Сьогодні відбулась
онлайн-конференція:
«
Освіта проти насильства: методи профілактики та алгоритми реагування
»
Взяти участь Всі події

Народні традиції харчування. Вибір корисної для здоров’я їжі.

Інклюзивна освіта

Для кого: 3 Клас, 4 Клас

07.10.2021

65

8

0

Опис документу:

• ознайомити учнів зі складовими компонентами їжі, з поняттям про корисну їжу і її позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров’я дорослих і дітей, з основами культури харчування, з традиціями харчування;
• викликати інтерес до традиційного харчування українців та прагнення вживати національні страви як засіб збереження і зміцнення здоров’я;
• розвивати гнучке самостійне мислення, спонукати бачити незвичайне у звичайному;

Перегляд
матеріалу
Отримати код

Народні традиції харчування. Вибір корисної для здоров’я їжі. 
Мета: 
• ознайомити учнів зі складовими компонентами їжі, з поняттям про корисну їжу і її позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров’я дорослих і дітей, з основами культури харчування, з традиціями харчування; 
• викликати інтерес до традиційного харчування українців та прагнення вживати національні страви як засіб збереження і зміцнення здоров’я; 
• розвивати гнучке самостійне мислення, спонукати бачити незвичайне у звичайному; 
• виховувати естетичний смак, дбайливе ставлення до здоров’я. 
Обладнання:

картки з назвами вітамінів, мінералів, найпоширенішими шкідливими харчовими домішками;

Виставка літератури

«Традиційні страви української кухні»,корзини із фруктами та овочами.
І. Вступ.

Добрий день і доброго здоров'я! Шановні діти і гості заходу! Ми зібрались, щоб поспілкуватись про найулюбленіше, найсмачніше, найсолодше. Про те, без чого не може жити жодна людина. Про їжу.

Адже вона займає вагоме місце у житті кожного з нас, є джерелом енергії для життєдіяльності. Для того, щоб гарно вчитися у школі, займатися спортом, відпочивати з друзями, гратися вам потрібна енергія, яку ви черпаєте з продуктів харчування.

На перший погляд процес споживання їжі є для нас звичною, буденною справою. Та це тільки на перший погляд.

Наша їжа – це будівельний матеріал для людського організму. І вона неоднакова за своїм складом і значенням, але за будь-яких обставин повинна бути корисною і якісною для людини.

Сьогоднішня зустріч розширить ваші знання про корисну їжу та її позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров'я дорослих і дітей. Ми поговоримо про харчові добавки, про те, як ці хімічні сполуки шкідливо впливають на організм людини, вчитимемось правильно вибирати продукти харчування.
Відомий давньогрецький філософ Сократ сказав:

«Ми живемо не для того, щоб їсти , але ми їмо для того , щоб житии ».
Отже, ми – те, що ми їмо. З їжею ми одержуємо поживні речовини, що сприяють росту і розвитку нашого організму. Їжа забезпечує організм людини такими основними складовими: білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, неорганічними речовинами, клітковиною та водою.

У повсякденному харчуванні обов’язково мають бути присутні всі ці компоненти.

На сьогоднішньому уроці ми поговоримо з вами про одну з головних складових здорового способу життя – гігієну харчування. Будемо вчитися вибирати їжу, корисну для здоров’я. Нові знання будемо використовувати, щоб не хворіти, відчувати себе сильними, здоровими, підтягнутими, стрункими та красивими. 

Щоб ви росли здоровими, ваш зріст і маса тіла відповідала нормам, щоб ви були завжди активні, треба правильно харчуватися продуктами, корисними для здоров’я. Зараз ми дізнаємось з чого складається наша їжа. 
1.Виступи учнів. 
Білок – Людина росте приблизно до 24 років. В цей час білок будує наше тіло М’язи, кров, внутрішні органи, волосся, нігті, шкіра – це білок. Він є у м’ясі, рибі,яйцях,сирові. 
Жири – джерело енергії. Людина повинна споживати рослинні та тваринні жири. Це свиняче сало, вершкове масло, сметана, сир, олія, горіхи, вівсяна каша та гречана крупа .
Вуглеводи – потрібні для нормальної роботи мязів, серця, печінки.Вуглеводами нас забезпечують рослини. Це хліб, крупи, картопля, морква,буряки,фрукти,мед. 
Вітаміни – потрібні для нормального росту та активної життєдіяльності. Вітаміни є у продуктах рослинного та тваринного походження. 
Вітамін А- морква, помідори, абрикоси, петрушка, зелена цибуля та кріп. 
Вітамін В - це картопля, горошок, буряк, редис, квасоля та зелений салат. 
Вітамін С - лимон, апельсин, порічка та чорна смородина, капуста, зелена цибуля та хрін. 
Вітамін Д - це молоко, яйця, сир, вершкове масло, а влітку промінці сонечка разом із засмагою передають вам і вітамін Д 
Мінеральні речовини - неорганічні елементи та солі утворюють кісткову тканину. Нестача кальцію та фосфору призводить до неправильного розвитку кісток, псування зубів. Вони є у молоці, молочних продуктах, овочах, рибі, горіхах, печінці. 

Гра«Корисні-шкідливі». 
На столі стоїть кошик. У ньому цукерка, йогурт, лимон, яблуко, квасоля, , хліб, картопля, капуста, апельсин, булочка, цибуля, банан, морква, чіпси, сухарики, кока-кола, мівіна, . Учні по черзі виходять і беруть із кошика будь- який предмет, показують його іншим учням класу і визначають корисний чи шкідливий продукт. 

  • Від правильного харчування залежить стан здоров'я кожної людини. Якщо обід нам часто заміняє суп із пакетика, а почуття голоду тамується сухариками чи хот-догом, не варто дивуватися різноманітним проблемам зі здоров'ям. Найпоширеніший спосіб подбати про свій організм – це харчуватися здоровою їжею і не переїдати.

  • У всіх є власні смакові уподобання. Хтось більше полюбляє м'ясні продукти, а хтось – рибу. Декому смакують молоко і каші або страви з овочів і фруктів. Є й такі, які намагаються їсти й пити лише «смачненьке»: копчену ковбасу, морозиво, чіпси, гамбургери, піццу, шоколад і запивати все пепсі-колою, солодкими газованими напоями.

  • Все це «смачненьке» насичене штучними барвниками, консервантами і емульгаторами. Тому така їжа і називається штучною. Її недоцільно вживати, адже вона хоча й смачна, але шкодить здоров'ю. Насправді ця «смакота», наче отрута для організму, тим більше для дитячого.

  • Ці хімічні речовини називаються хімічними добавками, які не є обов’язковими компонентами продуктів. Проте їх використовують для того, щоб

  • по-перше, зберегти поживні властивості продуктів харчування;

  • по-друге, надати їм більш привабливого вигляду;

  • по-третє, збільшити термін зберігання харчових продуктів, а також здешевити готову продукцію.

Гра «Зберемо кошик»

(Діти повинні зібрати два кошика.В один кошик скласти корисні продукти , а в другий шкідливі продукти).

У продуктах харчування є дуже важливі для здоров'я речовини , які називаються вітамінами .

Хлопці , а що ви знаєте про вітаміни? Де вони живуть?

Діти : Вітаміни живуть в продуктах харчування , вітамінів багато , але найголовніші А,В,С,D.

Вихователь : «Віта» в перекладі з грецького означає життя , значить вітаміни дуже цінні речовини.

Вітамін А міститься в моркві , вершковому маслі , в овочах і фруктах червоного кольору –помідор ,черврний солодкий перець , газбуз , мандарин.

А ви знаєте , що вітамін А корисний для росту і зору.

Вихователь: У яких продуктах , овочах ,фруктах міститься вітамін В?

Діти : Вітамін В міститься в хлібі , чорного особливо , горох ,квасоля , крупа гречана ,пшоняна , вівсяна.

Вітамін В сприяє гврній роботі серця , коли його не вистачає людина погано спить , багато плаче , серце працює аби як.

Вихователь : А в яких продуктахміститься вітамін С?

Діти : Вітамін С – в смородині , яблуці , цибулі , лимоні , впельсині , кислої капусти.

Вітамін С зміцнює весь організм , робить людину більш здоровим , захищає від простудних захворювань.

Вихователь : Де міститься вітамін D?

Діти : Вітамін D – в риб’ячому жирі , яйцях , молоці , сонце тому важливо бути на свіжому повітрі , тому що коли ми гуляємо , сонцє в своїх промінцях посилає нам вітамін D , він робить наші ноги і руки міцними.

Вихователь : Хлопці ,а як ви думаєте , в тістечок і цукерках вітаміни Є? І чи вважають вони корисними продуктами?

Діти : Ні , в них дуже багато цукру ,який руйнує зуби , з’являються різні захворювання.

Фізкультхвилинка.

Гра«Вітаміннийпотяг»
Ігрова дія. Вагончики з назвами вітамінів «А», «В», «С», «D» з порожніми віконечками. Дитина вставляє картинку, на якій намальовано продукти харчування, у відповідне віконечко.

Значний вплив на харчування людей в Україні мають народні традиції. Україна здавна славилася своєю багатою національною кухнею. Її традиційні страви вареники, борщі,пампушки, паляниці, галушки,ковбаси, сало, капусняк,квашена капуста, огірки, напої з фруктів і меду відомі усьому світу. Найрізноманітніші овочі і фрукти, м'ясо, птицю, гриби, ягоди – усі дарунки землі використовує різноманітна і винахідлива українська кухня. На релігійні свята готують обрядові страви: різдвяна кутя,великодня паска, крашанки тощо. Періодично протягом року чимало українців постяться, вживаючи здебільшого рослинну їжу.

Гра «Так чи ні»

Українські страви – це:

Борщ,  салат ,бутерброд , плов , пшоняна каша , паска , пампушки , куліш , галушки , кутя , вареники , узвар ,пельмені , піца , гарбузова каша , пироги .

-Назвіть щоденні та святкові страви.

Народна мудрість про раціональне харчування говорить:

«Гадай не гадай - борщу наливай: миску з'їси - здоров'я додаси»

«Як нема борщу – то нема і їжі » (українське прислів'я)

«Їж та не жирнішай, будеш здоровіший» (індійське прислів'я).

Бесіда за змістом прислів'їв.
Гра «Гра звари борщик »

Яка улюблена національна страва українців?

Діти , ви всі любите борщ?

Чому потрібно їсти борщ?

В ньому зібрано багато вітамінів .

З яких овочів ми варимо борщ , ми дізнаємося коли відгадаємо закадки.

В нашої Іванки

На вибір одяганки:

І світини й сорочини

І тоненькі спідничіни

Як почнешусі знімати

Можна гору наскладати (капуста)

І печуть мене

Іварять мене,

І їдять і хвалять

Бо я добра (картопля)


Сидить дівчина в коморі

А коса її на дворі (морква)


Сам червоний

Чуб зелений (буряк)


Сидить баба серед літа

В сто сорочок одіта (цибуля)


На городі світлофор

Що це діти ? ( помідор)

Ну й смачний ми зварил борщик.

Молодці діти!

Підсумок уроку Гра «Мікрофон»

Як ви зрозуміли зміст народної мудрості, яку почули на початку уроку? - Для чого ми вживаємо їжу? - Що таке вітаміни? - Що належить до корисної і шкідливої їжі? - Назвіть щоденні українські страви. - Назвіть святкові українські страви. - Яка їжа належить до здорової і корисної?

Перед вами дерево. В мене на столі – листки з назвами продуктів. Вам потрібно повісити на дерево тільки листочки з назвами корисної їжі. У народі кажуть: «Їжа – друг, їжа - ворог».

Тож давайте будемо дотримуватися розумних меж у харчуванні.




Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.