Сьогодні о 18:00
Вебінар:
«
Арттерапія для внутрішньо переміщених дітей за методикою «Моя тварина-захисник»
»
Взяти участь Всі події

Вплив харчових добавок на організм людини

Екологія

Для кого: Дорослі

22.01.2022

123

1

0

Опис документу:

Харчові добавки — це природні сполуки або хімічні речовини, які самостійно, зазвичай, не споживаються, але у обмежених кількостях спеціально вводяться до складу інших продуктів харчування. У різних країнах у виробництві продуктів харчування використовується понад 500 харчових добавок.

Перегляд
матеріалу
Отримати код

«Вплив харчових добавок на організм людини»

Харчові добавки — це природні сполуки або хімічні речовини, які самостійно, зазвичай, не споживаються, але у обмежених кількостях спеціально вводяться до складу інших продуктів харчування. У різних країнах у виробництві продуктів харчування використовується понад 500 харчових добавок.

Індекс “Е” спеціалісти асоціюють як зі словом “Європа”, так і зі словами “essbar”, “edible”, що у перекладі із німецької та англійської мов, відповідно, означає “їстівний”. Індекс “Е” у поєднанні із тризначним номером є синонімом складної назви конкретної сполуки, що є харчовою добавкою.

Функції харчових добавок

  • Регулюють вологість продуктів;

  • Подрібнюють;

  • Розпушують;

  • Емульгують;

  • Ущільнюють;

  • Відбілюють;

  • Глазурують;

  • Окиснюють;

  • Охолоджують;

  • Консервують.

Класифікація харчових добавок

Е100 по Е181 – барвники;

Е200 по Е296 – консерванти;

Е300 по Е363 – антиокислювачі, антиоксиданти;

Е400 по Е499 – стабілізатори, які зберігають консистенцію;

Е500 по Е575 – емульгатори, а також розпушувачі;

Е600 по Е637 – ароматизатори, підсилювачі смаку;

Е700 по Е800 – це резерв, запасні позиції;

Е900 по Е 999 – антіфламінги, призначені для зменшення піни, деякі підсолоджувачі та інші речовини;

Е1100 по Е1105 – біологічні каталізатори, ферменти;

Е 1400 по Е 1449 – модифіковані крохмалі, що допомагають створити необхідну консистенцію.

Е 1510 по Е 1520 – розчинники.

Барвники (Е1 …) – речовини призначені для відновлення кольору продуктів, який втрачається в процесі обробки.

Консерванти (Е2 …) – речовини призначені для продовження терміну придатності продуктів.

Антиокислювачі (Е3 …) – речовини, які запобігають псуванню жирів і жировмісних продуктів, уповільнюють окислення деяких напоїв.

Загусники (Е4 …) – їх додають для збереження і поліпшення структури продуктів. Дані речовини дозволяють надати їжі необхідну консистенцію.

Підсилювачі смаку (Е6 … та ін.) – Головне їхнє призначення зробити продукт ще смачніше і ароматніше.

Ароматизатори – їх ділять на натуральні, штучні і ще ідентичні натуральним. Надають продуктам відповідного запаху.

Шкідливі харчові добавки

Шкода харчових добавок може бути дуже великою, особливо якщо їх вживати разом з продуктами регулярно і у великих кількостях.

Харчові добавки, заборонені в Україні

  • Е121 - Барвник червоний цитрусовий 2.

  • Е123 - Червоний амарант.

  • Е240 - Консервант-формальдегід та ін


Вплив харчових добавок на здоров`я

Консерванти До натуральних належать: оцтова кислота, сіль. Інші – шкідливі для здоров'я. Вони викликають астму і дерматит, впливають на нирки і артеріальний тиск, порушують роботу кишечника, викликають онкологію.

Харчові барвники - Найбільш часто зустрічаються харчові барвники з Е 100 Е 180, Е 579, Е 585. Вони викликають рак, захворювання ШКТ, гіперактивність у дітей, руйнують вітамінні накопичення організму, провокують алергію.

Підсилювачі смаку та аромату (ароматизатори), за рахунок швидкого проникнення в мозок діють на нервову систему.

Стабілізатори, цукрозамінники, загусники. При частому вживанні цих шкідливих харчових добавок виникають онкологічні захворювання, знижуються захисні функції організму, падає імунітет, страждає ШКТ.

Дослідження на предмет вмісту харчових добавок в продукти живлення.

  1. Кока -кола

Склад кока-коли:

Інгредієнти сучасного найпопулярнійшої напою є комерційною таємницею, повний рецепт, написаний рукою Пембертона, зберігається в особливому сейфі, і тільки 2 людини з вищого керівництва компанії мають доступ до нього і можуть відкрити сейф тільки в присутності один одного. За розголошення компонентів співробітники несуть кримінальну відповідальність. Нам доступний лише загальний набір компонентів.

«Класичний» склад кока-коли містить такі компоненти:

1. Цукор.

2. Барвники: Е150 - цукровий колер, Е122 - кармазин, Е120 - кармін.

3. Е338 - ортофосфорна кислота.

4. Кофеїн.

5. Ароматизатори, ідентичні натуральним.

6. E290 - двоокис вуглецю.

Шкідливі наслідки вживання кока-коли:

Е338. Інгредієнт ортофосфорна кислота є харчовою добавкою для напоїв, в основі яких використовуються ароматизатори.

Ортофосфорна кислота шкідлива для організму. Вона має здатність підвищувати кислотність в організмі, якому в свою чергу доводиться її нейтралізувати за допомогою кальцію. Виведення кальцію з організму призводить до псування зубів, і є причиною розвитку остеопорозу.

E120. Сам по собі кармін робить досить негативний вплив на шкіру.

E122. Даний інгредієнт, кармазин робить негативний вплив на ШКТ, здатний спровокувати порушення функції печінки, а також нирок, стати причиною ураження кори надниркових залоз.

Кока-кола протипоказана:

  • маленьким дітям;

  • при гіпертонії;

  • при будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту;

  • при наявності надлишкової ваги;

  • при цукровому діабеті.


Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.

Нещодавно завантажили