Конструктор уроків
Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.
Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.
№1:
Теоретичний блок
Технологія приготування гарячих напоїв: кава (види, технологія приготування)
Кава.
Напої з натуральної кави мають тонкий, приємний аромат і смак. Каву цінують також за її тонізуючі властивості.
Помірна кількість натуральної кави здоровій людині корисна. Чашку аромат-ної приємно-гіркуватої чорної кави подають після обіду або вечері. Кава з моло-ком або вершками добре доповнює сніданок.
Харчову цінність кави забезпечують вуглеводи, білки, мінеральні солі, вітамі-ни РР, В,, В2, В6, В12. Кофеїн зумовлює збуджуючу дію напою. На підприємства масового харчування надходить кава у зернах (сира або підсмажена), мелена, а також натуральна розчинна.
Найкращою вважають каву мокко. Настої мокко екстрактивні й ароматні.
Сирі зерна натуральної кави неароматні, настій з них несмачний, тому їх підсмажують при температурі 180-200 °С до темно-коричневого кольору, безперервно помішуючи. При цьому накопичуються ароматичні ефірні масла, кава набуває специфічного смаку і запаху. Підсмажені зерна у міру потреби безпосередньо перед заварюванням розмелюють, використовуючи кавовий млинок або розме-лювальні машини з універсальним приводом.
Ступінь розмелювання кави впливає на якість напою: краще зберігає аромат кава великого помелу, ніж дрібномелена, напій буде прозорішим.
На підприємствах масового харчування каву готують у спеціальних кавоварках типу "Експрес", електрокавоварках, у кавниках і кавоварках з нержавіючої сталі з кришками, що прилягають щільно
Норма закладання на одну порцію кави — 40-50 г меленої кави на 1000 мл води.
Кава чорна.
Мелену каву заливають окропом, доводять до кипіння і, припи-нивши нагрівання, настоюють 5-8 хв. Готовий напій проціджують крізь сито або тканину.
Для приготування кави в електрокавоварках мелену каву насипають на сітку агрегата за 5-6 хв до закипання води. У процесі варіння з кави екстрагуються смакові й ароматичні речовини. Для поліпшення смаку каву залишають в апараті на 5-8 хв.
Подають каву в чашках для кави ємкістю 75 або 100 мл. Окремо на розетці подають цукор, лимон, у молочнику — молоко або вершки.
Кава натуральна — 40, вода — 1100, або кава натуральна розчинна — 10, вода — 1030. В и х і д — 1000.
* Аромат зерен кави, які довго зберігалися в закритій тарі, можна відно-вити. Для цього покладіть їх на 10 хв у холодну воду, а потім одразу висушіть у жаровій шафі.
'Аромат кави покращиться, якщо перед заварюванням її ледь підсушити і додати кілька дрібок кухонної солі.
""Долийте трохи холодної води в каву, яка при заварюванні збігає: вона одразу осяде.
Кава чорна з молоком або вершками.
До готової чорної кави додають гаряче молоко або вершки, цукор і доводять до кипіння. Подають каву з молоком у склянках з підсклянниками або у чашці для кави з блюдцем.
Кава чорна (заварена) — 100, цукор — 15, молоко або вершки — 25. Вихід - 100/25/15.
Кава з консервів "Кава натуральна із згущеним молоком і цукром".
Каву із згущеним молоком і цукром розводять гарячою водою, добре розмішують і доводять до кипіння. Подають у склянках або чашках.
Кава натуральна із згущеним молоком і цукром (консерви) — 250, вода — 850. Вихід — 1000.
Кавовий напій.
Порошок кавового напою заливають окропом (враховуючи, що додаватимуть молоко) і доводять до кипіння. Настоюють 3-5 хв, зливають в інший посуд, кладуть цукор, додають гаряче молоко і знову доводять до кипіння.
Кавовий напій — 40, вода — 860, цукор — 100, молоко — 250. Вихід- 1000.
Кава з морозивом
До готової чорної кави додають цукор і охолоджують до температури 8-Ю °С. Перед подаванням каву наливають у келих, фужер або конічну склянку, кладуть кульку морозива і відразу подають з соломинкою.
Кава чорна (заварена) — 100, цукор — 15, морозиш вершкове (молочне або пломбір) — 50. В и х і д — 150.
Кава сюрприз.
В турочку кладуть каву натуральну, подрібнений шоколад і чверть норми цукрової пудри, заливають водою і заварюють каву.
Подають каву в кавових чашечках і зверху обережно вливають збиті з цукровою пудрою жовтки. Каву п'ють не розмішуючи.
Кава натуральна — 9, шоколад натуральний — 5, яйця (жовтки) — 11, цукрова пудра — 20, вода — 80. Вихід — 100.
* С м а к і аромат кави покращаться, якщо в готову каву додати трохи какао.
Домашнє завдання : Опрацювати матеріал
Скласти технологічнв карти ( 3шт . на вибір)
№2:
Вільне введення тексту
Домашнє завдання : Опрацювати матеріал
Скласти технологічнв карти ( 3шт . на вибір)
Рефлексія від 0 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення: