Квест спрямований на закріплення теоретичних знань з кулінарії.
Бібліотека вебквестів
Квест спрямований на закріплення теоретичних знань з кулінарії.
Час за який потрібно виконати всі завдання: 30 хвилин
Реакція об'єктів при наведенні: Всі об'єкти неактивні, при наведенні жодним чином не виказують себе
Вітаємо!!!Якщо ви любите не тільки корисно поїсти, але і вмієте готувати, пропонуємо вам пройти даний квест. Виконуючі різні завдання ви зможете знайти вихід. Але перш ніж приступити до роботи - пропонуємо помити руки(це і є ваша перша підказка). Поступово відповідаючи на запитання, ви зможете зібрати інгредієнти та приготувати відому страву. Пропонуємо записувати все на листочку.
Цей рівень містить 34 інтерактивні об'єкти:
1 вихід.
18 сповіщень.
15 сповіщень з введенням відповіді.
Інтерактивні об’єкти на цьому рівні:
Сподіваємось, що вам вдалося зібрати всі інгредієнти для страви. Якщо ви здогадалися, що це, вкажіть.
Так, вірно, це відома українська страва, борщ!!! Смачного!!!
Обов'язково помийте руки та всі овочі для приготування страви.
Далі загляньте в ящики.
Назвіть рослину, яку ми широко використовуємо, готуючи перші страви та салати. У стародавньому Єгипті, а потім і в стародавній Греції вінки з листя цієї рослини одягали на голову як символ горя, смутку, печалі.
а)капуста
б) цибуля
в)петрушка
4)шпинат
Жителі Перу називали цю рослину "папа". Із спогадів іспанського мореплавця у ХVІ ст.: "Папа – особливий вид земляних горіхів. Якщо їх зварити, вони стають м’якими, як спечений каштан. Вони вкриті шкіркою".
а) буряк
б)картопля
в) морква
г) ріпа
За переказами Олександр Македонський завжди вважав необхідним перед боєм підкріпити сили своїх легіонерів саме нею.
а)баклажан
б)капуста
в)помідори
г)огірки
Що таке фрітюр?
а) суміш спецій
б)суміш жирів
в)гарнір
г)смажена картопля
Оберіть зайвий продукт
Плов: рис, морква, м’ясо, цибуля, буряк, томатний соус, прянощі.
Оберіть зайве
Олів’є: картопля, морква, цибуля, помідор, ковбаса, квашений огірок, горошок, майонез.
У давнину вона цінувалась як золото. Її недостача викликала народні бунти. Нею розраховувались замість монет. Вона була причиною воєн. Але її поклади на Землі не вичерпані.
а)цукор
б)картопля
в)сіль
г)коріандр
Чим треба помішувати страву в ході приготування, щоб вітаміни збереглися краще?
а) металевою ложкою
б)дерев'яною ложкою
Що необхідно вийняти з приготованого супу?
а) петрушку
б)лавровий лист
в) петрушку
Кругла, та не місяць, з хвостом, та не миша, красна, а не дівка.
Що це,
Носить вона по сто одежинок,
Правда, немає на них застібок.
Якщо будеш їх знімати,
Сльози станеш проливати.
Що це?
Червоний Макар по полі скакав,
У салат – солодкий,
А у борщ – гіркий стрибав.
Що це?
Назвати головний компонент харчування українців.
Напій, зварений зі свіжих або сушених фруктів.
а)чай
б)компот
в)морс
Лиш один зубочок взяв,
Разом с хлібом пожував,—
Мов вогнем, язик припік,
Називається…
Цікаві факти про сало.
1.Слово САЛО походить від праслов’янського sadlo. Корінь sad — той же, що і в слові «сідати», садло — це те, що посаджено на м’ясо. З часом буква «d» випала з давньослов’янської мови і вийшло слово САЛО.
2.Всім кому за 40, слід їсти сало, адже він – жовчогінний засіб. Достатньо вживати 50 грамів сала на день. Більше – то вже загроза для талії.
3.Дієтологи рекомендують для кращої засвоюваності їсти сало з часником.
4.Вважається, що найсмачніше сало виходить, якщо свиню годувати жолудями.
Цікаві факти про оцет.
1.Виправити смак зіпсованої страви. Якщо ви переперчили суп, для нейтралізації прянощі додайте в каструлю 1 ч. л. яблучного оцту.
2.Приготувати смачне м'ясо для шашлику. Стакан столового оцту на 2 склянки води плюс спеції - відмінний маринад, що гарантує соковите м'яке м'ясо.
3.Освіжити повітря. Магазинні освіжувачі повітря часто мають різкий запах, який змішується з іншими і утворює ще більш неприємний. Протріть розчином столового оцту поверхні в кімнаті, розприскайте його по кутах, і самі не помітите, як неприємний запах зникне.
Найдорожчий суп в світі – це суп з ластів’ячих гнізд, який вважається делікатесом в Китаї, В’єтнамі та Малайзії. Власне, суп готується з слини ластівок, якою вони скріплюють свої гнізда. За консистенцією він нагадує кисіль.
Найдавніший рецепт супу знаходиться в кулінарній книзі Апікура, написаної в IV столітті. Там згадані такі інгредієнти: пшениця, оливкова олія, м’ясний фарш, мізки, перець, лавровий лист, кмин, вино і ферментований рибний соус.
Знаменитий цибульний суп, за легендою, з’явився завдяки Людовику XV: якось пізно вночі французький король зголоднів, проте в мисливському будиночку не знайшлося нічого крім цибулі, масла і шампанського.
Самі незвичайні назви мають, мабуть, інгредієнти знаменитого рибного супу буйабес. Згідно правильної рецептурі, в буябес, крім дрібної рибки різних видів, входить п’ять основних сортів риби: морський скорпіон, морський півень, морський чорт, і сан-П’єр, тобто риба Святого Петра.
У кінці XIX століття в Санкт-Петербурзі стало модним фінське блюдо «лейпакейто», що представляло собою хлібний суп. Мода на суп протрималася близько десятка років, головним чином завдяки назві. Правда, фінська назва було незвичним для російського вуха, і замість нього став вживатися спотворений в російській мові варіант його назви – суп лімпопо.
Спочатку їжа угорських селян, а тепер страва міжнародного значення - національний угорський суп гуляш у XIX столітті вважався стравою чабанів, а пізніше став популярним серед вельмож й перекочував на столи жителів сусідніх країн. Зараз суп гуляш визнали пам'яткою культурної спадщини ЮНЕСКО.
Американський суп Сampbell’s по праву вважається самим знаменитим. Його прославив Е. Воргол.
Звичний для багатьох гаспачо, до складу якого входять томати, з’явився після відкриття Америки.
Слідкуйте за часом приготування!
Рефлексія від 59 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення: