Вебквест:

Історія українського борщу

03.07.2022
78 0
Дорослі
1 рівнів
20 підказок
Час виконання: необмежений
Шаблони: Борщ

2 021

1272

15

Опис вебквесту (учням цей опис не показується):

Пропонуємо вам взяти участь у вебквесті від Всеосвіти, та перевірити, чи добре ви знаєте історію та звичаї приготування культової української страви – борщ.

Мета вебквесту – знайти всі заховані підказки, розшифрувати їх та скласти ключ, аби вийти з кімнати гри.

Слава українському борщу!

Використані джерела: https://poradnyk.com.ua/cikavo_znaty/1580-12-cikavykh-faktiv-pro-ukrayinskyy-borsch.html https://gazeta.ua/articles/science-life/_10-faktiv-pro-ukrayinskij-borsch-yakih-vi-tochno-ne-znali/866055 https://www.radiosvoboda.org/a/borshch-ukrayina-rosiya-yunesko/31590782.htmlhttps://www.bbc.com/ukrainian/features-54447232 https://today.ua/borshh-vyjde-navarystishe-i-smachnishe-yaku-kartoplyu-slid-klasty-v-stravu/http://edim.com.ua/koli-dodavati-lavrovii-list-v/ https://radiotrek.rv.ua/news/yak-pravilno-soliti-sup-ta-borshch-skilki-kidati-i-golovne---koli_279212.html

Вміст вебквесту:
Налаштування гри

По завершенню гри буде видано сертифікат

Реакція об'єктів при наведенні: Всі об'єкти активні, похитуються при наведенні, а курсор змінюється на вказівний палець

Привітання на початку гри (показується учням)

Борщ є візитівкою української національної кухні. За століття свого існування ця страва набула настільки великої популярності, що приписати собі "авторські права" на неї охочі майже всі сусідні народи.

Однак історичні записи далекого минулого підтверджують, що саме на українських землях готувати борщ почали вперше.

1 липня 2022 Україна перемогла росіян і борщ офіційно внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яка потребує термінової охорони.

Пропонуємо вам взяти участь у вебквесті від Всеосвіти, та перевірити, чи добре ви знаєте історію та звичаї приготування культової української страви – борщ.

Слава українському борщу!

Рівень №1 — Борщ переглянути шаблон

Цей рівень містить 21 інтерактивний об'єкт:

1 вихід.

14 сповіщень.

6 сповіщень з введенням відповіді.

Інтерактивні об’єкти на цьому рівні:

Мітка №1/21 Борщ  Вихід з рівня  Щоб вийти потрібен ключ
Повідомлення перед введенням ключа:

Вітаю. Ви швиденько знайшли вихід з гри. Але щоб завершити гру, вам потрібен ключ.
Ключ, це слово, що складається з 5 підказок, які ви маєте знайти в кабінеті гри та розгадати.

Ключ:
кармін
Повідомлення після введення ключа:

Неймовірно!!! Ви справжній знавець українського борщу.

Мітка №2/21 Квасоль => Як називають борщ з грибними "вушками" на Чернігівщині Завдання з відповіддю
Завдання:

На Чернігівщині готують борщ з грибними "вушками" і називають його "хххххххххххххх".

Будь ласка, не підглядайте відповідь в інтернеті, є й інші підказки, яких достатньо, аби отримати ключ. Будьмо відповідальними.

Правильна відповідь:
переяславським
Відповідь на завдання:

Ми знаємо, що це було дуже важке запитання. Ви впоралися, а це не всім під силу.

Тож, основна підказка до виходу з кімнати – це колір ідеального борщу – хххххх.
Це і назва кольору, і назва барвника, яким раніше фарбували вишиванки, – переконаний Євген Клопотенко

Мітка №3/21 Буряк => Зашифроване слово в тексті, це ххххх Завдання з відповіддю
Завдання:

Є на карті України регіон, у якому взагалі немає свого борщу, – це Закарпаття. Дуже рідко там варять борщ із самої лише картоплі та хххххх, без капусти й називають його "львівським".

Правильні варіанти відповіді:
буряк буряка буряки бурячок
Відповідь на завдання:

Супер!

Перша і друга літери ключа – «ка»

Мітка №4/21 Лимон => Який борщ може бути з цим плодом? Завдання з відповіддю
Завдання:

Збереглись перші записи рецептів борщу шляхтичів на українських землях, які входили до Речі Посполитої.

Станіслав Чернецький, шеф-кухар палацової кухні князя Олександра Любомирського у своїй книзі (1682) описує «хххххххх борщ» і «королівський борщ», який вариться на різній сушеній, вудженій чи свіжій рибі та квасі з ферментованих житніх висівок.

Правильні варіанти відповіді:
лимонний лимонний борщ
Відповідь на завдання:

Просто чудово, що ви здогадалися, що Станіслав Чернецький у своїй книзі 1682 року описував саме лимонний борщ.

В борщ можна додавати лимонний сік. Лимонний сік додають в борщ для збереження бордового кольору борщу і буряка в ньому. У кислому середовищі при варінні колір борщу зберігається, в нейтральній або лужному середовищі борщ і буряк знебарвлюються.

Увага! Якщо додати лимон з цедрою, то борщ буде гірким. І якщо в борщ потраплять насіння, борщ теж буде гірчити.

Ну і ваша наступна підказка: третя і четверта літери ключа – «рм»

Мітка №5/21 Часник Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

У класичний український борщ в самому кінці варіння обов'язково кладуть свіже свиняче сало, товчене з часником, сіллю і зеленню. Знімають каструлю з вогню, накривають кришкою. Дають борщу настоятися не менш як пів години (чим довше, тим краще) і тільки тоді подають.

Підказка ховається у ложці солі.

Мітка №6/21 М'ясо => Яке м'ясо використовують у єврейській кухні для борщу Завдання з відповіддю
Завдання:

Існує понад 70 складених і описаних рецептів червоного борщу. Найскладнішим та найдорожчим вважається "Борщ київський". Бульйон для нього варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов'язкових складників додають натуральний хлібний квас.

У єврейській кухні борщ готують виключно на хххххххх м'ясі і додають досить багато цукру, а буряк не тушкують, а відварюють.

Правильні варіанти відповіді:
курячому курка куряче курячому мясі куряче мясо куряче м'ясо курячому м'ясі
Відповідь на завдання:

Так і є, Євреї використовують куряче м'ясо для приготування борщу. І ви отримуєте шосту, останню літеру ключа – «н».

Мітка №7/21 Помідор Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Першими замаслювачами для борщу слугували сироватка, кисле молоко, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука. Томатна ж заправка з'явилася в українському борщі лише в кінці XIX – на початку XX столітті, коли в Україні остаточно прижилися американські помідори.

Але тут немає підказки. Шукайте далі.

Мітка №8/21 Картопля Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Смак борщу багато в чому залежить від картоплі. Не всі знають, що різати картоплю — псувати смак страви. Значення цього овоча в рецепті борщу багато хто недооцінює. Адже від того, як буде нарізана картопля, залежить наваристість борщу. Секрет простий. Картоплю не потрібно різати кубиками, як багато хто звик, а досить розрізати її навпіл.

В картоплі, як ми знаємо, міститься крохмаль. Якщо дрібно нарізати овоч, то крохмаль виварюється, а якщо заздалегідь зварити картоплю, а потім додати в борщ, то овоч загустить бульйон, борщ буде наваристим. Крім того, якщо картоплю нарізати дрібно, то в ній не залишиться нічого корисного, і користі від борщу буде менше.

У цьому тексті немає підказки, проте, це корисна інформація.

Мітка №9/21 Лавровий лист Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Бажано класти в борщ лавровий лист за п’ять-десять хвилин до приготування. Якщо хочете уникнути гіркоти, тоді дочекайтеся, поки він приготується, і вийміть лавровий лист.

Якщо ви готуєте грибний, овочевий, рибний суп або борщ з м’ясом, сміливо додавайте лавровий лист для смаку і аромату.

Однак якщо ви готуєте бульйон або суп з м’ясом птиці – від використання в якості спеції лаврового листа доведеться відмовитися. З м’ясом курки він не поєднується взагалі.

Підказки в цьому тексті немає.

Мітка №10/21 Капуста Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Капуста містить багато харчових волокон, вітаміну С, вітаміну К, фолієвої кислоти, калію, марганцю, вітаміну А, тіаміну, вітаміну В6, кальцію та заліза, які допомагають підтримувати травний тракт і товсту кишку в здоровому стані. Тож, можемо зробити висновок, що борщ – це ще й лікувальна страва.

Підказок в капусті не шукайте.

Мітка №11/21 Морква Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Неофіційний "індекс борщу" (за аналогією до "індексу Біг-Мака") часто використовується українськими ЗМІ для оцінки купівельної спроможності різних валют та визначення реальної інфляції гривні. Індексом борщу є середня вартість всіх продуктів, необхідних для приготування певного обсягу цієї страви станом на певну дату.

Підказка знаходиться вище.

Мітка №12/21 Петрушка Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

«Їжа, як і мова, – це перший і останній культурний бастіон. Ми виростаємо з ними, асоціюємо себе з ними. Країни спілкуються з іншими країнами через кухню», – наголошує кулінарна блогерка Маріанна Душар.

Без підказок.

Мітка №13/21 Квасоль Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

При слові "борщ" українці уявляють червону страву з реберцями, капустою, картоплею, буряком, сметаною та пампушками з часником.

"Ви здивуєтеся, але для частини українців борщ є цілком іншим", - розповідає кулінарна блогерка Маріанна Душар.

І перераховує далеко неповний перелік борщів: галицький прозорий борщ на буряковому квасі з вушками, що начинені грибами і чорносливом; борщ на заквасі з житнього, вівсяного чи пшеничного борошна; південний борщ без буряка, але з помідорами; зелений щавлевий чи кропив'яний борщ; білий борщ на молоці.

"Борщ не є чимось непорушним, адже не дивлячись на те, що існує кілька сотень його видозмін та чимало способів його приготування, він розвивається навіть тепер", – переконана дослідниця української кухні.

А підказку шукайте в іншій квасолинці.

Мітка №14/21 Картопля Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Дослідниця гастрономічної культури Олена Брайченко наголошує, що м'ясний борщ ще донедавна був символом святкового столу ніж повсякденного. "А от пісний борщ, заправлений олійками (соняшниковою, ріпаковою, рижієвою, конопляною), був значно поширенішим, так само як і рибні борщі", – зауважує дослідниця.

Культура рибних борщів, за її словами, пов'язана з великою кількістю озер та річок у певних регіонах України й традицією постувати.

Борщ з в'юнами, сомом, печеною чи сушеною рибою не був рідкістю у минулому. А борщ із сушеними карасями неодноразово згадує в творах і щоденнику Тарас Шевченко.

Шукай іншу бульбу.

Мітка №15/21 Квасоль Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

"Таємний інгредієнт борщу – це люди. Коли людина готує борщ, саме вона робить його борщем, таким нашим і таким українським. Кожна людина, яка готує борщ, є доброю і усміхається", – говорить кулінарний експерт Євген Клопотенко.

Ця квасолинка без підказки.

Мітка №16/21 Чорний перець Завдання з відповіддю
Завдання:

Український борщ з м’ясом

  • М’ясо без кісток, яловичина або свинина – 0,5 кг

  • Шпик – 20 г

  • Картопля – 4 шт.

  • Капуста – 200 г

  • Перець болгарський – 2 шт.

  • Буряк, морква, корінь петрушки – по 1 шт.

  • Столовий оцет – 1 ст.л.

  • Томатне пюре або паста – 2 ст.л.

  • Цибуля ріпчаста – 0,5 головки

  • Вода – 2 л

  • Борошно для пасерування – 1 ст.л.

  • Часник – 2 зубчики

  • Перець гострий та духм’яний – по 2 горошини

  • Лавровий лист, спеції, зелень, сіль та сметана – за смаком

Відварити м’ясо до повної готовності, вийняти. Нарізати буряк соломкою, трохи посолити. Злегка збризнути оцтом, додати в нього жир з бульйону, томат-пюре та протушкувати все до готовності. Нашаткувати соломкою петрушку і моркву, часточками – цибулю, обсмажити.

Процідити бульйон, почекати, поки закипить, додати картоплю часточками, капусту соломкою, варити приблизно 15 хвилин. Додати тушкований буряк, перець дрібно пошаткований, обсмажені овочі, пасероване, розбавлене бульйоном борошно, довести все до кипіння, та кип’ятити ще 5 хвилин. Заправити борщ салом і товченим часником, додати сіль, спеції за смаком, знову довести до кипіння, залишити настоятися, досить півгодини.

Якого овоча не вистачає на картинці нашого вебквеста для приготування класичного українського борщу?

Правильні варіанти відповіді:
перець болгарський перець болгарський перець
Відповідь на завдання:

Це супер, що ви помітили відсутність болгарського перцю. Звичайно, зі свіжим перчиком борщик буде смакувати ще більше. Але у цій відповіді немає підказки, ми просто перевірили вас на уважність.

Мітка №17/21 Петрушка Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

В Україні борщ здавна вважався символом міцної родини: усі інгредієнти у полив'янім горщику, варяться, бурлять, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки одне одному, стають одним цілим – багатим, наваристим, густим.

Погоджуєтеся? Чудово, шукаємо підказки далі.

Мітка №18/21 Петрушка Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Чи додають у борщ полуницю?

Так, у двох районах Полтавської області — Диканському та Зіньківському — на початку літа борщ підкисляли не помідорами, а… полуницею.

«Смак у нього тонкий і напрочуд гармонійний. Він прекрасний зі сметаною і без, гарячий і холодний. Він мега-сезонний, регіональний, ну, і авторський», – стверджують автори рецепта.

Цікаво, правда?

Мітка №19/21 Сіль Завдання з відповіддю
Завдання:

Подавати борщ рекомендується з ложкою «ххххххх».

Ви маєте відгадати, з чим рекомендують подавати борщ?

Правильні варіанти відповіді:
сметани сметана смутану ложкою сметани ложка сметани
Відповідь на завдання:

Правильно – борщ рекомендують подавати з ложкою сметани. Але також борщик смакує зі свіжим часничком, який можна потерти на краєчок хліба. Також, корисно та смачно куштувати борщ зі свіжою цибулею.

Відчуваємо, що потрібно швиденько завершувати наш квест, бо он як розігрався апетит.

П’ята літера ключа – «і»

Мітка №20/21 Сіль Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

І суп, і борщ солити потрібно наприкінці – щойно зваряться основні продукти (тобто за 10-20 хв до закінчення варіння). У цьому випадку сіль вбереться рівномірно і смак страви буде максимально насиченим.

А от бульйони якраз солять на самому початку (щоб м’ясо добре набралося солі), але солять помірно, свідомо залишаючи недосоленим. У такому випадку сам бульйон буде більш наваристим: у м'ясі є солерозчинні білки, які переходять у воду лише коли та солона.

Мітка №21/21 Петрушка Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Назву на честь борщу отримало невелике місто Борщів на Тернопільщині. Щоосені там проводять фестиваль "Борщ-їв". Гостям там пропонують не лише скуштувати, а й навчитися готувати різні види борщу.

030128xe-f4dd-800x544.jpg

Цікаво та без підказки.

Рефлексія від 258 учнів

Сподобався:

249 9

Зрозумілий:

207 51

Потрібні роз'яснення:

215 43
Рекомендуємо

Математична кухня. Скільки коштує борщ?

Математична кухня. Скільки коштує борщ?

495

Аватар профіля Грек Ірина Володимирівна
Математика
2—5 клас

33 грн

Українська революція

Українська революція

92

Аватар профіля Воронюк Олександр Леонідович
Історія України
10 клас

25 грн

Історія України 17 - 18 століть

Історія України 17 - 18 століть

294

Аватар профіля Устименко Ірина Сергіївна
Історія України
8 клас

25 грн

Вебквест "Конституція України: екскурс в історію"

Вебквест "Конституція України: екскурс в історію"

83

Аватар профіля Булава Ольга Юріївна
Історія України
5—11 клас, I—II курси та змішані

20 грн

Історія театрального мистецтва

Історія театрального мистецтва

80

Аватар профіля Рощупкін Олексій Вікторович
Мистецтво
8—12 клас та дорослі

35 грн

Схожі вебквести

Козацькому роду нема переводу!

Козацькому роду нема переводу!

136

Аватар профіля Галкіна Наталя Олексіївна
Історія України
I курс

Україна починається з тебе

Україна починається з тебе

663

Аватар профіля Сидоренко Світлана Анатоліївна
Історія України
7—11 клас та дорослі

Походження українського козацтва. Дмитро Вишневецький. Запорозька Січ

Походження українського козацтва. Дмитро Вишневецький. Запорозька Січ

392

Аватар профіля Рябоконь Світлана Олександрівна
Історія України
8 клас

"Боролись! Боремось!Поборемо!"

"Боролись! Боремось!Поборемо!"

151

Аватар профіля Торовик Алла Юріївна
Історія України
8—11 клас та дорослі

Цікавий квест до дня Козацтва

Цікавий квест до дня Козацтва

143

Аватар профіля Хайтова Юлія Анатоліївна
Історія України
змішані