневими зв’язками.

Слайд № 11

Процеси розчинення мила у воді:
Слайд № 12

Процеси розчинення мила у воді:

Синтетичні мийні засоби (СМЗ) – складні суміші, які крім мийної основи, містять різні добавки Синтетичні мийні засоби є солями іншої хімічної приро...
Слайд № 13

Синтетичні мийні засоби (СМЗ) – складні суміші, які крім мийної основи, містять різні добавки Синтетичні мийні засоби є солями іншої хімічної природи й у твердій воді не утворюють нерозчинних сполук.

Порівняння мила й СМЗ Ознаки Мила Синтетичні миючі засоби Сировина Жири, у т. ч.харчові,щоєдефіцитними(врікдо 300 тис. тонн жиру дляодноїкраїни). В...
Слайд № 14

Порівняння мила й СМЗ Ознаки Мила Синтетичні миючі засоби Сировина Жири, у т. ч.харчові,щоєдефіцитними(врікдо 300 тис. тонн жиру дляодноїкраїни). Вищі жирні спирти, які добувають з нафти. Температурамиття Гарячавода,абокип’ятіння. У будь-якій воді, краще при температурі +25-35°С. Впливна тканину Некориснодлядеякихтканин:синтетичніприкип’ятінніплавляться, ушовковихпогіршуєтьсяміцність. Якість тканини і колір, не змінюється. Твердістьводи Утвердійводімиєпогано, томущозйонамиСа2+, Мg2+ утворюєнерозчиннісолі. Наосадженнясолейкальціюімагніювитрачаєтьсябагатомила.Нерозчиннісоліосідаютьнатканині(особливо нашерстяних),плаваютьуводі. Успішномиютьутвердійіморськійводі, томущоневзаємодіютьз солямимагніюікальцію,нерозчиннихсолей неутворюють. Діянашкірурук Мило легкогідролізуєтьсяводою зутвореннямлугу,якийшкідливийдляшкірирук. Нашкірунедіють(за невеликимвинятком). Вплив на оточуюче середовище Легкорозкладаються, нешкідливі. БагатоСМЗповільноабомайженеруйнуютьсябіологічнимспособом задопомогоюмікроорганізмів.Шкідливідляоточуючогосередовища. Витратинамиття Залежать від твердості води: чим більша твердість, тим більші витрати. Добремиютьврозбавленихрозчинах. Уконцентрованихрозчинахутворюютьміцели–мийнівластивостіспадають.Необхіднодотримуватисьнорм на упаковках

Вплив СМЗ на середовище СМЗ, які не розкладаються мікроорганізмами, активно руйнують кисень води, що смертельно впливає на все живе у воді. Вода, я...
Слайд № 15

Вплив СМЗ на середовище СМЗ, які не розкладаються мікроорганізмами, активно руйнують кисень води, що смертельно впливає на все живе у воді. Вода, яка містить навіть мінімальні дози СМЗ має неприємний смак, погано очищається на очисних спорудах. У такій воді розвиваються лише деякі водорості, вода цвіте, в ній починається гниття, інші шкідливі процеси. СМЗ можуть викликати алергію, подразнення шкіри рук, органів зору і дихання. В такому випадку слід використовувати індивідуальні засоби захисту. Щоб захистити навколишнє середовище від забруднення синтетичними мийними засобами, слід використовувати їх в помірній кількості. Останнім часом заборонено випуск СМЗ, які хімічно чи біологічно не розкладаються.

Використана література: Хімія. Шкільний курс. http://www.chemistry.in.ua/
Слайд № 16

Використана література: Хімія. Шкільний курс. http://www.chemistry.in.ua/

Тестові завдання 1.Мило є миючий засіб: а) природного походження; б) продукт, який добувають  хімічним шляхом; в) продукт, який вилучають з природн...
Слайд № 17

Тестові завдання 1.Мило є миючий засіб: а) природного походження; б) продукт, який добувають  хімічним шляхом; в) продукт, який вилучають з природної сировини. 2. Мило та синтетичні мийні засоби мають:  а) однаковий хімічний склад;  б) відносяться до різних класів;  в) відносяться до одного класу. 3. Мило – це: а) сіль вищої карбонової кислоти;  б) суміш речовин різних класів; в) вища карбонова кислота; г) жир з добавкою барвників. 4. Шампунь – це: а) рідкий жир з добавкою барвників;  б) естер;  в) калієва сіль високомолекулярної карбонової кислоти;  г) натрієва сіль високомолекулярної карбонової кислоти. 5. СМЗ відрізняються від мила тим, що вони: а) краще миють у гарячій воді; б) успішно миютьу твердій воді; в) не проявляють агресивної дії на шкіру. 6.Укажіть формулу мила: а) С3Н7СООNa; б) (С17Н35СОО)2Сa; в) С17Н35СООСН3; г) С17Н35СООNa;

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.