Всеосвіта

Головне меню порталу

Головне меню порталу

Урок:

Правила і способи оформлення кондитерських виробів.

17.03.2024
0 0
Вміст уроку:

Завдання №1:

Теоретичний блок

Правила і способи оформлення кондитерських виробів.

Декоративне оформлення тортів засноване на знанні і використанні законів композиції.

З композиційних засобів відбирають ті, які потрібні для додання кондитерському виробу нарядного зовнішнього вигляду. Тому необхідні знання законів композиції і уміння їх використовувати для прикраси тортів.

Кондитер в своїй виробничій діяльності, використовуючи набуті навички образотворчої грамоти, повинен удосконалюватися в майстерності художньої обробки виробів.

Композиції тортів - це розділ роботи, пов'язаний з вивченням закономірностей складання елементів прикраси виробів. Композиція у будь-якому випадку є певне співвідношення, взаємне розташування і поєднання окремих елементів. Практичне вивчення законів композиції знайомить з певною системою образотворчо - виразних засобів декоративного оформлення кондитерських виробів.

Композицію не можна розглядати як заздалегідь задану форму або певний набір готових рецептів, відповідно до яких можна вирішувати задачі оформлення кондитерських виробів. Завдяки різноманітності композиційних рішень, творчому підходу до питань композиції можна створити декілька десятків варіантів завершеного цілого з одних і тих же елементів, призначених для прикраси виробу.

Тому основне завдання при виборі композиції - прагнення добитися такої організації елементів прикраси, яка в завершеній обробці поверхні торта володіла б цілісністю і єдністю, де другорядні деталі підкорялися головним. Згідно цим вимогам при компоновці елементів прикраси кондитерських виробів використовують наступні засоби виразності: рівновагу, контраст, ритм, масштаб, пропорції і симетрію.

Обов'язковою умовою правильної побудови композиції торта служить рівновага окремих її частин. На його основі створюють композицію, що характеризується рівномірним розподілом елементів прикраси навколо центру або на однаковій відстані один від одного. Крім того, виразну форму декоративної обробки торта утворює рівновага, побудована на відповідності окремих деталей прикраси. Наприклад, велика деталь на одній стороні поверхні торта врівноважується декількома меншими деталями на іншій.

Контраст в композиції підкреслює тонові, колірні і інші протилежності, зіставлення, що зустрічаються в художньому оздобленні кондитерських виробів.

Ритм означає чергування відповідних образотворчих елементів. Характер ритму залежить від кількості елементів, повторень світлих і темних тонів, а також від проміжків між фігурами і напрямів елементів прикраси.

Для симетричної композиції характерна врівноваженість правої і лівої або верхньої і нижньої частин по масі, об'єму, контуру.

У композиції прикраси торта важливе значення має правильне рішення масштабу, тобто уміння знайти гармонійні співвідношення окремих частин і деталей, а також вірне пропорційне відношення між основою торта і рельєфною обробкою його поверхні.

При створенні самостійної композиції торта необхідно оволодіти малюнком і його компоновкою на площині. Крім того, потрібно знати технологію кондитерського виробництва і основні способи обробки напівфабрикатів.

До композиції треба відноситися творчо. Зневага до цих вимог приводить, як правило, до невдачі в самостійній роботі. Маючи певну підготовку і постійно вдосконалюючись в малюванні, приступають до побудови композиції спочатку квадратного, а потім круглого торта. Робота над складанням самостійної композиції завжди викликає інтерес. Отже, головний засіб художнього оздоблення тортів — композиція.

Першочергове значення в композиції мають послідовність образотворчих елементів і обґрунтованість їх застосування. Композиційна побудова зображуваних елементів повинна бути мотивованою. Не можна наприклад, змішувати різні елементи, не зв'язані тематично.

Одна з властивостей, яким неодмінно повинне володіти композиційне рішення торта - декоративність. Ця властивість заснована на цілому ряду вимог, головні з яких - чіткість рельєфних об'ємів і утворень і відмова від строкатості і подрібненості форм, а також колірне рішення.

Особливістю декоративного оформлення поверхні кондитерських виробів служить колірна характеристика. Добитися гармонійного поєднання колірних тонів в композиційному малюнку так само важливо, як і побудувати композицію.

Д\З: опрацювати матеріал

Завдання №2:

Вільне введення тексту

\З: опрацювати матеріал

Рефлексія від 1 учня

Сподобався:

1 0

Зрозумілий:

1 0

Потрібні роз'яснення:

1 0
Рекомендуємо

Славія 8 клас Кондитерські вироби

Славія 8 клас Кондитерські вироби

139

Аватар профіля Чемерис Олена Андріївна
Технології
8 клас

45 грн

Оформлення проєктної документації. Виготовлення виробу. Інструктаж з БЖД.

Оформлення проєктної документації. Виготовлення виробу. Інструктаж з БЖД.

365

Аватар профіля Півнюк Олена Вікторівна
Технології
10—11 клас

50 грн

Уроки 1-2 Що таке технологія. Основні види технологічної діяльності у побуті. Ознайомлення з правилами в майстерні, загальні правила безпечної праці. Проєктування виробів. Етапи проєктування.

Уроки 1-2 Що таке технологія. Основні види технологічної діяльності у побуті. Ознайомлення з правилами в майстерні, загальні правила безпечної праці. Проєктування виробів. Етапи проєктування.

339

Аватар профіля Сатушкіна Альона Володимирівна
Технології
5 клас

40 грн

Оформлення проектного портфоліо. Технологічний процес виготовлення виробу. Інструктаж з ТБ.

Оформлення проектного портфоліо. Технологічний процес виготовлення виробу. Інструктаж з ТБ.

84

Аватар профіля Півнюк Олена Вікторівна
Технології
10 клас

50 грн

Аналіз існуючих виробів

Аналіз існуючих виробів

110

Аватар профіля Біланинець Олена Андріївна
Технології
11 клас та дорослі

30 грн

Схожі уроки

: Організація робочих місць для приготування та відпуску холодних страв та закусок

: Організація  робочих місць  для приготування та відпуску холодних страв та закусок

18

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

Методи управління конфліктом

Методи управління конфліктом

23

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

: Різновиди конфліктів

: Різновиди  конфліктів

15

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

Засоби спілкування, комунікативна компетентність

Засоби спілкування,  комунікативна компетентність

15

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

Спілкування: вміння говорити та слухати

Спілкування: вміння говорити та слухати

37

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс