До ЗНО з УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ залишилося:
0
5
міс.
1
6
дн.
0
0
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!

Завдання з української мови за професійним спрямуванням для кухарів-кондитерів.

Опис документу:
Для уроків української мови за професійним спрямуванням розроблені завдання з орфографії для кухарів-кондитерів. Дані вправи можна використовувати на уроках української мови будь-яких класів з теми "Професійна лексика".

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Орфографія

Вправа 1.

Запишіть дані слова в алфавітному порядку, вставивши пропущені букви:

ап…льсин, г…ркулес, кон…як, ма…йонез, олів…є, б…ргамот, перс…к, с…ндвіч, б…фштекс, він…грет, рац…он, р…цепт, фр…тюр, вугор… .

Вправа 2.

Запишіть дані слова в алфавітному порядку, вставивши пропущені букви:

антр…кот, марм…лад, с…лера, к…фір, см…тана, п…ріг, к…сіль, б…фстроганов, фр…кадельки, парм…зан, він…грет, п…льмені, ж…льєн, гр…льяж, де…глясування, фламбуван…я.

Вправа 3.

Словниковий диктант.

Смаження, розтоплення, відтяжка, профітролі, кльоцки, м'якоть, кукурудзяні, розтягаї, прянощі, яєчно-маслянні, бракераж, ароматично-смаковий, напівфабрикати, субпродукти, крохмаль, ґатунок, винний оцет, коріандр, куркума, каєнський перець, кисло - лимонний, солодкувато – пряний, злегка перцевий, пряно-пекучий, голландський соус, фруктово – ягідний, фритюрниця.

Вправа 4.

Уставляючи, де потрібно апостроф, запишіть слова у дві колонки; у першу – з апострофом, у другу – без апострофа.

Кур..ятина, бур..як, п..юре, м..ясо, м..ясорубка, р..яжанка, олів..є, п..ре, пів..язика, медв..яний, моркв..яний, духм..яний, св..ятковий, круп..яний, п..є, полум..я, риб..ячий.

Вправа 5.

Перепишіть, уставляючи на місці крапок, де потрібно, м’який знак:

апел..син, мис..ці, кол..рабі, перец.., шампін..йон, ревін.., ячмін.., смалец.., бул..йон, бал..зам, кисіл.., кон..як, таріл..ці, ревен.., ред..ка, кавомол..ці.

Вправа 6.

Перепишіть слова, на місці крапок уставляючи пропущені літери: л..мон, п..ріг, в..шневий, п..кти, в..ршки, мл..нці, п..чінка. в..черя, ц..буля, гр..би, фарш..рований, ап..тит, р..цепт, пш..ничний, гр..чаний, см..тана, фр..тюрниця, п..трушка, пр..красити, с..рветки, б..точки, кр..ветки.

Вправа 7.

Спишіть слова, вставляючи пропущені літери:

пр…крашати, ..хвалити, ..формувати, пр..красити, пр…стиж, пр…гощати, бе..стружковий, бе..форменийро..жарений, роз..печений, бе..печний.

Вправа 8.

Перепишіть, розкриваючи дужки. Позначте у словах орфограму «написання складних слів разом, через дефіс»:

(пів)вареника, (пів)ягоди, (пів)вишні, (пів)апельсина, (пів)їдальні, (пів)яблука, (напів)фабрикат, (пів)огірка, (пів)хлібини, (пів)ложки,

(пів)ящика, (пів)ложки, (пів)кілограма.

Вправа 9.

Перепишіть прислів’я, на місці крапок уставивши дібрані з довідки слова з пів-, напів-:

1.Зранку за діло – вже … . 2. … коропів цінніше за пуд сподівань. 3. У ледаря закон свій: півзміни сиди, а … стій. 4. Там публіка - сім душ на… .

Довідка: півбублика; півділа; півзміни; півпуда.

Вправа 10.

Перепишіть текст, добираючи з дужок потрібну літеру. Підкресліть орфограму.

Дріжджовий пиріг із картоплею та гречкою – візитівка (Я,я)ворівщини, де народився (А,а)поллінарій (Т,т)арнавський. Однак ця страва вже давно поширилася на всю (Г,г)аличину, і (Л,л)ьвівські господині залюбки готують смаколик, який так і називають: «(Я,я)ворівський пиріг». Без цього пирога в (Г,г)аличині не обходиться ні (Р,р)іздво, ні (В,в)еликдень. «Його знають навіть у (П,п)арижі. Він іде зі шкварками, картоплею, гречкою, все замішується гарною начинкою на дріжджове тісто, кладеться на братванку і запікається у печі», - так розповідає про (Я,я)ворівський пиріг (Л,л)ьвівський ресторатор (О,о)лесь (Д,д)зиндра. (З кн. І. Лильо «Львівська кухня»)

Вправа 11.

Спишіть, знімаючи скісну риску. Поясніть правопис іменників.

Люля/кебаб, суп/харчо, салат/коктейль, сало/шпик, гриль/апарат, крес/салат, цибуля/шніт, томат/пюре, крем/суп, цибуля/порей.

Вправа 12.

Від поданих іменників утворіть прикметники, підкресліть орфограму.

Лимон, виноград, журавлина, бульйон, сметана, тварина, шафран, качка.

Вправа 13.

Перепишіть, уставляючи пропущені літери. Поясніть написання прикметників.

Вершк..ві, овоч..ві, фірм..ві, сирк..вий, кав..вий, вишн..вий, цитрус..ві, цибул..вий, оселедц..ве, со..вий, яблун..вий, емал..вий, груш..вий, спарж..вий.

Вправа 14.

Перепишіть, знімаючи риски. Обґрунтуйте написання складних прикметників.

Гостро/солодкий, фруктово/ягідне, золотисто/коричневий, копчено/варений, дев’яти/відсотковий, десертно/фруктовий, багато/шаровий, яєчно/масляні, світло/золотистий, сметанно/томатний, темно/коричневий, сиро/морожені, овально/продовгуватий, молочно/білий, жовто/гарячий, червоно/гарячий.

Вправа 15.

Спишіть, вставляючи пропущену букву в закінченнях слів:

вар..мо, смаж..те, ріж..те, сид..те, біж..мо, гор..те.

Вправа 16.

Від поданих слів утворіть нові слова. Слова запишіть парами. Вкажіть спосіб творення слів. Позначте в словах орфограму: «Літери о, є, е у складних назвах».

Хліб, робити; праця, любити; зерно ховати; молоко возити; гроші, любов; руки творити; каша, варити, кава молоти, пиво, варити.

Вправа 17.

На яких принципах побудована українська орфографія? У виділених словах, замість крапок поставте, де потрібно, м’який знак. Наведіть приклади і запишіть слова з суфіксами - цьк(ий), - зьк(ий), - ськ(ий).

Українс..кий борщ – одна з найпопулярніших страв українс..кої кухні. Його унікал..ні смакові якості зробили його відомим у вс..ому світі. Борщ має безліч видів і способів приготування. У різних регіонах України його готують по-різному, але є і загал..ний рецепт приготування традиційного українс..кого борщу.

    Якщо в українс..кий борщ, який приготовлений правил..но, опустити ложку, то вона повинна стояти. 

  У кухнях країн Заходу немає борщу. Кул..турний шок американців, які вперше куштують українс..кий борщ, показаний у фільмі «Поліцейс..ка академія 7: Місія в Москві». 

  Найсмачніший борщ – борщ, який був приготовлений учора. 

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Протидія шкільному насильству»
Черниш Олена Степанівна
72 години
790 грн

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.