Урок:

1. Раціональне харчування людей розумової праці

Вміст уроку:

Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.

Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.

1:

Теоретичний блок

  1. Раціональне харчування людей розумової праці       

        Люди розумової праці мають велике навантаження на психоемоційну сферу, що може викликати несприятливі відхилення діяльності ЦНС і серцево-судинної систем, в процесах обміну речовин. Це приводить до розвитку втоми і зниженню працездатності; посилюється виділення адреналіну; підвищується вміст в крові холестерину, глюкози. При відсутності достатнього фізичного навантаження розвивається атеросклероз. Інтенсивна діяльність нервових клітин викликає збільшення витрат білків і водо розчинних вітамінів. Нервові клітини дуже чуттєві до нестачі харчових речовин, необхідних для їх нормальної життєдіяльності. Зниження рівня глюкози в крові при нерегулярному харчуванні, гальмує діяльність кори головного мозку – виникають головні болі, різко падає працездатність і увага. Нестача вітамінів приводить до появи роздратованості, порушення сну, погіршення пам’яті, розвивається пригнічений стан. Шкідливий вплив на ЦНС спричиняє не тільки нестача харчових речовин, але і їх надлишок. Так, збільшення вживання білків підвищую подразливість ЦНС. Надлишок жирів в раціоні приводить до зниження збудженості кори головного мозку. Переїдання жирів і вуглеводів є частою причиною розвитку ожиріння. Тому необхідно строго дотримуватись не тільки загальної добової норми вказаних речовин, але і вміст їх в окремих прийомах їжі.

Сидячий спосіб роботи і затримка виділення жовчі із організму у осіб розумової праці можуть порушити обмін холестерину, внаслідок чого розвивається атеросклероз. Для його профілактики слід включати до раціону гречану і вівсяну крупи, свіжу зелень, овочі, фрукти, морську капусту. Для запобігання ожиріння потрібно обмежити енергетичну цінність раціону за рахунок меншого вживання солодких та борошняних продуктів. Мала м’язова активність у осіб розумової праці може викликати вимивання кальцію із кісток, тому необхідно щоденно вживати молоко і кисломолочні продукти. 

При складанні раціону харчування людям розумової праці перевагу надають продуктам тваринного походження. Перевагу надають нежирним м’ясу та рибі, чорному хлібові, овочевим і фруктовим сокам, сирим овочам, фруктам, зелені.

Людям, зайнятим розумовою працею, слід приймати їжу 4-5 разів на добу. При цьому основну калорійність раціону реалізують в першій половині дня. Перший сніданок повинен забезпечити 25% добової калорійності, другий - 20%. Нерідко з ранку може бути знижений апетит, сніданок повинен бути більш різновид ним, ніж інші прийоми їжі. В меню сніданку включають салат із свіжих овочів, гарячу другу страву, вершкове масло, сир, яйця, гарячі напої. Обід забезпечує 35% добової потреби в енергії, а сніданок – 20-25%.

Д\З: Опрацювати матеріал

2:

Вільне введення тексту

10 з 10 балів

Дати відповіді на питання:

1.При відсутності достатнього фізичного навантаження розвивається ....?

2.Нестача вітамінів приводить до...?

3.Збільшення вживання білків.....?

4. Надлишок жирів в раціоні приводить до...?

5. . Переїдання жирів і вуглеводів...?

Рефлексія від 15 учнів

Сподобався:

15 0

Зрозумілий:

14 1

Потрібні роз'яснення:

14 1
Рекомендуємо

Фізична та розумова праця

Фізична та розумова праця

46

Аватар профіля Вергун Ольга Володимирівна
Історія: Україна і світ
6 клас

40 грн

Урок 1 з Охорони праці

Урок 1 з Охорони праці

134

Аватар профіля Уніят Михайло Анатолійович
Професійна освіта
змішані

50 грн

Оплата праці (Практика)

Оплата праці (Практика)

164

Аватар профіля Бадак Максим Станіславович
Трудове право
9—12 клас, I—III курси та дорослі

20 грн

Дисципліна праці (Практикум)

Дисципліна праці (Практикум)

190

Аватар профіля Бадак Максим Станіславович
Трудове право
9—12 клас, I—III курси та дорослі

20 грн

Урок 18 з Охорона праці

Урок 18 з Охорона праці

79

Аватар профіля Уніят Михайло Анатолійович
Професійна освіта
змішані

50 грн

Схожі уроки

Характеристика, значення і використання продуктів тваринного походження у раціональному та лікувальному харчуванні

Характеристика, значення  і використання продуктів тваринного походження у раціональному та лікувальному харчуванні

1324

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Фізіологія харчування
I курс

Характеристика, значення і використання продуктів рослинного походження у раціональному та лікувальному харчуванні

Характеристика, значення  і використання продуктів рослинного походження у раціональному та лікувальному харчуванні

813

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Фізіологія харчування
I курс

Поняття про раціональне харчування. Закони раціонального харчування

Поняття про раціональне харчування. Закони  раціонального  харчування

1418

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Фізіологія харчування
I курс

Вимоги до раціонального харчування

Вимоги до раціонального харчування

1203

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Фізіологія харчування
I курс

Структура харчового раціону

Структура харчового раціону

1912

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Фізіологія харчування
I курс