Проект "Батькам і малечі про смачні бджолині речі"

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Батькам і малечі про смачні бджолині речі

Зміст

Вступ___________________________________________________3

РОЗДІЛ 1. КОРИСТЬ ПРОДУКТІВ БДЖІЛЬНИЦТВА__________4

    1. Мед________________________________________________4

    2. Пилок______________________________________________ 5

    3. Перга_______________________________________________5

    4. Прополис___________________________________________ 6

    5. Віск бджолиний______________________________________7

РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДНИЦЬКИЙ (Використання продуктів бджільництва)____________________________________________ 8

2.1. Анкетування однолітків та дорослих_____________________8

2.2. Використання продуктів бджільництва у стравах__________ 8

2.3. Використання продуктів бджільництва у косметології______ 8

2.4 Використання продуктів бджільництва для лікування_______9

ВИСНОВКИ______________________________________________11

ЛІТЕРАТУРА_____________________________________________12

ДОДАТКИ

2

ВСТУП

Наша родина вже дуже давно займається бджільництвом. Батько почав розводити бджіл ще коли навчався у школі. Дядько подарував йому декілька вуликів. З того часу й почалася його любов до цих дивовижних божих створінь. Зараз вже маємо велику пасіку, близько пятидесяти вуликів, і плануємо її збільшувати. Звісно ж основну роботу виконує тато-бджоляр, а я, мама, родичі й друзі - його помічники. Крім того, ми з мамою багато чого робимо із медом і продуктами бджільництва. Це і лікування, і харчування, і прикраси, і багато іншого.

Багато вже написано про бджолу та бджільництво. Я теж напишу про продукти бджільництва, але хочу більше дослідити використання продуктів не тільки для лікування, а й у повсякденні. Адже мед та продукти бджільництва мають широкий спектр застосування. Нажаль дуже мало людей знають про всі властивості цих надзвичайних продуктів. Саме тому хочеться і самій дізнатись побільше і донести інформацію до інших

Гіпотеза: Чи є користь від використанн продуктів бджільництва у повсякденному житті людей?

Мета роботи: дослідити як використовується мед та продукти бджільництва.

Для цього я визначила задачі свого дослідження:

  • Дізнатись які бувають продукти бджільництва.

  • Дослідити що знають про них люди.

  • Дізнатись про користь цих продуктів.

  • Вивчити сфери використання у повсякденні.

Для розв’язання цих задач, я визначила методи дослідження: вивчення матеріала за допомогою енциклопедій, різноманітних друкованих видань, інтернета; спостереження, бесіда; анкетування.

Об’єктом дослідження наше повсякдення.

Предмет дослідження – продукти бджільництва.

Починаючи працювати над темою, я висунула наступні гіпотези: вважаю, що існує багато продуктів бджільництва і їх можна і потрібно використовувати у повсякденні.

Актуальність: в наш час все менше залишається натуральних продуктів, які потрібні нам для здоров’я і життя, тому широке використання продуктів бджільництва, які містять вітаміни, мікроелементи, ферменти - є дуже актуальним.

РОЗДІЛ 1. КОРИСТЬ ПРОДУКТІВ БДЖІЛЬНИЦТВА

Більшість із нас переконана, що знає все про продукти, які виготовляють бджоли: і читали, і дехто сам пробував лікуватися не тільки медом, а й прополісом. І газети подають рецепти застосування меду, прополісу, квіткового пилку, бджолиного воску. Однак, мало хто чув про пергу («бджолиний хліб»), маточне молочко («королівське желе»), забрус, підмор, стільниковий мед. Адже те, що в давнину русини мали міцне здоров’я, велика заслуга також продуктів бджільництва.

Мед та інші бджоло продукти колись були першими ліками людини, а нині вони незаслужено чи не останні, бо їх витіснили хімічні препарати. Проте мед не повинен стояти в домашній аптечці поряд з ліками. Його місце - на столі, поряд з хлібом, і їсти його треба щодня, тоді й ліки не будуть потрібні. Не доведеться сягати по такі «атомні» ліки, як антибіотики, назва яких красномовна - з латинської перекладається як «проти життя», бо вони таки руйнують в організмі, окрім шкідливого, ще й корисне та важливе. А тут сама Природа простягає руку помочі, пропонуючи натуральні ліки, які не мають собі рівних. І це не перебільшення!

Бджоло продукти несуть у собі величезний енергетичний заряд - енергію живих рослин і сонця. Вони містять усі найважливіші для людини речовини, є універсальними природними ліками, які не зрадили нікого, хто їм довірився.

1.1. Мед

Мед, окрім цукрів (глюкоза 35% і фруктоза 40%), містить ферменти, вітаміни, мінерали, кислоти, амінокислоти, гормони, антисептики, бактерицидні речовини, та ще 50 ароматичних речовин. На відміну від рафінованого цукру, мед не руйнує зубну емаль. Він відновлює сили, заспокоює, покращує сон, прийнятний для шлунка, печінки, корисний при великих фізичних навантаженнях, при цукровому діабеті, захворюваннях органів дихання, нирок і сечового міхура, має сильну бактерицидну дію Віддавна мед успішно використовується для загоєння опіків і ран. У багатьох клініках України за допомогою меду лікують різні захворювання очей. Мед помічний при нервовому і фізичному виснаженні, хворобах серця і судин. Особливо важливий мед для розвитку організму дітей. Регулярне вживання меду сприяє збільшенню в крові гемоглобіну і зростанню захисних функцій організму.

4

1.2 Пилок

Бджолиний пилок - один з найцінніших продуктів бджільництва. Зібраний бджолами з різних рослин, у тому числі і лікарських, він має унікальні властивості, здатний відновлювати сили людини і зберігати красу і здоров'я.

Квітковий пилок має особливий медово-квітковий запах і солодкуватий смак. Колір пилку може бути різним. Він залежить від виду рослин, з яких вона зібрана. Наприклад, пилок з акації білий, з верби і кульбаби - яскраво-жовтий, з гречки і буркуну - золотисто-жовтий, з конюшини - коричневий, з липи - жовто-зелений, з соняшнику - помаранчевий, з коріандру - фіолетовий.

У складі пилку містяться всі необхідні амінокислоти, які людина повинна отримувати з їжею, так як в організмі вони не виробляються. При дослідженнях в ній було виявлено 27 мікроелементів (калій, натрій, титан, нікель, хром, ванадій, циркон, фосфор, цинк, берил, срібло, олово, стронцій, галій, уран, барій, алюміній, кремній, марганець, магній, молібден , мідь, залізо, кальцій і ін.). Особливо багато в пилку калію, який потрібен для поліпшення роботи серцевого м'яза, а крім того заліза, міді, кобальту. Пилок містить і вітаміни: А, В1, В2, В6, Н (біотин), С, D3, Е, К, а також фолієву і пантотенову кислоти, антиоксиданти, біофлаваноїди, ферменти і гормони. Також у пилку рекордна кількість рутини, яка зменшує проникність і ламкість капілярів, знижує згортання крові, збільшує еластичність еритроцитів.

1.3 Перга

Виробництво перги в бджолиному вулику - досить тривалий і трудомісткий процес. Спочатку робітники бджоли приносять у вулик квітковий пилок-обніжжя і утрамбовують його в стільникові комірки. Потім вони готують особливий медово-ферментний склад і додають його в стільникові комірки, заповнені пилком. В результаті в стільниковому осередку починається реакція молочно-кислого бродіння і пилкові зерна перетворюються на «Хліб». Саме так називають пергу бджолярі за її особливу важливість для бджіл і людини. До складу перги входять: білки; 16 амінокислот; 13 жирних амінокислот; вуглеводи; вітаміни (A, C, P, E, B1, B2, B6, D та ін.); ензими; мінеральні речовини (калій, магній, залізо, кальцій, цинк, натрій і ін.); гормони.

Дивовижні властивості перги в повній мірі можуть бути використані і людиною. Даний продукт ідеально підходить переважній більшості людей, оскільки легко засвоюється людським організмом, надаючи при цьому яскраво виражений очищающий і зміцнюючий ефект.

5

1.4 Прополіс

Прополіс - складна речовина, яку бджоли виробляють зі смол рослин, додаючи свої ферменти, і використовують для дезінфекції вулика, захисту від хвороб і мікробів, а також як клей - зміцнюють стінки стільників, закладають щілини і т.д. Прополіс має гіркуватий смак, приємний смолистий запах. Колір його залежить від того, з яких рослин бджоли збирали смолу. Наприклад, смола тополі надає прополісу червонуватий відтінок, берези - зеленуватий, осики - сірий. Зустрічається також коричневий, бурий і навіть майже чорний прополіс. Тому тих, хто вирішив купити прополіс, не повинно лякати різноманітність його кольорів.

У складі прополісу безліч різноманітних речовин і сполук, які за загальними властивостями діляться на чотири групи: бальзами, смоли, ефірні олії, віск.

Смоли прополісу складаються в основному з органічних кислот і складають 50 - 55%. Органічні кислоти (кавова, фреуловая, бензойна та ін.) Є біологічно активними речовинами, мають протизапальну, антимікробну, антисептичну дію. Завдяки високому вмісту органічних кислот прополіс має виражені антиоксидантні (протиокислювальні) властивості.

Зміст ефірних масел - 8 - 10%. Вони визначають аромат і смак прополісу. Консистенція прополісу залежить від вмісту в ньому воску. В середньому його близько 30%. Але в різних місцях одного і того ж вулика вміст воску в прополісі різний. Найбільше воску в прополісі, який зібраний у льотка і на стінках вулика, менше - в тому, який знятий з рамок і холстиків.

Прополіс також містить мінерали: калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, сірку, алюміній, залізо, ванадій, цинк і ін., А також вітаміни - Bl, B2, РР, Е, С і провітамін А.

Більшість речовин, виявлених у складі прополісу, відноситься до класу флавоноїдів - сполук, що містяться в рослинах. Вони мають антиоксидантні властивості і здатні нейтралізувати вільні радикали.

У прополісу є одна особливість, яка відрізняє його від інших продуктів бджільництва. При тривалому кип'ятінні він не втрачає свої цілющі властивості. Тому при виготовленні препаратів з прополісом його можна нагрівати, кип'ятити і використовувати з гарячою водою. Тому можна без побоювань купити прополіс для виготовлення мазей, бальзамів і кремів, а також для миловаріння.

6

1.5 Віск бджолиний

Бджолиний віск має дуже складний склад. Це багатокомпонентний продукт, що містить більше 300 речовин. Основні складові воску можна об'єднати в 4 групи органічних сполук, кожна з яких містить кілька компонентів: граничні вуглеводні - 10.5 - 13.5%; вільні жирні кислоти - 13.5 - 14.5%; вільні жирні спирти - 1 - 1.25%; складні ефіри вищих жирних кислот і вищих жирних спиртів - 72.9%.

Основний компонент воску - складні ефіри (до 75%). Велика їх кількість охороняє віск від вступу в хімічні реакції з іншими речовинами. Тому віск може зберігатися десятки і навіть сотні років. Шматки воску, що не втратили своїх якостей, знаходили в єгипетських пірамідах.

Віск є відмінною основою для виготовлення мазей, кремів і бальзамів. Про це було відомо всім знаменитим лікарям стародавності.

У бджолиному воску міститься вітамін А, необхідний для нормального розвитку клітин і епітелію шкіри. Завдяки цьому, а також пом'якшувальій і протизапальній властивостях воску, він здавна використовується при лікуванні захворювань шкіри, слизових оболонок і для загоєння ран.

7

  • РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДНИЦЬКИЙ (Використання продуктів бджільництва)

    1. Анкетування однокласників, батьків та вчителів

Мені стало цікаво, а чи знають мої однокласники які бувають продукти бджільництва і як їх можна використовувати. З цією метою я провела анкетування, в котрому прийняли участь учні, батьки та вчителі. За результатами анкетування, в якому прийняли участь 35 учнів (9-10 лет) та 31 дорослий (30-60 лет), ми зробили наступні висновки:

  • Більшість опитуванних вживають мед (65% дорослих і 80% дітей).

  • 17% учнів не знають для чого вживають мед.

  • 71% дітей використовують мед як солодощі, 32% дорослих використовують для лікування і 39% для підтримки імунітету.

  • лише 19% дорослих використовують мед для виготовлення інших продуктів.

    1. Використання продуктів бджольництва у стравах

В кулінарії майже у всих стравах можна замінити цукор на мед. Якщо дотримуватись правил термічної обробки, то страви стануть набагато корисніші. А додавання таких продуктів як пилок, перга, прополіс, маточне молочко зроблять ці страви цілющими.

Які ж страви можна приготувати з меду?

В першу чергу це напої. Холодні - лимонади, сиропи, кваси, киселі, що добре втамовують спрагу; та гарячі - збитень, чаї, питні меди, глінтвейн – зігрівають та лікують.

По-друге, це десерти. Величезна кількість тортів, печива, цукерок, мусів, желе.

Також з додаванням меду можна робити соуси, кляри та заправки для салату.

Є таке прислівя «Хліб всьому голова». Так ось хліб також можна випікати з медом.

    1. Використання продуктів бджольництва у косметології.

Дуже поширена і популярна косметика - в складі якої є віск, прополіс або мед. З таким компонентом у складі косметика вважається лікувальною, а не тільки декоративною або що доглядає.

Глікоген - це корисна речовина, яка міститься в меді. Мед насичує ним шкірні покрови, при цьому ще зволожує і живить шкіру. Якщо шкірні покриви сухі і лущаться - дуже ефективним буде застосування засобів, до складу яких входить мед.

8

Ефективним є медовий масаж проти целюліту.

Бджолиний віск має протизапальні і регенеруючі особливості . Відмінною рисою воску є те, що шкіра вбирає віск надто повільно, але пори на шкірі їм не забиваються. Зволожуючі, очищаючі, живильні, відбілюючі креми готуються з використанням бджолиного воску. Бальзам для губ, захисні й живильні засоби для волосся, креми для догляду за руками і нігтями мають у своєму складі віск. Незамінним він є для використання в домашніх косметологічних засобах.

Процентне співвідношення воску в косметичних засобах:

- в складі кремів менше 5%;

- помади і бальзами для губ містять воску менше 10%;

- термін зберігання таких засобів 3 роки.

Пилок містить безліч активних біологічних речовин. Вітаміни: В9, В6, В5, В2, В1, А і ще паладій, золото, срібло, алюміній, іридій, ванадій є в складі пилку. Пилок особливо цінується в косметології тому, що активізує стимуляцію регенеруючих особливостей шкіри.

У парфумерії і косметології використовують часто маточне молочко в таблетках, препарат має назву "Апілак". Висока активність біологічних речовин в його складі сприяє підвищенню еластичності шкіри, поліпшенню її тонусу, зволожує, перешкоджає старінню, живить, покращує регенерацію. Якщо є дерматози або дерматити, то бактерицид поліпшить стан шкіри.

Сонцезахисні, лікувальні та засоби для профілактики мають у своєму складі прополіс. Додається він і в креми і маски, призначені для використання самостійно вдома.

Варто також знати: людям, які мають алергічну реакцію на продукти бджільництва не варто їх застосовувати! До того, як використовувати в лікувальних цілях, варто перевірити, як організм реагуватиме на складові. Перевіряється реакція при нанесенні засобу на шкірні покриви за вухами або на згинах ліктів. Людям, у яких дуже виражена судинна сітка, не радять застосовувати засоби з компонентами бджільництва.

    1. Використання продуктів бджольництва для лікування.

Мед та інші продукти бджільництва зарекомендували себе як відмінні лікарські засоби ще за часів глибокої давнини. Дуже широко застосовувалися в народній медицині, але й офіційна медицина завжди користувалася можливостями цих чудодійних засобів. при лікуванні захворювань дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту (ШКТ), серцево-судинної системи, а також захворювань нервової системи (і центральної, і периферичної).

Доведено, що мед і продукти бджільництва покращують процеси кровотворення, підвищують імунні сили організму і його здатність до опору будь-яким запальним процесам. Також відомо, що мед має протимікробні і протизапальні властивості і, крім того, може надавати знеболюючу дію.

9

Продукти бджільництва відмінно зарекомендували себе при лікуванні будь-яких ушкоджень шкірних покривів, в тому числі ран, опіків, виразок і фурункулів, а також при необхідності підвищити фізичну витривалість або розумову працездатність, зняти втому або зміцнити пам'ять, зір або слух.

Сфера застосування меду і продуктів бджільництва надзвичайно широка і охоплює величезний спектр самих різних проблем зі здоров'ям: простудні захворювання та захворювання легких- різні шлункові захворювання, включаючи коліт, хронічні запори, проноси різної етіологіі- захворювання серця і серцево-судинної системи-захворювання порожнини рота- шкірні проблеми і захворювання, включаючи опіки, виразки, обмороження, рани, фурункули, висипання різної етіологіі- захворювання печінки і жовчного міхура, а також селезінки- самі різні урологічні захворювання-захворювання опорно-рухового апарату-атеросклероз- очні хвороби.

Увага! Перед початком лікування медом або будь-якими продуктами бджільництва необхідно проконсультуватися з лікарем, оскільки застосування такого лікування має деякі протипоказання.

10

ВИСНОВКИ

При підготовці роботи і під час її написання був зібраний і вивчений матеріал за допомогою інтернету, енциклопедій, різних друкованих видань. У моїй роботі я постаралася використовувати відомості з життєвого досвіду моїх батьків і, отримані особисто мною, при наданні допомоги, безпосередньо працюючи на пасіці та вдома. Я дізналася багато цікавого про користь бджолопродукції та способах її використання.

Підводячи підсумок свого дослідження, ми прийшли до наступного висновку:

  • Сприятливий вплив бджіл і їх продуктів на організм людини, полягає в тому, що продукти життєдіяльності бджіл - мед, пилок, перга, віск, маточне молочко, прополіс, бджолина отрута - мають лікувальні властивості. Бджолині продукти також задовольняють харчові, косметичні та інші потреби людини.

Ми можемо твердо заявити, що бджільництво - це не тільки приємний відпочинок або забава. Це, перш за все праця, і чималий, часом навіть нелегкий. Мед не дається даром ні бджолі, ні пасічнику. Для того, щоб на столі з'явилася невелика тарілочка з медом, необхідно цілий рік доглядати за бджілками, підгодовувати їх, створювати їм всі умови.

Я дуже вдячна батькові, що в нашій родині є можливість спостерігати і пізнавати таємний світ бджіл.

Дана дослідницька робота має велику практичну значимість. Виявляється, щоденне вживання продуктів бджільництва - це не тільки солодко і смачно, але і дуже корисно і актуально в наш час. З цим матеріалом можна ознайомити однокласників, їх батьків та учнів інших міських шкіл.

Так нехай же на вашому столі завжди будуть продукти бджільництва, які дарують здоров'я і довголіття!

11

ЛІТЕРАТУРА

1. Природознавство: підр. для 3 класу загальноосвіт. навч. закл. / Т.Г.Гільберг, Т.В.Сак. – К. : «Генеза», 2014

2.Природознавство: підр. для 3 класу загальноосвіт. навч. шкіл / І.В. Грущинська. – К. :Видавничий дім «Освіта», 2013

3. Природознавство: підр. для 5 класу загальноосвіт. навч. закл. / О.Г.Ярошенко, В.М.Бойко. – К. : Видавництво «Світоч», 2013

12

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Активізація творчого потенціалу вчителів шляхом використання ігрових форм організації учнів на уроці»
Черниш Олена Степанівна
36 годин
590 грн
590 грн