Харчові добавки. Є-числа.

Опис документу:
Міні-підручник до уроку хіміїї в 11 класі профіль стандарту

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

МІНІ-ПІДРУЧНИК

ДО УРОКУ ХІМІЇ В 11 КЛАСІ (РІВЕНЬ СТАНДАРТУ)

З ТЕМИ

«ХАРЧОВІ ДОБАВКИ. Е-ЧИСЛА»

Завдання №1.

1. Випишіть у дві колонки  продукти харчування і поживні речовини.

а)картопля, б)білки, в)рис, г) жири д) яблука, е) м'ясо, є) мінеральні солі, ж) вода, з) вуглеводи, і)риба,к) вітаміни.

Завдання № 2.

«Третій зайвий»

Виключіть зайве поняття

Білки. Харчові добавки. Жири. Вуглеводи.

Основні харчові добавки, їх назви і коди.

Е100-Е199 - барвники - підсилюють колір продукту.

Е200-Е299 – консерванти - запобігають розмноженню бактерій, вірусів, грибів та подовжують термін зберігання харчів.

Е300-Е399 - антиоксиданти-зберігають свіжість продукту.

Е400-Е499 - стабілізатори, емульгатори, загусники, желюючі речовини та ущільнювачі - зберігають консистенцію продукту, підвищують в'язкість.

Е500-Е599 - регулятори кислотності, поліпшувачі, розрихлювачі використовують переважно у хлібопекарні та кондитерській справі.

Е600-Е699 - підсилювачі смаку та аромату.

Е700-Е899 - запасний діапазон позначок.

Е900-Е999 - ангифламенги (піногасники), підсолоджувачі

Е1000-Е1521 - речовини для глазурування, роздільники, герметики, текстуратори, солеплавителі тощо.

Заборонені в Україні харчові добавки

Е код

Назва

Шкідливість

Е105

Fast Yellow AB

Викликає злоякісні пухлини

Е121

Червоний цитрусовий 2, Orcein, Orchil

Викликає злоякісні пухлини

Е123

Червоний амарант, Amaranth (FD&C Red 2)

Провокує розвиток алергії, викликає злоякісні пухлини

Е126

Ponceau 6R

Викликає злоякісні пухлини

Е130

Indanthrene blue RS

Викликає злоякісні пухлини

Е240

Формальдегід

Викликає злоякісні пухлини

Завдання № 3.

  1. Надати рекомендації щодо вибору безалкогольних напоїв та соків.

1. Обережно подивіться на дно пляшок з соком та напоями. Натуральні соки мають осад.

2. Налийте у стакан соку та додайте харчової соди і підігрійте. Якщо змінилося забарвлення соку, він містить штучні барвники.

3. Розгляньте етикетки соків. Чи є там Е числа?

4. Надайте рекомендації щодо вживання соків та напоїв.

У газовані води додають Е300 (аскорбінова кислота) та Е211 бензоат натрію, Е212 бензоат калію, а також Е330 лимонну кислоту- регулятор кислотності. Підсолоджувачі сахарин, сорбіт, аспартан.

Барвники Е132 індігокармін синій та Е142 червоний викликають алергічні реакції та ракові пухлини.

Завдання № 3.

3. Надати рекомендації щодо вживання ковбасних виробів.

1. Розгляньте зовнішній вигляд ковбасних виробів. Їх вміст повинен бути рівномірним, колір не темний, свіжий запах. При незначному стискуванні вміст не повинен розлізатися та ламатись. Зробіть висновок із візуальної експертизи.

2. Якісною реакцією на крохмаль є посиніння розчину йоду. Крапніть на ковбасні вироби краплю розчину йоду. Зробіть висновки про наявність крохмалю у виробі.

3. Розгляньте етикетки ковбасних виробів. Які числа Е там присутні? До якого класу харчових добавок вони належать? Зробіть висновки.

4. Розгляньте термін зберігання виробів із м’яса. Зробіть висновок про наявність консервантів.

5. Надайте рекомендації щодо вибору ковбасних виробів.

1) Перш ніж купити м’ясні вироби – прочитайте етикетку, де вказаний їх склад.

2) В справжніх м’ясних продуктах до складу повинні входити тільки: м'ясо, сіль, прянощі та харчові фосфати.

3) Справжня буженина кришиться і сірого кольору. Якщо буженина добре ріжеться – там є добавки.

4) Якщо до складу виробу входить рослинний білок – це соєвий продукт. Соя в 4-6 разів дешевша м’яса.

5) На маркуванні продукту повинно стояти ДСТУ 4518 – 2008 – національний стандарт України, а не технічні умови – ТУ.

Завдання № 3.

  1. Надати рекомендації щодо вибору молочних виробів.

  1. Налийте в стакан молоко з власного господарства, багатострокового зберігання, сметану домашню та магазинну та йогурт. Додайте в молоко кислоту, а в сметану-спиртовий розчин йоду. Зафіксуйте спостереження.

  2. Розгляньте етикетки. Чи є там Е числа? Що вони означають?

  3. Надайте рекомендації щодо вибору молочних виробів.

Для виготовлення порошкоподібного та концентрованого молока використовують пірофосфати - Е450. Е210 бензойна кислота, Е211 бензоат натрію, Е212 бензоат калію- вводять як бактерицидний засіб в йогурти.

Також в молочно- фруктові суміші та йогурти додають Е227 гідросульфіт кальцію, який викликає алергічні реакції та приступи астми.

1) Перш ніж купити молочні вироби – прочитайте етикетку, де вказаний їх склад.

2) В справжніх молочних продуктах до складу повинне входити тільки молоко.

3) Якщо до складу виробу входить рослинний білок – це соєвий продукт.

Тест з теми «Харчові добавки. Е -числа»

Варіант 1.

1. Харчові добавки це:

А) група природних речовин;

Б) група синтетичних речовин;

В) група природних і синтетичних речовин;

Г) група хімічних речовин.

2. Що означає літера «Е»:

А) система кодифікації, розроблена в Європі;

Б) в перекладі з англійської «їстівний»

В) в перекладі з англійської «неїстівний»

Г) в перекладі з німецької «неїстівний»

3. Е 200-299 це…

А) барвники Б) стабілізатори В) емульгатори Г) консерванти

4. Е 600-699 це:

А) барвник Б) підсилювач смаку смаку і аромату В) антиокислювач

Г) емульгатор

5. Е 500-599 це:

А) барвник Б) підсилювач смаку і аромату В) антиокислювач Г) емульгатор

6. Функція барвників:

А) підсилюють і відновлюють колір Б) підвищують термін зберігання

В) зберігають задану консистенцію Г) створюють однорідну суміш

7. Функція стабілізаторів:

А) підсилюють і відновлюють колір Б) підвищують термін зберігання

В) зберігають задану консистенцію Г) створюють однорідну суміш

8. Функція антиокислювачів:

А) підсилюють смак і аромат Б) запобігають утворенню піни

В) підвищують термін зберігання Г) захищають від згіркнення і зміни кольору

9. Мета застосування харчових добавок:

А) збереження поживних цінностей Б) здешевлення технологічного процесу

В) зменшення терміну зберігання Г) надання поживної цінності

10. Класи харчових добавок це…

А) поділ на великі групи, залежно від функції, яку виконують;

Б) поділ на невеликі групи, залежно від функції, яку виконують;

В) поділ на підгрупи, залежно від функції, яку виконують.

Варіант 2.

1. Мета застосування харчових добавок:

А) надання більш привабливого вигляду; Б) зменшення терміну зберігання;

В) надання поживних цінностей; Г) збереження поживних цінностей.

2. Класи харчових добавок це:

А) поділ на невеликі групи, залежно від функції, яку виконують;

Б) поділ на великі групи, залежно від функції, яку виконують;

В) поділ на підгрупи, залежно від функції, яку виконують.

3. Е 100-199 це:

А) барвники; Б) стабілізатори; В) емульгатори; Г) піногасники.

4. Е 300-399 це: А) барвники; Б) підсилювачі смаку і аромату;

В) антиокислювачі; Г) емульгатори.

5. Е 400-499 це:

А) стабілізатор; Б) барвник; В) антиокислювач Г) емульгатор

6. Функція емульгаторів:

А) підсилюють і відновлюють колір; Б) підвищують термін зберігання;

В) зберігають задану консистенцію; Г) створюють однорідну суміш.

7. Функція Е 900-999:

А) підсилюють смак і аромат; Б) запобігають утворенню піни; В) підвищують термін зберігання; Г) захищають від згіркнення і зміни кольору.

8. Функція консервантів:

А) підсилюють смак і аромат; Б) запобігають утворенню піни;

В) підвищують термін зберігання; Г) захищають від згіркнення і зміни кольору.

9. Харчові добавки це:

А) група природних і синтетичних речовин; Б) група природних речовин;

В) група синтетичних речовин; Г) група хімічних речовин.

10. Літера Е означає:

А) система кодування, розроблена в Європі; Б) англійською та німецькою «їстівний» В) в перекладі з англійської «неїстівний» Г) в перекладі з німецької «неїстівний»

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з ХІМІЇ залишилося:
0
4
міс.
2
0
дн.
1
2
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!