Приготування бутербродів не займає багато часу. Їх можна приготувати на сніданок, полуденок до чаю, кави, молока. Як ви зрозуміли основу бутерброду складає хліб.
Для приготування їх використовують житній хліб — для бутербродів з жирними продуктами (шинкою, шпиком, салом), продуктами, що мають гострий смак (оселедцем, шпротами тощо), і пшеничний хліб. Для відкритих бутербродів пшеничний батон нарізають скибочками, трохи навскіс, 1-1,5 см завтовшки і масою 30-40 г. Вершкове масло для бутербродів зачищають, тверде — розм'якшують і розтирають. Згідно з розкладкою у масло додають зелень петрушки , сік лимона , гірчицю, майонез, тертий хрін, сир.
Прості відкриті бутерброди готують з одного виду продуктів, наприклад бутерброд із маслом, із ковбасою , із сиром тощо.
Складні бутерброди асорті готують з набору декількох продуктів, які добре поєднуються за кольором та смаком. Продукти укладають так, щоб вони повністю покривали хліб. Для відкритих бутербродів продукти слід розміщувати так, щоб бутерброд було зручно їсти, основний продукт у поєднанні з супутнім повинен добре виділятися.
Хліб - найголовніший, найдорожчий плід матері-землі і рук людських. В хлібі - душа рідної землі, доля багатьох людей, продукт їхньої невтомної праці, людської мудрості. Ким би людина не була, яких високих посад не займала б, а без хліба обійтися не може. Потрібно бути непримиренним до недбайливого ставлення до хліба.
Слово бутерброд в перекладі з німецької мови означає Вytег - масло, brot - хліб. Поживна цінність бутербродів залежить від використаних продуктів. Вони бувають різноманітні: м'ясні і рибні, молочні і солодкі, а також овочеві і фруктові.