Урок: "Технологія приготування кексів"

Технології

30.05.2021

86

0

1

Для кого: 10 Клас
Опис документу:
Матеріал розрахований для учнів 10 - го класу з предмету "Технології", модуль - "Кулінарія" під час навчання з використанням технологій дистанційної освіти. На уроці учні дізнаються, що таке кекс. Ознайомляться: з історією виникнення цього виробу, корисними порадами під час приготування кексів. При виконанні практичної роботи учні ознайомляться з рецептурою, з технологією приготування кексів за класичним рецептом.
Перегляд
матеріалу
Отримати код

Добрий день, шановні здобувачі освіти!

Ми з вами продовжуємо навчання

з використанням технологій дистанційної освіти.

Бажаю вам гарного настрою, здоров’я!

Ми з вами продовжуємо проєкт «Кулінарія».

Запишіть в зошитах дату та тему уроку.

22.04.2021 р.

Тема уроку: Технологія приготування кексів. Рецептура.

Що таке кекс?

Кекс —в перекладі з англійської - тістечко, але насправді воно більше нагадує кондитерський виріб з різними крихтами з шоколаду, ізюму, сухофруктів і цукатів. Для пористого м'якушки використовують недріжжеве тісто з великому кількістю яєць і масла, щоб маса придбала потрібну консистенцію додають розпушувач тіста. Частина олії можна замінити йогуртом, тоді калорій в десерті стане менше. Для вишуканого аромату при приготуванні кексу додають лікер, добре підійде сік, мед, кокосове молоко і прянощі. Кекс прийнято подавати свіжим до гарячого чаю.

Історія виникнення кексів

Перші кекси з’явилися ще в Стародавньому Римі, і тоді вони не називалися кексами. Для місцевої знаті з ячмінного борошна почали випікати хлібний корж, додавши в нього для смаку горіхи, родзинки і гранатові зерна. А от назва «кекс» з’явилася тільки у середині століття, поєднавши в собі два слова – давньофранцузьке frui (фрукти) і староанглійське kechel (пиріг). Як стверджують історики, кекси почали поширюватися Європою приблизно з XVI століття, коли завдяки появі цукрового піску стало можливим зберігати фрукти тривалий час. Згодом кекси стали улюбленим десертом у багатьох країнах, а їх рецепт змінювався й доповнювався залежно від місцевої кухні.

Кекси вигадали французи. Від мафінів і капкейків вони відрізняються більш пористим тістом і об’ємною шапочкою, яка з’являється в результаті довгого збивання тіста та додавання розпушувача. Тісто для капкейків і мафінів збивається не так інтенсивно. Крім того, в кекси кладуть вершкове масло, яке надає випічці смак, що дуже нагадує бісквіт. Якщо не абсолютно усі, то принаймні більшість кексів готується на розтертому з цукром вершковому маслі, в яке поступово вводяться жовтки, а після них - сметана або кефір.

Ця апетитна солодка маса збивається міксером або блендером у пишну піну. Сухі інгредієнти - борошно, розпушувач, ваніль, кориця та інші важливі ароматні додатки - додаються в самому кінці. У тісто для кексів завжди йде багато яєць, багато муки і пристойна кількість цукру кількістю калорій.

Корисні поради

  • Як прянощі у тісто для кексів найкраще додавати корицю, кардамон і дрібку мигдальної муки. Незрівнянний цитрусовий аромат готовому кексу додасть цедра лимона або апельсина.

  • Якщо бажаєте, щоб простий кекс довго не черствів, а також мав ніжну пористу структуру, замініть яйця у рецепті жовтками (ви також отримаєте насичений колір), а частину борошна замініть на крохмаль і мелені горішки.

  • Збивати тісто для кексів потрібно інтенсивно і швидко. Консистенцію тіста можна порівняти з густою сметаною. Добре тісто буде повільно стікати з ложки.

  • Смачна начинка - шматочки фруктів, цукати, сухофрукти, мак - додавайте у тісто після того, як готова збита суміш з яєць і масла.

  • Пекти кекси потрібно в духовці, розігрітій до 200 градусів. Готовність кексу визначається за допомогою сухої дерев'яної палички.

  • Намагайтеся не відкривати дверцята духовки під час приготування, інакше легкий кекс, “впаде” через перепад температури.

  • Не намагайтеся витягнути кекс з форми, поки він не охолов як слід.

  • Прикрашається подібна випічка зазвичай цукровою пудрою, але можна поливати її шоколадом, цукровою глазур'ю чи солодкими фруктовими сиропами

Практична робота: Приготування кексів за власним рецептом.

Класичний рецепт кексів:

Цей рецепт тіста на кекс універсальний і є базовим. Це універсальні кекси: додаючи в тісто різні інгредієнти (какао, шоколад, ягоди, горіхи, фрукти, родзинки) можна кожного разу отримувати новий варіант кексу.

Інгредієнти: 2-3 яйця; неповний стакан цукру (приблизно 3/4 - 150-125 гр); по 2-4 ложки сметани і (або) майонезу; 1 чайна ложка соди без верху, погашеної оцтом або соком лимона (0,5 столової ложки); півпачки маргарину або вершкового масла (100 – 125 гр); 1,5 скл. борошна (близько 200 г, може знадобитися трохи менше або більше, залежно від консистенції тіста). Соду можна замінити 1,5 чайними ложками розпушувача.

ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА

приготування кексів

  1. Яйця і цукор збиваємо – можна не міксером, а просто ложкою.

  2. Додаємо сметану будь-якої жирності.

  3. Масло нарізаємо шматочками і розтоплюємо в мікрохвильовій печі на середній потужності близько 30-45 секунд або на плиті на маленькому вогнику.

  4. Розтоплене масло вливаємо в тісто і перемішуємо.

  5. Додаємо борошно, просіваючи його разом з содою або розпушувачем, і добре перемішуємо, щоб вийшло тісто без грудок, по консистенції густіше, ніж на оладки – як густа сметана.

  6. Додайте в тісто какао-порошок – вийде шоколадний кекс. Якщо розділити тісто і додати какао тільки в одну частину – можна спекти пиріг зебру або мармуровий двоколірний кексик.

Можна насипати в тісто свіжих ягід і спекти кекс зі смородиною або вишнею. А якщо на дворі зима – додаємо родзинки і горіхи. Випікаються кекси з цього тіста приблизно 30-35 хвилин при 180-200 градусів.

  1. Приготувати кекс за власним рецептом з доступних для вас продуктів.

  2. Надіслати фото виконаного виробу для оцінювання.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Технології

30.05.2021

86

0

1

Для кого: 10 Клас