Конструктор уроків
Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.
Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.
№1:
Теоретичний блок
Кліматичні умови України сприятливі для вирощування багатьох овочевих культур. Однак урожай деяких культур швидко псується, тому його використовують у день збирання, а плоди інших культур надходять на зберігання. Стійкість до зберігання та транспортування залежить також від будови плодів та їх шкірних покривів. Уся продукція плодівництва та овочівництва, крім горіхоплідних та деяких видів гарбузових, має тонку шкірку, що не протидіє ударам, від яких травмуються ніжні тканини. Саме тому, для належного збереження та зменшення втрат такої продукції важливим є виконання елементарних правил збирання та післязбиральної обробки плодово-ягідних та овочевих культур. Так, післязбиральна обробка картоплі й плодоовочевої продукції спрямована на одержання однорідних фракцій за здатністю до зберігання. Сортуванням, калібруванням забезпечується приблизна однорідність тієї чи іншої фракції плодів. При визначенні режиму зберігання враховують, що відкалібровані за розмірами плоди не завжди однакові за ступенем зрілості, пошкодженості, за хімічним складом. Зважають також на те, що умови вирощування, збирання та післязбиральної обробки неоднакові.
Для розуміння загальних процесів, що відбуваються в масі кожної партії будь-якого виду плодоовочевої продукції, треба знати деякі її особливості. Зокрема, її стійкість проти механічного травмування, сипкість, здатність до самосортування, теплофізичні властивості, вимоги до вологості повітря.
Відомо, що через високий вміст води у клітинах плодоовочевої продукції вона під час падіння травмується. Внаслідок цього у плодах утворюються закриті пошкодження, які виявляються пізніше у вигляді потемнілих плям на м’якоті картоплі чи на світлих плодах яблук і груш. Пошкодження з порушенням тканин плодів і ягід не допускаються, а коренеплодів, бульб, головок капусти обмежується їх глибиною (кількістю листків на капусті та глибиною на бульб, коренеплодах), оскільки пошкодження часто призводить до повної втрати якості окремими плодами чи всією партією продукції, що зберігається.
Кращі наслідки дає калібрування плодів і зберігання різних фракцій (великої, середньої або дрібної) окремо. Короткочасно можна зберігати і невідсортовані картоплю, моркву, буряки — так званий ворох, у якому крім основної продукції, різної за якістю та розмірами, містяться земля, частинки бадилля, бур’янів. Від вмісту у ворсі тих чи інших компонентів залежить здатність його до зберігання. Кількість повітря і кисню також має значення для зберігання партій плодів чи овочів особливо з високою інтенсивністю дихання для підтримання нормальної життєдіяльності рослинних об’єктів. За високої температури і великої травмованості плодів від нестачі кисню у продукції починається задуха. Однак при пізньоосінньому закладанні картоплі (буряків) на зберігання та низькій температурі навколишнього середовища інтенсивність дихання продукції низька і навіть у воросі з великою кількістю землі до весни задуха не спостерігається, тобто тієї кількості кисню, що є в повітрі шпарин, цілком достатньо.
Найкраще зберігається плодоовочева продукція при великій шпаруватості насипу. У насипу добре відсортованих середніх і великих плодів вона становить 40 – 50 %. При добрій шпаруватості можна регулювати вентилюванням температурно-газовий режим продукції під час зберігання, одночасно змінюючи вологість в насипу. Волога, що виділилася внаслідок дисиміляції, може видалятись сухим повітрям.
Продукція у стані в’янення втрачає здатність протистояти інфекції, гниє, втрачає товарні якості. Тому листові та зелені овочі мають зберігатись при відносній вологості повітря 97 – 98 %, плоди, що містять близько 90 % води, — близько 90 %, коренеплоди, картопля, в складі яких до 25 % сухих речовин, — не нижче 80 %.
Щоб запобігти відпотіванню продукції, треба регулювати температуру залежно від відносної вологості повітря у сховищі.
Для зниження негативної дії відпотівання проводять активне вентилювання продукції, застосовують різні сорбційні матеріали (солому чи інші сухі матеріали з високими сорбційними властивостями), які періодично змінюють.
На якість та лежкість продукції значно впливають погодно-кліматичні умови та агротехнічні фактори. Лежкість плодів залежить насамперед від сорту. Найкращу лежкість мають пізні сорти картоплі, овочів та фруктів. Тому залежно від строку використання треба вирощувати і закладати на зберігання певний сорт продукції. Значно погіршують лежкість несприятливі фактори вирощування. Для вирощування кожного сорту картоплі, овочів, плодів та ягід потрібні певні тепловий, водний і поживний режими. Лише за оптимальних умов вирощування одержують лежку продукцію, яка добре зберігається.
2. Інструктаж з техніки безпеки життєдіяльності учнів.
Перебуваючи вдома, на вулиці, в громадських місцях, транспорті тощо учні повинні чітко виконувати правила з попередження нещасних випадків, травмування, отруєння.
Постійно дотримуйтесь правил дорожнього руху. Переходьте вулицю тільки у відведених місцях.
Перш ніж перейти дорогу переконайтесь у відсутності транспорту. Не грайтеся на тротуарі біля
доріг. Дотримуйтесь правил посадки в автотранспорт.
Переходьте проїзну частину тільки по пішохідному переходу і на зелений сигнал світлофора.
Коли переходите дорогу, подивіться спочатку ліворуч, потім праворуч.
Будьте обережними при переході трамвайних та залізничних колій. Не влаштовуйте ігри на проїжджій частині вулиці.
На зупинці не стійте близько біля дороги. Не виїжджайте на проїжджу частину на велосипеді.
Трамвай обходимо спереду, автобус, тролейбус обходимо ззаду.
Будьте обережними з сірниками та легкозаймистими предметами. Будьте обережні з газом. Не вмикайте його без потреби.
Не можна чіпати невідомі предмети на вулиці. Не використовуйте піротехнічні засоби це небезпечно. При виявленні вибухонебезпечних предметів необхідно повідомити дорослих.
Заборонено ходити до осіннього лісу та інші безлюдні місця у зв’язку з небезпекою замінування.
Будьте обережними з електроприладами. Не торкайтеся оголених проводів. Користуватися електроприладами тільки сухими руками і в присутності батьків. Виходячи з дому, перевіряйте, щоб усі електропобутові прилади були відключені.
Виконуйте правила протипожежної безпеки. Гратися з вогнем небезпечно. Заборонено розпалювати багаття на природі, у не відведеному для цього місці.
У разі пожежної небезпеки – наявності вогню, диму – негайно вийти на повітря та кликати на допомогу. Викликати службу пожежної охорони за номером 101.
При появі запаху газу у квартирі, приміщенні в жодному разі не вмикати електроприлади, не користуватися стаціонарним чи мобільним телефоном, відчинити вікна, двері, вимкнути газову плиту й вийти з приміщення. Негайно повідомити в газову службу за номером 104.
Забороняється перебувати на будівельних майданчиках та біля них, на територіях будь – яких функціонуючих підприємств поруч та в приміщеннях не придатних до експлуатації, які внаслідок руйнації можуть призвести до трагедії.
Обережно користуйтеся гострими, колючими та ріжучими предметами.
Не ігноруйте сигналів повітряної тривоги та дотримуйтесь світломаскування у вечірній та нічний час.
Дотримуйтесь правил поведінки біля водоймищ. Не грайтеся на березі річок, озер та ставків.
Не відчиняйте двері незнайомим людям. Не відповідайте на незнайомі номера телефонів. Уникайте заходити у кабінку ліфта чи під’їзд з незнайомими людьми. Не сідайте у машину до незнайомців. Нічого не беріть у чужих людей.
Не чіпайте безпритульних тварин. Необережне спілкування з ними може призвести до нещасного випадку.
Категорично заборонено вживати алкоголь, наркотичні засоби, тютюнові вироби, стимулятори.
Уникати вживання в їжу грибів.
Заборонено брати в руки, нюхати, їсти незнайомі дикі рослини чи паростки квітів, кущів, дерев, що можуть призвести до отруєння.
З запобігання інфекційних та кишкових захворювань перед їжею необхідно мити руки з милом.
Не їсти брудних овочів та фруктів, ретельно їх мити.
При нездужанні не виходити з дому, щоб не заражати інших людей, викликати лікаря. Одягати марлеву маску.
Для запобігання захворювань на педікульоз регулярно мити голову не користуватися засобами особистої гігієни інших осіб; не міряти і не носити чужого одягу, а також не передавати іншим свій одяг.
Якщо ви погано почуваєтесь, а дорослих поряд немає, слід викликати швидку медичну допомогу за номером 103.
Дотримуйтесь правил та будьте здорові.
Рефлексія від 0 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення:
Види та застосування технічного оснащення акваріума для створення оптимальних умов середовища. Техніка безпеки при роботі з обладнанням
Конструкції механічних та біологічних фільтрів. Внутрішні, зовнішні та донні фільтри, їх монтаж і профілактика
Генератор вуглекислого газу, холодильники. Уф-стерилізатори води. Визначення та регулювання концентрації вуглекислого газу.