Вебквест:

Розвиток мовлення. Квест до твору - опису процесу праці " Як варити справжній український борщ"

10.10.2022
0 0
7 Клас
1 рівнів
29 підказок
Час виконання: 20 хвилин
Шаблони: Борщ

199

195

0

Опис вебквесту (учням цей опис не показується):

Квест допоможе розібратися у черзі виконання операцій, а також розповість про походження овочів та спецій

Вміст вебквесту:
Налаштування гри

Час за який потрібно виконати всі завдання: 20 хвилин

Реакція об'єктів при наведенні: Всі об'єкти неактивні, при наведенні жодним чином не виказують себе

Привітання на початку гри (показується учням)

Привіт! Сьогодні ми варимо справжнісінький борщ! Але не у каструлі чи казані, а в зошиті.

Справжній кухар повинен бути трішечки географом та істориком, народознавцем і поетом . А ще - смачно, натхненно розповісти про те, як борщ готувати. Отже, до роботи!

Клікаючи на кожен елемент малюнка ти знайомишся з історією походження овоча, а також відновлюєш один з етапів приготування страви. Пропущене слово або слова - ключ до наступного етапу. Зібравши усі ключі, ти не тільки зможеш закінчити гру, але й напишеш твір - розповідь про процес виконання праці " Як варити справжній український борщ"

Ключ - слово, яке ти вставиш замість пропуску в завданні, записуй його з маленької букви( якщо пропущено декілька слів , то пиши кожне з маленької літери через кому)

Рівень №1 — Розвиток мовлення " Як варити справжній український борщ" переглянути шаблон

Цей рівень містить 30 інтерактивних об'єктів:

1 вихід.

15 сповіщень.

14 сповіщень з введенням відповіді.

Інтерактивні об’єкти на цьому рівні:

Мітка №1/30 Чорний перець  Вихід з рівня  Для виходу достатньо відкрити підказки з відповідями
Повідомлення перед виконанням умов виходу з рівня

Крок останній, 12

Накриваємо кришкою та варимо все ще 5-7 хвилин.

Подаємо борщ зі сметаною і зеленню.

Фінальне повідомлення:

Молодець! Борщ зварено! Клич усіх до столу!

Мітка №2/30 Борщ Завдання з відповіддю
Завдання:

Борщ – це культурне надбання України, наша гордість та кулінарний символ нашої країни. Бути байдужим до цього густого наваристого супу просто неможливо.

Рецептів борщу існує безліч і ледь не кожна господиня має свій власний. Хтось любить борщ із квасолею, хтось готує без капусти, а хтось варить його з грибами. Доволі часто рецепти борщу в сім’ях дбайливо передаються з покоління в покоління, а деякі навіть тримаються у суворій таємниці.

Крок 1

Будь - який борщ починається з бульону. А для нього потрібне.....

Правильна відповідь:
м'ясо
Відповідь на завдання:

Молодець! Став каструлю з водою на пічку і запалюй вогонь!

Мітка №3/30 Дошка для овочів Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Порада: записуй усі кроки на чернетці, аби нічого не забути й не переплутати!

Мітка №4/30 М'ясо Завдання з відповіддю
Завдання:

Спершу варимо бульйон. У каструлю наливаємо 1,5-2 літра води. Додаємо м’ясо й ставимо на середній вогонь. Перед закипанням знімаємо піну. Щойно бульйон закипить, накриваємо кришкою і варимо на повільному вогні годину-півтори.

Крок 2

А тим часом ми готуємо засмажку. Для цього беремо:

Має шкір сім, витискає сльози всім. Що це?.....

Правильна відповідь:
цибуля
Відповідь на завдання:

Чистимо цибулю і ріжемо кубиками.

Мітка №5/30 Цибуля Завдання з відповіддю
Завдання:

Цибулю з незапам’ятних часів обробляли єгиптяни, у яких вона користувалася загальною любов’ю. У Стародавній Греції цибуля вважалася священною рослиною: цибулина сприймалася як символ будови Всесвіту.Стародавні римляни запозичили цибулю від греків.Від римлян цибуля перейшла до давніх германців, які, бажаючи похвалити або возвеличити людину, порівнювали її з цибулею. Квітами цибулі прикрашали безстрашних героїв. В Іспанії та Португалії цибуля досі складає істотний компонент щоденного раціону.

Крок 3

А далі ми беремо ....

Помаранчева і гарна, у землі сиджу не марно: соковита, солоденька, вже я стала чималенька.

Правильна відповідь:
морква
Відповідь на завдання:

Моркву тремо на крупній тертці.

Мітка №6/30 Морква Завдання з відповіддю
Завдання:

Морква – найдавніший коренеплід, який людство використовує вже 4 тисячі років. Морква була відома древнім грекам і древнім римлянам. Культивування моркви тривало і в середні віки. Вона була почесною стравою при дворі імператора Карла Великого. Але аж до XVI століття вважалася делікатесом. Лише в XVII столітті європейці почали розводити моркву повсюди, і тоді ж був виведений один з кращих її сортів – каротель. Тоді ж з’явилися соуси з моркви, які досі вважаються делікатесними у німців і французів.

Крок 4

До моркви час доєднати......

Борщ із нього варить ненька,
В нього шкурочка тоненька,
Солодкуватий він на смак,
Фіолетовий …

Правильна відповідь:
буряк
Відповідь на завдання:

Буряк теж натираємо на крупній тертці. На середньому вогні в сковороді розігріваємо олію, висипаємо туди цибулю та моркву, смажимо 5 хвилин. Потім додаємо буряк.

Мітка №7/30 Буряк Завдання з відповіддю
Завдання:

Дикорослий буряк досі зустрічається в Ірані, на узбережжі Середземного, Чорного і Каспійського морів, а також в Індії та Китаї. За 2 тисячі років до нашої ери буряк був відомий, але ненависний у Стародавній Персії, де його вважали символом сварок і пліток і в основному використовували як лікарську рослину. Лише за 800 років до нашої ери в гірських районах передньої Азії почали розводити буряк як коренеплідний овоч.

Крок 5

Щоб буряк не втратив свій колір, нам потрібен ....

Запах, колір – все відмінне, Посміхнешся неодмінно. Як серединку кусати, Скривить так, що й не впізнати. Це - ....

Правильна відповідь:
лимон
Відповідь на завдання:

Молодець! Мерщій діставай лимон!

Мітка №8/30 Лимон Завдання з відповіддю
Завдання:

Натертий буряк можна посипати лимонною кислотою або збризнути соком свіжого лимона – так борщ буде по-справжньому червоним.

Крок 6

Смажимо овочі ще 5 хвилин, додаємо пасту зі спілих червоних........ , перемішуємо й смажимо все ще 5-7 хвилин.

Зелений чуб, червоний бік,
Смачний із нього чавлять сік.
Ґадзині варять з ним борщі,
Росте в городі на кущі.

Правильна відповідь:
помідор
Відповідь на завдання:

Нарешті! Помідори зачекалися!

Мітка №9/30 Помідор Завдання з відповіддю
Завдання:

Батьківщина помідорів – та ж Південна Америка. Дикі форми цієї рослини досі зустрічаються в Перу, на Канарських і Філіппінських островах. Вважається, що помідори в Європу були завезені іспанцями у середині XVI століття. Довгий час в європейських країнах помідори вважалися декоративною рослиною. У Німеччині горщиками з помідорами прикрашали кімнати, у Франції – альтанки, в Англії і Росії їх вирощували в оранжереях серед рідкісних квітів.

Крок 7

А тим часом прийшов час додати до бульйону посічену .....

Листочок до листочку притулився,
Черв’ячок щоб не забрався.
Мені потрібна завжди водиця,
Щоб силою зміцнитися.
І росту я густо, густо
Я зелена …

Правильна відповідь:
капуста
Відповідь на завдання:

Гарна капустина! Соковита!

Мітка №10/30 Капуста Завдання з відповіддю
Завдання:

Качанна капуста – одна з найдавніших овочевих культур, що вирощуються у Середземномор’ї і Південній Європі більше 4,5 тисяч років. По одному з переказів, громовержець Юпітер, працюючи над роз’ясненням двох суперечливих висловів оракула, від страшного перенапруження обливався потом. Кілька великих крапель скотилися із чола батька богів на землю. Ось із цих крапель і виросла капуста.

Крок 8

Через 5-10 хвилин додається нарізана....

У землі вона зростає

І брунатний колір має.

Її смажуть і печуть,

Її варять і товчуть.

Овоч цей всі люблять дуже,

Як же він зоветься, друже?

Правильна відповідь:
картопля
Відповідь на завдання:

Молодець! Буде смачний борщ!

Мітка №11/30 Картопля Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Візьми мене! Я найкраща!

Мітка №12/30 Картопля Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Картопля з’явився в Європі порівняно недавно – в 1565 році. Її привезли із Південної Америки іспанські моряки.

Мітка №13/30 Картопля Завдання з відповіддю
Завдання:

Довгий був шлях цієї культури до нашого стілу. Спочатку її вирощували у садах як декоративну рослину, потім варили варення з зелених ягід і лише потім почали вживати в їжу бульби. Але і в 1800 році в Європі картопля була ще такою рідкістю, що її дарували один одному на свята.

Крок 8

Дуже смачний борщ навіть без м'яса, коли додати ...

Що у нас в стручках живе,
Знизу вгору росте?
Правда, це не Горох
І не Хміль, що також в’ється.
Що плоди до Зимі дає,
І кухар щедро в борщі додає? Що це? .....

Правильна відповідь:
квасоля
Відповідь на завдання:

Не гай часу! Працюй старанно!

Мітка №14/30 Квасоль Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Бери мене!

Мітка №15/30 Квасоль Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Або мене!

Мітка №16/30 Квасоль Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

А , може, ми разом до каструлі?

Мітка №17/30 Квасоль Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

З нами можна без м'яса!

Мітка №18/30 Квасоль Завдання з відповіддю
Завдання:

Якщо без нас, то додавай засмажку! Йде обідня пора, а борщ не готовий!

Крок 9

Додаємо засмажку. Перемішуємо борщ, кладемо....

Саженцы Лавра Благородный (Laurus Nobilis), фото 4

Правильна відповідь:
лавровий лист
Відповідь на завдання:

Як борщик пахне!!!!!!

Мітка №19/30 Лавровий лист Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Лаврове листя — узагальнена назва листя лавра благородного (лат. Laurus Nobilis), яке використовують у кулінарії як ароматну приправу. З готових страв листя видаляють, оскільки воно жорстке. Використовують також лаврове листя, подрібнене в порошок.

Мітка №20/30 Лавровий лист Завдання з відповіддю
Завдання:

Крок 9

Додаємо засмажку. Перемішуємо борщ, кладемо

Саженцы Лавра Благородный (Laurus Nobilis), фото 1

А потім посічену .....

Борщ не скисне протягом тижня, якщо не додавати у страву зелень - Today.ua

Правильна відповідь:
петрушка, кріп, зелена цибуля
Відповідь на завдання:

Не забудь доварити борщ!

Мітка №21/30 Петрушка Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:
На території Африки диких форм петрушки не виявлено, тим часом перші відомості про цю рослину дійшли до нас із Стародавнього Єгипту. У легенді говориться, що вона виросла з крові вбитого сина бога Осіріса. На згадку про цю подію влаштовувалися релігійні свята, учасники яких одягали вінки із зелені петрушки.

Мітка №22/30 Петрушка Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:
У стародавніх греків і римлян рослина використовувалася як ритуально-декоративна і лише потім як лікарська. Грецьких героїв та переможців Олімпійських ігор увінчували вінками з петрушки. Нею годували коней, що впрягалися в колісниці героїв, сподіваючись, що вони будуть міцними як скелі.

Мітка №23/30 Петрушка Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:
У Стародавньому Римі петрушка стала символом смутку. Її листя вплітало в букети з лілій і троянд як нагадування про те, що веселощі не вічне, а тіло тлінне.

Мітка №24/30 Петрушка Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:
У IX столітті петрушку почали культивувати у Європі, і вже у середині XIV століття широко розводили як пряну рослину. Першими її стали вживати французи, а потім і німці.

Мітка №25/30 Петрушка Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:
З Європи петрушка поширилася у всьому світі. У XVI столітті — до Англії та Америки, куди її завезли переселенці. У середині XVIII століття - до Китаю.

Мітка №26/30 Петрушка Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:
Можливо, петрушка була відома ще у Стародавній Русі, яка торгувала з Візантією.

Мітка №27/30 Петрушка Завдання з відповіддю
Завдання:

Крок 10

Годі! Пора додати ...

У темниці виростає та біленькі зубки має.
Хоч гіркий він і пекучий, та корисний і цілющий.

Правильна відповідь:
часник
Мітка №28/30 Часник Завдання з відповіддю
Завдання:

Крок 11

Борщ несолоний ! Додай за смаком ....

Правильна відповідь:
сіль
Мітка №29/30 Сіль Повідомлення при кліку
Повідомлення при кліку на об'єкт:

Найкраща сіль - артемівська!

Мітка №30/30 Сіль Завдання з відповіддю
Завдання:

А ще залишився ......

040006re-d180-239x209.jpg

Правильна відповідь:
чорний перець

Рефлексія від 1 учня

Сподобався:

1 0

Зрозумілий:

1 0

Потрібні роз'яснення:

1 0
Рекомендуємо

Математична кухня. Скільки коштує борщ?

Математична кухня. Скільки коштує борщ?

520

Аватар профіля Грек Ірина Володимирівна
Математика
2—5 клас

33 грн

Новорічний мовний квест

Новорічний мовний квест

395

Аватар профіля Цвелих Ірина Петрівна
Українська мова
3—5 клас

33 грн

Правознавчий квест

Правознавчий квест

180

Аватар профіля Муленко Олена Миколаївна
Основи правознавства
9 клас

83 грн

КВЕСТ "Хіміляндія"

КВЕСТ "Хіміляндія"

260

Аватар профіля Лариса Володимирівна Зінченко
Позашкільна освіта
7—11 клас

41 грн

Квест "Кохання - це..."

Квест "Кохання - це..."

184

Аватар профіля Кривко Наталія Юріївна
Різне
6—11 клас

45 грн

Схожі вебквести

Форми дієслова. Безособові дієслова.

Форми дієслова. Безособові дієслова.

728

Аватар профіля Капінус Наталя Анатоліївна
Українська мова
7 клас

Лексикологія

Лексикологія

413

Аватар профіля Коверсун Вікторія Михайлівна
Українська мова
5—6 клас

Іменник

Іменник

1214

Аватар профіля Войтович Діана Михайлівна
Українська мова
6 клас

Фразеологія. Вебквест

Фразеологія. Вебквест

1155

Аватар профіля Максимів Андрій Петрович
Українська мова
7—11 клас

Лексикологія

Лексикологія

238

Аватар профіля Капінус Наталя Анатоліївна
Українська мова
5 клас