Презентація до теми "Характеристика вітаміни"

Технології

Для кого: Дорослі

28.01.2021

179

7

0

Опис документу:
Презентація до теми "Характеристика вітамінів" з предмету Технологія приготування їжі з основами товарознавство Вітаміни — це органічні сполуки різної хімічної структури, що регулюють процеси обміну речовин у живих організмах, беруть участь в утворенні ферментів і тканин, підтримують захисні властивості організму.
Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
ВІТАМІНИ
Слайд № 1

ВІТАМІНИ

регулюють процеси обміну в організмі беруть участь в утворені ферментів підтримують захисні функції в організму в боротьбі з інфекціями, надходять ...
Слайд № 2

регулюють процеси обміну в організмі беруть участь в утворені ферментів підтримують захисні функції в організму в боротьбі з інфекціями, надходять з продуктами харчування.

КЛАСИФІКАЦІЯ ВОДОРОЗЧИННІ ЖИРОРОЗЧИННІ С, В1, В2, В6, В9, В12, В15, Р, РР, холін, вітамін Н А, D, Е, К
Слайд № 3

КЛАСИФІКАЦІЯ ВОДОРОЗЧИННІ ЖИРОРОЗЧИННІ С, В1, В2, В6, В9, В12, В15, Р, РР, холін, вітамін Н А, D, Е, К

Вітамін С (аскорбінова кислота) Він бере участь в обміні речовин і потрібний для загального розвитку організму. Недостатня кількість аскорбінової к...
Слайд № 4

Вітамін С (аскорбінова кислота) Він бере участь в обміні речовин і потрібний для загального розвитку організму. Недостатня кількість аскорбінової кислоти в організмі призводить до зниження працездатності, швидкого стомлення, різних захворювань.

Слайд № 5

Вітамін С дуже нестійкий, легко окислюється навіть при звичайній температурі. Підвищення температури понад 50 °С при вільному доступі повітря призв...
Слайд № 6

Вітамін С дуже нестійкий, легко окислюється навіть при звичайній температурі. Підвищення температури понад 50 °С при вільному доступі повітря призводить до швидкого його руйнування. Добре зберігається вітамін С у кислому середовищі (квашена капуста).

сприяє повноціному засвоєнню вуглеводів організму. Недостатня його кількість впливає на нервову систему. Відсутність вітаміну В1 у харчуванні призв...
Слайд № 7

сприяє повноціному засвоєнню вуглеводів організму. Недостатня його кількість впливає на нервову систему. Відсутність вітаміну В1 у харчуванні призводить до авітамінозу (захворювання нервової системи, параліч ніг).

Цього вітаміну багато в оболонках і зародку зернових культур, а отже: в житньому та пшеничному хлібі, дріжджах, печінці тварин, в овочах, фруктах.
Слайд № 8

Цього вітаміну багато в оболонках і зародку зернових культур, а отже: в житньому та пшеничному хлібі, дріжджах, печінці тварин, в овочах, фруктах.

Вітамін В2 (рибофлавін) входить до складу ферментів, які беруть участь у вуглеводному і білковому обмінах. Нестача його призводить до ураження шкір...
Слайд № 9

Вітамін В2 (рибофлавін) входить до складу ферментів, які беруть участь у вуглеводному і білковому обмінах. Нестача його призводить до ураження шкіри, запалення язика, губ, розширення кровоносних судин рогової оболонки очей, випадання волосся, передчасного посивіння, сповільнення росту .

Особливо багаті на вітамін В2: печінка яловичини, нирки тварин, дріжджі. овочі, деякі фрукти, зерно, молоко, яєчний жовток.
Слайд № 10

Особливо багаті на вітамін В2: печінка яловичини, нирки тварин, дріжджі. овочі, деякі фрукти, зерно, молоко, яєчний жовток.

Вітамін В6 бере участь в обміні речовин. Відсутність його в їжі порушує процеси перетворення амінокислот і спричинює запалення шкіри. Вітамін В6 мі...
Слайд № 11

Вітамін В6 бере участь в обміні речовин. Відсутність його в їжі порушує процеси перетворення амінокислот і спричинює запалення шкіри. Вітамін В6 міститься в м'ясі, рибі, печінці, квасолі, горосі, пшениці, дріжджах,

Вітамін В9 (фолієва кислота) забезпечує нормальне кровотворення в організмі і бере участь в обміні речовин. При нестачі фолієвої кислоти у людини р...
Слайд № 12

Вітамін В9 (фолієва кислота) забезпечує нормальне кровотворення в організмі і бере участь в обміні речовин. При нестачі фолієвої кислоти у людини розвиваються різні форми недокрів'я. Багато вітаміну В, в зелених листках салату, шпинату, петрушки, зеленій цибулі. Він дуже нестійкий при тепловій обробці.

Вітамін В12 міститься в печінці, нирках, молочних продуктах, яєчному жовтку та ін. Вітамін В12 бере участь у процесі синтезу білків, сприяє утворен...
Слайд № 13

Вітамін В12 міститься в печінці, нирках, молочних продуктах, яєчному жовтку та ін. Вітамін В12 бере участь у процесі синтезу білків, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець. Відсутність його в організмі спричинює злоякісну анемію.

Вітамін В15 бере участь в окислювальних процесах організму, сприятливо діє на серце, судини, кровообіг, особливо в літньому віці. Міститься у висів...
Слайд № 14

Вітамін В15 бере участь в окислювальних процесах організму, сприятливо діє на серце, судини, кровообіг, особливо в літньому віці. Міститься у висівках рису, дріжджах, печінці та крові тварин.

Вітамін Р (цитрин) сприяє зміцненню-тонких кровоносних судин, захищає організм від крововиливів, сприяє нагромадженню вітаміну С у тканинах. Він мі...
Слайд № 15

Вітамін Р (цитрин) сприяє зміцненню-тонких кровоносних судин, захищає організм від крововиливів, сприяє нагромадженню вітаміну С у тканинах. Він міститься в рослинах, багатих на вітамін С.

Вітамін РР (нікотинова кислота) є складовою частиною деяких ферментів, які беруть участь в обміні речовин. При нестачі цього вітаміну людина може з...
Слайд № 16

Вітамін РР (нікотинова кислота) є складовою частиною деяких ферментів, які беруть участь в обміні речовин. При нестачі цього вітаміну людина може захворіти на пелагру (шершава шкіра), що виявляється у запаленні шкіри, порушенні діяльності органів травлення і нервової системи. Вітамін РР міститься в картоплі, моркві, гречаних і вівсяних крупах, печінці яловичій, хлібі.

Холін впливає на білковий і жировий обмін, знешкоджує шкідливі для організму речовини. Відсутність його сприяє жировому переродженню печінки, ураже...
Слайд № 17

Холін впливає на білковий і жировий обмін, знешкоджує шкідливі для організму речовини. Відсутність його сприяє жировому переродженню печінки, ураженню нирок. Холін міститься в печінці, м'ясі, яєчному жовтку, молоці, зерні.

Вітамін Н (біотин) регулює діяльність нервової системи. Нестача його в організмі викликає запалення шкіри, випадання волосся, деформацію нігтів. У ...
Слайд № 18

Вітамін Н (біотин) регулює діяльність нервової системи. Нестача його в організмі викликає запалення шкіри, випадання волосся, деформацію нігтів. У невеликій кількості він міститься в печінці, м'ясі, молоці, картоплі та ін.

Вітамін А (ретинол) впливає на ріст і нормальний розвиток скелета, на зір, стан шкіри і слизової оболонки. Міститься вітамін А в риб'ячому жирі, пе...
Слайд № 19

Вітамін А (ретинол) впливає на ріст і нормальний розвиток скелета, на зір, стан шкіри і слизової оболонки. Міститься вітамін А в риб'ячому жирі, печінці, жовтках яєць, молоці, м'ясі.

У продуктах рослинного походження жовто-оранжевого кольору і в зелених частинах рослин (шпинаті, салаті) міститься провітамін А — каротин, який в о...
Слайд № 20

У продуктах рослинного походження жовто-оранжевого кольору і в зелених частинах рослин (шпинаті, салаті) міститься провітамін А — каротин, який в організмі людини під дією ферменту печінки (в присутності жиру) перетворюється на вітамін А. Вітамін А і каротин добре зберігаються при тепловій обробці. Каротин розчиняється у жирах при пасеруванні овочів і краще засвоюється організмом. Згубно діють на вітамін А сонячне світло, кисень повітря і кислоти.

Вітамін D(кальциферол) бере участь в утворенні кісткової тканини, сприяє утриманню в ній солей кальцію і фосфору, стимулює ріст. При нестачі цього ...
Слайд № 21

Вітамін D(кальциферол) бере участь в утворенні кісткової тканини, сприяє утриманню в ній солей кальцію і фосфору, стимулює ріст. При нестачі цього вітаміну в дітей розвивається рахіт, а в дорослих змінюються кісткові тканини. Міститься в печінці тріски, в палтусі, оселедці, печінці яловичій, вершковому маслі, яйцях, молоці та ін. Надлишкове надходження вітаміну D може спричинити отруєння.

Вітамін Е впливає на процеси розмноження. Нестача його викликає зміни в статевій і нервовій системах, порушується діяльність залоз внутрішньої секр...
Слайд № 22

Вітамін Е впливає на процеси розмноження. Нестача його викликає зміни в статевій і нервовій системах, порушується діяльність залоз внутрішньої секреції. Вітамін Е міститься в олії і зародках злаків.

Вітамін К бере участь у процесі згортання крові. При нестачі його сповільнюється згортання крові і з'являються підшкірні внутрішньом'язеві крововил...
Слайд № 23

Вітамін К бере участь у процесі згортання крові. При нестачі його сповільнюється згортання крові і з'являються підшкірні внутрішньом'язеві крововиливи. Міститься у зелених листках салату, капусти, шпинату, кропиви.

Вітамін F бере участь у жировому і холестериновому обміні. Добре співвідношення ненасичених жирних кислот у свинячому салі, арахісовій і маслиновій...
Слайд № 24

Вітамін F бере участь у жировому і холестериновому обміні. Добре співвідношення ненасичених жирних кислот у свинячому салі, арахісовій і маслиновій олії. Вітамін U нормалізує секреторну функцію травних залоз і сприяє заживанню виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Міститься у петрушці і в соку свіжої білоголової капусти.

Завдяки вітамінам: підвищуються захисні функції організму, забезпечується працездатність і міцне здоров'я. Відсутність вітамінів у раціоні протягом...
Слайд № 25

Завдяки вітамінам: підвищуються захисні функції організму, забезпечується працездатність і міцне здоров'я. Відсутність вітамінів у раціоні протягом тривалого часу може спричинити захворювання. Нестача в раціоні овочів, фруктів та ягід неминуче призводить до дефіциту в організмі вітамінів С та Р. В разі переважного споживання рафінованих продуктів ( цукор, вироби з борошна вищих сортів, очищений рис тощо) в організм надходить мало вітамінів групи В.

ВМІСТ ВІТАМІНІВ У ПРОДУКТАХ
Слайд № 26

ВМІСТ ВІТАМІНІВ У ПРОДУКТАХ

Вітамін С солодкий болгарський перець, лимони, чорна смородина, квашена капуста. Вітамін В1 дріжджах, печінці, овочах, фруктах, пшеничному хлібі. В...
Слайд № 27

Вітамін С солодкий болгарський перець, лимони, чорна смородина, квашена капуста. Вітамін В1 дріжджах, печінці, овочах, фруктах, пшеничному хлібі. Вітамін В2 овочах, деяких фруктах, зерні, молоці, яєчному жовтку Вітамін В6 м'ясі, рибі, печінці, квасолі, горосі, пшениці, дріжджах. Вітамін В12 печінці, нирках, молочних продуктах, яєчному жовтку. Вітамін В15 вивісках рису, дріжджах, печінці та крові тварин. Вітамін Р в рослинах багатих на вітамін С Вітамін РР картоплі, вівсяних крупах, печінці яловичій, хлібі.

Вітамін А риб'ячому жирі, печінці, жовтках яєць, молоці, м'ясі, моркві і цитрусових. Вітамін D печінці тріски, палтусі, оселедці, печінці яловичій,...
Слайд № 28

Вітамін А риб'ячому жирі, печінці, жовтках яєць, молоці, м'ясі, моркві і цитрусових. Вітамін D печінці тріски, палтусі, оселедці, печінці яловичій, вершковому маслі, яйцях, молоці. Вітамін Е кукурудзяній олії, пророщеному зерні. Вітамін К листях салату, капусті, шпинаті, кропиві.

Корисні поради 1.Варити овочі й треба під закритою кришкою, щоб збережи, як найбільше вітаміну С. 2.Варені страви корисні при захворюванням кишково...
Слайд № 29

Корисні поради 1.Варити овочі й треба під закритою кришкою, щоб збережи, як найбільше вітаміну С. 2.Варені страви корисні при захворюванням кишково-шлункового тракту , тому що їх легше засвоїти. 3.Готуємо на парі - значить варимо без води. Тому менше втрачаємо вітамінів та мінералів.

Контрольні запитання 1.Які вітаміни ви знаєте? 2.Дати характеристику вітамінам? 3.Як вітаміни впливають на організм людини?
Слайд № 30

Контрольні запитання 1.Які вітаміни ви знаєте? 2.Дати характеристику вітамінам? 3.Як вітаміни впливають на організм людини?

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.