Принципи здорового харчування
Харчування має бути регулярним, тому важливо організувати режим прийомів їжі, який підліток буде дотримуватися кожен день.
Меню підлітка має бути максимально різноманітним, щоб дитина отримувала і замінні і незамінні нутрієнти в потрібній кількості.
Білки в денному раціоні підлітка мінімум на 50-60% повинні бути представлені продуктами тваринного походження.
Жири підліток повинен отримувати з рослинного масла, сметани, горіхів, сиру, вершкового масла та інших продуктів. Бажано, щоб біля 70% всіх споживаних жирів на добу були рослинними.
Вуглеводи дитина повинна отримувати в більшій кількості, ніж інші нутрієнти. Оптимальне співвідношення вуглеводів до білків – 4 до 1.
Джерела швидких вуглеводів (солодкі страви) повинні становити до 20% від усіх вживаних підлітком вуглеводів.
Складні вуглеводи дитина буде отримувати зі злаків, страв з картоплі, хліба. Для приготування борошняних страв рекомендується віддавати перевагу борошну з грубим помелом.
Риба повинна бути присутніми в меню підлітка мінімум 1-2 рази в тиждень. Такі ж рекомендації даються і в відношенні червоного м'яса.