День Каші у школі

Опис документу:
Розробка заходів до Дня Каші у школі для учнів 7,9 та 11 класів та стендовий матеріал для оформлення заходу. Мета такого заходу популяризація такого продукту як каші, встановлення їх різновидів та цінностей.Матеріали можуть бути використані для проведення тематичних тижнів та для уроків біології у та 8 класах.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код

День Каші у школі

9 клас

Тема Каша як харчовий та обрядовий продукт.

Мета: розширити уяву здобувачів освітніх послуг про властивості, використання круп, встановивши їх користь і шкоду як продукту харчування, познайомитись з обрядами українців з використанням каші; сформувати навички приготування каші; сприяти формуванню ціннісного ставлення до природи, свого здоров’я, традицій українського народу

Тип заходу:печа-куча (балаканина)

Хід заходу

Вчитель. Важливо розуміти, що серед природних продуктів немає чогось абсолютно шкідливого чи корисного, і каші — не виняток. Дієтологи впевнені: кращої страви, ніж традиційна каша, просто не існує.

Корисна чи шкідлива? Запитання про те, можна чи не можна, звучать дуже однозначно. І однозначно можна було б відповісти, якби ми всі були роботами, випущеними з одного заводу в один рік, однаково працювали і в однакових умовах зберігалися. Але ми всі дуже різні: за віком, вагою, статтю, обміном речовин, фізичною активністю, станом здоров'я. Тому відповісти однозначно, можна чи не можна їсти каші, це все одно що на всіх людей одягнути костюм одного розміру та крою.

Спробуємо визначити яка вона – «Каша» - корисна , чи шкідлива.

Прийом «Протиріччя»

( Умови. Об’єднайтеся у дві групи: «Користь» і «Шкода».По черзі називайте свої аргументи стосовно складу, впливу каш на організм людини.)

Довідкова інформація

Користь каші

  • Вони є джерелом таких речовин:

складних вуглеводів, які повільно розщеплюючись на глюкозу вивільняють енергію, тому "тримають" досить довго без відчуття голоду.

клітковини, причому в кожній каші різної і в різному співвідношенні.

мінералів, зокрема, магнію, фосфору та калію.

вітамінів групи В у різному співвідношенні.

містять практично всі необхідні організму поживні речовини в ідеальному співвідношенні.

  • Виводять холестерин

  • У будь-якій каші міститься два види клітковини: нерозчинний і бета-глюкан. Перший вид клітковини здійснює механічну очистку кишечника, видаляючи скупчені шлаки. А бета-глюкан, проникаючи в кровоносні судини, зв’язується з холестерином і виводить його з організму.

  • Вони обволікають слизові, зменшують подразнювальну дію шлункового соку чи жовчі на слизові, є гарною профілактикою атеросклерозу.

  • Також дають енергію і роблять лікувальну дієту смачною, що також важливо для швидшого одужання.

Шкода каші

  • У складі вівсяної каші є фітинова кислота. Вона пришвидшує вимивання кальцію із організму. Для хворих остеопорозом - підвищену ламкість кісток через брак кальцію.

  • Містять багато глютену – заборонені людям які мають на цю речовину алергію.

  • Не рекомендують часто вживати рис тому, що це може сприяти утворенню каменів у нирках.

  • Манка висококалорійна містить багато швидких вуглеводів і крохмалю - ожиріння.

  • На думку експерта, каші зварені на молоці сприяють росту і розвитку в дитинстві. Але дорослі від них ростуть тільки вшир.

  • Але якщо є підвищена кислотність шлунка, гастрит або виразка, подагра, хвороби нирок, включати в раціон пшоняну кашу потрібно обмежено.

  • Утруднюють травлення у людей з хворобами шлунково-кишкового травлення, якщо містять багато глютену і крохмалю.

  • Каші швидкого приготування – це відсутність більшості вітамінів, мінералів і з’єднань, які, по суті, повинні там бути присутніми.Тобто це лише –напихання шлунку.

  • Для більшого аромату або смаку, в кашу додають штучні ароматизатори, барвники та інші харчові добавки.

  • Деякі виробники намагаються дотримуватися повної економії, тому замість заявлених шматочків персиків, абрикосів та інших фруктів, додають звичайні яблука, оброблені спеціальним хімічним шляхом.

  • «Швидких» каш – це велика кількість цукру в них, який швиденько допомагає погладшати, а також сприяє розвитку цукрового діабету і хвороб серця.

Вчитель. Який висновок ви можете зробити?

Чи має значення скільки каші ви з’їдаєте?

Як казав великий Парацельс: все залежить від дози, в цьому випадку— порції. Чи може хтось показати якою має бути порція каші?

Маса – не більше 75 гр. Якщо рухаєтесь мало – 45гр.

Коли найкраще істи кашу?

(На сніданок і обід)

Але каша не лише цінний продукт харчування , а й предмет обрядовості.

Які обряди з використанням каші відомі вам?

Каші були не тільки повсякденним і святковим, а й обрядовим блюдом, яке ще в язичницькі часи приносили в жертву богам землеробства і скотарства. Каші подавали на весіллях, поминках і бенкетах, які влаштовували на честь перемог у битвах. До числа традиційних страв, які готували на Україні з давніх часів, належала і кутя - обрядова каша, яку готували з цілих зерен пшениці або ячменю з додаванням меду або родзинок і подавали на Різдво, Новий рік, Водохреще, а також поминки.

Кашу варили при укладанні мирного договору між ворогуючими сторонами. Потім, в знак згоди і дружби, колишні противники сідали за один стіл і їли кашу. А якщо сторонам не вдалось укласти мирний договір, то тоді говорили: „З ним каші не звариш”. Цей вислів дійшов і до наших днів. Сьогодні ми цю фразу адресуємо невмілій людині.

На хрестини варили пшоняну кашу, хто з’їдав її найбільше, мав право розбити горнятко у якому її готували. Кожен хто був на хрестинах брав шматочок розбитого горнятка на пам’ять. Коли дитинка йшла перший раз до школи а це було на святого Наума , варили кашу і батько ніс її для вчителя «щоб наука йшла на ум». Щоб привадити хлопців на свою вулицю дівчата навесні варили кашу з маком закопували її на дорозі і добре притоптували.

Кашу варили після сівби, садіння картоплі, капусти на знак закінчення роботи та щоб був добрий урожай. Чабани, пастухи, коли виганяли худобу на полонину варили бануш. На добрий зачин рибалки, починаючи сезон, також варили кашу.

Каша є важливою складовою пісного раціону, а ще найлегша у приготуванні для студентів (якими ви невдовзі станете). Тому варто навчитись її готувати.

У цьому нам допоможе Кулініч Оленка.

Майстер клас «Коли каша смачна?»

Рефлексія.

Чи швидко для вас пройшов час заходу?

Чи не шкодуєте ви що були учасниками печа-кучі?

Чого цінного для себе взяли з нашої зустрічі?

Пам’ятайте: « У каші ваша сила».

7 клас

Тема Яка каша з чого і для чого?

Мета: пригадати з яких рослин виготовляються які крупи, дізнатись про користь різних круп, як продукту харчування; сприяти формуванню ціннісного ставлення до природи, свого здоров’я, традицій українського народу.

Тип заходу: бродилки.

Хід заходу

Крупи - основа для приготування безлічі смачних і поживних страв. Більшість круп'яних культур прийшло до нас з далеких віків, коли тільки зароджувалися цивілізації.

Межиріччя Тигру і Євфрату, береги Нілу і Азія, а на Американському континенті - територія сучасної Мексики - саме там вперше стали вирощувати рис і просо, ячмінь і овес, пшеницю і кукурудзу, які стали для багатьох націй і культур не тільки основою щоденного раціону, а й свого роду «візитною карткою».

Так, наприклад, для багатьох східних держав, у тому числі Японії та Китаю, таким символом став рис. Примітно, що в китайській мові дієслово «є» найчастіше передається поєднанням «чи фе», що дослівно означає «їсти рис».

На деяких східних мовах вираз «смачного!» в дослівному перекладі означає «пригощайтесь рисом», а «прийом їжі» - «рисова страва». Історія появи злакових і круп'яних культур у нас бере свій початок у часи Київської Русі (IX-XIII століття н. е.). Саме тоді селяни почали повсюдно обробляти жито, пшеницю, овес, ячмінь і просо, а приготовлені з них хлібобулочні, борошняні вироби і каші стали невід'ємним атрибутом столу.

Каша – розповсюджена страва. Саме слово «каша» в давнім його значенні праслов’янське та означає їство, яке приготовлене з розтертого зерна (краш – «терти»). Первісно каша виглядала як рідка похльобка з борошна. Кашу вважають праматір’ю хліба. Якось кухар варив кашу і ненароком насипав забагато крупи і каша вийшла занадто густою. Завдяки цьому «лиху» люди навчилися пекти перепічки.

Гастрономічні історики запевняють, що наші предки тисячі років тому варили каші з вівса, ячменю, пшениці, кукурудзи. Часто усі ці крупи змішували. Для підсилення смакових якостей до них додавали: м’ясо, рибу, яйця, гриби,фрукти і ягоди.

5 тисяч років тому, в період так званої трипільської культури, на території Правобережної України вирощували пшеницю, просо і ячмінь. Пізніше, близько тисячі років по тому, тут стали культивувати жито.

Прийом «Яка каша з чого?»(Умови. Вчитель називає кашу, здобувачі освітніх послуг називають рослину з якої її виробляють)

Пшенична, манна, кускус, булгур, «Артек» - пшениця.

Кукурудзяна - кукуредза .

Пшоняна - просо.

Ячна, перловка - ячмінь.

Вівсянка, «Геркулес» - овес.

А тепер давайте «посмакуємо» літературними висловами.

Прийом «Знавці прислів’їв»(Умови. Потрібно продовжити прислів’я)

Було б тепло, а каша буде.

У гурті і каша добре їсться.

Не дасть собі в кашу наплювати.

Говорить так, як три дні каші не їв.

Дати березової каші.

Краще каша з водою, ніж буханець з бідою.

Каші маслом не зіпсуєш.

Коли дрова не горять, тоді й кашу варять.

Яка каша, така і робота.

Ледачому животові і каша вадить.

Була б каша, а зуби знайдуться.

Чужа каша під бік коле.

Саме крупи часто складають основу раціону вегетаріанців. Незамінні страви з круп і для тих, хто дотримується посту.

Чому ми включаємо їх в свій раціон?(Аргументи здобувачів освітніх послуг)

Каші — джерело вуглеводів, вітамінів, мікроелементів, харчових волокон, які необхідні для нормальної роботи організму. Ці речовини цілюще впливають на травлення, нервову систему, роботу серця і судин, покращують стан шкіри. Різні види каш мають свій склад і, відповідно, приносять певну користь.

Яка каша дійсно корисна? (роздуми дітей)

  • Та, яка не очищена від зернової оболонки. Наприклад, пластівці з різних круп вже мають менше користі, оскільки очищені від оболонки. Якщо оболонка видаляється, то кількість харчових волокон в крупах знижується, водночас їхній глікемічний індекс зростає.

  • Корисна каша та, де зазначено більш тривалий час приготування. А значить, вона менше перероблена.

  • Та яка не містить доданих цукрів, барвників, ароматизаторів і жирів.

  • Яка підходить тобі.

Розберемося, як саме каші приносять користь нашому організму.

Прийом «Інтелектуальна показуха» (Умови. Вчитель називає кашу, здобувачі освітніх послуг розповідають про її склад і користь. Якщо інформації мало вчитель доповнює відповіді.)

Манна каша

До цієї каші мало хто відноситься нейтрально – її або полюбляють, або зовсім не їдять. Але манна каша здатна наповнювати організм силою та добре впливає на стан кісток та м’язів. Також цю кашу рекомендують вживати при хворобах шлунку, і, звичайно, вона особливо корисна для дітей після 3 років та літнім людям.

Пшоняна каша

Ця яскраво жовта каша наповнює наш організм енергією. Вона нормалізує кров’яний тиск та виводить зайві мінеральні солі з організму. Особливо корисна для людей, схильних до повноти – пшоняна каша допомагає виведенню шкідливих жирів. Пшоно багате рослинними білками і мікроелементами. Крім того, воно містить вітаміни групи В, які зміцнюють нервову систему, підвищують нашу працездатність.

Вівсяна каша

Вівсянка, мабуть, найпопулярніша каша у світи. І не дарма – її користь для організму людини надзвичайна: вівсянка знижує рівень холестерину, покращує травлення та навіть стан шкіри. Найкорисніше готувати цю кашу з сухофруктами та молоком. А слиз, який утворюється при варінні вівсянки, виводить зі шлунку шкідливі мікроби та токсини.

Гречана каша

Гречка здатна розріджувати кров, тому буде корисна людям, що хворіють атеросклерозом та гіпертонією. Також вона допоможе при хворобах судин та діабеті. Найкраще вживати гречану кашу з молоком, але часто їсти цю кашу не рекомендують – в організмі відбувається накопичування чорної жовчі, слизу та газів. Ця крупа багата залізом, фосфором і міддю, містить вітаміни групи В, а також рутин, що знижує шкідливий вплив радіації на організм людини.

Кукурудзяна каша

Ця каша буде корисна при серцево-судинних захворюваннях. Кукурудзяна крупа виводить з організму токсини та допомагає зберігати здоров’я зубів завдяки кремнію та корисним мікроелементам. У ній міститься велика кількість вітамінів групи В, а також вітаміни А, Е, РР; залізо, кремній, калій і фосфор. Вона знижує рівень холестерину в крові, уповільнює процеси бродіння в шлунково-кишковому тракті.

Рисова каша

Рис є найбільш низькокалорійним продуктом, який дуже добро засвоюється організмом. Ця злакова культура багата на протеїни та мікроелементи, які виводять з організму зайвий жир.

Соєва каша

Саме в цій каші міститься найбільше протеїнів. Соєва каша буде корисна жінкам, особливо в період клімаксу, через насиченість природними гормонами. Перед приготуванням рекомендовано замочити цю кашу на 2-3 години.

Пшенична каша

При великих фізичних навантаженнях рекомендують вживати саме пшеничну кашу. Вона містить срібло, цинк, стронцій, цирконій та вітамін В – цей склад відновить сили вашого організму.

Перлова каша

При вживанні перлової каші ви помітите покращення стану вашої шкіри, а ще вона позбавить вас від алергічних реакціях, якщо вони вас турбують. Перлова каша здатна нормалізувати обмін речовин в організмі та насичати його мікроелементами та вітаміном В.За вмістом фосфору ця крупа вдвічі перемагає інші злаки. Цей елемент потрібний для нормальної роботи мозку.

Ячна каша

Ячна крупа — це нешліфовані частинки ядра ячменю. Містить багато клітковини, дає тривале відчуття ситості, чудовий “віник” для організму. Рекомендується для схуднення та очищення організму від шлаків. Корисна для печінки. Вживання в їжу страв з ячної крупи викликає протизапальну дію, сприяє очищенню й омолодженню організму.

Про яку кашу ми не згадали, а ви її полюбляєте вживати в їжу?

Кашу люблять всі. Не вірите дивіться. (Перегляд мультфільму «Лунтик. Каша»

Каша

Жартували колись мама:

- Каша наша, татів борщ,

Від малого мандрувала

Каша з нами в спеку й дощ.

Каша панська з рису біла,

Ще й з домашнім молоком.

І, звичайно, гречна панна -

Гречка з м"ясом і смаком.

Каша пшонка, каша манна

Для маленьких і старих

Ще й крутенька "березова

Каша" для дітей "пустих".

Гарбузова добра каша:

З дині, тикви, кабачків,

Не зіпсути маслом каші -

Мудрість з глибини віків.

Каша нас держить у силі,

З кашею наш дружить рід,

Добре їсти кашу вранці,

Ввечері і на обід.

Зеновій Виннечук

11 клас

Тема «Fast track любові до каші»

Мета: використовуючи усі можливі аргументи, переконати один одного, що кашу потрібно полюбити; сприяти формуванню ціннісного ставлення до свого здоров’я.

Тип заходу: печа-куча (балаканина)

Хід заходу

Про кашу.

Хліб,усьому голова!

Ця примовка не нова

А цариця, мати наша -

Запашна, свіженька каша.

І смачна, і пречудова:

Польова і обрядова,

І з грибами добра дуже,

Та й фруктова небайдужа.

Із узваром каша знана,

З м’ясом також непогана.

Я скажу, вам друзі, сміло

Якщо серце заболіло

То гречана допоможе,

А з пшоняна - сил примножить.

А перлова – молодіти,

А вівсяна – не старіти.

Каші бідні є й багаті

І у будні, і на святі.

Євген Уткін

Каша – одна з найдавніших і найпоширеніших слов’янських страв. Її варили з пшона, гречки, ячменю, пшениці, вівса, кукурудзи, пізніше – рису. Товчені зерна відокремлювали від луски, одержуючи чисту крупу шеретуванням у круподерках або товченням у ступах. При цьому крупа могла лишатися цілою або перетворюватися на дрібну січку. Ячмінь, пшоно, кукурудзу, пшеницю мили, гречку і овес підсмажували до золотавого кольору. Каші були круті й рідкі. Перед тим як саджати у піч, кашу солили. Крупи смажили в невеликій кількості смальцю, а потім варили, як звичайно. Каша пріла у печі досить довго. Це була повсякденна обідня страва, друга після борщу. Готували кашу й на сніданок, і на обід.

Круту кашу засмачували смальцем, олією, маслом, молоком, запивали кисляком. Пшоняну або кукурудзяну кашу, запечену з молоком, цукром та яйцями, готували на родинні урочистості.

Рідку кашу (розмазню) варили для дітей, хворих або навесні, коли закінчувалися запаси продуктів, на молоці, сироватці, маслянці. Готували й зовсім рідкі страви – круп’яні юшки.

Це була така собі історична довідка і вона, навряд чи переконала вас, що кашу потрібно любити.

Тому пропоную вам гру «Дива з горнятка». (Умови. Учні по черзі дістають з горнятка фанти, читають запитання, усі разом шукають на них відповіді. При потребі відповідь дає вчитель)

Запитання.

Каша, яку найчастіше використовували в магічних ритуалах?(Щириця або амарант)

Каша, яка містить найбільше жирів Омега-3? (Лляна)

Найкорисніша каша при цукровому діабеті? (Ячна)

Якою кашою харчуються космонавти? (Кіноа+задовольняє усі потреби людини у поживних речовинах)

Яка каша насправді є напівфабрикатом?(Кускус. +ближче до макаронів, попереджує появу сивини)

Яка каша чемпіон за вмістом вітаміну В?(Гречка + Убереже від безсоння, стресів,покращує стан нігтів, волосся)

Яка каша містить найбільше антиоксидантів? (Зелена гречка)

Яка каша надає найбільше сил, маючи високий вміст вуглеводів при низькому глікемічному індексі? (Булгур)

Яка каша, навіть при термічній обробці, зберігає усі корисні властивості? (Кукурудзяна + є антиалергенна, виводить радіонукліди)

Яка каша найкраще виводить шлакопродукти з кишківника? (Житня)

Яка каша має противірусні дію? (Перлова – містить багато лізину)

Яка каша за вмістом білку прирівнюється до м’яса?(Горохова)

Яка каша зробить ваші м’язи міцними і швидкими? (Перлова)

Яка каша покращує стан хрящової тканини у суглобах? (Манна)

Яка каша захищає від передчасного старіння? (Рисова + покращує настрій)

Яка каша надасть вашому обличчю здорового кольору? (Пшоняна + збереже здоровими зуби)

Яка каша допоможе зберегти пам’ять і розумові здібності до глибокої старості? (Вівсяна + нормалізує рівень холестерину)

Каша у багатьох асоціюються з дитинством. Важко зустріти людину, яку турботливі батьки в дитинстві не змушували б її їсти. Дехто з вас робив це із задоволенням, а дехто зі сльозами, бо не любив її.

Ви розумні, інтелектуали, активні, комунікативні. Тому вам не складе труднощів переконати присутніх: «Каша це круто, корисно, здорово».

Соціологічні опитування у галузі гастрономії вказують на те, що найулюбленішими кашами українців є гречка і вівсянка. Тому пропоную спробувати полюбити саме ці каші.

Учні використовуючи інформацію зібрану заздалегідь аргументовано доводять користь гречаної і вівсяної каші. Свої аргументи унаочнено розміщують на ватмані.

З кашею пов’язано багато фразеологізмів.

Прийом «Пояснення» (Умови. Спробуйте пояснити фразеологізми)

Кашу варити (зчиняти сварку)

Кашу заварити (дійти згоди)

Дати березової каші (побити)

З ними каші не звариш (не домовишся)

Мало ти ще каші з’їв (не набрався сил і досвіду)

Рефлексія

Чи змінили ви своє відношення до каші?

Як зміните свій харчовий раціон?

Вмійте кашу заварити

І нікого не побити

Кашу майте на столі

А здоров’я у житті.

Стендова інформація

Квіз «Улюблена каша школи»

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»