Сьогодні о 18:00
Вебінар:
«
Порядок передавання документів на зберігання до архіву закладу освіти
»
Взяти участь Всі події

Розробка "Використання методу проектних технологій в іноземній мові на тему “Meals in different countries”

Увага! Автор матеріалу забороняє відтворення, передрук або розповсюдження іншим способом цього матеріалу з сайту «ВСЕОСВІТА» (тексти, фото, відео тощо). Дозволяється лише гіперпосилання на сам матеріал.

Англійська мова

Для кого: 11 Клас

22.11.2021

42

0

0

Опис документу:

- активізувати вживання лексики з теми;

- формувати вміння уважно слідкувати за презентованим матеріалом та занотовувати важливі факти;

- продовжувати формувати навички аудіювання;

- удосконалювати навички діалогічного та монологічного мовлення.

Перегляд
матеріалу
Отримати код

Тема заняття: Meals in different countries

Мета заняття

НАВЧАЛЬНА:

- активізувати вживання лексики з теми;

- формувати вміння уважно слідкувати за презентованим матеріалом та занотовувати важливі факти;

- продовжувати формувати навички аудіювання;

- удосконалювати навички діалогічного та монологічного мовлення.

ВИХОВНА:

- виховувати культуру мовлення та повагу до традицій інших народів;

- розвивати зацікавленість у розширенні своїх знань.

РОЗВИВАЮЧА:

- сприяти розвитку логічного мислення;

- розвивати вміння працювати в парах та групах.

МЕТОДИЧНА:

Показати методичні прийоми проведення практичної роботи та специфіку такого виду заняття з іноземної мови.



І Вступна частина:

  • перевірка присутності студентів на занятті та їх готовності до нього;

  • оголошення теми заняття;

  • формулювання мети заняття.

ІІ Актуалізація та мотивація:

  • повторення попередньо вивченого матеріалу на попередніх заняттях;

  • уведення в іншомовну атмосферу.

ІІІ План викладання матеріалу (обговорення питань)

- активізація лексичного матеріалу (розгадування кросворду) ;

- виконання різноманітних вправ з метою закріплення лексичних одиниць;

- розвиток навичок аудіювання :підготовчий етап –презентація лексичних одиниць;

- прослуховування тексту за темою заняття;

- перевірка розуміння тексту( виконання вправи);

- практичний блок: захист проектів за темою заняття, демонстрація презентацій;

- розвиток навичок письма: робота з матеріалами презентацій, пошук та диференціація необхідної інформації, заповнення таблиці.

- розвиток монологічного мовлення: усне опитування, висловлювання своєї точки зору за допомогою опор, аналіз та підсумки проектної роботи.

- розвиток навичок діалогічного мовлення : підготовчий етап-робота з лексичним матеріалом( виконання практичних вправ); перегляд відео-епізоду;

- прослуховування діалогу та заповнення пропусків у ньому; створення ситуативних діалогів( робота у парах).

-

ІV Проведення контролю знань, умінь та навичок студентів.

Практичне опрацювання нового матеріалу за допомогою різноспрямованих вправ.



V Підсумок роботи студентів з урахуванням усіх видів діяльності.

  • узагальнення вивченого та опрацьованого на занятті;

  • оцінювання роботи студентів.

VІ Відповіді на запитання студентів.

VІІ Домашнє завдання.



I. Актуалізація опорних знань.

Good morning everybody! I hope you are in a good mood and and everything is ready for the lesson. So I’d like to start our class with these English proverbs. Look at the screen. Your task is to find Ukrainian equivalents to them.

Proverbs.

  1. The way to a man’s heart is through his stomach.

  2. Appetite comes with eating.

  3. Tastes differ.

  4. Eat with pleasure drink at measure.

  5. After dinner sit a while, after supper walk a mile.

What topic are they related? Yes, they are about food.

All these proverbs prove that food was, is, and will be an important thing for inhabitants of our planet Earth. It keeps them living, gives energy. There is a wide choice of food in the world. However eating habits and national cuisines differ from country to country. So, the topic of our today’s lesson is “Cuisines of different countries.” During the lesson we’ll learn about traditions connected with eating and also specialty of national cuisines in different countries.

But what is important to know to discuss this topic?

II . Основна частина.

1. Активізація лексичного матеріалу. (розгадування кросворду)

a) Of course, the words and phrases about it. So, I offer you to refresh up our lexical units and do the crossword. Pay attention to the letters in the marked boxes, which will make up a key word.






1

c

o

u

r

s

e



2

m

e

n

u






3

5

s

p

e

c

i

a

l

t

y




4

d

e

s

s

e

r

t




o

c

c

s

i

o

n






6

d

i

n

n

e

r







s

7

t

e

w





  1. It is one of the separate parts of a meal.

  2. It’s a list of dishes and drinks at the restaurant.

  3. It means a particular style of cooking.

  4. It’s a sweet dish. Usually we have it as the third course.

  5. It’s an important social event or ceremony.

  6. It’s the main meal of the day.

  7. It means to cook something slowly in liquid.



b) Практикування у вживанні Л.О.

Now let’s do the exercise. (ex. 1 p. 64).



2. Розвиток навичок аудіювання.

а) Підготовчий етап.

Look at the screen. You can see photographs of different food. Where is it from?

b) Прослуховування тексту за темою заняття.

Now listen to texts and match persons with their favourite food.

(listening)

с) Перевірка розуміння тексту( тестування).

The next tast is to choose the right variant about the texts.

  1. Mariam likes a) vegetables and meat

b) only vegetables

c) pasta

  1. a) Italian

b) Chinese is Mariam’s favourite food.

c) English

  1. Craham a) stays at home

b) travels a lot

c) visits friends

  1. He prefers a) the Italian cuisine

b) the Indian cuisine

c) the English cuisine

  1. Lucy a) cooks herself

b) has her favourite food оn holidays

c) orders a takeaway

  1. Gavin prefers the French cuisine

the Indian cuisine

the Japanese cuisine


3. Захист проектів за темою заняття.

a) Підготовчий этап.


What is your favourite food? You see tastes differ. But why are they different? That was the very task for teams of your group, which during the month had to collect material and facts about the national cuisines chosen by them. And today they’ve prepared their projects and they are ready to share interesting information with us. But before we start, look at the screen and your copies. You can see the table, which you have to fill in while you are listening to the presentations. A little later we’ll use it in discussing your projects.


b) Захист проектів за темою заняття. (демонстрація презентацій)


c) Робота з матеріалами презентацій, пошук та діференціация необхідної інформації. ( заповнення таблиці)


country

Britain

Italy

Japan

Mexico

climate/

geographic position

Good(wet,rainy)

-an island

Warm

an island


-Good .

-A chain of islands.

-natural disasters

Hot

-washed by the ocean

specialty

-Simple recipes

-legacy of World War II

-Lots of vegetables fruit

- cheese (sheep breeding)

-a ban on eating meat

-special cooking

system


-the influence of

cultures

- spices

eating habits

-Dislike soup

-much meat


Fish and seafood Friday

Fresh food,low tables and cushions.

Tortilla instead of bread.

popular dishes

sandwiches,snacks

,pudding

Gelato,spaghetti,

Pasta.

Sushi,sashimi,rice

,noodles,fish.

Chili pepper,

Taco.

Thanks project makers for their reports. Now using the information in your tables answer my questions.

1) Does the climate of the country influence on the specialty of its cuisine?

1) What is the specialty of the Italian cuisine?

2) Why do the Japanese eat much fish?

3) Why do the Japanese live long lives?

4) Why is it difficult to have a good harvest in Japan?

5)What specific features has the Mexican cuisine got?

6)What helped to create the Mexican cuisine?

7) Why is it difficult to find English restaurants in different countries?

d) Обговорення результатів проектної роботи.

Summing up your project work, I’d like to ask you the final question. What are the main reasons of differences of cuisines in different countries?


4. Розвиток навичок діалогічного мовлення.

I think you agree, that Ukrainian people don’t often eat Ukrainian food. Sometimes we cook Italian, French, Japanese dishes. Am I right? So we decided to conduct a survey on preferences in food among students of your group .And now Marsha will tell us about results. According to the diagram, you see that the most of the Ukrainians prefer our national cuisine.


But would you like to go to any other restaurants? Then let’s imagine that we are in different restaurants: in Italian, in Japanese, in Mexican and so on.


a) Look at the screen.

- Match words and their definitions:

1.To order -

1.доставляти

2.To pick up -

2.обслуговувати

3.To deliver -

3.замовляти

4.To serve -

4.забирати доставку

5.Free delivery -

5.години доставки

6.Delivery hours -

6.безкоштовна доставка

7.A telephone order -

7. спецзамовлення

8.A special treat -

8.телефонне замовлення





- The next task is to find the suitable phrases:

  1. I am hungry.

  2. Can you pass some ketchup?

  3. Are the chips good?

  4. It is time to choоse your takeaway.

  5. What is your favourite dish?

1. Here you are

2. Ok. I want curry

3. I prefer vegetable curry and rice

4. They are delicious

5. I am going to get food



b) Now we’ll watch a small video-episode about ordering a takeaway meal. (watching a video)

The next task for you is to fill in the missing phrases in the dialogue .

c) Fill in the missing phrases.


It’s Friday 1) e___________. We sometimes have a 2) t__________ for dinner. It’s a special 3) t________.

–        Nick, Molly, it’s time to 4) c_________ your takeaways.

–        Yeah.

–        Here are the 5) m________. You can have pizza. Chinese, Indian. Or you can have fish and chips.

–        I want 6) c_______, please. Indian’s food’s my 7) f___________!

–        Could I have fish and chips, please?

–        Ok, I’m going to get food. It’s nearly 7 o’clock and I’m 8) h______.

–        What have you got, Molly?

–        I’ve got 9) v_____________ curry and rice.

–        Mum, can you pass some 10) k____________, please?

–        There you are. Are the chips 11) g______?

–        They’re 12) d_____________. I love fish and chips.

Are you ready? Let’s read it. Now your own dialogue.

d) You are to make up your own dialogues according to the given situations and act them out in 10 minutes.

Створення ситуативних діалогів. ( робота у групах)

Group 1: try to order a takeaway in the Japanese restaurant.

Group 2: try to order a takeaway in the Italian restaurant.

Group 3: try to order a takeaway in the American restaurant.

Group 4: try to order a takeaway in the Mexican restaurant.


Now lt’s time to act out your dialogues.

e) I see you are a little tried. So let’s have fun and have a quiz. But first of all answer my question: Do you know anything interesting about eating habits of different countries and also facts about food?

Now we have a good opportunity to check it up.

(watching a presentation)

Thank you. It was interesting to learn some facts from Biology and Geography.

So you can see that the ordinary man can’t live without food on the Earth and in Space either. And it also has relation to you , as the specialists of your future profession develop different kinds of special space equipment that deliver food to cosmonauts in space. So, you see how important food is in our life. But we should remember that:


« W e e a t t o l i v e , b u t w e d o n o t l i v e t o e a t »


IIІ . Заключна частина.

Висновки

Now it’s time to finish our lesson. We’ve spoken today about different cuisines and have learnt much useful information about eating habits of different countries. And I hope you will be able to use your knowledge in future. And now.

let’s sum up the competition. The winner is the group… My congratulations.

As for marks…

Your hometask is to write down a recipe of your favourite dish.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.

Увага! Автор матеріалу забороняє відтворення, передрук або розповсюдження іншим способом цього матеріалу з сайту «ВСЕОСВІТА» (тексти, фото, відео тощо). Дозволяється лише гіперпосилання на сам матеріал.