Харчові добавки. Є-числа.

Опис документу:
Урок хімії в 11 класі профіль стандарту

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Урок № 19-20

Тема уроку: Харчові добавки. Є-числа.

Мета уроку : формувати поняття про харчові добавки, їх значення,необхідність і небезпеку для здоров’я; кодування; дослідити наявність харчових добавок у продуктах харчування; розвивати критичне мислення учнів, уміння аналізувати інформацію, самостійно приймати рішення; формувати комунікативну та здоров’язбережувальну компетентності, виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я.

Очікувані результати: учні повинні знати правила споживання харчових добавок, їх функції, кодування; вміти характеризувати харчові добавки, вміти самостійно застосовувати набуті знання.

Обладнання уроку: ноутбук, проектор, мультимедійна презентація; етикетки харчових

продуктів; зошити для лабораторної роботи ; таблиці для розпізнання найпоширеніших харчових добавок; штатив, пробірки, спиртівка, харчова сода, спиртовий розчин йоду.

Хід уроку:

ММ№1 ЗП

1. Організаційний момент.

Добрий день. Приготуйте все необхідне для роботи на уроці. Пропоную кожному згадати, що урок - це пізнання нового, невідомого, тому я бажаю гарного настрою, позитивного спілкування та чекаю від вас активної роботи.

2. Оголошення аукціону.

Увага! Сьогодні у нас незвичайний урок. І розпочнемо ми його з аукціону! Отож,

поспішайте! Виставляється лот «Кіт у мішку» Хто готовий купити товар? Про нього відомо тільки, що це геніальний винахід людства! Перші згадки про цей товар містяться в китайських текстах XIV століття. У СРСР це було дефіцитом і його наявність вважалася ознакою забезпеченої сім'ї. Цей товар нам дуже необхідний!

Починаємо торги! Початкова ціна - 1 гривня. Хто запропонує більше? - 2 грн., З

грн.... Продано!

Що ж у мішку? Зараз з'ясуємо, чи вартий товар, який ви придбали за .. ..гривень,

саме такої ціни. Це рулон туалетного паперу!

Яке почуття ви відчули? Вас обурили!

Яку помилку допустив споживач? Придбав товар, не отримавши про нього повної

інформації.

Тому сьогодні ми з вами спробуємо розібратися - які ми споживачі? Чи вміємо ми

орієнтуватися в великому різноманітті продуктів? Чи завжди за красивою етикеткою прихований якісний та корисний товар?

3. Актуалізація опорних знань.

У продуктах харчування містяться різні речовини, які збагачують наш організм енергією та поживними речовинами. Чи знаєте ви різницю між поняттям продукт харчування і поживні речовини.

 Пропоную вам виконати тести за міні-підручником. 

Випишіть у дві колонки  продукти харчування(ПХ) і поживні речовини(ПР).

а)картопля, б)білки, в)рис, г) жири д) яблука, е) м'ясо, є) мінеральні солі, ж) вода, з) вуглеводи, і)риба,к) вітаміни.

Гра «Третій зайвий»

Виключіть зайве поняття

Білки. Харчові добавки. Жири. Вуглеводи.

Поясніть, чому саме це поняття ви виключили (Білки, жири і вуглеводи - основні компоненти їжі ).

Отже, тема нашого уроку «Харчові добавки. Е- числа».

4. Мотивація навчальної діяльності.

Сьогодні на уроці ми з вами спробуємо навчитися серйозно ставитись до вибору продуктів харчування. Сьогодні добавок настільки багато, що ми використовуємо їх майже повсякденно і абсолютно не замислюємося про їх вплив на наш організм.

1. Коли ви в дома нашвидкуруч готуєте салат, чим найчастіше ви його заправляєте?

(майонезом)

2. Коли на природі готуєте шашлик, без якого продукту ви не уявляєте цю страву?

(кетчупу)

3. Якщо швиденько після уроків готуєте суп, то найчастіше додаєте приправу…? (приправу «Мівіна», або «10 овочів»).

4. Що для вас у житті є пріоритетом? (Здоров'я, здоровий спосіб життя, народження здорових дітей, багатство, успіх). Правильно. Всього цього ми можемо досягнути, якщо лише будемо здорові.

5. А що є однією із складових здоров'я? (Раціональне і здорове харчування)

6. А чи можливо при раціональному харчуванні використання харчових добавок?

Ви хочете про це знати?

Оголошення завдань уроку.

Завдання на урок:

Під час уроку ми сформулюємо основні правила споживання, згадаємо основні принципи здорового харчування, проведемо експертизу на деякі продукти харчування і дослідимо наявність харчових добавок у продуктах харчування, проаналізуємо значення та функції харчових добавок.

5. Вивчення нового матеріалу.

Ітак, перша рубрика нашого уроку « Знайомтесь: харчова добавка» (фрагмент відео).

1. Як ви вважаєте, що таке харчова добавка? (Синтетичні, штучні або природні речовини, які додають до продуктів харчування)

2. Чи тільки до готових продуктів додають харчові добавки? (ні, не тільки. Ще додають до сировини, з якої виготовляють продукти харчування, або напівфабрикатів).

3. З якою метою їх додають до продуктів харчування? (для надання їм певних якісних показників).

Давайте сформулюємо визначення. Отже, харчовими добавками називають групу природних, штучних або синтетичних речовин, які спеціально додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників (записати у зошит).

Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшість країн світу, сягає 500 найменувань, в США перевищує 1500, в країнах ЄС досягає 1200, в Україні-248.

На минулому уроці ви були об’єднані в групи та отримали завдання: історики( дослідити історію появи та використання харчових добавок); хіміки (зібрати інформацію про класифікацію, хімічний склад, способи виробництва харчових добавок, використовуючи посилання на Internеt-ресурси); лікарі (вивчити вплив різноманітних харчових добавок на організм людини( особливо дітей і підлітків), технологи харчування (зібрати інформацію про використання харчових добавок в сучасній харчовій промисловості); економісти(пояснити, яку економічну користь можна отримати при використанні синтетичних харчових добавок замість натуральних).

Поділіться своїми знаннями з однокласниками.

Дослідження І групи учнів - історики( дослідити історію появи та використання харчових добавок). Складання тез.

Історія харчових добавок

Перші харчові добавки з'явилися практично одночасно з «homo sapiens». У ті часи люди намагалися використовувати всі запаси ще до того, як вони зіпсуються. Однак населення поступово зростало, змінювався життєвий уклад, історичні реалії. Наприкінці кам'яного віку, з розвитком сільського господарства почали застосовуватися перші харчові добавки. Серед основних добавок була кухонна сіль. Перші згадки про кухонну сіль як добавку під час готування їжі відносять до 1600 р. до н. е. (Давній Єгипет). ЇЇ широко використовували також римляни для консервування свинини і рибних продуктів. За часів середньовіччя для соління м'яса зазвичай використовували суміш селітри і кухонної солі. Цей процес поступово розвинувся в сучасну технологію соління м'яса з використанням натрію чи калію нітриту.

Спеції також давно використовують як харчові добавки. Торгівля спеціями за часів Римської імперії і середньовіччя була важливим політико-економічним фактором. З історії добре відомо, що на кораблях далекого плавання заготовляли м'ясо спеціальним способом, гарненько присмачуючи його сіллю і спеціями, в тому числі перцем, полином, чебрецем і кропивою. Завдяки цьому м'ясо, що почало псуватися до кінця багатомісячної подорожі, можна було вживати в їжу - ароматні спеції, сіль перешкоджали бурхливому розмноженню хвороботворних мікроорганізмів, утворенню тухлого запаху і появі личинок комах.

Багато інших, менш відомих, харчових добавок також мають давню історію використання. Давні китайці спалювали керосин для прискорення дозрівання бананів і зеленого горошку, хоча продукти згоряння, які потрапляли в банани і горошок, не можна вважати харчовими. Історія використання меду як замінника цукру простежується з Давнього Єгипту.

В кінці XIX - початку XX ст. виробництво харчових добавок поставили на промислову основу. Причиною тому були значне зростання чисельності населення і, як наслідок, збільшення обсягів виробництва продуктів харчування, а також розквіт харчової хімії. Для збереження товарних властивостей стали використовувати речовини, що поліпшують, зберігають або змінюють властивості того чи іншого продукту, не тільки природного, але і синтетичного або напівсинтетичного походження.

У 1907 році співробітник Імператорського університету Токіо (Японія) Кікунає Ікеда вперше одержав білий кристалічний порошок, який посилював смакові відчуття за рахунок збільшення чутливості язика. У 1909-му він запатентував свій винахід, і глутамат натрію C5H8NO4 почав переможну ходу по планеті.

Дослідження ІІ групи учнів: хіміки (зібрати інформацію про класифікацію, хімічний склад, способи виробництва харчових добавок).

У різних країнах у виробництві продуктів харчування використовують біля 500 харчових добавок. Оригінальні назви добавок досить довгі та складні. Тому для простоти використання та їх безперешкодної ідентифікації у всьому світі запровадили індекс «Е» від слова «Європа». Його також асоціюють зі словами «essbar/еdible», що в перекладі українською відповідно з німецької та англійської мов мають означати «їстівний».

Треба зазначити, що класифікація харчових добавок є умовною, оскільки одна і та ж сама речовина може бути, скажімо, і консервантом, і антиоксидантом одночасно.

Я хочу ознайомити вас з основними харчовими добавками, їх назвами і кодами.

Е100-Е199 - барвники - підсилюють колір продукту. Містяться в безалкогольних напоях, морозиві, кондитерських виробах.

Е200-Е299 – консерванти - запобігають розмноженню бактерій, вірусів, грибів та подовжують термін зберігання харчів. Знаходяться в більшості консервів, шоколаді, чіпсах, сухих супах, винах.

Е300-Е399 - антиоксиданти-зберігають свіжість продукту. Знаходяться в жирних продуктах, вині, пиві, лимонаді, кисломолочних продуктах, ковбасах, маслі, шоколаді.

Е400-Е499 - стабілізатори, емульгатори, загусники, желюючі речовини та ущільнювачі - зберігають консистенцію продукту, підвищують в'язкість. Без них неможливо виготовити майонез, соуси, йогурти, непрозорі безалкогольні напої, деякі кондитерські вироби.

Е500-Е599 - регулятори кислотності, поліпшувачі, розрихлювачі використовують переважно у хлібопекарні та кондитерській справі. Такі поліпшувачі дозволяють використовувати низькосортну сировину, спрощувати процес виробництва та зменшувати затрати часу, зберігаючи при цьому привабливий вигляд товару. Речовини проти злежування використовують при виробництві приправ. У сучасній харчовій промисловості застосовують понад дві тисячі різноманітних приправ. Проте природні прянощі майже не використовуються - їх витіснили синтетичні суміші, які застосовують в

стравах фастфудів і східної кухні.

Е600-Е699 - підсилювачі смаку та аромату. У процесі зберігання та переробки продуктів харчування кількість речовин, що посилюють смакове сприйняття - значно зменшується, тож їх вводять штучним шляхом.

Е700-Е899 - запасний діапазон позначок.

Е900-Е999 - ангифламенги (піногасники), підсолоджувачі -використовуються при виготовленні дієтичних харчів спеціального призначення. Застосовують в кондитерських виробах, лимонаді, жувальних гумках.

Е1000-Е1521 - речовини для глазурування, роздільники, герметики, текстуратори, солеплавителі тощо.

Слово учителя. Ви ознайомились з найпоширенішими харчовими добавками. Але це ще не все. Інша група наших дослідників вивчала вплив харчових добавок на організм людини. Пропоную вам ознайомитись із даними дослідженнями.

Лікарі

Вплив харчових добавок на організм людини.

Через те, що багато продуктів містять сумнівні або шкідливі для людини добавки, необхідно мати під рукою повну таблицю харчових добавок, щоб грамотно читати етикетки. До того ж потрібно враховувати і норми споживання тих чи інших добавок. Заборонені харчові добавки в Україні

Е код

Назва

Шкідливість

Е105

Fast Yellow AB

Викликає злоякісні пухлини

Е121

Червоний цитрусовий 2, Orcein, Orchil

Викликає злоякісні пухлини

Е123

Червоний амарант, Amaranth (FD&C Red 2)

Провокує розвиток алергії, викликає злоякісні пухлини

Е126

Ponceau 6R

Викликає злоякісні пухлини

Е130

Indanthrene blue RS

Викликає злоякісні пухлини

Е240

Формальдегід

Викликає злоякісні пухлини

 

Технологи харчування (зібрати інформацію про використання харчових добавок в сучасній харчовій промисловості).

Майже все, що ми їмо щодня, містить  харчові добавки. Зокрема, рибні пресерви містять консервант Е-211, що сприяє розвитку раку. Рулети з оселедця з огірком "Санта-Бремор"містять ракоутворюючі добавки Е-330, Е-331, Е-339, які крім того підвищують холестерин. Плавленим сирком "Дружба”, якщо його їсти щодня, можна надмірно підвищити холестерин в крові, оскільки він містить емульгатори Е-450 і Е-451. Ковбасний сир також містить багато консервантів, зокрема, Е-451, Е-452, Е-412, Е-415, які негативно впливають на здоров’я, спричиняючи онкозахворювання. Сир твердий "Мармуровий"містить  ракоутворюючий емульгатор Е-252. Печиво "Топлене молоко"може горіти, як свічка, і при цьому виділяти їдкий дим. Можливо, справа у тому, що до його складу входить стабілізатор Е-503, який визнано небезпечним для життя і здоров’я людини. Ковбаса "Варена"містить ракоутворюючі компоненти Е-451 та Е-452. При частому вживанні ковбаси копченої "Посольської"теж можна захворіти на рак, адже вона містить у собі цілий "букет"шкідливих консервантів – Е-451, Е-452, Е-450, Е-250. Не поступається іншим за вмістом небезпечних складників і ковбаса варена "Ніжна”, куди входять Е-450, Е-451, Е-452, Е-250.

Улюблена всіма дітьми згущенка "Полтавська"уже не корисний продукт, бо містить Е-466. Шоколадний рулет від торгової марки "Конті"може бути шкідливим для шкіри через Е-160. Дієтичний шоколад містить підсолоджувач Е-966, який може викликати розлад шлунку. У мармелад додають Е-494, який негативно впливає на внутрішні органи. Чимало видів печива, особливо сухого, містять стабілізатор  Е -450, який знижує здатність до концентраціїї уваги дітей і викликає у них гіперактивність. Карамель з шоколадим наповнювачем підфарбовують небезпечним для здоров’я барвником Е-110, який надає цукеркам золотистого кольору й викликає у дітей невмотивовану нервову збудливість. Велику кількість добавок містять і деякі види морозива. Не слід захоплюватися і картопляними чіпсами, зерновими пластівцями та хрусткими хлібцями, бісквітами та крекерами, в яких багато акриламіду, що стимулює утворення ракових клітин. Майже в усіх сухариках, чіпсах, сухих супах, бульйонних кубиках міститься натрій глутамат, який позначають як "підсилювач смаку"Е-621. Він відновлює смак продуктів, які втратили його через тривале зберігання, чи надає смаку речовинам, які його не мають. Ця добавка негативно впливає на зір, провокуючи глаукому.

Чимало батьків купують своїм дітям квас, розфасований у поліетиленові пляшки. Але якщо ви уважно прочитаєте інформацію на етикетці, то побачите, що з корисним для здоров’я напоєм, виготовленим за традиційною рецептурою, у нього спільна лише назва "Квас”. Насправді ж це безалкогольний напій, виготовлений з допомогою води, емульсії, яка надає йому відповідного смаку, підсолоджувача та інших харчових добавок.

Крім того, небезпечні речовини містяться і в іншій продукції, яку обожнюють діти. Скажімо, жувальна гумка. У наш час реклама жувальної гумки зав’язла в зубах більше, ніж сама жуйка. З телеекрану закликають нас жувати, без утоми нормалізуючи свій кислотно-лужний баланс. Але чи є корисною жуйка? Щодо кислотно-лужного балансу, то його нормалізує тільки та жуйка, котра без цукру. А без цукру – означає із цукрозамінниками: ксилітом, сорбітом, аспартамом. Вчені стверджують, що деякі з цих речовин здатні призводити до проносного ефекту. На пачці "Дирола"правдиво написано, що у 100г жуйки міститься 64г поліолів, а у "Стиморолі"їх ще більше – 68. "Риглі"про це замовчує. Вага однієї пачки коливається від 13 до 15г, тож кількість проносно-солодких спиртів у ній може бути від 8,3 до 10,2г. Для діареї зазвичай потрібно 30-40г, але багатьом буде достатньо і однієї пачки. Але ж реклама закликає жувати по дві подушечки після кожного прийому їжі. Разом вийде по 1,5 – 2 пачки на день. Тож розслаблення шлунка забезпечене. Нещодавно вчені висловили думку про те, що цукрозамінники при їх непомірному споживанні можуть порушити в організмі гормональний баланс, оскільки до складу аспартама входить амінокислота фенілаланін. Особливо це небезпечно для дітей а також для блакитнооких, світлошкірих і світловолосих людей. В їх організмі занадто мало ферментів, здатних розщепити і перетворити фенілаланін, тому він перетворюється на надлишок адреналіну і токсичних речовин. Це загрожує і уповільненням росту, і порушеннями в розвитку нервової системи, і навіть олігофренією.

Консерванти додають навіть у багаті на вітаміни цитрусові. Щоб запобігти ураженню цвілевими грибами, екзотичні фрукти обробляють Е-230 – 232, а для захисту від висихання наносять віск. Причому розпізнати цитрусові, оброблені хімічними препаратами, за зовнішнім виглядом практично неможливо. Тому перед уживанням такі фрукти бажано ретельно промити проточною водою, а після зняття шкірки добре вимити руки з милом.

Вплив харчових добавок на організм людини.

Е110 - жовтий "сонячний захід". Може викликати алергію, нудоту.

Е122 - азорубін, кармуазін. Може викликати алергію.

Е123 - амарант. Викликає вади розвитку у плода. Веде до накопичення

вапна в нирках.

Е127 - еритрозин. Може викликати гіперактивність щитовидної залози.

Е129 - червоний чарівний. Канцероген.

Е132 - індигокармін. Може викликати нудоту, підвищення тиску,

алергію.

Е200 - сорбінова кислота. Може викликати шкірні реакції.

Е210 - бензойна кислота.. Може провокувати напади астми.

Е220 - сульфур диоксид. Викликає подразнення шлунково-кишкового

тракту.

Е221 - натрій сульфіт. Може провокувати напади астми і ниркову

недостатність.

Е235 - натаміцин. Може викликати алергію, нудоту, пронос.

8• Е450 - пірофосфати. Надмірне вживання загрожує остеопорозом

(розпушення кістки) ї появою каменів у нирках.

Е621 - натрій глутамат. Якщо перевищити норму (висипати в чашку з

локшиною кілька пакетиків), можна-отруїтися. В Америці на рік трапляються

сотні тисяч подібних випадків.

Е622 - калій глутамат. Найпоширеніша "фастфудна" добавка, якою

нерідко отруюються при переїданні.

Е951 - аспартам. Може викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення

мозкової діяльності. Може бути генетично модифікованим.

Економісти(пояснити, яку економічну користь можна отримати при використанні синтетичних харчових добавок замість натуральних);

Функція тривалого збереження продуктів лежить на антиоксидантах. Завдяки їм продукти досить довгий час не псуються, протягом якого зберігається їх зовнішній вигляд і смакові якості.

Напевно, найвідоміші харчові добавки — це консерванти. Вони зберігають продукти і не допускають втрати смакових і поживних якостей. У давнину в якості консервантів використовувалися цукор, сіль, дим для копчення. Сьогодні цей обов’язок лежить на бензоат натрію або калію. Поширеним консервантом є оцет. Сухі овочі та фрукти зберігають за допомогою сульфітів і діоксиду сірки. Пропіонати не дають псуватися молоку і борошні, затримуючи зростання цвілі.

Для поліпшення текстури продуктів використовуються текстуранти. Консервовані помідори залишаються міцними за рахунок доданого кальцію, а фосфати роблять текстуру продуктів більш м’якою.

Для додання густої консистенції рідким і напіврідким продуктам використовуються емульгатори, а в хлібобулочні вироби додається розпушувач, завдяки якому хліб виходить м’яким і пишним.

Використовуються і інші харчові добавки, які користь для здоров’я не приносять. Сюди відносяться нітрити, які додають у копчену ковбасу, і різні штучні барвники, легко впізнавані по занадто яскравому кольору і неприродного запаху.

Практично всі безалкогольні напої  виготовляються з використанням синтетичних підсолоджувачів. Чому? Для виробника це полегшує технологічну обробку продовольчої сировини та здешевлює і скорочує технологічний процес. Один із найпопулярніших підсолоджувачів – аспартам у 200 разів солодший від цукру, але безконтрольне споживання цієї речовини може призвести до накопичення її в організмі, що викликає стомлюваність, депресію, порушення зору, пам’яті. До речі, за висновками медиків, діти повинні споживати лише натуральні цукри. Між іншим, крім цукру, існують і такі натуральні нешкідливі для здоров’я підсолоджувачі, як стевія, кленовий сироп, цикорій, солодковий корінь. Але замість них виробники застосовують синтетичні речовини. Те саме стосується йогуртів і глазурованих сирків, у назві яких зазначається "з апельсином”, "з полуницею”, "з ананасом”, що вводить споживача в оману, адже насправді під час виробництва використовуються наповнювачі, підсилювачі смаку, ароматизатори, але аж ніяк не відповідні фрукти.

Щоб купити якісний продукт, який буде містити тільки екологічно чисті харчові добавки, слід звернути увагу на упаковку, на якій вказана повна їх характеристика. Це не просто інтерес до змісту упаковки, це уважність до свого здоров’я.

ММ№2 ЗП

Робота в малих групах. З’ясувати якість харчових продуктів 10 хв

  1. Надати рекомендації щодо вибору безалкогольних напоїв та соків.

1. Обережно подивіться на дно пляшок з соком та напоями. Натуральні соки мають осад.

2. Налийте у стакан соку та додайте харчової соди і підігрійте. Якщо змінилося забарвлення соку, він містить штучні барвники.

3. Розгляньте етикетки соків. Чи є там Е числа?

4. Надайте рекомендації щодо вживання соків та напоїв.

У газовані води додають Е300 (аскорбінова кислота) та Е211 бензоат натрію, Е212 бензоат калію, а також Е330 лимонну кислоту- регулятор кислотності. Підсолоджувачі сахарин, сорбіт, аспартан.

Барвники Е132 індігокармін синій та Е142 червоний викликають алергічні реакції та ракові пухлини.

  1. Надати рекомендації щодо вибору молочних виробів.

  1. Налийте в стакан молоко з власного господарства, багатострокового зберігання, сметану домашню та магазинну та йогурт. Додайте в молоко кислоту, а в сметану-спиртовий розчин йоду. Зафіксуйте спостереження.

  2. Розгляньте етикетки. Чи є там Е числа? Що вони означають?

  3. Надайте рекомендації щодо вибору молочних виробів.

Для виготовлення порошкоподібного та концентрованого молока використовують пірофосфати - Е450. Е210 бензойна кислота, Е211 бензоат натрію, Е212 бензоат калію- вводять як бактерицидний засіб в йогурти.

Також молочно фруктові суміші та йогурти додають Е227 гідросульфіт кальцію, який викликаю алергічні реакції та приступи астми.

  1. Надати рекомендації щодо вживання ковбасних виробів.

1. Розгляньте зовнішній вигляд ковбасних виробів. Їх вміст повинен бути рівномірним, колір не темний, свіжий запах. При незначному стискуванні вміст не повинен розлізатися та ламатись. Зробіть висновок із візуальної експертизи.

2. Якісною реакцією на крохмаль є посиніння розчину йоду. Крапніть на ковбасні вироби краплю розчину йоду. Зробіть висновки про наявність крохмалю у виробі.

3. Розгляньте етикетки ковбасних виробів. Які числа Е там присутні? До якого класу харчових добавок вони належать? Зробіть висновки.

4. Розгляньте термін зберігання виробів із м’яса. Зробіть висновок про наявність консервантів.

5. Надайте рекомендації щодо вибору ковбасних виробів.

Ви отримали великий обсяг інформації про найпоширеніші харчові добавки, про те, як вони впливають на наш організм. А зараз ми з вами пересвідчимось, чи містять ваші улюблені продукти харчування такі небезпечні Е- числа.

Для цього ми проведемо лабораторний дослід. Учні об’єднуються в пари, отримують етикетки харчових продуктів та інструкції для виконання лабораторного досліду «Ознайомлення із змістом етикеток до харчових продуктів.» 5-7 хв.

Хід роботи:

  1. Заповніть картку за планом.

Харчовий продукт

Вміст основних компонентів:

Білків

Жирів

Вуглеводів

Харчова цінність

Термін зберігання

Вміст харчових добавок: назва

Код

Функція

Наслідки надмірного вживання

2. Проаналізуйте отриману інформацію, оцініть повноту інформації на етикетці.

3. Зробіть висновки про якість продукту та необхідність його в раціоні людини.

Презентація результатів роботи(вибірково). 3 хв.

А тепер трішки перепочинемо. І до вашої уваги ще одна рубрика уроку «Це

цікаво знати», яку підготували наші учні.

Загадки про продукти харчування.

Журавлина.

1) Серед лісу та боліт

Поселився їхній рід.

Ягідка, мов горошина,

А на колір, як калина.

Журавлина, або її ще називають «ягода здоров’я», «північний виноград». Ця ягода найбільш позитивно впливає на розум людини, а також містить дуже велику кількість антиоксидантів. Крім цього, журавлина здатна покращувати пам’ять і роботу опорно-рухового апарату.

2)Чорниця.

Пирогов вкуснее нету,

Чем вот с ягодою этой.

Собери ее, поди-ка,

Сине - черную...

(Чернику)

За своїми властивостями ця ягода дуже схожа на журавлину, але містить меншу кількість антиоксидантів. Але має речовину, що здатна поліпшувати зір.

3)Буряк і капуста.

В полі хороше мені

Зеленіти навесні.

Чим же я — не молодець? .

Маю диво-корінець,

Все про нього дбаю,

Цукор відкладаю (буряк)

Хто хустиночку свою

Влітку покриває?

І по двадцять хустин

На голівці має?

(Капуста)

Ці овочі містять достатню кількість речовин для боротьби з шкідливими

ферментами, які можуть призводити до розвитку хвороби Альцгеймера.

Корисні поради від експерта (барвники)

Щоб отримати блюдо необхідного кольору, можна використати природні барвники.

1. Для виробів з тіста беруть порошок какао, каву чи шоколад для одержання коричневого кольору.

2. Можна приготувати цукровий барвник. Для цього слід розігріти цукор на слабкому вогні, поки він не набуде темно-коричневого кольору. Приготовлений таким чином цукор розвести у воді.

3. Бульйон буде золотистого кольору, якщо в ньому зварити неочищену цибулину.

- Як можна пофарбувати яйця до свята Паски?

4. Червоний сік буряку, бузини та інших ягід та овочів є барвником від

світло-рожевого до темно червоного.

- Які ще ягоди дадуть таке забарвлення?

5. Соком шпинату можна забарвити блюдо в зелений колір.

6. Яєчний жовток надасть жовтий колір блюду.

ММ№3 АП

Пропоную сформулювати ПРАВИЛО СПОЖИВАЧА - здоров’язбережувальні технології з правильного вибору продуктів харчування. 5 хв.

«Маєш інформацію – вмій обрати якісний продукт».

  1. Уважно читати етикетки;

  2. не купувати продукти з неприродно яскравим забарвленням ( тому, що в них містяться барвники, які викликають алергенну, мутагенну, канцерогенну дію) ;

  3. не купувати продукти з тривалим терміном зберігання (консерванти, викликають розлад кишечника, алергії, впливають на тиск);

  4. чим менше перелік інгредієнтів у готових продуктах, тим менше добавок: продукти з вишуканим, пікантним смаком, швидше за все, містять різні добавки;

  5. не перекушувати чіпсами, готовими сніданками, супами з пакетика, хот - догами, бургерами;

  6. обирати заморожені овочі замість консервованих;

  7. замість того, щоб купувати готові соки, робіть їх самі;

  8. відмовитись від перероблених або законсервованих м'ясних продуктів, таких як ковбаса, сосиски, тушковане м'ясо в банках.

Переходимо до заключного етапу уроку. На початку уроку я ставила перед вами запитання: «Чи можемо ми обійтись без харчових добавок?»

6 капелюхів критичного мислення. 10 хв.

Мікрофон (усне опитування) 5 хв.

1. Харчові добавки – це…(група природних і синтетичних речовин, що спеціально додають до харчових продуктів, сировини з метою надання їм певних якісних показників)

2. Мета застосування харчових добавок …

- (збереження поживних цінностей)

- (надання більш привабливого вигляду)

- (збільшення терміну зберігання)

- (полегшення технологічної обробки)

- (здешевлення технологічного процесу)

3. Що означає літера «Е» (перша буква в слові - Europe),

(система кодифікації, розроблена в Європі для зручності сприйняття)

- з 1953 р. позначають Е «edible» (анг.) чи «essbar» (нім.)

4. Класи харчових добавок:

- поділ на великі групи, залежно від визначення функції, яку виконують

- Е 100 – 199 – (барвники)

- Е 200 – 299 – (консерванти)

- Е 300 – 399 – (антиокислювачі)

- Е 400 – 499 – (стабілізатори)

- Е 500 – 599 – (емульгатори)

- Е 600 – 699 – (підсилювачі смаку і аромату)

- Е 900 – 999 – (піногасники)

5. Функція харчових добавок:

- барвників (підсилюють і відновлюють колір продукту)

- консервантів (підвищують термін зберігання продукту, захищають від мікробів)

- антиокислювачів (захищають від окиснення, напр. від згіркнення жирів і зміни кольору)

- стабілізаторів (зберігають задану консистенцію, підвищують в’язкість, загущувачі)

- емульгаторів (створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, напр. води і олії)

- підсилювачів Е 600-699 (підсилюють смак і аромат)

- піногасників (запобігають утворенню піни чи знижують її рівень)

Тестування за варіантами з теми уроку. 5 хв.

Рефлексія. 3 хв

«Я, як споживач, тепер знаю, що.. ..»(треба читати етикетки)

«Сьогодні на уроці я дізнався...»

«На уроці мені сподобалося...»

9. Домашнє завдання. 1 хв

Прочитати § . Проаналізувати продукти харчування, які ви споживаєте дома.

10.Підведення підсумків уроку. Виставлення оцінок. 1 хв

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з ХІМІЇ залишилося:
0
4
міс.
2
6
дн.
1
3
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!