Сьогодні відбувся
Вебінар:
«
Особливості адаптації та модифікації освітнього процесу в контексті інклюзивного навчання
»
  • Всеосвіта
  • Бібліотека
  • Педагогіка
  • МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ № 14 Тема: «Вивчення ассортименту, споживчих властивостей та оцінка якості текстильних галантерейних товарів».

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ № 14 Тема: «Вивчення ассортименту, споживчих властивостей та оцінка якості текстильних галантерейних товарів».

Педагогіка

25.05.2020

422

3

1

Опис документу:
Текстильні галантерейні товари відрізняються від інших товарів різноманітністю асортименту, а також вишуканістю, витонченістю та необхідністю. Виробництво галантерейних виробів безперервно зростає, це пов’язано зі збільшенням випуску тканин і пряжі, а також із використанням високоякісних синтетичних ниток, покращенням художнього оформлення, удосконалення технології виготовлення.
Перегляд
матеріалу
Отримати код

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ ТЕХНІКУМ

ЦИКЛ ТОВАРОЗНАВЧИХ ДИСЦИПЛІН

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

ПІДГОТОВКИ ТА ПРОВЕДЕННЯ ВІДКРИТОГО

ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

НА ТЕМУ:

«ВИВЧЕННЯ АСОРТИМЕНТУ, СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ

ТЕКСТИЛЬНИХ ГАЛАНТЕРЕЙНИХ ТОВАРІВ»

Полтава

2020

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ № 14

Тема: «Вивчення ассортименту, споживчих властивостей та оцінка

якості текстильних галантерейних товарів».

Курс: ІІІ,спеціальність:076«Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»

Тип заняття: практичне заняття.

Кількість навчальних годин: 2

1. Актуальність теми:

Текстильні галантерейні товари відрізняються від інших товарів різноманітністю асортименту, а також вишуканістю, витонченістю та необхідністю. Виробництво галантерейних виробів безперервно зростає, це пов’язано зі збільшенням випуску тканин і пряжі, а також із використанням високоякісних синтетичних ниток, покращенням художнього оформлення, удосконалення технології виготовлення.

Українські спеціалісти цієї галузі увесь час перебувають у пошуку розробляючи і виготовляючи конкурентоспроможні, модні та гарно оздоблені галантерейні вироби.

2.Мета заняття:

а) навчальна - допомогти студентам систематизувати, сформувати,

поглибити та узагальнити знання теоретичного

характеру; набути вміння і практичні навики з вивчення

асортименту, споживчих властивостей та перевірки якості

текстильних галантерейних товарів.

б) виховна - стимулювати пізнавальну активність студентів;

мотивувати необхідність знань з теми «Галантерейні

товари»; виховувати зацікавленість до вивчення

дисципліни.

в) розвивальна – розвивати інтелектуальні здібності, зацікавленість до

майбутньої професії, навики самостійної роботи

3. МІЖПРЕДМЕТНА ІНТЕГРАЦІЯ.

Дисципліна

ЗНАТИ

ВМІТИ

1.Попередні дисципліни

Теоретичні основи товарознавства.

Організація і технологія торговельних процесів.

Основи екології та безпеки товарів народного споживання.

Учбова практика.

Методи контролю якості товарів.

Класифікацію, асортимент товарів.

Чинники формування якості товарів.

Організація продажу та обслуговування покупців. Приймання товарів за якістю.

Безпечність непродо-

вольчих товарів.

Асортимент та класи- фікацію товарів, показники якості товарів.

Визначати номенклатуру показників якості товарів.

Визначити ознаки класифікації та асортимент товарів.

Визначити якість товарів за стандартами.

Використовувати нормативні документи, регулюючі приймання товарів за якістю.

Визначати безпечність непродовольчих товарів.

Дати товарознавчу характеристику товарів.

2.Наступні дисципліни.

Технологічна практика.

Торговельна реклама.

Класифікацію, асортимент, вимоги

до якості, маркіровку,

упаковку галантерей-

них текстильних товарів.

Механізм технологіч -

ного впливу реклами.

Характеризувати асортимент текстиль-них галантерейних товарів.

Привернути увагу покупця до товару, дати достовірну інформацію про текстильні галантерейні товари.

4. ПЛАН ТА ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ.

МЕТОДИ КОНТРОЛЮ.

пп

Основні етапи

практичного заняття та їх зміст

Методи контролю

та навчання

Методи та засоби активізації студентів, обладнання, література

Роз

по

діл

часу

хв

1.1.

1.2.

1.3.

І.Підготовчий етап.

Організація студентів групи на проведення практичного заняття.

Визначення навчальних цілей, мотивація, актуалізація пізнавальної діяльності.

Обгрунтовується актуальність теми, навчальні цілі і мотивація. Підвести до висновку про важливість знань даної теми, які необхідні для реалізації їх у практичній роботі.

Група текстильної галантереї об’єднує вироби, виготовлені

різноманітними способами з ниток, пряжі, тканин. З кожним роком розширюється асортимент текстильних галантерейних товарів, які виконують різноманітні функції, володіють споживчими властивостями, конкурентоспроможністю, високою якістю та забезпечують рівень вимог споживачів. Велика роль у найповнішому задоволенні потреб населення в текстильних галантерейних товарах належить працівникам торгівлі (фактори формування вимог споживачів до асортименту, рівня якості, обґрунтування ціни та прогнозування конкуренто -

спроможності товарів).

Контроль вихідного рівня знань, умінь, навичок.

Використання узагальнених знань з теми: «Текстильні галантерейні вироби»; наблизити студентів до самостійних висновків даної теми та до виконання практичних завдань.

Виявити у студентів потребу до поповнення, розширення, та оновлення своїх знань через з’ясування проблемних запитань, експрес-контроль, презентації, експрес-інформації, майстер-класи, відеоролик.

1.Експрес-контроль.

  • Властивість, яка

характеризує торговий номер швейних

галантерейних ниток.

  • Які швейні нитки

мають найбільшу міцність ?

  • Відзначити показники,

які нормуються у стандартах

- для парасолів;

- для тасьми та шнурів.

  • Які нитки використовую-

ться для вишивання?

  • Запропонувати нові види

аксесуарів для штор.

2.Майстер-класи:

  • «Виготовлення виробів із стрічок».

  • Вишивка стрічками -

творчість, що приносить задоволення.

3.Експрес -інформації.

  • Невидима парасоля.

  • Роменська гардинно

тюлева фабрика -легендарна якість галантерейних товарів.

  • Мереживо - як витвір

текстильного мистецтва.

4.Інформаційні історичні повідомлення про текстильні галантерейні товари.

5.Відео: «Модні тренди тюлі».

5.Зміст заняття.

Класифікація та асортимент галантерейних товарів.

До групи текстильної галантереї належать товари з волокон, ниток, тканин, які призначені для обробки одягу, білизни, виробів для житла. Виробляються вони різними способами: в’язанням, плетивом, крутінням, вишиванням, ткацтвом. Асортимент текстильної галантереї представлений нитками швейними й в’язальними, стрічками, тасьмою, шнурами, мереживами, краватками, хустками, шарфами й іншими аксесуарами.

Вироби текстильної галантерей залежно від призначення повинні мати різні споживчі властивості. Оздоблювальні стрічки повинні бути надійними при експлуатації, мати міцне фарбування. Для декоративної тасьми й мережива особливе значення мають естетичні властивості.

Нитки за призначенням підрозділяються на швейні,в’язальні, вишивальні й штопальні. Залежно від сировинного складу нитки бувають бавовняними, лляними, вовняними, шовковими, з хімічних волокон і змішаними. За обробкою нитки можуть бути матовими, глянцевими, блискучими, мерсеризованими, багатокольоровими. Залежно від структури ниток їх прийнято підрозділяти на кручені - однокручені й багатокручені, армовані, фасонні, текстуровані, мононитки. Швейні нитки виробляються з бавовни, лавсану й капрону в чистому виді й у змішаннях. Для в’язальних ниток використовується вовняна й напівшерстяна пряжа, бавовняні нитки різної структури, лляна пряжа, об’ємна пряжа з волокон-пан-волокон, нитки мерон і мелан. Нитки для вишивання виготовляються в основному з бавовняної сировини, рідше - із шовку. Штопальні нитки роблять бавовняними або вовняними. Тонина швейних ниток в Україні виражається номером, який визначається кількістю метрів ниток в 1 г.. Для побутового використання бавовняні нитки проводяться тониною від 10 до 120 номера. За кордоном для характеристики тонини застосовується тексмаса - маса в грамах 1 000 м нитки й деньє - маса в грамах 9 000 м нитки.

Залежно від призначення стрічкоткацькі вироби підрозділяються на прикладні, декоративні, оздоблювальні, одежно-допоміжні. Стрічки являють собою вузькі смужки тканини, що мають поздовжні й поперечні нитки, зароблені краї у вигляді невеликих крайок. Асортимент цих виробів надзвичайно різноманітний, оскільки при їх виготовленні використовуються різні волокна, пряжа й нитки, переплетення й обробки. Стрічки виробляються зі штучних і синтетичних ниток; натурального шовку; бавовняної, лляної, напівшерстяної пряжі, люрексу (метаниту, алюниту, профільованих волокон). При виробництві еластичної стрічки основа доповнюється гумовими нитками спандексом, еластаном. Після зняття стрічки із ткацького верстата ці нитки стягають стрічку по довжині, у результаті чого вона стає еластичною. Специфічні властивості стрічкам надають різні оздоблювальні операції: відбілювання, фарбування, лощіння, термостабілізація, тощо.

Прикладні стрічки використовуються як зав’язки, для білизни, для посилення краю одягу, закладення швів швейних і трикотажних виробів. До прикладних стрічок відносяться саржеві (кіперні), білизняні, брючні, корсажні й бандажні, капелюшні, взуттєві, стрічки для штор.

Декоративні й оздоблювальні стрічки застосовуються для обробки білизни, одягу, головних уборів, бантів тощо. Асортимент цих виробів включає стрічки капелюшні, стрічки -бейки, «українка», атласні, капронові.

Стрічки одежно-допоміжні застосовуються для підв’язок, корсетних виробів. Вони випускаються з додаванням гумових або поліуретанових (спандекс) ниток.

Відповідно до стандарту виділяються наступні показники якості стрічкоткацьких виробів: лінійні розміри (ширина,мм), лінійна щільність (г/м2), зміна лінійних розмірів при мокрих обробках (%), вид і вміст сировини, стійкість фарбування в балах, естетичні показники.

Тасьма й шнури. До асортименту текстильної галантереї входить тасьма, яка за способом виробництва підрозділяється на плетену й в’язану.

Плетена тасьма виготовляється на плетільних машинах шляхом сплетення групи ниток, які розташовуються у виробі під кутом 40-50о і за діагоналлю. Тасьма являє собою плоский плетений виріб з різних волокнистих матеріалів (бавовни,натурального шовку,віскозних, капронових, поліетиленових волокон). Для еластичної тасьми використовуються об’ємні нитки (еластик, мерон), гумові нитки, спандекс. Деякі види тасьми декоруються металізованими, профільованими нитками. За обробкою тасьма буває суворою, вибіленою, рівнофарбованою і кольоровою. За призначенням її підрозділяють на прикладну й декоративно-оздоблювальну. Прикладну тасьму виготовляють із бавовняної пряжі вибіленої й рівнофарбованої, використовують для обшивки країв виробів, для шнурівки корсетів, закладення швів, тощо. До прикладної належить: корсетна, бавовняна, еластична тасьма. Декоративно-здоблювальна тасьма застосовується для обробки швейних і трикотажних виробів. Для неї використовується бавовняна, вовняна, напівшерстяна пряжа, шовкові й віскозні, металізовані нитки. За обробкою вона може бути вибіленою, рівнофарбованою, різнокольоровою. Асортимент декоративно - оздоблювальної тасьми досить різноманітний за видом сировини, ширини, оформленню.

Тасьма в’язана виготовляється на утоково-в’язальній або рашель-машинах з декількох систем ниток. Така тасьма часто сполучається із плетеним шнуром у якості візерунчатого елемента. Тасьма випускається шириною 10 - 50 мм ажурної, у вигляді мережки, з петлями, зубчиками, тощо.

Шнури випускаються пустотілими (взуттєві плоскі) або з наповнювачем у вигляді пучка ниток, обплетеним пряжею (сутаж). Вони мають різноманітну форму: круглу, овальну, плоску. За способом виготовлення підрозділяються на плетені й кручені. Плетені шнури випускаються у вигляді порожньої трубки, кручені виробляються за допомогою скручування декількох окремих оповитих пасом. Як і тасьму, шнури роблять із різних волокнистих матеріалів: бавовняної пряжі, віскозних і ацетатних ниток, капронового волокна й об’ємних ниток. За призначенням шнури ділять на прикладні (петельні, взуттєві) і декоративно-оздоблювальні, які використовують для обробки швейних, трикотажних виробів, головних уборів, в текстильному взутті, штор, м’яких меблів.

Мереживні вироби являють собою візерунковий сітчастий текстильний виріб, виготовлений із пряжі й ниток. Розрізняють мереживо: бавовняне - з білих глянсових і матових ниток; лляне - з вибілених і суворих ниток; шовкове; вовняне; капронове, тощо.За призначенням мереживо класифікують на мірні й штучні вироби. Мірне мереживо випускають у вигляді прошви й застосовуються для обробки білизни, платтів. До штучних виробів належать закінчені вироби - мотиви різної форми для обробки одягу й інших предметів; деталі одягу - коміри, манжети; побутові предмети - скатертини, серветки покривала; аксесуари - краватки, косинки, пелерини, тощо.

За технікою виготовлення мереживо ділять на машинне й ручне.

Мереживо ручної роботи роблять різними способами: плетивом, в’язанням, вишиванням, ткацтвом. В’язане мереживо виготовляють за допомогою гачка. Вишите мереживо являють собою сітку, на якій голкою вишивається візерунок. Сітку одержують вив’язуванням або висмикуванням із тканини у певному порядку ниток основи й утка. Плетуть мереживо за допомогою коклюшок - нагостренних дерев’яних паличок з намотаними на них нитками. Плетене мереживо буває чисельне й сколочне.Чисельне- мереживо з нескладним повторювальним візерунком у вигляді геометричних фігур (овалів, кружків, стопчиків). Сколочне мереживо плетуть по відколку

(малюнку, нанесеному на папір або картон), закріпленому на твердому валику -подушці.По контурах малюнка наколюються шпильки,до яких прикріплюються коклюжки з намотаними нитками. Мереживниця в певному порядку перебирає й перекидає коклюшки, нитки яких перевиваються, утворюючи візерунок. За способом плетіння розрізняють мереживо парне (плетуть багатьма парами коклюшок) і зчіпне (використовуються 6 - 12 пар коклюшок для плетіння окремих фрагментів, які потім з’єднуються за допомогою гачка). Парним способом виробляється мірне мереживо, а зчіпним - штучні вироби. Якість ручного мережива залежить від художньої цінності, оригінальності малюнка, особливостей ниток, чіткості виконання, відсутності дефектів плетива (вузлів, стягнутих місць, нерівностей).

Машинне мереживо виробляють на спеціальних мереживних машинах. За способом виготовлення вони бувають ткані (застосовуються багаточовникові машини), основов’язані (основов’язальні машини), вишиті (вишивальні машини). Виробляють мереживо з бавовняної пряжі, штучних і синтетичних ниток, тощо.

До текстильної галантереї відносять також різні аксесуари, що доповнюють костюм: шийні й головні хустки, шарфи, краватки. Виготовляються хустки й шарфи з бавовняних, вовняних, шовкових тканин з художнім розписом. Існують різні способи розпису:гарячий і холодний батик, вільний розпис, аерографія, ручна набійка.

Розпис батик заснований на застосуванні складів, що резервують, обмежують розтікання фарби по полотну і послідовного фарбування виробу. Техніка холодного батика полягає в нанесенні на виріб, туго натягнутого на рами складу, що резервує, за допомогою спеціального рейсфедера. Потім відповідно до ескізу фарбами розписують виріб. Особливість виробів, виконаних технікою холодного батика, - наявність колірного контуру, що надає малюнку чіткий графічний контур. При розписі в техніку гарячого батика малюнок наноситься на виріб по шаблонові за допомогою батик-штифта, пензлів, штампів і гарячого складу, що резервує, на основі парафіну й воску. Для цих виробів характерні м’які переходи тонів.

Вільний розпис на тканині виконується без попереднього нанесення контуру малюнку. Фотодрук здійснюється за допомогою сітчастих рам, на яких фотоспособом нанесений малюнок. Існує кілька варіантів нанесення малюнка: прямий друк, витравка, витравний друк, ручна набійка - спосіб прикраси виробу за допомогою манер (дерев’яних або металевих дощок, на нижній стороні яких вирізаний візерунок).

6. Матеріали активізації діяльності студентів.

  1. Натуральні взірці текстильних галантерейних товарів.

  2. Комп’ютерні презентації.

  3. Інформативні матеріали.

  4. ТЗН.

ІІ.Основний етап.

Формування практичних умінь та навичок.

Інструкція до проведення практичного заняття № 6

Тема 3.7. Галантерейні та ювелірні товари.

Тема: «Вивчення ассортименту, споживчих властивостей та оцінка
якості текстильних галантерейних товарів».

Мета: ознайомлення з класифікацією, асортиментом, споживчими

властивостями текстильних галантерейних товарів, формування

вмінь надавати товарознавчу характеристику взірців.

Література та матеріальне забезпечення:

  1. ДСТУ2173–93.Вироби текстильно-галантерейні.Види та дефекти. Терміни та визначення.

  2. Л.О.Радченко «Товарознавство непродовольчих товарів».Харків.Світ

книг, 2013.

3. Взірці галантерейних товарів.

4. Відеоролик.

Конкретні цілі: ІУ

знати: загальну характеристику; споживчі властивості; асортимент;

класифікацію галантерейних товарів;

вміти: узагальнити знання з теми; пояснити властивості та дати

товарознавчу характеристику текстильних галантерейних товарів.

Зміст заняття.

Хід виконання завдання.

Завдання 1. Скласти характеристику 8 взірців текстильних галантерейних виробів. Результати запишіть у таблицю.

п/п

Назва виробу

Група та матеріал виробу

Призначення

Матеріал виготовлення

Відмінні особливості

Завдання 2. Ознайомитися з вимогами стандартів до якості текстильних галантерейних товарів.

Хід виконання завдання.

2.1.Випишіть неприпустимі дефекти текстильних галантерейних виробів.

2.2.Охарактеризувати вимоги до якості текстильних галантерейних товарів.

Методичні вказівки.

В ході практичного заняття студенти повинні набути навички у вивченні асортименту, споживчих властивостей, вимог до якості текстильних галантерейних товарів.

Контрольні запитання:

1. Дати товарознавчу характеристику запропонованих взірців текстильних

галантерейних виробів.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2.Охарактеризувати асортимент текстильних галантерейних виробів, який

є в продажу в магазинах міста _____________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновки:

Оцінка___________________________

Підпис викладача_________________

ІІІ.Заключний етап.

1.Резюме практичного заняття.

При проведенні практичного заняття студенти вивчили асортимент, споживчі властивості та вимоги якості текстильних галантерейних товарів.

2. Підведення підсумків практичного заняття (3 хв.)

Викладач проводить підсумки ходу, проведення заняття. В кінці заняття звертається увага на правильність відповідей, оголошуються оцінки.

3. Матеріали для самопідготовки студентів:

а) підготувати комп’ютерні публікації з теми «Текстильні галантерейні

товари».

б) Л-1. стор. 870-874.

Викладач В.М. Слюсаренко

Список літератури.

Л-1 Л.О.Радченко «Товарознавство непродовольчих товарів».Харків.Світ

книг, 2013.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.