Тиждень 27 "Навіщо їсти". Презентація: "Історія кожного овоча на вашому столі"

Опис документу:
Презентація: "Історія кожного овоча на вашому столі". Подана докладна інформація про те, як кожен традиційний овоч потрапив до нас на стіл. До кожного слайду підібрано ілюстрацію, назву та короткий опис.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Опис презентації окремими слайдами:
Історія кожного овоча на вашому столі Підготувала: Новосільська М.А. Токарівська ЗОШ
Слайд № 1

Історія кожного овоча на вашому столі Підготувала: Новосільська М.А. Токарівська ЗОШ

КАРТОПЛЯ Картоплю привезли із Південної Америки іспанські моряки. Спочатку її вирощували у садах як декоративну рослину, потім варили варення з зел...
Слайд № 2

КАРТОПЛЯ Картоплю привезли із Південної Америки іспанські моряки. Спочатку її вирощували у садах як декоративну рослину, потім варили варення з зелених ягід і лише потім почали вживати в їжу бульби. Але і в 1800 році в Європі картопля була ще такою рідкістю, що її дарували один одному на свята. Перша спроба поширення нової культури була невдалою. Селяни не знали здатності картоплі утворювати бульби і використовували в їжу насіннєві ягоди, що приводило до масових отруєнь. Тому навіть в 1830-1840-х роках траплялися «картопляні бунти» – селян насильно змушували садити картоплю, яку ті називали «чортовим яблуком». Поступово картопля завойовувала нові площі, і тепер її вирощують навіть за Полярним колом!

ПОМІДОРИ Батьківщина помідорів – та ж Південна Америка. Вважається, що помідори в Європу були завезені іспанцями у середині XVI століття. Довгий ча...
Слайд № 3

ПОМІДОРИ Батьківщина помідорів – та ж Південна Америка. Вважається, що помідори в Європу були завезені іспанцями у середині XVI століття. Довгий час помідори вважалися декоративною рослиною. У Німеччині горщиками з помідорами прикрашали кімнати, у Франції – альтанки, в Англії і Росії їх вирощували в оранжереях серед рідкісних квітів. До початку XIX століття помідори в Європі вважалися неїстівними. Америці помідори вважалися смертельно отруйними. Відомий випадок, коли помідорами хотіли отруїти генерала Джорджа Вашингтона, який після «отруєння» прожив ще багато років і став першим президентом США. Але до середини XIX століття помідор став популярним і широко поширеним овочем.

МОРКВА Морква – найдавніший коренеплід, який людство використовує вже 4 тисячі років. Морква була відома древнім грекам і древнім римлянам. Вона бу...
Слайд № 4

МОРКВА Морква – найдавніший коренеплід, який людство використовує вже 4 тисячі років. Морква була відома древнім грекам і древнім римлянам. Вона була почесною стравою при дворі імператора Карла Великого. Але аж до XVI століття вважалася делікатесом. Лише в XVII столітті європейці почали розводити моркву повсюди, і тоді ж був виведений один з кращих її сортів – каротель. Тоді ж з’явилися соуси з моркви, які дсі вважаються делікатесними у німців і французів.

ЧАСНИК Часник, як і цибуля, використовувався ще у Стародавньому Єгипті, ним годували будівельників піраміди Хеопса. З незапам’ятних часів часник ви...
Слайд № 5

ЧАСНИК Часник, як і цибуля, використовувався ще у Стародавньому Єгипті, ним годували будівельників піраміди Хеопса. З незапам’ятних часів часник вирощується і в Китаї. У Стародавній Греції часник охоче вирощували, але у повсякденний раціон не включали, адже часниковий запах вважався вкрай неприємним, який ображає почуття богів. У Стародавньому Римі часник вживали вільні громадяни, зараховані до бідноти. Від римлян часник перейшов у середньовічну Європу. Простий народ, позбавлений повноцінного харчування, бачив у часнику джерело здоров’я.

ЦИБУЛЯ У Стародавній Греції цибуля вважалася священною рослиною: цибулина сприймалася як символ будови Всесвіту. Однак імениті городяни у Стародавн...
Слайд № 6

ЦИБУЛЯ У Стародавній Греції цибуля вважалася священною рослиною: цибулина сприймалася як символ будови Всесвіту. Однак імениті городяни у Стародавній Греції вважали непристойним вживати цибулю в їжу через стійкий різкий запах. У Римі її вживали люди всіх звань і статків, щодня з’їдаючи порцію цибулі. Щоб уникнути неприємно запаху цибулю заїдали листям петрушки і волоськими горіхами. Квітами цибулі прикрашали безстрашних героїв. В Іспанії та Португалії цибуля досі складає істотний компонент щоденного раціону.

КВАСОЛЯ Квасоля була відома і древнім римлянам. З неї готували знаменитий у той час косметичний засіб, що замінював римлянам пудру. На їхню думку, ...
Слайд № 7

КВАСОЛЯ Квасоля була відома і древнім римлянам. З неї готували знаменитий у той час косметичний засіб, що замінював римлянам пудру. На їхню думку, воно чудово освіжало шкіру і розгладжувало зморшки. В Америці індіанці з давніх часів вирощували квасолю і використовували її в їжу. Після відкриття Америки страви з квасолі почали готуватися в Європі.

ОГІРКИ Батьківщиною огірка вважають Індію. Зображення огірка на жертовних столах, доводять, що й вони знали і любили цей овоч. У храмі Дахірель-Бар...
Слайд № 8

ОГІРКИ Батьківщиною огірка вважають Індію. Зображення огірка на жертовних столах, доводять, що й вони знали і любили цей овоч. У храмі Дахірель-Барс пофарбовані в зелений колір огірки зображені разом із виноградом. Стародавні римляни увесь рік вирощували огірки в парниках і солили їх у діжках. Уже в далекій давнині огірковий сік зарекомендував себе як незамінний косметичний засіб, що очищає і береже шкіру. Товчене огіркове насіння домішували до пудри, розтертий огірок застосовували для розгладження зморшок.

ЧЕРВОНИЙ ПЕРЕЦЬ Батьківщиною червоного перцю прийнято вважати тропічну частину Америки. У Перу в древніх похованнях виявлені плоди цієї рослини. До...
Слайд № 9

ЧЕРВОНИЙ ПЕРЕЦЬ Батьківщиною червоного перцю прийнято вважати тропічну частину Америки. У Перу в древніх похованнях виявлені плоди цієї рослини. Досі в зоні тропічних лісів Південної Америки червоний (чилійський) перець росте у дикому вигляді. Першим європейцем, який познайомився з пекучим перцем, був Колумб, відбулося це на Гаїті, де він покуштував пекучого соусу з місцевих плодів. Перець був привезений Колумбом в Іспанію разом з квасолею, тютюном та іншими екзотичними овочами. Спочатку його вирощували як лікарську рослину, але незабаром оригінальний екзотичний овоч потрапив на кухню і став вживатися як пряність.

КАПУСТА Качанна капуста – одна з найдавніших овочевих культур. Селяни Стародавнього Риму особливо любили капусту з солониною і бобами. Стародавні г...
Слайд № 10

КАПУСТА Качанна капуста – одна з найдавніших овочевих культур. Селяни Стародавнього Риму особливо любили капусту з солониною і бобами. Стародавні греки і римляни взагалі надавали капусті величезного значення, вважаючи її ліками, що лікують практично всі хвороби. А в середні віки інтерес до капусти в Європі тільки зріс: знаменитий учений, філософ і лікар Ібн Сіна (Авіценна) описав її в своїй енциклопедії «Канон лікарської науки».

РЕДЬКА І РЕДИС Батьківщиною редьки вважають Єгипет і Китай. Про це говорять написи на піраміді Хеопса. З насіння редьки в Єгипті готувалося рослинн...
Слайд № 11

РЕДЬКА І РЕДИС Батьківщиною редьки вважають Єгипет і Китай. Про це говорять написи на піраміді Хеопса. З насіння редьки в Єгипті готувалося рослинне масло, яке також виробляли і стародавні китайці. З Єгипту редька потрапила до Стародавньої Греції і, таким чином, до Європи. У дні свят, присвячених Аполлону, греки приносили в дар до його вівтаря зображення трьох головних коренеплодів – редьки, буряка і моркви. Редиска – найближча родичка редьки, але походить з пізнішого періоду. Вважається, що редиска з’явилася у Середньовіччі в результаті селекції редьки.

БУРЯК Дикорослий буряк досі зустрічається в Ірані, на узбережжі Середземного, Чорного і Каспійського морів, а також в Індії та Китаї. За 2 тисячі р...
Слайд № 12

БУРЯК Дикорослий буряк досі зустрічається в Ірані, на узбережжі Середземного, Чорного і Каспійського морів, а також в Індії та Китаї. За 2 тисячі років до нашої ери буряк був відомий, але його вважали символом сварок і пліток і в основному використовували як лікарську рослину. Лише за 800 років до нашої ери в гірських районах середньої Азії почали розводити буряк як коренеплідний овоч. Розводили його і у Стародавній Греції. Вони вживали в їжу не тільки коріння, а й листя. Римський імператор Тіберій наказав, щоб підкорені Римом давні германці поставляли данину у вигляді буряка, що сприяло широкому поширенню цього овоча на Рейні.

КАБАЧКИ Кабачок походить з північної Мексики (Оахакська долина), де спочатку в їжу вживалися тільки його насіння. В Європу кабачок потрапив у XVI с...
Слайд № 13

КАБАЧКИ Кабачок походить з північної Мексики (Оахакська долина), де спочатку в їжу вживалися тільки його насіння. В Європу кабачок потрапив у XVI столітті разом з іншими «дивинами» з Нового Світу. Спочатку кабачки вирощувалися у ботанічних садах. У XVIII столітті італійці першими стали використовувати недозрілі кабачки в їжу. А тепер його широко застосовують у своїй кухні багато народів. Наприклад, жителі Провансу люблять фаршировані квіти кабачків.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Інтернет-ресурси для опитування і тестування»
Левченко Ірина Михайлівна
24 години
490 грн
328 грн

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.