Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця
Сценарій проведення позаурочного заходу за професійним спрямуванням.
Тема заходу: фестиваль-ярмарка «Картопляна хата».
Мета заходу: розвивати творчість, працьовитість, впевненість у власних силах; спостерігати, аналізувати, порівнювати, узагальнювати різні факти; виховувати інтерес та почуття поваги до обраної професії, привернути увагу до відродження традицій української національної кухні.
Викладач: Стало доброю традицією в нашому ліцеї проводити тижні професійної майстерності. Сьогодні учні груп сфери ресторанного господарсва представляють свою професію.
В наше життя стрімко влилися і полюбилися Макдональдси, пі церії,гриль-бари,суші-бари і т.д… Але ж наша кухня може, може здивувати і щедро пригостити всіх бажаючих.
Тож в ліцеї проходить фестиваль-ярмарка під назвою «Картопляна хата», який має за мету привернути вашу увагу до відродження традицій української національної кухні.
Ведуча: Увага! Увага! Увага! Спішіть, поспішайте!
Господарі й гості - глядіть, не минайте.
На ярмарок прошу гуртом й поодинці.
Чекають на вас там чудові гостинці.
На ярмарку нашім веселім, багатім,
Є чим дивувати, і є що придбати.
Ведучий:
Купуйте – купуйте усі бараболю.
Варіте і смажте із сіллю й без солі.
Сто страв господиня з картоплі зготує.
Картопля як хліб, вона всіх нагодує.
Гімн картоплі
Популярна з давніх пір
І як страва, як гарнір
Ти, картопле, - другий хліб!
На сніданок і обід -
Добра з всяким молоком,
Також з кислим огірком,
З свіжим й маринованим,
З кроликом тушкованим,
З рибою чи із м’ясцем,
З котлетою й холодцем,
З куркою чи з гускою,
З кислою капусткою,
З свіжими томатами,
З різними салатами.
Добра і з печінкою,
З оселедцем, кількою,
З анчоусом, шпротами,
Також з антрекотами!
Мабуть добру сотню блюд
Приготовить з тебе люд!
Чіпси і пюре, і фрі,
Із начинкою в нутрі
Чорносливом чи грибом,
Або просто – деруном.
У мундирі чи в горшку -
Завше будеш до смаку!
Ти народ у трудний час
Не один спасала раз!
Честь тобі за це й хвала,
Щоб великою росла!
Викладач: І, мабуть, всім відомо,що у всі часи і народи українською національною стравою були… ВАРЕНИКИ(хором). Їх готували:
Ведуча: з картоплею, сиром, маком, гречкою, пшоном, рибою, м’ясом, капустою, вишнями, черешнями, полуницями.
Викладач: : А їли?
Ведуча: зі сметаною, маслом, мачанкою, ряжанкою, гуслянкою, шкварками, цибулею, підливою.
Викладач: : А подавали?
Ведуча: до меду, браги, пива, квасу, спотикача, пальонки, мокрухи, травянки, кусака, тертуха, вишнівки, вишняка.
СЛАВА УКРАЇНСЬКИМ ВАРЕНИКАМ!
...Що у світі найсмачніше?
Може, краби чи ікра?
Може, ще щось, найдивніше?
Є багато різних страв.
Креми, соуси, салати,
Ще — рулети та супи...
В українську теплу хату
Завітай, будь ласка, ти.
Тільки в хаті українській
Покуштуєш диво з див:
Ось півмісяці у мисці,
А над ними в'ється дим,
Бо гарячі — масло тане...
Чи ж ви знаєте, що це?
Це — вареники в сметані,
Найсмачніші над усе!
Українці! Пригадаймо,
З чим вареники в нас є?
Знає кожна господиня,
Що до столу подає.
З сиром ось жовтіють в мисці,
І з картоплею киплять...
Полюбляють українці
За столом поласувать.
Ще з капустою наварим,
Та з грибами — пахнуть як!
Поласуємо ми з вами,
Поласуємо — ще й як!
Ще ж і з вишнями не їли,
З полуницями беріть!
Ми вареників зварили —
Оце диво на весь світ!
З м'ясом, з рибою, з горохом,
Ось ще з маком та пшоном.
Ще посидьте з нами трохи,
В нашій хаті за столом.
Є вареники у хаті -
В Україні все гаразд:
Всі — щасливі і багаті,
Щедре сонце світить в нас!
Слава хаті українській,
Слава нашій всій землі,
І вареникам у мисці,
Що на нашому столі!
Ведучий: Вареники – символ не лише матеріального достатку, але й генетичної пам’яті людського єднання і добрих сподівань. «Красна ріка берегами, а обід – пирогами», - урочисто промовляв газда, і господиня подавала на стіл вареники для злагоди і достатку, продовження роду і життя.
Ведуча: А українські парубки заради вареників готові були на все. Переконайтеся самі.
(Танцювальна композиція «Із сиром пироги»)
Ведуча: То ж і не дивно, що почесне місце на нашому святі ми віддали варенику. Оскільки вареник за формою нагадує місяць, йому в народі приписували відповідні функції – сприяння добробуту і зміцненню відносин між людьми.
Ведучий: За такі його хороші якості народ його величає і пісні складає.
( Пісня про вареники).
Ведучий: І все ж таки наш народ любить і вміє готувати страви української національної кухні,чимало яких зажили світової слави.
Ведуча: Ось і сьогодні, учні груп сфери ресторанного господарства зготували і виставили свої страви з картоплі на ваш розсуд.
Ведучий: А це і вареники, деруни, галушки, млинці, картопляники, книдлі, пампушки, пироги.
Ведуча: То ж не баріться, любі друзі, роздивляйтесь, купуйте,смакуйте,пригощайте один одного. Це ж бо ярмарка!
Ведучий: А у нас є незвичайний товар.
(Пісня «Жінки чоловіків продавали»).
Ведучий: Багато страв нашої кухні стали постійною складовою частиною у харчуванні не тільки української родини, але й інших народів.
Ведуча: А це славнозвісне українське сало. І щоб нас сьогодні потішити цим делікатесом учні третього курсу приготували чи не найбільший накладанець у нашому ліцеї. Він може претендувати на рекорд.
(Пісня «Сало»).
Ведучий: А що це ми тільки про традиційну кухню? Ось учні першого курсу приготували нам нову українську страву «Шпикачка з картоплі». Доречно б було запитати, а які продукти входять до її складу?
Ведуча: Учні групи барменів приготували свій спотикач на основі напою «Кока-кола».
Ведучий: А де ж обіцяні конкурси, де ж призи?
Конкурси:
На швидкісне поїдання картоплі звареної у мундирі.
Призовий аукціон «Чорний ящик».
Виловлювання з полумиска виноградинок губами(без допомоги рук).
Загадки.
Ведуча: На доброму ярмарку ми готували.
Одні – продавали, другі – купували,
співали, сміялися ще й жартували.
До нових зустрічей!
Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»