Сьогодні о 18:00
Вебінар:
«
Навчання на природі: пригоди просто неба
»
Взяти участь Всі події
Тест:

Екзаменаційний тест з предмету "Економіка підприємств різних типів" І-й курс ФМБ "181 Харчові технології"

Для використання тесту скопіюйте його. Для цього натисніть кнопку "Створити тест на базі цього". провести тестування серед своїх учнів на основі цього тесту
Для використання тесту скопіюйте його. Для цього натисніть кнопку "Створити тест на базі цього". призначити в журнал
Створити тест на базі цього або додати запитання до вже існуючого тесту
Для використання тесту скопіюйте його. Для цього натисніть кнопку "Створити тест на базі цього". Флешкартки посилання на сторінку з картками
Для використання тесту скопіюйте його. Для цього натисніть кнопку "Створити тест на базі цього". Преміум створити тренування (Квіз)
Для використання тесту скопіюйте його. Для цього натисніть кнопку "Створити тест на базі цього". Преміум створити змагання
Опис тесту (учням цей опис не показується):

Екзаменаційний тест для фахових молодших бакалаврів з спеціальності "Харчові технології" І-й курс літня сесія

Вміст тесту:
Опис, який учні побачать перед початком тестування

Вітаю! Шановні здобувачі освіти, зараз у вас є можливість перевірити як ви засвоїли теоретичний матеріал та навчилися ров'язувати практичні задачі з предмету "Економіка підприємств різних типів".

Вам потрібно буде дати відповіді на 46 теоретичних запитання та вирішити 5 практичних задач, до кожної задачі вам потрібно доєднати фото її розв'язання (така можливість в тестуванні надана).

Час для проходження тестування після реєстрації - 300 хвилин. (5 годин)

Тест доступний для виконання з 9:00 21.06.2024 до 23:29 21.06.2024 за Київським часом

Бажаю вам успіхів!

1:

На встановлення відповідності

6 з 110 балів

Встановіть відповідність між ознакою класифікації підприємств та їх видом

Ознака класифікації підприємств
Види підприємств
1

Залежно від мети і характеру діяльності

А

приватне, комунальне, державне, змішане, колективне

2

Залежно від форм власності

Б

комерційні, некомерційні

3

Залежно від кількості працівників та обсягу ВД від реалізації продукції за рік

В

корпоративні, унітарні

4

Залежно від способу утворення та формування статутного капіталу

Г

малі, великі, середні

5

За ступенем участі партнерів-засновників у діяльності підприємства та відповідальності за її результати

Ґ

промислові, будівельні, торгові, сільсько-господарські та інші.

6

За галузево-функціональним видом діяльності

Д

акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства.

2:

На встановлення відповідності

5 з 110 балів

Встановіть відповідність між показником розрахунку чисельності окремих категорій працівників та формулою розрахунку

Показник розрахунку чисельності окремих категорій працівників
Формула розрахунку
1

Загальна чисельність промислово-виробничого персоналу на плановий період визначається методом корегування базової чисельності

А

Чплрп=∑timi/ТрпКвн

2

Планова чисельність на підставі повної трудомісткості виготовленої продукції

Б

Чпл=Чб*ΔV/100+ΔЧ

3

Чисельність робітників, що зайняті на роботах, які нормуються

В

Чпл=∑t/Трп*Квн

4

Чисельність основних робітників, які зайняті на ненормованих

Г

Чпл=Прм*Пзм*Кго

5

Чисельність робітників, для яких неможливо встановити норми обслуговування та розрахувати трудомісткість робіт

Ґ

Чплос=mо*ПзмКго/Ноб

3:

На послідовність

4 з 110 балів

Встановіть послідовність етапів аналізу валового доходу підприємства

Дослідження динаміки валового доходу в порівняльних цінах

Вивчається динаміка валового доходу та його складових (реалізованих торговельних надбавок і реалізованих націнок)

Визначення та дослідження динаміки рівня валового доходу (відношення суми валового доходу до товарообігу, виражене у відсотках). Встановлення впливу факторів на рівень доходу

Виявлення та визначаєння вплиув важливих чинників, що діють на валовий дохід

4:

З вибором правильної відповіді у тексті

3 з 110 балів

Оберіть правельне поняття з випадаючого списку

                       [Чистий прибуток, Балансовий прибуток, Оподаткований прибуток]- це прибуток, який характеризує кінцевий результат проведення всіх видів діяльності.

                       [Балансовий прибуток, Чистий прибуток, Оподаткований прибуток]- це прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства після сплати податку на прибуток та інших податків, обов'язкових платежів та зборів, що сплачуються за рахунок прибутку.

                       [Чистий прибуток, Балансовий прибуток, Оподаткований прибуток]- це обсяг прибутку, який визначається як різниця між валовими доходами та валовими витратами підприємства - платника податку на прибуток, зменшений на суму амортизаційних відрахувань

5:

На встановлення відповідності

4 з 110 балів

Встановіть вдповідність між ознаками класифікації та видами прибутку

Ознака класифікації прибутку
Види прибутку
1

Залежно від виду діяльності

А

мінімальний, цільовий, максимальний

2

Залежно від методики оцінки

Б

прибуток від торговельної діяльності, прибуток від інших видів діяльності, прибуток від реалізації майна, прибуток від позареалізаційних операцій

3

Залежно від розмірів підприємства прибуток

В

номінальний та реальний прибуток

4

Залежно від мети визначення

Г

бухгалтерський, економічний

6:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Методи нормування товарних запасів, передбачають застосування апарату математичної статистики.

7:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Грошова форма витрат на підготовку виробництва, виготовлення і збут продукції.

8:

На встановлення відповідності

1 з 110 балів

Встановіть відповідність між ознакою класифікації цін та їх видом

Ознака класифікації цін
Види цін
1

Залежно від розмірів купівлі-продажу товарів

А

конкурентні, монопольні, регульовані

2

За способом формування

Б

Біржові, внутрішньофірмові трансфертні, роздрібні, ціни виробництва

3

Залежно від території дії цін

В

ціни фактичних угод, аукціонні, біржові, довідкові.

4

За характером цінової інформації

Г

поясні, національні, світові

9:

Із заповненням пропусків у тексті

1 з 110 балів

Впишіть пропущене поняття.

         - важливий узагальнюючий показник оцінки ефективності функціонування кожного суб'єкта господарювання, оскільки в прибутку акумулюються резерви всіх сторін діяльності підприємства

10:

З вибором правильної відповіді у тексті

1 з 110 балів

Оберіть правельне поняття з випадаючого списку

                   [Прибуток, Додатковий продукт]-вартість створювана безпосередніми виробниками понад вартість необхідного продукту.

11:

На встановлення відповідності

1 з 110 балів

Встановіть вдповідність між функцією прибутку та її змістом (суттю)

Функція прибутку
Зміст (суть) функції
1

Оціночна функція

А

прибуток є джерелом формування різних фондів стимулювання

2

Розподільча функція

Б

зміст полягає в тому, що підприємство розподіляє прибуток, котрий отримало в результаті фінансово-господарської діяльності на дві частини

3

Стимулююча функція

В

прибуток підприємства використовується як оціночний показник, що характеризує ефект його господарської діяльності

12:

Пошук на зображенні

1 з 110 балів

Позначте фактори

Витрати обігу формуються під впливом таких факторів:

13:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Товарообіг від реалізації власної продукції і від закупних товарів це...

14:

На встановлення відповідності

5 з 110 балів

Встановіть відповідність між показником проведення аналізу товарообігу і випуску продукції та формулою розрахунку

Показник проведення аналізу
Формула розрахунку
1

Відсоток виконання плану (%викпл)

А

визначається в відсотках як відношення показника звітного року до попереднього і помножити на 100

2

Темп росту (Тр)

Б

визначається в відсотках як відношення фактичного показника до планового і помножити на 100

3

Питома вага або структура (ПВ)

В

визначається як різниця між фактичним показником та плановим (за попередній рік)

4

Абсолютне відхилення (Δ)

Г

визначається як відношення суми виду товарообігу або випуску продукції до загальної суми товарообігу або випуску продукції і помножити на 100

5

Відносне відхилення (Δ%) або темп приросту

Ґ

визначається в відсотках як відношення абсолютного відхилення до планового показника (за попередній рік

15:

На послідовність

1 з 110 балів

Встановіть послідовність трансформації товарних запасів в процесі переміщення від виробника до споживача

Товари в дорозі від виробника до оптової ланки

Товарні запаси на складах оптової торгівлі та інших збутових посередників

Запаси готової продукції на складах виробника

Запаси підприємств роздрібної торгівлі (на складах та в торговельному залі)

Товари в дорозі від оптової до роздрібної ланки торгівлі

16:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Працівник, який приймає участь в господарській діяльності підприємства особистою працею та власним майном (активами), а також природними ресурсами (земельною ділянкою) це...

17:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Методи нормування товарних запасів, що полягає у визначенні норм по елементах запасів, які виділяються, виходячи з цільового використання товарних ресурсів.

18:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Методи нормування товарних запасів, що передбачають експертне (суб’єктивне) корегування розрахункових даних, отриманих з допомогою інших методів, з урахуванням очікуваної зміни окремих факторів або тенденцій, що склалися.

19:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Організаційно відокремлена, економічно самостійна ланка виробничої сфери економіки, що спеціалізується на виготовленні продукції, виконанні робіт і наданні послуг це..

20:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Працівники, що займають посади керівників підприємств та їх структурних підрозділів. До них відносяться директори (генеральні директори), начальники, завідуючі, керуючі тощо це...

21:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Працівники, що займаються інженерно – технічними, економічними та іншими роботами, зокрема – інженери, економісти, бухгалтери, тощо це...

22:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Працівники, безпосередньо зайняті у процесі створення матеріальних цінностей, а також ремонтом, переміщенням вантажів, перевозкою пасажирів, наданням матеріальних послуг та інші це...

23:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Працівники, що здійснюють підготовку та оформлення документації, облік та контроль, господарське обслуговування (тобто виконують суто технічну роботу), зокрема – діловоди, обліковці, агенти, тощо це...

24:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Внутрішній нормативний документ підприємства, в якому зазначається перелік посад, що є на даному підприємстві, чисельність працівників за кожною з них і розміри їх місячних посадових окладів це...

25:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Запаси сировини і товарів, об’єм яких забезпечує виконання виробничої програми і реалізації закупних товарів це...

26:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Запаси, що забезпечують безперебійне виробництво або торгівлю в віддалених районах, де доставка сировини, матеріалів та товарів можлива лише в певний період часу це...

27:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Запаси, що утворюють для забезпечення підприємств ресторанного господарства на тривалий період сезонними товарами це...

28:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Тривалість одного обороту в днях визначається за формулою:

29:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Кількість обертів (швидкість обороту) розраховується наступним чином

30:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Час оборотності (товарооборотність у днях) визначають за формулою:

31:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Товарооборотність в кількості оборотів (швидкість обороту) розраховують за формулою:

32:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Запас в днях обороту або рівень товарних запасів розраховують за формулою:

33:

На встановлення відповідності

1 з 110 балів

Встановіть відповідність між видом витрат та їх змістом

Вид втрат
Зміст
1

Циклічні витрати

А

існують постійно і незалежно від виробництва (зміст приміщень, споруд, устаткування, управлінського персоналу і т. п.).

2

Безперервні витрати

Б

це витрати на весь об'єм продукції за певний період

3

Непродуктивні витрати

В

повторюються з кожним циклом виготовлення продукції (витрати на матеріали, заробітну плату виробничих працівників, інструменти і ін.)

4

Загальні витрати

Г

пов'язані з виробництвом (втрати від браку, недостачі і псування матеріалів, втрати від простоїв і т. п.), в межах встановлених норм включаються у фактичну собівартість продукції, а втрати від порушення умов договорів з іншими підприємствами і організаціями (штрафні санкції) відшкодовуються за рахунок прибутку

5

Витрати на одиницю продукції

Ґ

характеризують приріст витрат на одиницю приросту об'єму виробництва

6

Граничні витрати

Д

розраховуються як середні за певний період, якщо продукція виготовляється постійно або серіями.

34:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Граничні витрати розраховуються за формулою...

35:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Собівартості товарної продукції розраховують за формулою

36:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Зміна собівартості під впливом організаційно-технічних факторів обчислюється за формулою...

37:

На встановлення відповідності

7 з 110 балів

Встановіть відповідність між функцією ціни та її змістом

Функція
Зміст функції
1

Облікова функція

А

полягає у тому, що через ціни здійснюється зв'язок між виробництвом і споживанням, попитом і пропозицією

2

Розподільча функція

Б

ціна обслуговує обіг товарів і забезпечує реалізацію економічних інтересів усіх відносно самостійних учасників товарного обігу: виробника – посередника – споживача

3

Регулююча функція

В

полягає у тому, що держава через ціноутворення здійснює перерозподіл національного доходу між галузями економіки, державним та іншими її секторами, регіонами, фондами накопичення і споживання, соціальними групами населення.

4

Стимулююча функція

Г

відображає витрати праці, сировини, матеріалів, комплектуючих виробів на виготовлення товару

5

Вимірювальна функція

Ґ

полягає у впливі на виробництво та споживання різних товарів

6

Функція балансування попиту та пропозиції

Д

полягає в тому, що за допомогою механізму цін для одержання більш високого прибутку здійснюється перехід капіталів з одного сектора економіки в інший і всередині окремих секторів туди, де норма прибутку більш висока.

7

Функція ціни як критерію раціонального розміщення виробництва

Е

через ціни здійснюється зв’язок між виробництвом та споживанням, пропозицією та попитом.

38:

З кількома правильними відповідями

4 з 110 балів

Вкажіть види цін залежно від розмірів купівлі-продажу товарів

39:

З кількома правильними відповідями

5 з 110 балів

До ЗОВНІШНІХ факторів, що впливають на розмір валового доходу відносять:

40:

З кількома правильними відповідями

2 з 110 балів

До ВНУТРІШНІХ факторів, що впливають на розмір валового доходу відносять:

41:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Грошовий вираз товарної вартості продукції (виробів), робіт та послуг це...

42:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Характеризує собою взаємозв'язок і взаємо-відношення різних видів цін це...

43:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Загальна сума доходів, що отримується підприємством у результаті виробничої та комерційної діяльності, називається...

44:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Важливий узагальнюючий показник оцінки ефективності функціонування кожного суб'єкта господарювання, оскільки в прибутку акумулюються резерви всіх сторін діяльності підприємства це...

45:

З однією правильною відповіддю

1 з 110 балів

Вартість створювана безпосередніми виробниками понад вартість необхідного продукту це...

46:

На встановлення відповідності

4 з 110 балів

Встановіть відповідність між видом прибутку та його змістом залежно від виду діяльності

Вид прибутку
Зміст
1

Прибуток від торговельної діяльності

А

це прибуток від неторгової діяльності - виробничої, транспортної, посередницької

2

Прибуток від інших видів діяльності

Б

це прибуток від продажу основних фондів, нематеріальних активів

3

Прибуток від реалізації майна

В

це прибуток від інвестиційної діяльності, здачі майна в оренду, пайової участі в інших підприємствах і т. п.

4

Прибуток від позареалізаційних операцій

Г

це прибуток отриманий від реалізації товарів та платних торговельних послуг

47:

Із заповненням пропусків у тексті

6 з 110 балів

Розрахувати середню норму витрат картоплі по групі других овочевих страв та гарнірів. За планувати потребу в картоплі для випуску 30 тис. овочевих страв.

ПРИМІТКА: Округлення в розрахунках проводити до 2-х знаків після коми.

п/п

Страви

Кількість

порцій

Норма витрат

на одну страву,

грам.

Зважені

числа,

грам.

1

Картопля відварна

1300

345

      

2

Картопля пюре

3854

287

       

3

Картопля смажена

987

483

      

Всього:

6140

Х

       

1. Розрахувати зважені числа по другим овочевим стравам. (відповіді ввести в таблицю)

2. Розрахувати зважені числа по другим овочевим стравам всього в грамах.         гр.

3. Розрахувати середню норму витрат картоплі по групі других овочевих страв та гарнірів в грамах.        гр.

4. Розрахувати планову потребу картоплі для випуску овочевих страв (в грамах).         гр.

5. Розрахувати планову потребу картоплі для випуску овочевих страв (в кілограмах).        

Учень може додатково до відповіді прикріпити файл(-и).

48:

Із заповненням пропусків у тексті

6 з 110 балів

Розрахувати середню норму товарних запасів та сировини взагалі по підприємству ресторанного господарства у днях та сумі.

ПРИМІТКА: Округлення в розрахунках проводити до 2-х знаків після коми.

п/п

Сировина

та товари

Оборот

IV кв.

тис.грн.

Середньоденні

витрати продуктів, тис.грн.

Норматив товарних

запасів

у днях

Норматив товарних запасів

у сумі

1

М’ясо та птиця

157

    

4

    

2

Ковбасні вироби

98

    

3

    

3

Риботовари

87

    

6

    

4.

Інші товари

198

    

26

     

Всього:

540

    

     

     

1. Розрахувати середні витрати продуктів по сировині і товарам та взагалі по підприємствам ресторанного господарства. (відповіді ввести в таблицю)

2. Розрахувати норматив товарних запасів та сировини у сумі по товарах. (відповіді ввести в таблицю)

3. Розрахувати норматив товарних запасів та сировини у сумі взагалі по підприємству. (відповіді ввести в таблицю)

4. Розрахувати норматив товарних запасів та сировини у днях взагалі по підприємству. (відповіді ввести в таблицю)

Учень може додатково до відповіді прикріпити файл(-и).

49:

Із заповненням пропусків у тексті

4 з 110 балів

Розрахувати пропускну спроможність та коефіцієнт використання залу на 130 місць, коли він працює 9 годин в зміну. Час обслуговування одного споживача 20 хвилин. Фактична пропускна спроможність залу 2800 чоловік.

1. Розрахувати час роботи залу (хв.).     хв.

2. Розрахувати обіговість одного місця (кількість).    чол/місце

3. Розрахувати пропускну спроможність обіденного залу.      чол.

4. Розрахувати коефіцієнт використання пропускної спроможності залу. (округлення до одного знаку після коми)    

Учень може додатково до відповіді прикріпити файл(-и).

50:

Із заповненням пропусків у тексті

4 з 110 балів

Розрахувати загальну суму витрат з оренди та утримання основних засобів в сумі та у % до товарообігу. Коли: роздрібний товарообіг буде складати 2000тис.грн., загальна площа орендованих приміщень 250м2, ставка орендної плати за 1м2 за рік 142грн., експлуатаційні витрати розрахувати по ставці 30грн. за 1м2. При розрахунках загальної суми витрат з утримання основних засобів передбачити 40тис.грн.

ПРИМІТКА: Округлення в розрахунках проводити до 2-х знаків після коми, відповіді вписувати цифрами.

1. Розрахувати суму орендної плати підприємства.       грн./рік.

2. Розрахувати суму експлуатаційних витрат підприємства.      грн./рік

3. Розрахувати загальну суму витрат з оренди та утримання основних засобів.       грн./рік

4. Розрахувати рівень витрат з орендної плати та утримання основних засобів.      %

Учень може додатково до відповіді прикріпити файл(-и).

51:

Із заповненням пропусків у тексті

6 з 110 балів

Зробити аналіз плану товарообігу підприємства ресторанного бізнесу по загальному обсягу та складу.

ПРИМІТКА: Округлення в розрахунках проводити до 2-х знаків після коми, відповіді вписувати цифрами.

Показники

Звітний рік

За

планом

Фактично

%

виконання

плану

1

Роздрібний товарообіг, тис.грн., у тому числі

3720

3800

      

а) товарообіг з продукції власного виробництва

2790

       

      

б) товарообіг з покупних товарів

        

996

      

2

Питома вага з продукції власного виробництва, %

     

     

     

1. Розрахувати товарообіг з покупних товарів за планом.        тис.грн.

2. Розрахувати питому вагу продукції власного виробництва за планом.       %

3. Розрахувати товарообіг з продукції власного виробництва фактично.        

4. Розрахувати питому вагу продукції власного виробництва фактично.       %

5. Розрахувати процент виконання плану. (результати внести в таблицю)

6. Розрахувати відхилення по питомій вазі власного виробництва.      

Учень може додатково до відповіді прикріпити файл(-и).
Опис, який учні побачать після проходження тестування

Поставте відмітку "ЗДАНО", в Гугл-класі до завдання "ЕКЗАМЕН", для перевірки та підвердження проходження тестування.

Рефлексія від 25 учнів

Сподобався:

20 5

Зрозумілий:

14 11

Потрібні роз'яснення:

14 11
Для використання тесту скопіюйте його. Для цього натисніть кнопку "Створити тест на базі цього". провести тестування серед своїх учнів на основі цього тесту
Для використання тесту скопіюйте його. Для цього натисніть кнопку "Створити тест на базі цього". призначити в журнал
Створити тест на базі цього або додати запитання до вже існуючого тесту
Для використання тесту скопіюйте його. Для цього натисніть кнопку "Створити тест на базі цього". Флешкартки посилання на сторінку з картками
Для використання тесту скопіюйте його. Для цього натисніть кнопку "Створити тест на базі цього". Преміум створити тренування (Квіз)
Для використання тесту скопіюйте його. Для цього натисніть кнопку "Створити тест на базі цього". Преміум створити змагання
Рекомендуємо

Економіка підприємства

Економіка підприємства

705

Аватар профіля Санін Вадим Леонідович
Економіка підприємства
I—VI курси, дорослі та змішані

20 грн

Економіка. Управління підприємством (залік)

Економіка. Управління підприємством (залік)

145

Аватар профіля Сліпович Наталія Михайлівна
Економіка
11 клас

19 грн

Розвиток підприємств готельного типу.

Розвиток підприємств готельного типу.

20

Аватар профіля Бойко Тетяна Вікторівна
Технологія і організація туристичної діяльності
II курс

25 грн

Змістовний модуль 2 з дисципліни Економіка підприємства з теми: " Управління підприємством"

Змістовний модуль 2 з дисципліни Економіка підприємства з теми: " Управління підприємством"

131

Аватар профіля Санін Вадим Леонідович
Економіка підприємства
I—VI курси, дорослі та змішані

20 грн

Змістовний модуль 1 з дисципліни Економіка підприємства з теми: "Підприємство як суб’єкт господарювання"

Змістовний модуль 1 з дисципліни Економіка підприємства   з теми: "Підприємство як суб’єкт господарювання"

88

Аватар профіля Санін Вадим Леонідович
Економіка підприємства
I—VI курси, дорослі та змішані

20 грн

Схожі тести

Екзаменаційний тест з предмету "Економіка підприємств різних типів" для фахових молодших бакалаврів з спеціальності "Харчові технології"

Екзаменаційний тест з предмету "Економіка підприємств різних типів" для фахових молодших бакалаврів з спеціальності "Харчові технології"

171

Аватар профіля Мажора Наталія Миколаївна
Економіка підприємств різних типів
дорослі