Конструктор уроків
Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.
Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.
№1:
Теоретичний блок
Практична робота№4
Тема. Розрахунок ціни реалізації на готові страви.
Мета: навчитися застосовувати теоретичні знання для розрахунку ціни реалізації на готові страви.
Для визначення продажної ціни страви калькуляція складається із розрахунку вартості сировини на 100 порцій з наступним визначенням ціни однієї порції. Закладка сировини береться масою брутто.
Задача 1. Розрахуйте ціну реалізації розсольнику домашнього (рецептура №196 за збірником рецептур страв і кулінарних виробів). На 1 порцію страви потрібно сировини: картоплі – 120 г, моркви – 25 г, капусти свіжої – 50 г, кореня петрушки – 40 г, кореня селери – 14,5 г, цибулі ріпчастої – 24 г, цибулі-порей – 26,5 г, огірків солоних – 33,5 г, маргарину столового – 10 г, води – 375 г. Вихід – 500 г.
№ з/п | Сировина | Норма на 100 порцій, кг | Продажна ціна продуктів, грн. | Сума |
1. | ||||
2. | ||||
3. | ||||
4. | ||||
5. | ||||
6. |
7. | ||||
8. | ||||
9. | ||||
10. | ||||
Загальна вартість продуктів, грн. | ||||
Продажна цінаоднієї страви, грн. | ||||
Вихід готової продукції, г |
Задача 2. Розрахуйте ціну реалізації галушок картопляних (рецептура
№1.162 за збірником рецептур національних страв та кулінарних виробів). На 1 порцію страви необхідна така сировина: картопля – 140/105 г, борошно пшеничне – 25 г, яйця – 30 г, сир твердий – 27/25 г, сіль – 2 г, масло вершкове – 10 г, сухарі пшеничні – 10 г.
№ з/п | Сировина | Норма на 100 порцій, кг | Продажна ціна продуктів, грн. | Сума |
1. | Картопля | 3,50 | ||
2. | Борошно пшеничне | 4,20 | ||
3. | Яйця, шт. | 0,65 | ||
4. | Сир твердий | 52,00 | ||
5. | Сіль | 1,20 | ||
6. | Масло вершкове | 38,40 | ||
7. | Сухарі пшеничні | 4,00 | ||
Загальна вартість продуктів | ||||
Продажна цінаоднієї страви | ||||
Вихід: 220 г |
Задача 1. Розрахуйте ціну реалізації борщу волинського (рецептура
№1.108 за збірником рецептур національних страв та кулінарних виробів). На 1 порцію страви потрібно сировини: буряків – 29,75 г, капусти білоголової свіжої – 93,74 г, томатів свіжих – 44 г, моркви – 12,5 г, кореня петрушки – 5 г, цибулі ріпчастої – 12 г, жиру тваринного топленого харчового – 6,25 г, кислоти лимонної – 0,25 г, води – 175 г. Вихід – 250 г.
№ з/п | Сировина | Норма на 100 порцій, кг | Продажна ціна продуктів, грн. | Сума |
1. | ||||
2. | ||||
3. | ||||
4. | ||||
5. | ||||
6. | ||||
7. | ||||
8. | ||||
9. | ||||
Загальна вартість продуктів, грн. | ||||
Продажна цінаоднієї страви, грн. | ||||
Вихід готової продукції, г |
Задача 2. Розрахуйте ціну реалізації картоплі фрі (рецептура №328 за збірником рецептур страв і кулінарних виробів). На 1 порцію страви потрібна така сировина: картопля 533/400 г, кулінарний жир – 32 г, масло вершкове – 10 г.
№ з/п | Сировина | Норма на 100 порцій, кг | Продажна ціна продуктів, грн. | Сума |
1. | Картопля | 3,50 | ||
2. | Кулінарний жир | 26,50 | ||
3. | Масло вершкове | 38,40 | ||
Загальна вартість продуктів | ||||
Продажна цінаоднієї страви | ||||
Вихід: 210 г |
Задача 1. Розрахуйте ціну реалізації страви «Запіканка з сиру» (рецептура №469 за збірником рецептур страв і кулінарних виробів). На 1 порцію страви потрібно сировини: сиру – 141 г, крупи манної – 10г, цукру – 10 г, яєць – 4 г, маргарину столового – 5 г, сметани – 30 г.
№ з/п | Сировина | Норма на 100 порцій, кг | Продажна ціна продуктів | Сума |
1. | ||||
2. | ||||
3. | ||||
4. | ||||
5. | ||||
6. | ||||
Загальна вартість продуктів, грн. | ||||
Продажна цінаоднієї страви, грн. | ||||
Вихід готової продукції, г |
Задача 2. Розрахуйте ціну реалізації салату «Дністер» (рецептура
№1.13 за збірником рецептур національних страв та кулінарних виробів). На 1 порцію страви потрібна сировина: капуста білоголова свіжа – 70,8/56,7 г, оцет 9% - 3 г, цукор – 1 г, ковбаса напівкопчена – 12,4/12,0, горошок зелений консервований – 15,4/10,0, цибуля ріпчаста – 6/5 г, майонез – 15 г, яйця – 5 г.
№ з/п | Сировина | Норма на 100 порцій, кг | Продажна ціна продуктів, грн. | Сума |
1. | Капуста білоголова свіжа | 2,20 | ||
2. | Оцет 9% | 3,60 | ||
3. | Цукор | 10,00 | ||
4. | Ковбаса напівкопчена | 54,00 | ||
5. | Горошок зеленийконс. | 8,00 | ||
6. | Цибуля ріпчаста | 5,20 | ||
7. | Майонез | 7,80 | ||
8. | Яйця, шт. | 0,65 | ||
Загальна вартість продуктів | ||||
Продажна цінаоднієї страви | ||||
Вихід готової страви: 100 г |
№2:
Вільне введення тексту
провести розрахунок
Рефлексія від 0 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення: