Урок:

1.Поняття про ціни. 2. Порядок розрахунку суми націнок та продажної ціни на сировину

Вміст уроку:

Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.

Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.

1:

Теоретичний блок

Тема уроку № 4: 1.Поняття про ціни.

2. Порядок розрахунку суми націнок та продажної ціни на сировину


Ціноутворення та калькуляція у закладах ресторанного господарства

Ціна і ціноутворення посідають провідне місце у економіці. Від рівня цін залежить існування виробництва. Ціна має велике значення для споживача. Так, надмірна ціна може стати перешкодою для придбання сировини, а отже й для реалізації інтересів споживачів. Ціни є одним із найдавніших важелів на рівні суспільства, підприємств, споживачів. Вони забезпечують поєднання економічних інтересів, сприяють підвищенню ефективності господарювання. Ціна є грошовим вираженням вартості товару тільки в разі існування рівноваги між попитом і пропозицією.

1. Поняття про ціни, види цін

Ціна – це грошова сума, що сплачується за конкретний товар

Класифікація

залежно коли і кому реалізується продукція: оптові та роздрібні

за способом встановлення: вільні та державні фіксовані


Закупівельні ціни - застосовують при розрахунках за продану с\г товаровиробниками с\г продукцію

Роздрібні ціни : єдині - ціни, які діють по території України

поясні - діють по районах, областях,краях

сезонні - ціни на овочі і фрукти

Націнка – це витрати на транспорт, утримання, ремонт приміщень, витрати на заробітну плату

2.Порядок розрахунку суми націнок та продажної ціни на сировину

Вартість сировини і напівфабрикатів + націнку підприємства ресторанного господарства - продажна ціна (ціна реалізації)

Приклад. В ресторан «Літо» завезли масло вершкове по 36,20 грн. за 1 кг, цукор-пісок по 8,20 грн. за 1 кг, олію соняшникову по 10,00 грн. за 1кг

Націнка підприємства – 40%. Визначити продажну ціну завезених продуктів.

А) розрахунок продажної ціни 1 кг масла вершкового:

36,20 грн. – 100%

х грн. – 40%

(36.20 Х 40 ): 100% = 14,48 грн. (націнка)

36,20 грн. + 14,48 грн. = 50,68 грн.(продажна ціна)

б) розрахунок продажної ціни 1кг цукру-піску:

8,20 грн. – 100%

х грн. – 40%

(8.20 х 40% ) :100% = 3,28 грн. . (націнка)

8,20 грн. + 3,28 грн. = 11,48 грн. .(продажна ціна)

В) розрахунок продажної ціни 1 кг олії соняшникової:

10,00 грн. – 100%

х грн. – 40%

( 10 х 40 % )6 100% = 4 грн. . (націнка)

10,00 грн. + 4 грн.= 14,00 грн.(продажна ціна)

Виконати ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ:

І варіант

Задача 1. В кафе «Вир» надійшла яловича вирізка по 48,00 грн. за 1 кг, цибуля ріпчаста по 4,50 грн. за 1 кг, тваринний топлений жир по 7,20 грн. за 1 кг. Націнка підприємства – 30%. Визначте продажну ціну продуктів.

Задача 2. В шкільну їдальню завезли продукти: сметану 20% по 12 грн. за 1 кг, борошно пшеничне в/с по 3,20 грн. за 1 кг, крохмаль картопляний по 7.80грн. за 1кг

Визначте продажну ціну продуктів, якщо націнка підприємства становить 15%.

Задача 3. В ресторан надійшло 20 кг масла вершкового по 30 грн. за 1 кг, 18 кг масла Селянського по 32 грн. за 1 кг, 26 кг масла Вологодського по 34,80 грн. за 1 кг. Визначте середньозважену ціну 1 кг масла.

ІІ варіант

Задача 1. В шкільну їдальню завезли борошно пшеничне по 3,80 грн. за 1 кг, цукор-пісок по 7,80 грн. за 1 кг, олію соєву по 9,80 грн. за 1 кг. Націнка підприємства – 12%. Визначте продажну ціну сировини

Задача 2. Для виготовлення котлет Марічка на підприємство завезли свинину по 45 грн. за 1 кг, чорнослив по 36 грн. за 1 кг, масло вершкове по 42 грн. за 1 кг. Визначте продажну ціну сировини. Націнка підприємства – 20%.

Задача 3. В ресторан «Сяйво» поступило 50 кг борошна пшеничного в/с по 3,80 грн. за 1 кг, 80 кг борошна пшеничного І сорту по 3,50 грн. за 1 кг, 30 кг борошна пшеничного 2 сорту по 2,90 грн. за 1 кг. Визначте середньозважену ціну борошна пшеничного за 1 кг.

ІІІ варіант

Задача 1. В ресторан «Світязь» надійшла сировина: свинина по 52 грн. за 1 кг, масло вершкове по 32,20 грн. за 1 кг, молоко згущене по 28,40 грн. за 1 кг. Націнка підприємства – 42%. Визначте продажну ціну сировини

Задача 2. В бар «Едельвейс» надійшли продукти: сир твердий

«Російський» по 58 грн. за 1 кг, ковбаса копчена – 62 грн. за 1 кг, ковбаса напівкопчена по 56,20 грн. за 1 кг. Націнка підприємства – 50%. Визначте продажну ціну.

Задача 3. На підприємство надійшло 100 кг цукру-піску по 8,20 грн. за 1 кг, 82 кг цукру-рафінаду по 8,40 грн. за 1 кг, 60 кг цукру-рафінаду пресованого по 8,60 грн. за 1 кг. Визначте середньозважену ціну 1 кг цукру

Домашнє завдання :

Виконати практичну роботу


2:

Вільне введення тексту

виконати задачі

Рефлексія від 1 учня

Сподобався:

1 0

Зрозумілий:

1 0

Потрібні роз'яснення:

1 0
Рекомендуємо

М. Коцюбинський "Дорогою ціною"

М. Коцюбинський "Дорогою ціною"

191

Аватар профіля Малиш Олена Миколаївна
Українська література
8 клас

40 грн

Урок виразного читання №2. Виразне читання напам’ять і коментування найцікавіших епізодів повісті «Дорогою ціною» М.Коцюбинського.

Урок виразного читання №2. Виразне читання напам’ять і коментування найцікавіших епізодів повісті «Дорогою ціною» М.Коцюбинського.

216

Аватар профіля Лизько Валентина Степанівна
Українська література
8 клас

33 грн

М. Коцюбинський. «Дорогою ціною». Коротко про письменника. Пригодницький романтичний сюжет повісті.

М. Коцюбинський. «Дорогою ціною». Коротко про письменника. Пригодницький романтичний сюжет повісті.

216

Аватар профіля Лизько Валентина Степанівна
Українська література
8 клас

33 грн

М.Коцюбинський. «Дорогою ціною». Романтичність, мужність і сила волі української жінки Соломії.

М.Коцюбинський. «Дорогою ціною». Романтичність, мужність і сила волі української жінки Соломії.

286

Аватар профіля Лизько Валентина Степанівна
Українська література
8 клас

33 грн

1. Поняття про модуль. 2. Створення графічних примітивів

1. Поняття про модуль. 2. Створення графічних примітивів

116

Аватар профіля Лизько Валентина Степанівна
Інформатика
7 клас

40 грн

Схожі уроки

: Організація робочих місць для приготування та відпуску холодних страв та закусок

: Організація  робочих місць  для приготування та відпуску холодних страв та закусок

1622

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

Методи управління конфліктом

Методи управління конфліктом

370

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

: Різновиди конфліктів

: Різновиди  конфліктів

134

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

Спілкування: вміння говорити та слухати

Спілкування: вміння говорити та слухати

806

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс

Лабораторно практична робота №6: Тема уроку: Технологія приготування та подавання супів

Лабораторно практична робота №6:  Тема уроку: Технологія приготування та подавання  супів

251

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
технологія приготування їжі
I курс