Екзаменаційний тест для фахових молодших бакалаврів з спеціальності "Харчові технології" І-й курс літня сесія
Конструктор тестів
Екзаменаційний тест для фахових молодших бакалаврів з спеціальності "Харчові технології" І-й курс літня сесія
Вітаю! Шановні здобувачі освіти, зараз у вас є можливість перевірити як ви засвоїли теоретичний матеріал та навчилися ров'язувати практичні задачі з предмету "Економіка підприємств різних типів".
Вам потрібно буде дати відповіді на 46 теоретичних запитання та вирішити 5 практичних задач, до кожної задачі вам потрібно доєднати фото її розв'язання (така можливість в тестуванні надана).
Час для проходження тестування після реєстрації - 300 хвилин. (5 годин)
Тест доступний для виконання з 9:00 21.06.2024 до 23:29 21.06.2024 за Київським часом
Бажаю вам успіхів!
Тест не містить жодного запитання. Додайте запитання.
Щоб додати запитання, оберіть категорію запитання на панелі запитань.
№1:
На встановлення відповідності
Встановіть відповідність між ознакою класифікації підприємств та їх видом
Залежно від мети і характеру діяльності
приватне, комунальне, державне, змішане, колективне
Залежно від форм власності
комерційні, некомерційні
Залежно від кількості працівників та обсягу ВД від реалізації продукції за рік
корпоративні, унітарні
Залежно від способу утворення та формування статутного капіталу
малі, великі, середні
За ступенем участі партнерів-засновників у діяльності підприємства та відповідальності за її результати
промислові, будівельні, торгові, сільсько-господарські та інші.
За галузево-функціональним видом діяльності
акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства.
№2:
На встановлення відповідності
Встановіть відповідність між показником розрахунку чисельності окремих категорій працівників та формулою розрахунку
Загальна чисельність промислово-виробничого персоналу на плановий період визначається методом корегування базової чисельності
Чплрп=∑timi/ТрпКвн
Планова чисельність на підставі повної трудомісткості виготовленої продукції
Чпл=Чб*ΔV/100+ΔЧ
Чисельність робітників, що зайняті на роботах, які нормуються
Чпл=∑t/Трп*Квн
Чисельність основних робітників, які зайняті на ненормованих
Чпл=Прм*Пзм*Кго
Чисельність робітників, для яких неможливо встановити норми обслуговування та розрахувати трудомісткість робіт
Чплос=mо*ПзмКго/Ноб
№3:
На послідовність
Встановіть послідовність етапів аналізу валового доходу підприємства
Дослідження динаміки валового доходу в порівняльних цінах
Вивчається динаміка валового доходу та його складових (реалізованих торговельних надбавок і реалізованих націнок)
Визначення та дослідження динаміки рівня валового доходу (відношення суми валового доходу до товарообігу, виражене у відсотках). Встановлення впливу факторів на рівень доходу
Виявлення та визначаєння вплиув важливих чинників, що діють на валовий дохід
№4:
З вибором правильної відповіді у тексті
Оберіть правельне поняття з випадаючого списку
[Чистий прибуток, Балансовий прибуток, Оподаткований прибуток]- це прибуток, який характеризує кінцевий результат проведення всіх видів діяльності.
[Балансовий прибуток, Чистий прибуток, Оподаткований прибуток]- це прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства після сплати податку на прибуток та інших податків, обов'язкових платежів та зборів, що сплачуються за рахунок прибутку.
[Чистий прибуток, Балансовий прибуток, Оподаткований прибуток]- це обсяг прибутку, який визначається як різниця між валовими доходами та валовими витратами підприємства - платника податку на прибуток, зменшений на суму амортизаційних відрахувань
№5:
На встановлення відповідності
Встановіть вдповідність між ознаками класифікації та видами прибутку
Залежно від виду діяльності
мінімальний, цільовий, максимальний
Залежно від методики оцінки
прибуток від торговельної діяльності, прибуток від інших видів діяльності, прибуток від реалізації майна, прибуток від позареалізаційних операцій
Залежно від розмірів підприємства прибуток
номінальний та реальний прибуток
Залежно від мети визначення
бухгалтерський, економічний
№6:
З однією правильною відповіддю
Методи нормування товарних запасів, передбачають застосування апарату математичної статистики.
№7:
З однією правильною відповіддю
Грошова форма витрат на підготовку виробництва, виготовлення і збут продукції.
№8:
На встановлення відповідності
Встановіть відповідність між ознакою класифікації цін та їх видом
Залежно від розмірів купівлі-продажу товарів
конкурентні, монопольні, регульовані
За способом формування
Біржові, внутрішньофірмові трансфертні, роздрібні, ціни виробництва
Залежно від території дії цін
ціни фактичних угод, аукціонні, біржові, довідкові.
За характером цінової інформації
поясні, національні, світові
№9:
Із заповненням пропусків у тексті
Впишіть пропущене поняття.
- важливий узагальнюючий показник оцінки ефективності функціонування кожного суб'єкта господарювання, оскільки в прибутку акумулюються резерви всіх сторін діяльності підприємства
№10:
З вибором правильної відповіді у тексті
Оберіть правельне поняття з випадаючого списку
[Прибуток, Додатковий продукт]-вартість створювана безпосередніми виробниками понад вартість необхідного продукту.
№11:
На встановлення відповідності
Встановіть вдповідність між функцією прибутку та її змістом (суттю)
Оціночна функція
прибуток є джерелом формування різних фондів стимулювання
Розподільча функція
зміст полягає в тому, що підприємство розподіляє прибуток, котрий отримало в результаті фінансово-господарської діяльності на дві частини
Стимулююча функція
прибуток підприємства використовується як оціночний показник, що характеризує ефект його господарської діяльності
№12:
Пошук на зображенні
Позначте фактори
Витрати обігу формуються під впливом таких факторів:
№13:
З однією правильною відповіддю
Товарообіг від реалізації власної продукції і від закупних товарів це...
№14:
На встановлення відповідності
Встановіть відповідність між показником проведення аналізу товарообігу і випуску продукції та формулою розрахунку
Відсоток виконання плану (%викпл)
визначається в відсотках як відношення показника звітного року до попереднього і помножити на 100
Темп росту (Тр)
визначається в відсотках як відношення фактичного показника до планового і помножити на 100
Питома вага або структура (ПВ)
визначається як різниця між фактичним показником та плановим (за попередній рік)
Абсолютне відхилення (Δ)
визначається як відношення суми виду товарообігу або випуску продукції до загальної суми товарообігу або випуску продукції і помножити на 100
Відносне відхилення (Δ%) або темп приросту
визначається в відсотках як відношення абсолютного відхилення до планового показника (за попередній рік
№15:
На послідовність
Встановіть послідовність трансформації товарних запасів в процесі переміщення від виробника до споживача
Товари в дорозі від виробника до оптової ланки
Товарні запаси на складах оптової торгівлі та інших збутових посередників
Запаси готової продукції на складах виробника
Запаси підприємств роздрібної торгівлі (на складах та в торговельному залі)
Товари в дорозі від оптової до роздрібної ланки торгівлі
№16:
З однією правильною відповіддю
Працівник, який приймає участь в господарській діяльності підприємства особистою працею та власним майном (активами), а також природними ресурсами (земельною ділянкою) це...
№17:
З однією правильною відповіддю
Методи нормування товарних запасів, що полягає у визначенні норм по елементах запасів, які виділяються, виходячи з цільового використання товарних ресурсів.
№18:
З однією правильною відповіддю
Методи нормування товарних запасів, що передбачають експертне (суб’єктивне) корегування розрахункових даних, отриманих з допомогою інших методів, з урахуванням очікуваної зміни окремих факторів або тенденцій, що склалися.
№19:
З однією правильною відповіддю
Організаційно відокремлена, економічно самостійна ланка виробничої сфери економіки, що спеціалізується на виготовленні продукції, виконанні робіт і наданні послуг це..
№20:
З однією правильною відповіддю
Працівники, що займають посади керівників підприємств та їх структурних підрозділів. До них відносяться директори (генеральні директори), начальники, завідуючі, керуючі тощо це...
№21:
З однією правильною відповіддю
Працівники, що займаються інженерно – технічними, економічними та іншими роботами, зокрема – інженери, економісти, бухгалтери, тощо це...
№22:
З однією правильною відповіддю
Працівники, безпосередньо зайняті у процесі створення матеріальних цінностей, а також ремонтом, переміщенням вантажів, перевозкою пасажирів, наданням матеріальних послуг та інші це...
№23:
З однією правильною відповіддю
Працівники, що здійснюють підготовку та оформлення документації, облік та контроль, господарське обслуговування (тобто виконують суто технічну роботу), зокрема – діловоди, обліковці, агенти, тощо це...
№24:
З однією правильною відповіддю
Внутрішній нормативний документ підприємства, в якому зазначається перелік посад, що є на даному підприємстві, чисельність працівників за кожною з них і розміри їх місячних посадових окладів це...
№25:
З однією правильною відповіддю
Запаси сировини і товарів, об’єм яких забезпечує виконання виробничої програми і реалізації закупних товарів це...
№26:
З однією правильною відповіддю
Запаси, що забезпечують безперебійне виробництво або торгівлю в віддалених районах, де доставка сировини, матеріалів та товарів можлива лише в певний період часу це...
№27:
З однією правильною відповіддю
Запаси, що утворюють для забезпечення підприємств ресторанного господарства на тривалий період сезонними товарами це...
№28:
З однією правильною відповіддю
Тривалість одного обороту в днях визначається за формулою:
№29:
З однією правильною відповіддю
Кількість обертів (швидкість обороту) розраховується наступним чином
№30:
З однією правильною відповіддю
Час оборотності (товарооборотність у днях) визначають за формулою:
№31:
З однією правильною відповіддю
Товарооборотність в кількості оборотів (швидкість обороту) розраховують за формулою:
№32:
З однією правильною відповіддю
Запас в днях обороту або рівень товарних запасів розраховують за формулою:
№33:
На встановлення відповідності
Встановіть відповідність між видом витрат та їх змістом
Циклічні витрати
існують постійно і незалежно від виробництва (зміст приміщень, споруд, устаткування, управлінського персоналу і т. п.).
Безперервні витрати
це витрати на весь об'єм продукції за певний період
Непродуктивні витрати
повторюються з кожним циклом виготовлення продукції (витрати на матеріали, заробітну плату виробничих працівників, інструменти і ін.)
Загальні витрати
пов'язані з виробництвом (втрати від браку, недостачі і псування матеріалів, втрати від простоїв і т. п.), в межах встановлених норм включаються у фактичну собівартість продукції, а втрати від порушення умов договорів з іншими підприємствами і організаціями (штрафні санкції) відшкодовуються за рахунок прибутку
Витрати на одиницю продукції
характеризують приріст витрат на одиницю приросту об'єму виробництва
Граничні витрати
розраховуються як середні за певний період, якщо продукція виготовляється постійно або серіями.
№34:
З однією правильною відповіддю
Граничні витрати розраховуються за формулою...
№35:
З однією правильною відповіддю
Собівартості товарної продукції розраховують за формулою
№36:
З однією правильною відповіддю
Зміна собівартості під впливом організаційно-технічних факторів обчислюється за формулою...
№37:
На встановлення відповідності
Встановіть відповідність між функцією ціни та її змістом
Облікова функція
полягає у тому, що через ціни здійснюється зв'язок між виробництвом і споживанням, попитом і пропозицією
Розподільча функція
ціна обслуговує обіг товарів і забезпечує реалізацію економічних інтересів усіх відносно самостійних учасників товарного обігу: виробника – посередника – споживача
Регулююча функція
полягає у тому, що держава через ціноутворення здійснює перерозподіл національного доходу між галузями економіки, державним та іншими її секторами, регіонами, фондами накопичення і споживання, соціальними групами населення.
Стимулююча функція
відображає витрати праці, сировини, матеріалів, комплектуючих виробів на виготовлення товару
Вимірювальна функція
полягає у впливі на виробництво та споживання різних товарів
Функція балансування попиту та пропозиції
полягає в тому, що за допомогою механізму цін для одержання більш високого прибутку здійснюється перехід капіталів з одного сектора економіки в інший і всередині окремих секторів туди, де норма прибутку більш висока.
Функція ціни як критерію раціонального розміщення виробництва
через ціни здійснюється зв’язок між виробництвом та споживанням, пропозицією та попитом.
№38:
З кількома правильними відповідями
Вкажіть види цін залежно від розмірів купівлі-продажу товарів
№39:
З кількома правильними відповідями
До ЗОВНІШНІХ факторів, що впливають на розмір валового доходу відносять:
№40:
З кількома правильними відповідями
До ВНУТРІШНІХ факторів, що впливають на розмір валового доходу відносять:
№41:
З однією правильною відповіддю
Грошовий вираз товарної вартості продукції (виробів), робіт та послуг це...
№42:
З однією правильною відповіддю
Характеризує собою взаємозв'язок і взаємо-відношення різних видів цін це...
№43:
З однією правильною відповіддю
Загальна сума доходів, що отримується підприємством у результаті виробничої та комерційної діяльності, називається...
№44:
З однією правильною відповіддю
Важливий узагальнюючий показник оцінки ефективності функціонування кожного суб'єкта господарювання, оскільки в прибутку акумулюються резерви всіх сторін діяльності підприємства це...
№45:
З однією правильною відповіддю
Вартість створювана безпосередніми виробниками понад вартість необхідного продукту це...
№46:
На встановлення відповідності
Встановіть відповідність між видом прибутку та його змістом залежно від виду діяльності
Прибуток від торговельної діяльності
це прибуток від неторгової діяльності - виробничої, транспортної, посередницької
Прибуток від інших видів діяльності
це прибуток від продажу основних фондів, нематеріальних активів
Прибуток від реалізації майна
це прибуток від інвестиційної діяльності, здачі майна в оренду, пайової участі в інших підприємствах і т. п.
Прибуток від позареалізаційних операцій
це прибуток отриманий від реалізації товарів та платних торговельних послуг
№47:
Із заповненням пропусків у тексті
Розрахувати середню норму витрат картоплі по групі других овочевих страв та гарнірів. За планувати потребу в картоплі для випуску 30 тис. овочевих страв.
ПРИМІТКА: Округлення в розрахунках проводити до 2-х знаків після коми.
№ п/п | Страви | Кількість порцій | Норма витрат на одну страву, грам. | Зважені числа, грам. |
1 | Картопля відварна | 1300 | 345 |
|
2 | Картопля пюре | 3854 | 287 |
|
3 | Картопля смажена | 987 | 483 |
|
Всього: | 6140 | Х |
|
1. Розрахувати зважені числа по другим овочевим стравам. (відповіді ввести в таблицю)
2. Розрахувати зважені числа по другим овочевим стравам всього в грамах. гр.
3. Розрахувати середню норму витрат картоплі по групі других овочевих страв та гарнірів в грамах. гр.
4. Розрахувати планову потребу картоплі для випуску овочевих страв (в грамах). гр.
5. Розрахувати планову потребу картоплі для випуску овочевих страв (в кілограмах).
№48:
Із заповненням пропусків у тексті
Розрахувати середню норму товарних запасів та сировини взагалі по підприємству ресторанного господарства у днях та сумі.
ПРИМІТКА: Округлення в розрахунках проводити до 2-х знаків після коми.
№ п/п | Сировина та товари | Оборот IV кв. тис.грн. | Середньоденні витрати продуктів, тис.грн. | Норматив товарних запасів у днях | Норматив товарних запасів у сумі |
1 | М’ясо та птиця | 157 |
| 4 |
|
2 | Ковбасні вироби | 98 |
| 3 |
|
3 | Риботовари | 87 |
| 6 |
|
4. | Інші товари | 198 |
| 26 |
|
Всього: | 540 |
|
|
|
1. Розрахувати середні витрати продуктів по сировині і товарам та взагалі по підприємствам ресторанного господарства. (відповіді ввести в таблицю)
2. Розрахувати норматив товарних запасів та сировини у сумі по товарах. (відповіді ввести в таблицю)
3. Розрахувати норматив товарних запасів та сировини у сумі взагалі по підприємству. (відповіді ввести в таблицю)
4. Розрахувати норматив товарних запасів та сировини у днях взагалі по підприємству. (відповіді ввести в таблицю)
№49:
Із заповненням пропусків у тексті
Розрахувати пропускну спроможність та коефіцієнт використання залу на 130 місць, коли він працює 9 годин в зміну. Час обслуговування одного споживача 20 хвилин. Фактична пропускна спроможність залу 2800 чоловік.
1. Розрахувати час роботи залу (хв.). хв.
2. Розрахувати обіговість одного місця (кількість). чол/місце
3. Розрахувати пропускну спроможність обіденного залу. чол.
4. Розрахувати коефіцієнт використання пропускної спроможності залу. (округлення до одного знаку після коми)
№50:
Із заповненням пропусків у тексті
Розрахувати загальну суму витрат з оренди та утримання основних засобів в сумі та у % до товарообігу. Коли: роздрібний товарообіг буде складати 2000тис.грн., загальна площа орендованих приміщень 250м2, ставка орендної плати за 1м2 за рік 142грн., експлуатаційні витрати розрахувати по ставці 30грн. за 1м2. При розрахунках загальної суми витрат з утримання основних засобів передбачити 40тис.грн.
ПРИМІТКА: Округлення в розрахунках проводити до 2-х знаків після коми, відповіді вписувати цифрами.
1. Розрахувати суму орендної плати підприємства. грн./рік.
2. Розрахувати суму експлуатаційних витрат підприємства. грн./рік
3. Розрахувати загальну суму витрат з оренди та утримання основних засобів. грн./рік
4. Розрахувати рівень витрат з орендної плати та утримання основних засобів. %
№51:
Із заповненням пропусків у тексті
Зробити аналіз плану товарообігу підприємства ресторанного бізнесу по загальному обсягу та складу.
ПРИМІТКА: Округлення в розрахунках проводити до 2-х знаків після коми, відповіді вписувати цифрами.
№ | Показники | Звітний рік | ||
За планом | Фактично | % виконання плану | ||
1 | Роздрібний товарообіг, тис.грн., у тому числі | 3720 | 3800 |
|
а) товарообіг з продукції власного виробництва | 2790 |
|
| |
б) товарообіг з покупних товарів |
| 996 |
| |
2 | Питома вага з продукції власного виробництва, % |
|
|
|
1. Розрахувати товарообіг з покупних товарів за планом. тис.грн.
2. Розрахувати питому вагу продукції власного виробництва за планом. %
3. Розрахувати товарообіг з продукції власного виробництва фактично.
4. Розрахувати питому вагу продукції власного виробництва фактично. %
5. Розрахувати процент виконання плану. (результати внести в таблицю)
6. Розрахувати відхилення по питомій вазі власного виробництва.
Поставте відмітку "ЗДАНО", в Гугл-класі до завдання "ЕКЗАМЕН", для перевірки та підвердження проходження тестування.
Рефлексія від 25 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення: