Урок:

: Технологія приготування гарячих напоїв: кава (види, технологія приготування

Вміст уроку:

Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.

Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.

1:

Теоретичний блок

Технологія приготування гарячих напоїв: кава (види, технологія приготування)

Кава.

Напої з натуральної кави мають тонкий, приємний аромат і смак. Каву цінують також за її тонізуючі властивості.

Помірна кількість натуральної кави здоровій людині корисна. Чашку аромат-ної приємно-гіркуватої чорної кави подають після обіду або вечері. Кава з моло-ком або вершками добре доповнює сніданок.

Харчову цінність кави забезпечують вуглеводи, білки, мінеральні солі, вітамі-ни РР, В,, В2, В6, В12. Кофеїн зумовлює збуджуючу дію напою. На підприємства масового харчування надходить кава у зернах (сира або підсмажена), мелена, а також натуральна розчинна.

Найкращою вважають каву мокко. Настої мокко екстрактивні й ароматні.

Сирі зерна натуральної кави неароматні, настій з них несмачний, тому їх підсмажують при температурі 180-200 °С до темно-коричневого кольору, безперервно помішуючи. При цьому накопичуються ароматичні ефірні масла, кава набуває специфічного смаку і запаху. Підсмажені зерна у міру потреби безпосередньо перед заварюванням розмелюють, використовуючи кавовий млинок або розме-лювальні машини з універсальним приводом.

Ступінь розмелювання кави впливає на якість напою: краще зберігає аромат кава великого помелу, ніж дрібномелена, напій буде прозорішим.

На підприємствах масового харчування каву готують у спеціальних кавоварках типу "Експрес", електрокавоварках, у кавниках і кавоварках з нержавіючої сталі з кришками, що прилягають щільно

Норма закладання на одну порцію кави — 40-50 г меленої кави на 1000 мл води.

Кава чорна.

Мелену каву заливають окропом, доводять до кипіння і, припи-нивши нагрівання, настоюють 5-8 хв. Готовий напій проціджують крізь сито або тканину.

Для приготування кави в електрокавоварках мелену каву насипають на сітку агрегата за 5-6 хв до закипання води. У процесі варіння з кави екстрагуються смакові й ароматичні речовини. Для поліпшення смаку каву залишають в апараті на 5-8 хв.

Подають каву в чашках для кави ємкістю 75 або 100 мл. Окремо на розетці подають цукор, лимон, у молочнику — молоко або вершки.

Кава натуральна — 40, вода — 1100, або кава натуральна розчинна — 10, вода — 1030. В и х і д — 1000.

* Аромат зерен кави, які довго зберігалися в закритій тарі, можна відно-вити. Для цього покладіть їх на 10 хв у холодну воду, а потім одразу висушіть у жаровій шафі.

'Аромат кави покращиться, якщо перед заварюванням її ледь підсушити і додати кілька дрібок кухонної солі.

""Долийте трохи холодної води в каву, яка при заварюванні збігає: вона одразу осяде.

Кава чорна з молоком або вершками.

До готової чорної кави додають гаряче молоко або вершки, цукор і доводять до кипіння. Подають каву з молоком у склянках з підсклянниками або у чашці для кави з блюдцем.

Кава чорна (заварена) — 100, цукор — 15, молоко або вершки — 25. Вихід - 100/25/15.

Кава з консервів "Кава натуральна із згущеним молоком і цукром".

Каву із згущеним молоком і цукром розводять гарячою водою, добре розмішують і доводять до кипіння. Подають у склянках або чашках.

Кава натуральна із згущеним молоком і цукром (консерви) — 250, вода — 850. Вихід — 1000.

Кавовий напій.

Порошок кавового напою заливають окропом (враховуючи, що додаватимуть молоко) і доводять до кипіння. Настоюють 3-5 хв, зливають в інший посуд, кладуть цукор, додають гаряче молоко і знову доводять до кипіння.

Кавовий напій — 40, вода — 860, цукор — 100, молоко — 250. Вихід- 1000.

Кава з морозивом

До готової чорної кави додають цукор і охолоджують до температури 8-Ю °С. Перед подаванням каву наливають у келих, фужер або конічну склянку, кладуть кульку морозива і відразу подають з соломинкою.

Кава чорна (заварена) — 100, цукор — 15, морозиш вершкове (молочне або пломбір) — 50. В и х і д — 150.

Кава сюрприз.

В турочку кладуть каву натуральну, подрібнений шоколад і чверть норми цукрової пудри, заливають водою і заварюють каву.

Подають каву в кавових чашечках і зверху обережно вливають збиті з цукровою пудрою жовтки. Каву п'ють не розмішуючи.

Кава натуральна — 9, шоколад натуральний — 5, яйця (жовтки) — 11, цукрова пудра — 20, вода — 80. Вихід — 100.

* С м а к і аромат кави покращаться, якщо в готову каву додати трохи какао.

Домашнє завдання : Опрацювати матеріал

Скласти технологічнв карти ( 3шт . на вибір)

2:

Вільне введення тексту

Домашнє завдання : Опрацювати матеріал

Скласти технологічнв карти ( 3шт . на вибір)

Рефлексія від 0 учнів

Сподобався:

0 0

Зрозумілий:

0 0

Потрібні роз'яснення:

0 0
Рекомендуємо

Уроки 2-3 Технологія приготування пісочного тіста. Дефекти готових виробів та їх усунення. Приготування виробів із пісочного тіста.

Уроки 2-3 Технологія приготування пісочного тіста. Дефекти готових виробів та їх усунення. Приготування виробів із пісочного тіста.

880

Аватар профіля Сатушкіна Альона Володимирівна
Трудове навчання
7—8 клас

20 грн

Технологія обробки фанери

Технологія обробки фанери

192

Аватар профіля Костєєв Володимир Анатолійович
Технології
5—6 клас

25 грн

Хмарні технології: дебати

Хмарні технології: дебати

34

Аватар профіля Андрієнко Мар`ян Андрійович
Інформатика
10 клас

25 грн

Новітні технології в мистецтві

Новітні технології в мистецтві

63

Аватар профіля Бордунова Наталя Юріївна
музичне мистецтво
7 клас

25 грн

"НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ В МИСТЕЦТВІ"

"НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ В МИСТЕЦТВІ"

207

Аватар профіля Тунік Світлана Григорівна
Мистецтво
7 клас

44 грн

Схожі уроки

: Організація робочих місць для приготування та відпуску холодних страв та закусок

: Організація  робочих місць  для приготування та відпуску холодних страв та закусок

1613

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

Методи управління конфліктом

Методи управління конфліктом

370

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

: Різновиди конфліктів

: Різновиди  конфліктів

133

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

Спілкування: вміння говорити та слухати

Спілкування: вміння говорити та слухати

799

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

Лабораторно практична робота №6: Тема уроку: Технологія приготування та подавання супів

Лабораторно практична робота №6:  Тема уроку: Технологія приготування та подавання  супів

251

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс