Урок:

: Раціональне харчування людей похилого віку та спортсменів

Вміст уроку:

Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.

Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.

1:

Теоретичний блок

Тема уроку 21: Раціональне харчування людей похилого віку та спортсменів

                    Раціональне харчування людей похилого віку

               З віком змінюються окремі процеси обміну речовин. Через уповільнення обміну речовин знижується основний обмін організму. Часто обмежена рухливість тіла додатково веде до зниження потреби в енергії. Через перебудову гормонів зменшується маса м’язів, а натомість збільшується частка жиру. Стає меншою функціональна та адаптаційна здатність органів травлення літніх людей. Важливе різноманітне та багато стороннє харчування, з кількістю енергії відповідно до потреби. Слід давати перевагу нежирному харчуванні, багатому баластними речовинами з урахуванням достатнього споживання білків, вітамінів, мінеральних речовин. На основі зменшеної потреби в енергії потрібно особливо ретельно добирати харчові продукти, щоб оптимально покрити добову потребу у вітамінах та мінеральних речовинах.

        Населення старше 60 років ділиться на три групи: особи похилого віку (61-74 роки), особи старечого віку (75-90 роки), довгожителі (більше 90). Старіння представляє собою комплекс змін в організмі в результаті дії фактору часу. З віком знижується біосинтез і активність травлення ферментів, послаблюються процеси всмоктування речовин. Зменшення кислотності шлункового соку сприяє розвитку гнильних мікроорганізмів в травневому каналі. Це підвищує навантаження на печінку. Зменшення відтоку жовчі наряду із зниженням окислювально-відновлювальними атеросклерозу. З віком у людини зменшується рівень енерговитрат на всі види діяльності. Тому необхідно поступово знижувати енергетичну цінність їжі. У зв’язку з послабленням асиміляційних процесів похилі люди потребують достатньої кількості білків. Зменшення білків від норми знижує спротив організму до інфекцій, а надлишок білків збільшує навантаження на внутрішні органи. Їх джерелами в основному є молочні продукти, крім гострих сирів. Із м’ясних продуктів слід вживати нежирну яловичину, курей, м’ясо кролів, варену рибу. Вживання субпродуктів і яєць необхідно обмежувати, вони є джерелом холестерину. А копчені рибу і ковбаси слід взагалі виключити із раціону.

        Жири суттєво збільшують енергетичну цінність раціону, затрудняють діяльність травневої системи, сприяють атеросклерозу, підвищують згортання крові, тому потреба в них 0,8-0,1 г. на кг. ваги. Похилим людям необхідно обмежувати вживання кондитерських виробів, солодких соків. Корисні соки з м’якоттю. В якості джерел крохмалю необхідно використовувати крупи і борошняні вироби. Для забезпечення організму вуглеводами необхідно вживати овочі, фрукти, ягоди в печеному або вареному виді. Вони стимулюють обмін речовин. У людей похилого віку підвищена потреба в вітамінах, бо вони активують обмін речовин і стимулюють захисні системи організму. З віком у людей порушується мінеральний обмін. Спостерігається накопичення і відкладання солей калію в стінках кровоносних судин, суглобах, хрящах. При цьому відбувається збіднення кісток цими речовинами, а кістки стають пористими і ламкими. До раціону слід включати легкозасвоюваний кальцій, який міститься в молочних продуктах.

        Потреба пити та відчуття спраги у похилому віці часто зменшуються. Внаслідок цього літні люди дуже мало споживають рідини. Це призводить до відчуття загальної слабкості та втоми, а часом – і до пошкодження нирок. Щодня слід випивати не менше 1,5 л. рідини. Щоб досягти такої кількості, добре допомагає також споживання супів і компотів.

 

                     Раціональне харчування спортсменів.

Харчування спортсменів повинно забезпечувати розвиток скелетних м’язів, їх працездатність і швидке їх відновлення після інтенсивних навантажень. В залежності від тренувань, змагань і особливостей відновлювального періоду необхідний такий режим харчування і такий асортимент страв та продуктів, які забезпечували б потребу організму в харчових речовинах. Для більшості спортсменів співвідношення між білками, жирами і вуглеводами в раціоні повинно складати 1:0,8:4,0. Особливо важлива роль належить білкам, де співвідношення рослинних і тваринних білків – 1:1. Джерелом білка є нежирні м’ясо і риба, твердий сир, яйця, макаронні вироби, хліб. Вживання жирів повинно бути помірним і це пов’язано з дефіцитом кисню в організмі при навантаженнях, що приводить до збільшення в крові продуктів розпаду жирів.

Вуглеводи є основним джерелом енергії для спортсменів, тому потреба в них збільшується до 800 – 900 г. на добу. За 2 години до змагань або безпосередньо перед ними вживають цукор або глюкозу. Підвищену потребу спортсменів в вітамінах задовольняють за рахунок включення в раціон різних овочів, фруктів, ягід в свіжому виді. Для усунення спраги рекомендується полоскання порожнини рота водою. Добре вгамовують спрагу спеціалізовані напої, які містять мінеральні речовини, харчові кислоти, глюкозу, екстракти ягід, вітаміни.

Харчування спортсменів має бути 4-х разовим, а в дні інтенсивних тренувань 5 – 6 ти разовим. Сніданок повинен мати вуглеводну направленість, бути невеликим за об’ємом, містити 25 % добової калорійності. На обід припадає 35 % добової енергетичної цінності раціону. В меню включають різні закуски, перші гарячі страви, другі м’ясні чи рибні страви, гарніри, солодкі страви і десерти. В полудень включають чай з лимоном, каву з молоком, булочки, бісквіт, печиво. Харчова цінність сніданку складає 25 % добової енергії. В меню включають молочно – рослинні страви, рибу, омлети, борошняні вироби, напої. Перед сном рекомендують вживати 200 г. кисломолочного напою.

Харчування спортсменів у фазі відпочинку

Після змагання спочатку компенсується втрата рідини та мінеральних солей (напій спортсмена, яблучний сік із газованою водою, фруктовий сік). Перший прийом їжі має бути дуже багатим на вуглеводи, щоб швидко поповнити запаси глікогену. В їжі, до того ж, має бути багато білків, вітамінів, мінеральних солей, які під час максимальної біохімічної праці набагато інтенсивніше розщеплюються. Фаза відпочинку характеризується багатим на поживні речовини харчуванням, складанням планів тренувань, фізичними вправами та розслабленням.

Під час спортивних занять активізується нервова система, підвищується хороше самопочуття, травний тракт забезпечується кров’ю лише мінімально, його активність знижена до мінімуму. Тому велика кількість їжі під час занять спортом лежить «як камінь у шлунку». Проте напруження перед змаганнями може призвести до неприємної гіперактивності кишечника.

Д\З:   Опрацювати матеріал

       Дати відповіді на питання:

  1. Часто обмежена рухливість тіла додатково веде до…?

  2. Населення старше 60 років ділиться на три групи:…?

  3. У людей похилого віку підвищена потреба в…..?

  4. Основним джерелом енергії для спортсменів є….?

  5. Харчування спортсменів має бути….?

  6. За 2 години до змагань спортсмени  вживають…?

Рефлексія від 9 учнів

Сподобався:

9 0

Зрозумілий:

8 1

Потрібні роз'яснення:

8 1
Рекомендуємо

Повсякденне життя людей у середні віки

Повсякденне життя людей у середні віки

756

Аватар профіля Пономарьова Наталія Вячеславівна
Всесвітня історія
7 клас

20 грн

"МИСТЕЦТВО КРІЗЬ ВІКИ"1

"МИСТЕЦТВО КРІЗЬ ВІКИ"1

1603

Аватар профіля Тунік Світлана Григорівна
Мистецтво
4 клас

44 грн

"МИСТЕЦТВО КРІЗЬ ВІКИ"2

"МИСТЕЦТВО КРІЗЬ ВІКИ"2

906

Аватар профіля Тунік Світлана Григорівна
Мистецтво
4 клас

44 грн

Еволюція людини. Етапи еволюції людини.

Еволюція людини. Етапи еволюції людини.

81

Аватар профіля Стась Лариса Ігорівна
Біологія
9 клас

58 грн

Мистецтво крізь віки Народні музичні інструменти. Кавер-версія. (4 клас Урок №3)

Мистецтво крізь віки  Народні музичні інструменти. Кавер-версія. (4 клас Урок №3)

595

Аватар профіля Рубан-Оленіч Інна Іванівна
Мистецтво
4 клас

50 грн

Схожі уроки

Характеристика, значення і використання продуктів тваринного походження у раціональному та лікувальному харчуванні

Характеристика, значення  і використання продуктів тваринного походження у раціональному та лікувальному харчуванні

1326

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Фізіологія харчування
I курс

Характеристика, значення і використання продуктів рослинного походження у раціональному та лікувальному харчуванні

Характеристика, значення  і використання продуктів рослинного походження у раціональному та лікувальному харчуванні

813

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Фізіологія харчування
I курс

Поняття про раціональне харчування. Закони раціонального харчування

Поняття про раціональне харчування. Закони  раціонального  харчування

1428

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Фізіологія харчування
I курс

Вимоги до раціонального харчування

Вимоги до раціонального харчування

1204

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Фізіологія харчування
I курс

Структура харчового раціону

Структура харчового раціону

1916

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Фізіологія харчування
I курс