Складнопідрядне речення. Тест. 9 клас

Опис документу:
Тест "Складнопідрядне речення" можна використати для перевірки знань учнів 9 класу з теми. Складається з12 завдань, які містять по 4 варіанти відповідей; з них одна правильна. У кінці подані відповіді.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

9 клас

Складнопідрядне речення

Тест

Завдання містять по 4 варіанти відповідей, з яких одна правильна (1 бал за правильну відповідь).

1. За значенням і будовою складнопідрядні речення поділяються на...

А. Підрядні означальні та підрядні з'ясувальні.

Б. Підрядні з'ясувальні та підрядні обставинні.

В. Підрядні означальні та підрядні обставинні.

Г. Підрядні означальні, підрядні з'ясувальні та підрядні обставинні.

2. У котрому рядку з поданих складнопідрядних речень є підрядне способу дії?

А. Я родом з тих країв, де пахне небом і весною (І. Гринько).

Б. Дружба тільки тоді могутня й облагороджуюча, коли вона є маленьким паростком ідеалу

(В. Сухомлинський).

В. Огні в тій стороні погашено, щоб ворог передчасно не доглянув, що тут робиться (І.Франко).

Г. А сонечко встане, як перше вставало (Т. Шевченко).

3. У котрому з поданих складнопідрядних речень є підрядне часу?

А. Хай мені зоріють зорі, доки сонце моє спить (О. Олесь).

Б. Хоч спека й немилосердна, проте квітам ми не дали зав'янути (3 газ.).

В. Прискорено йдемо за днем золотокрилим туди, де криці дзвін напружено гуде (В.Сосюра).

Г. Щоб оцінити чию-небудь якість, треба мати бодай якусь дрібку цієї якості і в самому собі (В. Шекспір).

4. Підрядна частина у наведеному складнопідрядному

Не стануть святами ніколи будні, хоч як би там не мудрували трутні.

А. Підрядна умови. Б. Підрядна допустова.

В. Підрядна означальна. Г. Підрядна з'ясувальна.

5. У котрому рядку підрядне означальне речення?

А. Зорею станьмо для людей, щоб їхній шлях світлішим був (В. Швець).

Б. Ви знаєте, як пахне хліб диханням сіяча, вогнем безсонних діб? (Л. Забашта).

В. Бережіть теє слово, що гранилось віками у битвах, у трудах (Л. Забашта).

Г. Щасливий тим, що живу тобою, Вітчизно рідна - земле сподівань (М. Сингаївський).

6. Яке з поданих складнопідрядних речень з підрядним місця?

А. Я з тих країв, де над Дніпром цвітуть, шумлять гаї (М. Нагнибіда).

Б. Ким не став би у житті ти, все одно ти мусиш володіти стилем офіційно-діловим (Д.Білоус).

В. Понеси мене на крилах, радосте моя, де на пагорбах і схилах сонця течія (В. Симоненко).

Г. Щоб вволю всього мати, треба чесно працювати (Нар. творч.).

7. У котрому з поданих складнопідрядних речень є підрядне наслідкове?

А. Листя горобини з зеленого стало жовтим, так що його важко було відрізнити від ягід

(В. Гжицький).

Б. Хоч не одного там калічили ті скали, ми далі йшли (І. Франко).

В. Якби мені знову колишняя сила, тоді б мене туга оця не гнітила (Леся Українка).

Г. Я для пісні вікно розчинив, щоб вона залила мою душу весною (В. Сосюра).

8. У котрому з поданих складнопідрядних речень є підрядне умови?

А. Як одступиш од грамоти на аршин, то вона од тебе - на сажень (Нар. творч.).

Б. Давно так не було відрадно на душі в чоловіка, бо там добре вмістились і люди, і земля, і ніч (М. Стельмах).

В. Небо, яке ніби хтось зранку позамітав, тепер затягнулось (Р. Горак).

Г. Благословенна будь же ти, хвилино, коли почула я дитячий крик (Л. Костенко).

9. У котрому з поданих складнопідрядних речень є підрядне причини?

А. Люди, які жертвують усім для інших, творять свою справу (П. Загребельний).

Б. Вікна завішували шторами, через те що сонце пекло немилосердно (3 газ.).

В. Кому правди не треба, тому й честь не потрібна (Нар. творч.).

Г. Ми їхали в Крим, щоб відпочити (3 газ.).

10. Підрядна частина у наведеному складнопідрядному

Щоб розпізнати людину, треба її полюбити.

А. Підрядна умови. Б. Підрядна допустова.

В. Підрядна причини. Г. Підрядна мети.

11. Яке з поданих речень складнопідрядне з підрядним з’ясувальним?

А. Люблю я власну мрію, що там у серденьку на дні відмалечку лелію (Леся Українка).

Б. Дівчина стала радо показувати йому, що збирає кленові листки (М. Малиновський).

В. Коли ж твій труд в народі не лишивсь – ти марно жив, даремно народивсь (П. Воронько).

Г. Нещастя трапляються там, де люди втрачають віру одне в одного (І. Цюпа).

12. У котрому рядку подані сполучники, які не вживаються у складнопідрядному реченні?

А. Мов, немов, ніби. Б. Коли, якщо, перед тим як.

В. І, а, але, то, чи. Г. Для того щоб, що, куди.

ВІДПОВІДІ

1– Г; 2 – Г; 3 – А; 4 – Б; 5 – В; 6 – В; 7 – А; 8 – А; 9 – Б; 10 – Г; 11 – Б; 12 – В.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

До ЗНО з УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ залишилося:
0
2
міс.
2
9
дн.
2
0
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!