Сьогодні о 18:00
Вебінар:
«
Арттерапія для внутрішньо переміщених дітей за методикою «Моя тварина-захисник»
»
Взяти участь Всі події

Вплив харчових добавок на організм людини

Екологія

22.01.2022

144

1

0

Опис документу:

Харчові добавки — це природні сполуки або хімічні речовини, які самостійно, зазвичай, не споживаються, але у обмежених кількостях спеціально вводяться до складу інших продуктів харчування. У різних країнах у виробництві продуктів харчування використовується понад 500 харчових добавок.

Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
«Вплив харчових добавок на організм людини»
Слайд № 1

«Вплив харчових добавок на організм людини»

Харчові добавки — це природні сполуки або хімічні речовини, які самостійно, зазвичай, не споживаються, але у обмежених кількостях спеціально вводят...
Слайд № 2

Харчові добавки — це природні сполуки або хімічні речовини, які самостійно, зазвичай, не споживаються, але у обмежених кількостях спеціально вводяться до складу інших продуктів харчування. У різних країнах у виробництві продуктів харчування використовується понад 500 харчових добавок.

Індекс “Е” спеціалісти асоціюють як зі словом “Європа”, так і зі словами “essbar”, “edible”, що у перекладі із німецької та англійської мов, відпов...
Слайд № 3

Індекс “Е” спеціалісти асоціюють як зі словом “Європа”, так і зі словами “essbar”, “edible”, що у перекладі із німецької та англійської мов, відповідно, означає “їстівний”. Індекс “Е” у поєднанні із тризначним номером є синонімом складної назви конкретної сполуки, що є харчовою добавкою.

Регулюють вологість продуктів; Подрібнюють; Розпушують; Емульгують; Ущільнюють; Відбілюють; Глазурують; Окиснюють; Охолоджують; Консервують. Деякі ...
Слайд № 4

Регулюють вологість продуктів; Подрібнюють; Розпушують; Емульгують; Ущільнюють; Відбілюють; Глазурують; Окиснюють; Охолоджують; Консервують. Деякі харчові добавки, навіть, можуть перетворювати продукти у піну. Функції харчових добавок

Е100 по Е181 – барвники; Е200 по Е296 – консерванти; Е300 по Е363 – антиокислювачі, антиоксиданти; Е400 по Е499 – стабілізатори, які зберігають кон...
Слайд № 5

Е100 по Е181 – барвники; Е200 по Е296 – консерванти; Е300 по Е363 – антиокислювачі, антиоксиданти; Е400 по Е499 – стабілізатори, які зберігають консистенцію; Е500 по Е575 – емульгатори, а також розпушувачі; Е600 по Е637 – ароматизатори, підсилювачі смаку; Е700 по Е800 – це резерв, запасні позиції; Е900 по Е 999 – антіфламінги, призначені для зменшення піни, деякі підсолоджувачі та інші речовини; Е1100 по Е1105 – біологічні каталізатори, ферменти; Е 1400 по Е 1449 – модифіковані крохмалі, що допомагають створити необхідну консистенцію. Е 1510 по Е 1520 – розчинники. Класифікація харчових добавок

Барвники (Е1 …) – дані речовини призначені для відновлення кольору продуктів, який втрачається в процесі обробки, для збільшення його інтенсивності...
Слайд № 6

Барвники (Е1 …) – дані речовини призначені для відновлення кольору продуктів, який втрачається в процесі обробки, для збільшення його інтенсивності, для додання певного кольору їжі і т.п.

Консерванти (Е2 …) – дані речовини призначені для продовження терміну придатності продуктів.
Слайд № 7

Консерванти (Е2 …) – дані речовини призначені для продовження терміну придатності продуктів.

Антиокислювачі (Е3 …) – подібні речовини запобігають псуванню жирів і жировмісних продуктів, уповільнюють окислення вина, безалкогольних напоїв і п...
Слайд № 8

Антиокислювачі (Е3 …) – подібні речовини запобігають псуванню жирів і жировмісних продуктів, уповільнюють окислення вина, безалкогольних напоїв і пива, а також захищають від потемніння фрукти і овочі.

Загусники (Е4 …) – їх додають для збереження і поліпшення структури продуктів. Дані речовини дозволяють надати їжі необхідну консистенцію. Емульгат...
Слайд № 9

Загусники (Е4 …) – їх додають для збереження і поліпшення структури продуктів. Дані речовини дозволяють надати їжі необхідну консистенцію. Емульгатори відповідають ще й за пластичні властивості і в’язкість, наприклад, завдяки ним хлібобулочні вироби довше не черствіють.

Підсилювачі смаку (Е6 … та ін.) – Головне їхнє призначення зробити продукт ще смачніше і ароматніше. Для поліпшення запаху і смаку використовують ч...
Слайд № 10

Підсилювачі смаку (Е6 … та ін.) – Головне їхнє призначення зробити продукт ще смачніше і ароматніше. Для поліпшення запаху і смаку використовують чотири види добавок – це підсилювачі аромату, підсилювачі смаку, регулятори кислотності і смакові речовини.

Ароматизатори – їх ділять на натуральні, штучні і ще ідентичні натуральним. Перші містити лише натуральні ароматичні речовини, добуті з рослинної с...
Слайд № 11

Ароматизатори – їх ділять на натуральні, штучні і ще ідентичні натуральним. Перші містити лише натуральні ароматичні речовини, добуті з рослинної сировини. Ароматизатори, ідентичні натуральним, отримують, виділяючи з натуральної сировини або хімічним синтезом. Вони містять хімічні сполуки, що зустрічаються у сировині тваринного або рослинного походження. Штучні ароматизатори включають не менше одного штучного компонента, також додатково можуть містити ідентичні натуральним і натуральні ароматизатори.

За маркуванням Е ховається не тільки шкідлива і досить небезпечна хімія, а й цілком нешкідливі і навіть корисні речовини. Не варто боятися всіх хар...
Слайд № 12

За маркуванням Е ховається не тільки шкідлива і досить небезпечна хімія, а й цілком нешкідливі і навіть корисні речовини. Не варто боятися всіх харчових добавок. Багато речовин, що виступають в якості добавок, це звичайні екстракти натуральних продуктів і рослин. Наприклад, у звичайному яблуці присутні безліч речовин, які позначають буквою Е. Наприклад, аскорбінова кислота (Е300), пектин (Е440), рибофлавін (Е101), оцтова кислота (Е260) і т.п.

Е100 – позначає куркумін. Дана речовина допомагають контролювати вагу. Е101 – позначає рибофлавін, він же вітамін В2. Дана речовина бере активну уч...
Слайд № 13

Е100 – позначає куркумін. Дана речовина допомагають контролювати вагу. Е101 – позначає рибофлавін, він же вітамін В2. Дана речовина бере активну участь у синтезі гемоглобіну і обміні речовин. Е160d – позначає лікопін. Він зміцнює імунітет. Е270 – позначає молочну кислоту. Ця речовина має антиоксидантні властивості. Е300 – позначає аскорбінову кислоту, вона ж є вітаміном С. Допомагає підвищити імунітет, поліпшує стан шкіри і приносить ще багато користі. Е322 – позначає лецитин. Він підтримує імунітет, поліпшує якість жовчі і процеси кровотворення. Е440 – позначає пектини. Дані речовини сприяють очищенню кишечника. Е916 – позначає йодат кальцію. Застосовується для збагачення йодом продуктів харчування. Корисні добавки Куркумін Пектин

Е140 – позначає хлорофірол, завдяки даній речовині рослини мають зелений колір. Е162 – позначає бетанин, це барвник, який має червоний колір. Видоб...
Слайд № 14

Е140 – позначає хлорофірол, завдяки даній речовині рослини мають зелений колір. Е162 – позначає бетанин, це барвник, який має червоний колір. Видобувають його з буряка. Е170 – позначає карбонат кальцію, якщо простіше – звичайний крейда. Е202 – позначає сорбіт калію, дана речовина є природним консервантом. Е290 – позначає вуглекислий газ, він допомагає перетворити звичайний напій у газований. Е500 – харчова сода. Правда дана речовина можна вважати відносно нешкідливим, оскільки у великих кількостях воно здатне негативно впливати на кишечник і шлунок. Е913 – ланолін. Як правило, його використовують як глазуруючий агент, особливо він затребуваний в кондитерській промисловості. Нейтральні добавки – відносно нешкідливі Бетанин Бетанин

Шкідливі харчові добавки Як не шкода, але шкідливих добавок набагато більше, ніж корисних. Причому в їх число входять не тільки синтетичні речовини...
Слайд № 15

Шкідливі харчові добавки Як не шкода, але шкідливих добавок набагато більше, ніж корисних. Причому в їх число входять не тільки синтетичні речовини, але ще й натуральні. Шкода харчових добавок може бути дуже великий, особливо якщо їх вживати разом з продуктами регулярно і у великих кількостях.

Слайд № 16

Харчові добавки та здоров’я людини – поняття, які сьогодні починають пов’язувати все частіше. У цьому напрямку проводиться безліч досліджень, в рез...
Слайд № 17

Харчові добавки та здоров’я людини – поняття, які сьогодні починають пов’язувати все частіше. У цьому напрямку проводиться безліч досліджень, в результаті яких виявляється чимало нових і нових фактів. Багато сучасних вчених вважають, що збільшення в раціоні штучних добавок і зменшення споживання свіжих продуктів є однією з основних причин збільшення випадків захворюваності на рак, астму, ожиріння, діабет і депресією.

Консерванти - До натуральних належать: оцтова кислота, сіль. Інші – шкідливі для здоров'я. Вони викликають астму і дерматит, впливають на нирки і а...
Слайд № 18

Консерванти - До натуральних належать: оцтова кислота, сіль. Інші – шкідливі для здоров'я. Вони викликають астму і дерматит, впливають на нирки і артеріальний тиск, порушують роботу кишечника, викликають онкологію. На жаль, їх присутність спостерігається у всіх продуктах харчування: молочка, кондитерські вироби, м'ясні і рибні продукти. Навіть деякі фрукти для тривалого зберігання обробляються дифенилом Е-230. Тому ретельно мийте фрукти, особливо цитрусові, перед їжею. Вплив харчових добавок на здоров`я

Харчові барвники - Найбільш часто зустрічаються харчові барвники з Е 100 Е 180, Е 579, Е 585. Вони викликають рак, захворювання ШКТ, гіперактивніст...
Слайд № 19

Харчові барвники - Найбільш часто зустрічаються харчові барвники з Е 100 Е 180, Е 579, Е 585. Вони викликають рак, захворювання ШКТ, гіперактивність у дітей, руйнують вітамінні накопичення організму, провокують алергію. Часто їх можна зустріти в газованих напоях, кондитерських виробах, солодощі, морозиво, м'ясних і рибних продуктах.

Підсилювачі смаку та аромату (ароматизатори), за рахунок швидкого проникнення в мозок діють на нервову систему. Часто зустрічаються в продуктах шви...
Слайд № 20

Підсилювачі смаку та аромату (ароматизатори), за рахунок швидкого проникнення в мозок діють на нервову систему. Часто зустрічаються в продуктах швидкого приготування, ковбасних виробах, десертах, напівфабрикатах. Крім того, ароматизатори часто використовують, щоб замаскувати смак вже зіпсованого сировини.

 Стабілізатори, цукрозамінники, загусники, Використовуються в джемах, вареннях, соусах, кондитерських і ковбасних виробах, напівфабрикатах. При час...
Слайд № 21

 Стабілізатори, цукрозамінники, загусники, Використовуються в джемах, вареннях, соусах, кондитерських і ковбасних виробах, напівфабрикатах. При частому вживанні цих шкідливих харчових добавок виникають онкологічні захворювання, знижуються захисні функції організму, падає імунітет, страждає ШЛУНКОВО-кишковий тракт.

Дослід №1 Дослід спрямований на виявлення штучних барвників у соці. Для цього було взято два зразки, першим був домашній сік, а другим сік з магази...
Слайд № 22

Дослід №1 Дослід спрямований на виявлення штучних барвників у соці. Для цього було взято два зразки, першим був домашній сік, а другим сік з магазину. В обидва зразки по черзі додали концентрований розчин соди. Результати були такими: Домашній сік одразу змінив свій колір з світло жовтого на помаранчевий. Сік з магазину колір не змінив; Висновки: Сік з магазину містить штучні барвники .

Дослід спрямований на виявлення крохмалю в сметані. Для цього було взято два зразки, першим була сметана з домашнього молока, а друга сметана придб...
Слайд № 23

Дослід спрямований на виявлення крохмалю в сметані. Для цього було взято два зразки, першим була сметана з домашнього молока, а друга сметана придбана магазині. В обидва зразки по черзі додали декілька крапель йоду. Результати були такими: Домашня сметана змінила свій колір на світло помаранчевий. Сметана з магазину також стала помаранчевою; Висновки: Обидва зразки не містили крохмалю. Якби крохмаль був виявлений, колір продукту змінився б на блакитний. Дослід №2

Дослід спрямований на виявлення в сметані. Для цього було взято два зразки, першим була сметана з домашнього молока, а друга сметана придбана магаз...
Слайд № 24

Дослід спрямований на виявлення в сметані. Для цього було взято два зразки, першим була сметана з домашнього молока, а друга сметана придбана магазині. В обидва зразки по черзі додали декілька крапель спирту Етилового. Результати були такими: ; Висновки: . Дослід №3

Дослід спрямований на виявлення бпрвників в морозиві. Для цього було придбано зразок фруктового морозива. В зразок додали декілька крапель концентр...
Слайд № 25

Дослід спрямований на виявлення бпрвників в морозиві. Для цього було придбано зразок фруктового морозива. В зразок додали декілька крапель концентрованого розчину соди. Результати були такими: Морозиво змінило колір з яскраво рожевого на темно фіолетовий; Висновки: Зразок містив барвники. Дослід №4

Дослід № 1: Сік + Концентрований розчин соди (NaHCO3+H2O) Висновки: Сік з магазину не змінив колір. Виявлено штучні барвники. Виявлення штучних бар...
Слайд № 26

Дослід № 1: Сік + Концентрований розчин соди (NaHCO3+H2O) Висновки: Сік з магазину не змінив колір. Виявлено штучні барвники. Виявлення штучних барвників у соках.

Дослід № 2: Виявлення крохмалю в сметані. Сметана + Спиртовий розчин Йоду Висновки: Обидва зразки не містять крохмалю.
Слайд № 27

Дослід № 2: Виявлення крохмалю в сметані. Сметана + Спиртовий розчин Йоду Висновки: Обидва зразки не містять крохмалю.

Дослід № 3: Виявлення в сметані. Сметана + Спирт Етиловий Висновки: .
Слайд № 28

Дослід № 3: Виявлення в сметані. Сметана + Спирт Етиловий Висновки: .

Дослід № 4: Виявлення барвників в морозиві . Морозиво + Концентрований розчин соди Висновки: колір змінився, виявлено барвники.
Слайд № 29

Дослід № 4: Виявлення барвників в морозиві . Морозиво + Концентрований розчин соди Висновки: колір змінився, виявлено барвники.

Дослід № 4: Виявлення в молоці. Молоко + Концентрований розчин соди Висновки: .
Слайд № 30

Дослід № 4: Виявлення в молоці. Молоко + Концентрований розчин соди Висновки: .

Вплив деяких харчових продуктів на організм людини Кока-кола Склад кока-коли: Інгредієнти сучасного найпопулярнійшої напою є комерційною таємницею,...
Слайд № 31

Вплив деяких харчових продуктів на організм людини Кока-кола Склад кока-коли: Інгредієнти сучасного найпопулярнійшої напою є комерційною таємницею, повний рецепт, написаний рукою Пембертона, зберігається в особливому сейфі, і тільки 2 людини з вищого керівництва компанії мають доступ до нього і можуть відкрити сейф тільки в присутності один одного. За розголошення компонентів співробітники несуть кримінальну відповідальність. Нам доступний лише загальний набір компонентів.

«Класичний» склад кока-коли містить такі компоненти: 1. Цукор. 2. Барвники: Е150 - цукровий колер, Е122 - кармазин, Е120 - кармін. 3. Е338 - ортофо...
Слайд № 32

«Класичний» склад кока-коли містить такі компоненти: 1. Цукор. 2. Барвники: Е150 - цукровий колер, Е122 - кармазин, Е120 - кармін. 3. Е338 - ортофосфорна кислота. 4. Кофеїн. 5. Ароматизатори, ідентичні натуральним. 6. E290 - двоокис вуглецю.

Шкідливі наслідки вживання кока-коли: E122. Даний інгредієнт, кармазин робить негативний вплив на шлунково-кишкового тракту, здатний спровокувати п...
Слайд № 33

Шкідливі наслідки вживання кока-коли: E122. Даний інгредієнт, кармазин робить негативний вплив на шлунково-кишкового тракту, здатний спровокувати порушення функції печінки, а також нирок, стати причиною ураження кори надниркових залоз. E120. Сам по собі кармін робить досить негативний вплив на шкіру. Е338. Ортофосфорна кислота шкідлива для організму. Вона має здатність підвищувати кислотність в організмі, якому в свою чергу доводиться її нейтралізувати за допомогою кальцію. Виведення кальцію з організму призводить до псування зубів, і є причиною розвитку остеопорозу.

підвищення артеріального тиску і навантаження на серцевий м'яз; небезпечна для емалі зубів; сприяє руйнуванню стінок шлунка, яке може перерости в г...
Слайд № 34

підвищення артеріального тиску і навантаження на серцевий м'яз; небезпечна для емалі зубів; сприяє руйнуванню стінок шлунка, яке може перерости в гастрит, а потім в виразку; сприяє вимиванню кальцію з кісток; збільшує навантаження на печінку. Шкода кока-коли при постійному її вживанні:

маленьким дітям; при гіпертонії; при будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту; при наявності надлишкової ваги; при цукровому діабеті. Кока...
Слайд № 35

маленьким дітям; при гіпертонії; при будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту; при наявності надлишкової ваги; при цукровому діабеті. Кока-кола протипоказана:

Поради щодо вживання харчових добавок Вивчайте етикетки продуктів і намагайтеся вибирати ті, що містити мінімальну кількість різних Е. Не купуйте н...
Слайд № 36

Поради щодо вживання харчових добавок Вивчайте етикетки продуктів і намагайтеся вибирати ті, що містити мінімальну кількість різних Е. Не купуйте незнайомі продукти, особливо якщо їх склад багатий всілякими добавками. Уникайте товарів, що містять замінники цукру, підсилювачі аромату, загусники, консерванти та барвники. Віддавайте перевагу натуральним, свіжим продуктам.

Бажаємо здоров'я!
Слайд № 37

Бажаємо здоров'я!

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.

Нещодавно завантажили