"Знаю, вмію, можу" (тести, диктанти до частини 4 "Відродження")

Опис документу:
Щоб виховати в учнів готовність і вміння роздумувати над прочитаним, навички грамотного і уважного читача, текстового аналітика, здатність критично мислити й аргументувати свої думки, складено ці запитання та відповіді до кожної теми, розділу, твору частини 4 "Відродження" підручника Євгенії Волощук «Зарубіжна література 8 клас», К. «Генеза», 2016. Завдання допоможуть вчителю здійснювати контроль засвоєння учнями матеріалу підручника.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Руденко Валентина Іванівна, учитель зарубіжної літератури КЗО «Водянська СЗШ» Широківського району. «Знаю, вмію, можу!» Різні види контролю на уроках зарубіжної літератури у 8 класі. Книга для вчителя. 2019

Щоб виховати в учнів готовність і вміння роздумувати над прочитаним, навички грамотного і уважного читача, текстового аналітика, здатність критично мислити й аргументувати свої думки, складено ці запитання та відповіді до кожної теми, розділу, твору підручника Євгенії Волощук «Зарубіжна література 8 клас», К. «Генеза», 2016.

Наведені завдання допоможуть вчителю здійснювати контроль засвоєння учнями матеріалів підручника, суттєво підвищити зацікавленість учнів у вивченні предмета. Запитання можна використовувати для літературних диктантів, вікторин, тестів, уроків-бесід.

Посібник розрахований на вчителів зарубіжної літератури.

ЗМІСТ

Частина четверта. Відродження

РОЗДІЛ 1. ВІДКРИТТЯ СВІТУ І ЛЮДИНИ

РОЗДІЛ 2. ПЕРШИЙ ПОЕТ-ГУМАНІСТ ВІДРОДЖЕННЯ

Франческо Петрарка (1304-1374) СОНЕТИ

РОЗДІЛ 3. ДУША ЕПОХИ ВІДРОДЖЕННЯ

Вільям Шекспір (1564-1616) СОНЕТИ. РОМЕО І ДЖУЛЬЄТТА

РОЗДІЛ 4. «ОБ МУЖНЄ СЕРЦЕ РОЗБИВАЮТЬСЯ ВСІ ЗНЕГОДИ»

Мігель де Сервантес Сааведра (1547-1616) ДОН КІХОТ

ЧАСТИНА ЧЕТВЕРТА

ВІДРОДЖЕННЯ

Розділ 1. Відкриття світу і людини

Злет людського духу доби Відродження

  1. Робота з лінією часу.

  • Який період охоплює Середньовіччя?( V - ХV ст..)

  • Яке світосприйняття є характерним для епохи Середньовіччя? (Незмінність долі, приреченість людини).

  • Назвіть поета епохи Середньовіччя, який своїм твором довів, що людина може змінити долю, знайти вихід на шляху до нового життя. (Д.Аліг’єрі у поемі «Божественна комедія»).

  • Як називають Данте? (Провісником Відродження).

  1. Яку епоху називають Відродженням? (Це широкий ідеологічний і культурний рух, що виник у країнах Західної Європи (започаткований у Італії) у процесі переходу від епохи Середніх віків до Нового часу ( 2 половина ХV ст.. (в Італії – з ХІVст.) до середини ХVІІ століття. Заснований значною мірою на відновленні античних традицій.)

  2. Інша назва доби Відродження ( Ренесанс (від франц. відродження).

  3. Назвіть етапи епохи Відродження. (Проторенесанс (ХІІ-ХІІІ ст..; Раннє Відродження (ХІV – ХV ), Високе Відродження (90-і роки ХV- перша третина ХVІ ст..), Пізнє Відродження (друга половина ХVІ ст..)

  4. Хто вперше використав термін «Відродження»? (Вперше цей термін використав у ХVІст художник Джорджо Вазарі в трактаті «Життєписи знаменитих живописців, скульпторів і архітекторів» (1550) Цей термін пов’язаний з ідеєю відродження античної спадщини в нову добу.)

  5. Яка країна була батьківщиною Відродження?(Італія).

  6. Основою культури епохи Відродження є принцип…? (Гуманізму).

  7. Як називали діячів епохи Відродження. (Гуманістами).

  8. Поясніть значення терміну «гуманізм».(Гуманізм – від лат. – людський, людяний) утвердження краси і гідності людини, її розуму й волі, творчих сил і можливостей. Гімн людині. Гуманізм – світське вільнодумство епохи Відродження, що протистояло духовному пануванню церкви в суспільстві. У широкому розумінні – визнання цінності людини як особистості, її права на вільний розвиток і реалізацію своїх можливостей.)

  9. Яке поняття стало «прапором» Відродження і всієї європейської культури? («гуманізм»)

Картка-інформатор «Видатні письменники-гуманісти Західної Європи»

Франческо Петрарка (Італія, 1304-1374). Збірка «Книга пі­сень» — сонети, присвячені Лаурі. Перший зразок гуманістичної поезії, що розкриває найвитонченіші переживання закоханого.

Джованні Боккаччо (Італія, 1313-1375). «Декамерон» — збірка новел, у якій висміюється духовенство, утверджується право лю­дини на щастя й радощі земного життя.

Франсуа Рабле (Франція, 1494-1553). «Гаргантюа і Пантагрюель» — книга-казка про велетнів, яка є сатирою на існуючі фео­дальні відношення та релігійні порядки.

Міґель де Сервантес (Іспанія, 1547-1616). «Дон Кіхот» —роман про любов до кожної людини, справедливість, чесність, боротьбу зі злом.

Вільям Шекспір (Англія, 1564-1616) — поет, драматург. Зобра­жував людину, яка долає будь-які перешкоди на своєму шляху до обраної мети.

  1. Французький варіант слова Відродження. (Ренесанс).

  2. Що означає слово секуляризація? (Секуляризація – це перехід від клерикального до світського стану суспільства.)

  3. Назвіть видатних митців доби Відродження. ( стор. 180: Леонардо да Вінчі, Рафаель, Мікеланджело, Джорджоне, Тиціан, Веронезе, Тінторетто, Ян ван Ейк Пітер Брейгель, Альбрехт Дюрер, Донателло, Боттічеллі, – живописці. Петрарка, Джованні Боккаччо, Ф.Рабле, Сервантес, Шекспір).

  4. Хто винайшов книгодрукування? (Німець Йоганн Гутенберг у середині ХVст..)

  5. Яка мова домінувала в тогочасних навчальних закладах? (Латинська і грецька).

  6. Знайдіть відповідність

— Поєднайте авторів та назви їх творів.

Мікеланджело

Рабле

Рафаель

Леонардо да Вінчі

Тиціан

Шекспір

Сервантес

«Ромео і Джульєтта»

«Даная»

«Дон Кіхот»

«Сікстинська мадонна»

«Гаргантюа та Пантагрюель»

«Джоконда»

«Давид»

  1. Назвіть великі географічні відкриття доби. (Відкриття Америки Христофором Колумбом (1492 р.), відкриття Васко де Гами, Фернандо Магеллана; геліоцентрична теорія Коперника, що сприяла до заміни теоцентричної ( у центрі Бог) антропоцентрчною (у центрі людина) картиною світу; винахід друкарського верстата Іоганном Гутенбергом; поява компаса, гідравлічного двигуна, токарського верстата, домни, мікроскопа й телескопа).с178 – три винаходи часу- компас, порох, друкарський верстат

  2. Які слова можна вважати гаслом усієї тогочасної літератури. («Який довершений витвір - людина!..» - вигук Гамлета, персонажа знаменитої трагедії В. Шекспіра)

  3. Назвіть героїв ренесансної літератури, які стали символами духовних пошуків людства. Що ви про них знаєте? ( Гамлет, охоплений жагою справедливості, Дон Кіхот, одержимий ідеєю добра, Ромео і Джульєтта, натхнені духом самовідданої любові..).

Розділ 2. Перший поет-гуманіст Відродження

Франческо Петрарка

  1. Відгадайте, хто це.

    • Він народився і жив в Італії.

    • Писав сонети.

    • Уславився своєю освіченістю.

    • Був увінчаний лавровим вінком.

    • Усе життя кохав одну жінку, яку вважав ідеалом та поклонявся їй.

( Так, ці факти належать біографії великого Данте. Але не тільки. Усе також стосується іншого італійського поета — Франческо Петрарки.)

  1. Як ви гадаєте, що означає вислів російського поета К. Батюшкова: «Поет умів поєднати небо і землю « щодо Франческо Петрарки? ( К. Батюшков хотів сказати, що Петрарка поєднував у своїй поезії та у своєму житті божественне та людське: релігію та пристрасті, чутливість, набожність та ученість.)

  2. Скласти хронологічну таблицю .

1304 рік

20 липня

народився в Ареццо у сім'ї Петракко ді Паренцо та Елетти Каниджані. Батько-флорентієць; після приходу до влади гібеллінів (у 1302 р.) був вигнаний із Флоренції. Слід зазначити, що Петрарка, на відміну від Данте, не дуже страждав через це.

У 1312 р.

родина переїхала до Авіньйона, де тоді розташовувався папський двір.

1316 р.

Батько відправив на навчання до Болонського університету вивчати юриспруденцію, в університеті Монпельє вивчає право протягом 4-х років.

1326 р.

помирає батько Петрарки. Покинув правничий факультет і повернувся до Авіньйона. Франческо разом із братом Джерардо обирають духовне поприще. Отримавши сан «світського каноніка», від подальшої церковної кар'єри відмовляється.

1327 р.

6 квітня

у церкві Св. Клари зустрічає Лауру, яку покохав із першого погляду і на все життя. Це кохання буде нещасливим для Франческо, але саме завдяки йому з'являються на світ його поетичні твори народною (італійською) мовою, що отримають назву «канцоньєре» або «Книга пісень».

1330 р.

Кардинал Колонна запропонував Петрарці місце секретаря, прийняв постриг- духовний сан і вступив на службу до кардинала Джованні Колонна, що забезпечило йому пристойний прибуток і можливість подорожувати Францією, Фландрією, Німеччиною, Італією, Іспанією,

1336- 1338

Перша редакція збірки «Книга пісень» - 25 віршів.

1337 р.

Уперше відвідав Рим, духовний переворот: усвідомлює себе нащадком античної культури. Змінив прізвище на латинський лад – Петрарка

до 1340 р.

Повернувся до Франції, усамітнився у своєму маєтку Воклюз біля Авіньйона. У воклюзі писав вірші, поеми латинською мовою, став першим ученим-філологом, який вивчав вірші стародавніх римлян, збирав свою бібліотеку (рідкісних переважно античних авторів). Мета життя – відродження традицій стародавнього Риму.

1340 р.

одночасно надходять пропозиції про увінчання лавровим вінком від Паризького університету та Римського сенату. Петрарка, що _ мріє про повернення колишньої величі Риму, його відродження, обирає пропозицію Римського сенату. Король Роберт Анжуйський благословляє його вибір та дарує йому пурпурову королівську мантію.

1341 р.

8 квітня

Петрарка увінчаний лавровим вінком на Капітолійському пагорбі у Римі, його офіційно визнали «королем поетів». Під час велелюдної церемонії в Римі сенатор республіки увінчав убраного в королівську мантію митця лавровим вінком. Відродження цього античного ритуалу символізувало відновлення честі поезії: уперше після багатьох століть панування церкви духовним лідером освіченої Європи став світський поет.

1347 р.

під час епідемії чуми помирає Лаура, пережив глибоку внутрішню кризу.

З 1353 р.

Жив у Італії, подорожував містами країни.

Заповів свою бібліотеку Венеції.

18 липня

1374 р.

Петрарка помирає в Аркуа у будинку своєї доньки.

  1. Продовж речення :

  1. Петрарка навчався у Болонському університеті на факультеті (права).

  2. Улюблені книги, які батько мало не спалив…(Вергілія і Цицерона).

  3. Жінку, яку обезсмертив у своїх віршах Петрарка, звали (Лаура).

  4. Справжнє прізвище поета. (Петракко).

  5. Увінчання лавровим вінком і диплом лауреата надавав Петрарці почесне (римське громадянство).

  6. Книга, що стала гімном високому коханню. («Книга пісень» або «Канцоньєре».)

  7. Якою мовою написана ця збірка. (Живою італійською мовою).

  8. Слово Лаура означає (лавр – дерево слави, переносне – слава).

  9. Збірка містить яку кількість віршів.( 365)

  10. Найбільше віршів у збірці (317) належать до жанру (сонет).

  11. Течія у поезії Відродження, що орієнтувалася на лірику Петрарки, отримала назву ( петраркізм).

  12. Ліричний вірш, що складається з 14 рядків п’ятистопного або шестистопного ямба, двох чотиривіршів та двох тривіршів називається (сонет).

  1. Придумати запитання до слів у кросворді.

1

м

О

Н

п

Е

л

Ь

Є

2

с

0

Н

Е

Т

с

Е

н

А

Т

ч.

4

Р

И

м

5

л

А

У

р

А

6

л

А

в

Р

7

А

р

К

У

А

8

А

р

Е

Ц

Ц

0

Відповіді:

  1. Місто, у якому вивчав право в університеті Петрарка.

  2. Ліричний вірш, що складається із 14 рядків: двох чотиривіршів та двох тривіршів.

  3. Місце, де був увінчаний Петрарка як поет та історик.

  4. Місто, про відродження якого мріяв поет.

  5. Жінка, на честь якої були написані вірші Петрарки.

  6. Яким вінком був увінчаний поет?

  7. Місто, в якому помер Петрарка.

  8. Місто, в якому народився поет.

Літературний диктант

  1. Місце народження Ф. Петрарки. (Місто Ареццо)

  2. Назва твору, за який поета було увінчано лавровим вінком. («Африка»)

  3. Місто, у якому був увінчаний Петрарка як поет та історик. (Рим)

  4. Справжнє прізвище поета. (Петракко)

  5. Чому Петрарка змінив своє справжнє прізвище? (Ідеалом ува­жав античність)

  6. Учень і друг Петрарки. (Боккаччо)

  7. Ім'я коханої поета. (Лаура)

  8. Місто, у якому поет зустрів кохану? (Авіньйон)

' 9. Назва збірки сонетів Петрарки. («Канцоньєре», або «Книга пі­сень»)

  1. Назвіть жанр поезій із «Книги пісень» Ф. Петрарки. (Сонет)

  2. Із скількох частин складається «Книга пісень»? Назвіть їх. (Із 2-х частин: «На життя донни Лаури», «На смерть донни Лаури»)

  3. Укажіть структуру канонічного сонету. (2 катрени, 2 терцети)

  4. Що в перекладі означає ім'я «Лаура»? (Золоте волосся, лавр, приємний подих)

  5. Як ви розумієте епіграф до уроку, слова Горького : «Людина – це Всесвіт»?

Упевненість людини «Я хочу це зробити – я можу це зробити»

15. Чому найвідоміших представників епохи Відродження називають титанами? (Титан. 1. З давньогрецької міфології — назва гігантів, дітей Урана (неба) і Геї (землі), які вступали в боротьбу із богами. 2. Лю­дина міцного духу, розуму, таланту. Титан – людина, яка відзначається надзвичайною, величезною силою розуму, таланту; винятково видатна, героїчна особа.)

Титани доби Відродження

Мікеланджело (1475-1564) — архітектор, скульптор, худож­ник, інженер, поет.

Леонардо да Вінчі (1452-1519) — художник, науковець, інже­нер, архітектор, скульптор, музикант і поет.

Рафаель Санті (1483-1520) — архітектор, художник.

16. Схарактеризуйте Північне Відродження. (Північним Відродженням називають культуру Ренесанса в країнах, розташованих на північ від Італії — Німеччині, Нідерландах, Франції та Англії. У цих країнах культура Відродження мала не таке поширення, як в Італії. Північне Відродження, на відміну від італійського, натх­нення черпало не лише з античності, а й з готики та праць середньовічних богословів).

17. Назвіть найвидатніших представників Північного Відродження. (Еразм Роттердамський, Лукас Кранах Старший, Іеронім Босх, Пітер Брейгель Старший, Альберт Дюрер).

11. Схарактеризуйте творчість митців Північно­го Відродження.(Митцям Північного Відродження було притаманне звернення до проблем, що хвилювали тогочасну людину, до умов її повсякденного життя, непевності в сьогоденні).

12. Чому Відродження (Ренесанс) називають світоглядним переворотом ? (Змінилася середньовічна система поглядів на світ, місце в ньому людини, яка стала вважатися вінцем усього сущого на Землі, саме увага і повага до людини дали поштовх гума­нізмові).

13. Чому саме античність стала ідеалом Відродження? ( За доби античності, як і під час Ренесансу, митці й науковці найбільшу увагу приділя­ли людині — "Дивних багато в світі див, Найдивніше із них — людина" (Софокл. "Антігона").

14. Перший видатний гуманіст. (Петрарка, тому що його світоглядові й творчості властива повага до людини, її почуттів, внутрішнього світу).

15. Петрарка поділив свою збірку «Канцоньєре» на дві частини. Які? («На життя донни Лаури», «На смерть донни Лаури»).

16. Що таке «канцона»? (Канцона – це пісня)

17. Які поети творили в цьому жанрі? (Трубадури).

18. Що оспівували трубадури?(Кохання. Перший трубадур Гійом де Пуатьє оголосив світові, що його Дама є порятунком і що кохання є світлом, яке прояснює серце, дає новий сенс життю).

19. Чи можна Петрарку назвати послідовником творчості трубадурів?(Так, у своєму серці проніс кохання до однієї жінки – Лаури, якій і посвятив свою збірку).

20. Назви провідні мотиви "Книги пісень". (Оспівуван­ня багатства людської душі, краси і щирості людських по­чуттів, кохання до Лаури).

21. Виконайте тестові завдання.


1. Франческо Петрарка народився у:

а) Римі; б) Ареццо; в) Флоренції; г) Венеції.

2. Петрарка жив і творив у:

а) X ст.; б) IVст.; в) ІУст.; г) ХУст.

3. Де Петрарка зустрівся з Лаурою:

а) у монастирській бібліотеці Риму;

б) під час перебування в Парижі;

в) у церкві в Авіньйоні;

г) під час навчання в університеті?

4. Який ліричний жанр переважає в «Книзі пісень»:

а) мадригал; б) балада; в) канцона; г) сонет?

5. Яка строфічна побудова сонета:

а) 4+4 + 2 + 2; б) 4 + 3 + 3 + 3;

в) 4 + 4 + 4 + 3; г) 4 + 4 + 3 + 3?

6. Що означає ім'я Лаура:

а) дерево краси; б)дерево слави; в) дерево мудрості; г) дерево життя?

7. «Книга пісень» перекладається як:

а) сонети; б) вірші; в) поеми; г) пісні.

8. Ф.Петрарку вважають засновником новочасного гу­манізму, який проголосив найвищою цінністю:

а) Бога; б) людину; в) суспільство; г) античне мистецтво.

9. Особливість створення образу Лаури в сонетах Петрарки грунтується на:

а) реалізмі; б) гіперболі; в) ідеалізації; г) анафорі.

10. Течія петраркізму орієнтувалася на:

а) поезію Данте; б) подальший розвиток літератури; в) гуманізм;

г) лірику Петрарки.

• Переказ вчителем міфу про кохання.

Було це давно, коли богів на Олімпі було лише в кілька разів менше, ніж людей на Землі. Люди й боги були настільки близь­кими, що ходили один до одного в гості, грали в шахи, розмов­ляли чи змагалися в силі та спритності... Люди тих часів були не схожі на нас, сучасних: вони нагадували „сіамських близ­нюків", у яких одне було жіноче, а інше — чоловіче. І звалися ці люди андрогенами: „андро" — чоловік і „гене" — жінка. Надзви­чайно добре їм було разом! Легко, спокійно, гармонійно. В єдності була їхня сила, в узгодженні поглядів і дій — цілеспря­мованість, у взаємодоповненні різних начал — довершеність.

Такі люди швидко розвивалися, ставали такими досконали­ми та самодостатніми, що богам дедалі складніше було і зма­гатися з ними, і просто залишатися біля них богами. Стриво­жилися боги на Олімпі, відчули конкуренцію своїм можливостям, стало незатишним їм таке сусідство. Вирішили боги помститися: розділили андрогенів навпіл (на жіночу і чоловічу части­ни), а сильний вітер розніс їх по всьому світу

Відтоді блукають люди по світу у пошуках своєї втраченої половини. Знайдуть її — радіють, єднаються, разом стають та­кими сильними, що вже жодним негодам їх не здолати, бо в своєму союзі знаходять вони гармонію сили, краси і розуму.

Це міф, та й досі існує незмінне прагнення однієї статі до іншої, бажання зустріти таку людину, в парі з якою буде досяг­нуто щастя й гармонію

У нашому житті багато зустрічей, і тільки одна — особлива. Навколо безліч красивих і розумних, цікавих і добрих людей, лиш одна — твоя доля. І тому дуже важливо не розминутися, розпізнати її, знайти і зберегти. Петрарку можна було б назва­ти щасливим, тому що він таки зустрів своє кохання.

Кохання обов'язково прийде і до вас, хоча ніхто не знає того дня і тієї хвилини, коли це трапиться.

  • Аналіз сонета № 61

  • Кому присвячений цей сонет?

  • Яку подію описує автор?

Тема – кохання

Ідея – кохання – благотворна сила

Ліричний герой по-справжньому кохає, відчуває внутрішнє пробудження, піднесення, жагу до життя

Художні засоби - анафора: благословенні;

епітети: сяйливі очі, солодкий біль;

метафори: лук Амура, серця рани;

звертання; окличні речення

Оксюморони: «Але ж муки ці солодкі…»; «Живлюща смерте…»; «Втіхо навісна…»; «Палаю в стужу…»; «В спеку весь дрижу…» Про­тиставлення, оксюморони, риторичні запитання, риторичні окличні речення — дуже влучні, виразні художні засоби для відтворення почуттів, допомагають глибше розкрити супе­речливість такого багатогранного почуття, як любов. Цей сонет своєрідна молитва душі й серця до коханої жінки. Петрарко сприймав любов, то як найвище благо, то як гріховне почуття. Ці суперечливі погляди на кохання позначилися на вірші. Кохання – це найвища цінність , а водночас і «солодкий біль», «серця рана»

  • Чому біль рани, що виникла на серці поета після зустрічі із коханням всього життя, поет називає «благословенною»?

  • Чи з цього вірша зрозуміло, які саме риси Лаури полонили по­ета? (Як Беатріче для Данте, так і Лаура в очах закоханого Петрарки ідеал жіночої краси.)

  • Яке слово декілька разів повторюється у вірші? {«Благословен». З цього слова починається кожна строфа твору.)

  • Як ви вважаєте, чому поет використовує це слово? (Поет сприй­має любов як благо.)

Анафора —... єдинопочаток, поширений в літературі і ораторському мистецтві.

Велика загадка любові — це її подвійна оптика.

Закоханий бачить у своєму обранцеві таку глибину, про яку той не здогадується. Про закоханого іноді кажуть, що він сприймає навколишній світ як щось нереальне. А точ­ніше: ця людина бачить у ньому щось надзвичайне.

У коханні неминуче обожнювання. Тобто кохана люди­на видається кращою, досконалішою, ніж вона є. На­справді ж любляче серце бачить те, чого не помічають не засліплені любов'ю люди.

Якою Лаура постає в сонетах Петрарки ? (У поезіях Лаура сприймається як жива: у неї легка хода, ніжний голос, золоте волосся).

Аналіз сонета № 132

Бесіда

Тема – що таке кохання

Ідея – кохання – складне почуття

Ліричний герой хоче розібратися в своїх почуттях

Художні засоби – антитеза (добро – зло, хочу – не хочу), – оксиморон (муки солодкі, живлюща смерть), – звертання, – питальні речения

В сонеті відбилася суперечка Петрарки зі самим собою про природу його кохання. Якщо любов – це благо, то чому воно несе журбу? А якщо зло, то чому кохання таке солодке? Якщо закоханий образ «зло», то чому він скаржиться на свою долю. А якщо «добро», то звідки його скарги. Петрарка підкреслює суперечливий, подвійний характер земного кохання. Земна любов ставить перед людиною низку моральних проблем. Тож людина, яка не керується у своїх пристрастях розумом, подібна до човна без керма. Петрарко- поет благословляє все, що пов’язане з Лаурою, що пробудило в ньому кохання, що зранило його серце і водночас принесло неподільну радість. В основі композиції протиріччя, які хвилюють поета. Це і свіча кохання, яка яскраво горить, але оповита смутком. Це й ніжні квіти саккури, які символізують чисте, непорочне почуття, але смуток і тягар, який крає серце поета, очорнює їх білосніжні пелюстки. Не зважаючи на без відповідне кохання, Петрарка обожнює свою кохану, тому що у кохання немає мудрості, а є лише пристрасть, розчарування і сумніви. Але вогонь кохання затмарює все.

Учитель. Як ви пам'ятаєте, церква переслідувала трубаду­рів, бо стверджувала, що існує тільки одна любов — любов до Бога, а поклонятися можна тільки Мадонні. Для Петрарки (а не слід за­бувати, що він жив у XIV ст.) кохання існувало, але поета завжди гризло сумління: добро воно чи зло?

  • Яка головна думка твору? (У цьому творі відбилася суперечка Петрарки із самим собою про природу його кохання.)

  • Якщо любов — це благо, то чому вона супроводжується відчут­тям неспокою?

  • Якщо зло, то чому ж на серці радісно, коли бачиш чи думаєш про предмет свого захоплення?

  • Якщо закоханий сам обрав це зло, то чому він скаржиться на свою долю?

— Тобто Петрарка підкреслює суперечливий, двоїстий харак­тер земного кохання.

Які художні засоби використовуються в сонеті?

Антитеза (протиставлення)

Оксюморон — стилістичний засіб, побудований на поєднанні контрастних понять, які логічно нібито виключають одне одне, але насправді тяжіють до смислового поєднання і розширюють наше уявлення про художній образ, поглиблюють і збагачують його.

Оксюморони

  • «Але ж муки ці солодкі...» , «Живлюща смерте...», «Втіхо навісна...»

  • « Палаю в стужу...», « В спеку весь дрижу...»

Зверніть увагу на розділові знаки в тексті сонету. Про що вони свідчать? Які риторичні фігури позначаються ними в тексті твору? (Риторичні запитання, окличні риторичні речення.)

Риторичні запитання

Окличні риторичні речення

«Як не любов, то що це бути може?»

«Але ж муки ці солодкі, Боже!»

«А як любов, що таке вона?»

«Бідкатись негоже!»

«Добро?»

«То даремна скарг луна!»

«Зло?»

«Живлюща смерте, втіхо навісна!»

«Хто твій тягар здолати допоможе?»

«Чужій чи власній долі я служу?»

* 3 якою метою автор використовує саме ці художні засоби? (Про­тиставлення, оксюморони, риторичні запитання, риторичні окличні речення дуже влучні, виразні художні засоби для відтворення почуттів, допомагають глибше розкрити супе­речливість такого багатогранного почуття, як любов.)

- Що таке кохання. Наведіть приклади афоризмів про кохання.

Кохання — почуття глибокої сердечної прихильності до особи іншої статі. Те ж саме, що і любов.

Зрозуміти значення даного слова, почуття робили спро­бу поети, письменники, науковці:

Кохання-— це животворний вогонь у душі людини, і все, ство­рене під впливом цього почуття, має знак життя і поезії. (Т, Шевченко).

Кохати — означає знаходити у щасті іншого своє щастя. (Г.Лейніц).

Любов у людини— могутнє джерело діяльності. (Гельвецій)

Любов — найсильніша з усіх пристрастей тому що вона од­ночасно оволодіває головою, серцем і тілом. (Вольтер).

Святий апостол Павло в листі до коринфян наділив любов такими характерними рисами: „любов довготер­пелива, любов лагідна, любов не заздрить, любов не за­дається, не горда, не поводиться нечемно..., а тішиться правдою, усе покриває, всьому вірить, завжди надіється, все зносить".

Що нового приніс Петрарка в розуміння кохан­ня?

(Всупереч середньовічній церкві, яка засуджувала зем­не кохання, приймаючи лише любов людини до Бога, Пет­рарка доводить, що кохання до земної жінки не гріховне).

Асоціативний кущ «Кохання в творах Петрарки».

Кохання —«біль, що в душу вник», «Ерота сила», «лук і стріла, що серце поразила», «рана», «добро», «скорбота нищівна», «зло», «муки солодкі», «живлюща смерте», «втіхо навісна», «не­наче в просторінь морську безкраю, в човні хисткому рушив без керма», «про мудрість тут і думати дарма».

  • Які художні засоби використовує Ф. Петрарка, змальовуючи Лауру? (Порівняння: душа, мов зоря, вуста, немов троянди; епітети: ніжний погляд, сміливі очі, горда постать, висока і гід­на душа; метафору: чисте сяєво Мадонни; градацію: і мить, і місяць, і місця урочі)

  • Чи тільки за незрівнянну вроду, квітучу молодість любив поет Лауру? Порівняйте співвідношення реального та ідеаль­ного в описах Лаури. (Петрарка оспівує не тільки зовнішню, а й внутрішню, духовну красу Лаури: чистоту помислів, мо­ральну висоту, «честь сеньйори», ангельську святість, високу і гідну душу, «чисте сяєво Мадонни»; саме ця святість освіт­лює обличчя Лаури мовби зсередини. Та хоч Лаура безмірно ідеа­лізується, згідно з попередньою традицією, вона постає вже як реальна жінка, із реальними земними рисами: світле волосся, темні очі, струнка постава, рожеві вуста.)

Петрарка засновник нової поезії, людина, яка наважилася запалити полум'я не так божественно­го, як земного, людського почуття. Як ви вважаєте, чи не помиляються ті, які називають поета «співцем кохання»?

(Як ніхто з його попередників, він наблизився до зобра­ження реального земного почуття. Кохання його прино­сять радість і біль, захоплення і страждання. Саме в цьо­му, на думку поета, перевага земного кохання перед небесним, бо тільки так людина може відчути повноту життя. Поет аналізує і свій внутрішній світ, замислюєть­ся над незбагненною складністю душі людини).

Охарактеризуйте ліричного героя сонетів Пет­рарки й порівняйте його з героями рицарської поезії (зокрема Дж. Рюделя). У чому полягає принципова різниця між ними ? Новаторство Петрарки полягає в тому, що він не лише створює образ коханої, а й розкриває внутрішній світ свого героя, який любить і страждає. Він творець нової, психологічної лірики, що стала дорогоцін­ним внеском у скарбницю світової поезії. Поетичний тріумф Лаури був одночасно й тріумфом Петрарки. Не випадково в «Книзі пісень» ім'я Лаура (Байта) так тісно пов'язане зі словом лавр. Часом стирається навіть межа, що відокремлює Лауру від дерева слави, прекрас­на жінка перетворюється на символ земної слави для по­ета. Вона вінчає його чоло гілкою зеленого лавра, і через тисячу років люди пам'ятатимуть про співця Лаури.

  • В чому полягають особливості створення образу Лаури у віршах Петрарки? (Ідеалізація, вживання штампів у описові зовнішності).

Тестові завдання до теми «Доба Відродження. Франческо Петрарка»
1.Ренесанс – це
а) Античність; *б) Відродження; в) Середньовіччя.
2.Що означає слово «гуманізм»?
*а) людяний; б) диявольський; в) релігійний.
3.Яку добу в літературі прийнято називати добою гуманізму?
а) Античність; *б) Відродження; в) Середньовіччя.
4.Назвіть видатних мореплавців доби.
* а) Х.Колумб,Васко де Гама,Ф.Магеллан;
б) Рафаель Санті, Тиціан, Джордоне;
в) В.Шекспір, Ф. Петрарка, М.Сервантес.
5.Назвіть видатних письменників доби.
а) Х.Колумб,Васко де Гама,Ф.Магеллан;
б) Рафаель Санті, Тиціан, Джордоне;
* в) В.Шекспір, Ф. Петрарка, М.Сервантес.
6.Назвіть видатних художників доби.
а) Х.Колумб,Васко де Гама,Ф.Магеллан;
* б) Рафаель Санті, Тиціан, Джордоне;
в) В.Шекспір, Ф. Петрарка, М.Сервантес.
7. «У центрі Всесвіту – Бог, який вершить долі людей»,- це світоглядна позиція доби…
а) Античність; б) Відродження; * в) Середньовіччя.
8. «У центрі Всесвіту – людина, яка спілкується з Богом як з абсолютом совіті», - це світоглядна позиція доби…
а) Античність; * б) Відродження; в) Середньовіччя.
9.Яке ім’я батька Ф. Петрарки?
* А)Петракко; Б) Петрарка, В) Петраціо
10.У якому місті було короновано Ф.Петрарку лавровим вінком?
* а) Рим; б) Париж; в) Падуя.
11.Збірка, в якій Петрарка увіковічив своє кохання до Лаури.
* а) «Канцоньєре»; * б) «Книга пісень»; в) «Листя трави».
12.Батьківщиною Ф.Петрарки була
а) Франція; * б) Італія; в) Греція.

Тести до ЗНО (з відповідями). ВІДРОДЖЕННЯ. Петрарка

1. Хронологічні рамки доби європейського Відродження
А V-ХVст. Б XV-XVII ст. В кінець XVII-XVIII ст.
Г
VIII ст. до н. е. — IIІ ст. н. е. Д XIX ст.

2. Доба Відродження розпочалася в
А Англії
Б Італії В Іспанії Г Франції Д Росії

3. Предтечею Ренесансу в західноєвропейській літературі є
А Педро Кальдерон Б Джованні Боккаччо В Франческо Петрарка
Г Данте Аліг’єрі Д Вільям Шекспір

4. Відмітною рисою культури доби Відродження є
А розквіт героїчного епосу
Б світський характер та антропоцентризм
В релігійна тематика творів Г наслідування античних взірців
Д діалектика душі

5. У центрі культури Відродження перебуває
А Природа Б Бог В Всесвіт Г людина Д суспільство

6. Літературні твори доби Відродження
А «Канцоньєре», «Гамлет», «Декамерон», «Дон Кіхот»
Б «Канцона», «Сирвента», «Безтурботна пісня», «Божественна комедія»
В «Пісня про Роланда», «Пісня про Нібелунгів», «Пісня про мого Сіда», «Слово о полку в Ігоревім»
Г «Крихітка Цахес», «Чому троянди немов неживі», «Я мить чудову пам’ятаю…»
Д «Іліада», «Одіссея», «Прометей закутий», «Енеїда»

7. Художники доби Відродження
А Джанбаттіста Тьєполо, Дієго Веласкес, Хосе Рібера, Пауль Рубенс
Б Клод Моне, Едуар Мане, Едгар Дега, Каміль Пісарро
В Поль Гоген, Вінсент ван Гог, Поль Сезанн, Анрі Тулуз-Лотрек
Г Леонардо да Вінчі, Сандро Боттічеллі, Рафаель Санті, Мікеланджело Буонаротті
Д Данте Габріель Россетті, Джон Міллес, Едвард Берн-Джонс, Джон Вотерхаус

8. Письменники — представники доби Відродження
А Мольєр, Расін, Корнель Б Петрарка, Шекспір, Сервантес
В Гейне, Гофман, Міцкевич Г Шиллер, Гете, Вольтер
Д Стендаль, Бальзак, Флобер

9. Встановіть відповідність між художником доби Відродження та його творінням
1 Сандро Боттічеллі            А «Мона Ліза»
2 Мікеланджело                      Б «Сікстинська мадонна»
3 Рафаель                                  В «Весна»
4 Леонардо да Вінчі            Г «Венера Мілоська»
Д «Давид»

Ключ: 1В 2Д 3Б 4А

10. Встановіть відповідність між письменником доби Відродження та країною, яку він представляє.
1 Вільям Шекспір                      А Франція
2 Франсуа Рабле                       Б Англія
3 Мігель де Сервантес        В Нідерланди
4 Франческо Петрарка         Г Іспанія
Д Італія

Ключ: 1Б 2А 3Г 4Д

11. Встановіть відповідність між письменником та його творами.
1 Данте                      А «Дон Кіхот»
2 Петрарка             Б «Ромео і Джульєтта»
3 Шекспір                В «Декамерон»
4 Сервантес         Г «Нове життя»
Д «Лист до нащадків»

Ключ: 1Г 2Д ЗБ 4А

12. Роки життя Франческо Петрарки
А 1265-1321 Б 1547-1616 В 1564-1616 Г 1304-1374 Д 1313-1375

13. 8 квітня 1341 року в Римі
А Петрарці призначив аудієнцію неаполітанський король Роберт
Б Петрарку увінчали лавровим вінком
В Петрарка прийняв духовний сан
Г поет зустрів Лауру Д померла Лаура

14. «Книга пісень» Петрарки є збіркою
А терцин Б сонетів В сирвент Г елегій Д сирвент

15. Збірка поезій Франческо Петрарки, присвячена мадонні Лаурі, має назву
А «Канцоньєре» Б «Божественна комедія» В «Нове життя»
Г «Декамерон» Д «Сонети»

16. «Канцоньєре» на українську мову перекладається як
А «Книга пісень» Б «Книга сонетів» В «Книга віршів»
Г «Книга поем» Д «Пісня пісень»

17. Ім’я Петрарки уславив ліричний жанр
А рондо Б мадригал В секстина Г канцона Д сонет

18. Ліричні твори Петрарки написані
А латиною Б італійською мовою В французькою мовою
Г давньогрецькою мовою Д старонімецькою мовою

19. Ім’я коханої Франческо Петрарки, яку він уславив у своїй поезії
А Беатріче Б Лаура В Ф’яметта Г Офелія Д Дульцінея

20. Першим маніфестом гуманізму Відродження називали … Петрарки
А збірку «Канцоньєре»
Б промову в римському Сенаті на увінчанні його лавровим вінком
В автобіографію «Лист до нащадків»
Г сонет ««Благословенні місяць, день і рік…»
Д сонет «Щасливі квіти й благовісні трави…»

21. Франческо Петрарка у назві ліричних циклів збірки «Канцоньєре» називає свою кохану
А красунею Б богинею В янголом Г мадонною Д матроною

Розділ 3. Душа епохи Відродження

І. Вільям Шекспір «Продовж речення»

    1. Батьківщина Шекспіра-….Англія

    2. Один із сучасників митця назвав його.... «душею епохи»

    3. Вільям Шекспір з’‎явився на світ 23 квітня 1564 р. в містечку ...Стретфорд-на-Евоні.

    4. У шістнадцять років юнак покинув навчання й, імовірно, певний час допомагав ....батькові у справах.

    5. У вісімнадцять років він одружився, а в двадцять один - разом із молодшим братом вирушив до ....Лондона.

    6. У Лондоні Шекспір певний час працював у театрі... суфлером або помічником режисера і в 1593 р. вступив до трупи.... Джемса Бербеджа.

    7. Суфлер – це працівник театру, що під час репетицій та вистав... підказує акторам текст ролі.

    8. Яку функцію виконують діалог і монолог у драматичному творі? Діалог – це...розмова кількох персонажів, під час якої розкриваються їхні почуття, думки й наміри.

    9. Монолог – це...розгорнуте висловлювання одного героя, що не потребує негайної відповіді.

    10. Від 1599 р. трупа, у якій працював Шекспір, давала вистави в театрі.... «Глобус».

    11. Які слова - вивіска, що прикрашали будівлю театру стали афоризмом. «Весь світ, лицедіє»,

    12. Актори «Глобуса» виступали при королівському дворі і дебільшого завдяки обдарованому драматургу) 1603 р. були удостоєні почесного звання... «Королівські слуги».

    13. . Шекспір покинув театр і переїхав до рідного міста у... 1613 р

    14. Останні роки його життя минули в сімейному колі. Помер митець 1616 р., за переказами, - у день ...свого народження.

    15. Крім драматичних творів, перу Шекспіра належить визнана вершиною ліричної поезії доби Відродження низка....(жанр) сонетів,

    16. Чим відрізняється італійський сонет від англійського? (Традиційно класичний італійський сонет поділяється на дві частини: перша - це зав’‎язка (два катрени), друга - розв’‎язка (два терцети). 4+4+3+3=14. Тим часом англійський сонет складається з трьох катренів і фінального двовірша: abab cdcd efef gg. 4+4+4+2=14)

    17. Творча спадщина . (Усього написано 37 п’єс, 2 поеми та 154 сонети.)

    18. Загалом перу Шекспіра належать... сто п’‎ятдесят чотири сонети, створені протягом 1592-1598 рр.

    19. Вірші від 1-го до 126-го присвячені ...невідомому другові, решта - коханій – загадковій... «смаглявій леді».

ІІ. Розповідь за опорним

конспектом.

20. Які вічні образи подарував Шекспір світу? (Гамлет, Ромео і Джульєтта, Отелло і Яго)

Картка для учня. «Шекспірівське питання»(прочитати, пояснити схему)

Вам уже знайоме так зване гомерівське питання: чи існував Гомер насправді, чи він був автором безсмертних давньогрецьких поем «Іліада» та «Одіссея»? Таке ж запитання щодо великого Шекспіра ставлять собі протягом чотирьох століть науковці та звичайні читачі. Справа в тому, що збереглося не так багато відомостей про життя самого Шекспіра і ще менше — про його авторство щодо всесвітньовідомих п’єс.

Що ж викликає сумніви у науковців? Шекспір був не дуже освіченою людиною, а у своїх творах він виявляє різнобічну обізнаність у багатьох галузях знань: про медицину він писав, як лікар, про закони — як юрист, про рослини — як ботанік, про філософські проблеми — як філософ.

Вражає й словниковий запас письменника: 30 тисяч слів, до того ж знання іноземних мов: французької, італійської, грецької, іспанської, латини.

Автор шекспірівських п’єс добре знав греко-римську міфологію, літературу, історію, був знайомий із справжньою Італією: Венецією, Вероною, Міланом, Мантуєю. А Шекспір, як відомо, ніколи не виїжджав за межі своєї Батьківщини.

З’явилася версія, що під ім’ям Шекспіра приховувалася ціла група письменників та вчених, які запропонували авторові за винагороду називати ці твори своїми. Однак ці припущення не отримали підтвердження, оскільки для цього немає достатніх доказів.

«Ретлендбеконсаутгемптоншекспір» — це фантастичне ім’я вигадав англійський письменник Джеймс Джойс. У своєму романі «Улісс» весь 9-й розділ він присвятив проблемі «Загадка Шекспіра».

Як же розшифрувати фантастичне ім’я?

Дуже просто: потрібно виділити імена тих людей, яких вважають авторами геніальних п’єс: Ретленд, Бекон, Саутгемптон, Шекспір. 

Літературний диктант

  1. У яку добу жив Вільям Шекспір? (У добу Відродження)

  2. Представником якої літератури він є? (Англійської)

  3. Що, крім поезій, писав Шекспір? (Драматичні твори)

  4. Ким був батько Шекспіра? (Заможним рукавичником)

  5. Де навчався хлопчик? (У місцевій «граматичній» школі)

  6. Куди вирушив Вільям разом зі своїм братом? (До Лондона)

  7. Ким, за припущенням біографів, працював Шекспір у Лондоні? (Суфлером у театрі або помічником режисера)

  8. Як називався театр, у якому трупа, у якій працював Шекспір, давала вистави? («Глобус»)

  9. Чим займався Вільям окрім того, що писав для театру? (Виконував ролі)

  10. Якого почесного звання були удостоєні актори театру, в якому працював драматург? («Королівські слуги»)

  11. Кому присвячені сонети Шекспіра? (Загадковому другу та Смаглявій Леді)

  12. Який твір займає особливе місце у творчості митця? (Трагедія «Ромео і Джульєтта»)

ІІІ. Аналіз сонетів

Сонет № 66

1. Тема - протест проти несправедливого життя в соціумі, де все йде шкереберть

2. Ідея - протиставлення мислячої особистості світові, що потерпає від зла

3. Ліричний герой самотній, дуже страждає, але не перестає мислити і відчувати серцем

4. Яким бачить світ ліричний герой 66-го сонета? Чому його життя стало нестерпним?( Художній світ зображено жахливим, туг немає місця мистецтву, красі й істині. Від такого хаосу в суспільстві ліричний герой бажає знайти забуття в смерті. Світ несправедливий і недосконалий. Він розчарований і бажає промерти)

5. Що ж відбувається у реальному житті?(позитивні якості не цінують, справжні цінності нікому не потрібні)

6. Що допомагає ліричному герою 66-го сонета протистояти злу і змушує жити? (лише почуття до друга, який є радістю у житті героя і змушує його нести життєвий тягар)

7. Художні засоби: антитеза (зло – добро, істина – дурниця,честь-бруд, розкіш-злидні), анафора ( повторення і, на)- у десяти рядках сонета посилює безкінечну трагедію й журливий настрій, мова ведеться від першої особи, вірш складається з двох речень

8. Проблеми - соціальні, етичні, естетичні та філософські.

9. Композиційно сонет складається із зав’язки (яка є тезою про життєві прикрощі, що унеможливлюють бажання жити) і розв’язки (яка є антитезою, бо, всупереч негараздам, зажди є світлий вихід із будь-якої ситуації). Ліричний герой доходить позитивного висновку: якщо він кохає, то мусить мати сили жити.

Чи можна назвати цей твір актуальним у наш час? Поясніть свою думку.

  • Яка тема сонета? ( Протест проти несправедливості життя в соціумі, де все йде шкереберть.)

  • Який образ ліричного героя? (Він самотній, глибоко страждає, але не перестає мислити і відчувати серцем)

  • Чи є провідний образ? ( Так. Кохання.)

  • Яке його значення в тексті? ( Якщо кохаєш, мусиш жити)

  • Які художні засоби використовує автор? Наведіть приклади. (Антитеза: добро – зло, істина – дурниця, честь – бруд, сила – неміч, нікчемність – розкіш, шана – суд,митець – недоум; Анафора – повторення на початку рядків: і… і… і…;рефрен – повторення слова стомившись на початку і в кінці сонету, як обрамлення)

  • Яка структура? ( Складається всього з двох речень. Має три катрени та один дистих)

Сонет 116

  • Яка тема сонета? (Головна тема — визначення справжнього кохання.)

  • В яких рядках вона звучить найсильніше? («Любов — над бурі зведений

маяк…».)

  • Яка ідея?( Незмінність справжнього кохання з плином часу)

  • Які дії ліричного героя? ( Ліричний герой присягається у вірності кохання, усвідомлює всі життєві випробування, які можуть затьмарити почуття)

  • Як автор говорить про вічність справжнього почуття? («Любов не блазень у руках часу». Вона не підвладна часові.)

  • Які художні засоби використовуються? ( Порівняння: любов – маяк, зірка, не блазень;

  • Яку роль відіграє порівняння кохання із зіркою? (Кохання — це щось високе і прекрасне, небесне, божественне.)

  • Як ви розумієте останні рядки сонета? (Ліричний герой не постає в сонеті категоричним. Він, як завжди, сумнівається. Але ми відчуваємо його надзвичайне бажання думати саме так.)

Це сонет-клятва, ліричний герой присягається у вірності кохання, усвідомлюючи всі життєві випробування, які можуть затьмарити почуття.

Сонет 130

  • Тема: природна краса земної жінки

  • Ідея: земна жінка – найкраща.

  • Ліричний герой: захоплюється природною красою земної жінки.

  • Художні засоби: (Порівняння: мов з дроту чорного коса

густа, корал ніжніший за її уста, дише так вона, як дишуть люди; антитеза: не знаю

про ходу богинь із неба, а кроки милої — цілком земні; анафора: і дише так вона…, і голосу її рівнять не треба…, і все ж вона — найкраща поміж тими…; епітети: білосніжні пліч овали, з дроту чорного, диких трав.)

  • Зробіть висновок, що нового вніс Шекспір у традиційний сонет.

( Форма сонета, тема дружби, кохана – цілком реальна жінка)

- Якою постає в сонетах обраниця ліричного героя? Чим відрізняється опис коханої в сонетах Шекспіра та в сонетах Данте й Петрарки? (У сонеті В. Шекспіра оспівується природна краса земної жінки, вона не ідеалізується, як у сонетах Ф. Петрарки. Шекспір майстерно добирає слова на честь жінки, у тому числі вдається до порівняння задля увиразнення її рідкісної, виняткової краси («rare»), в українському перекладі «найкраща з-поміж всіх»).

- Як у прочитаних вами сонетах Шекспір визначає роль кохання в людському житті? Ліричною героїнею вірша є «смаглява леді», а її поетичний портрет — центральною темою. Утім, пошуки імені коханої В. Шекспіра — марна справа, оскільки митець писав не про якусь реальну жінку, а створював сам образ кохання, що пережив століття. Не так вже й важливо, кому насправді поет присвячував свої сонети, головне, що він розкрив усе багатство й розмаїття проявів кохання, невмирущість цього почуття в часі.

«Ромео і Джульєтта»

  1. Твір, який посідає особливе місце в доробку митця. (Це - трагедія «Ромео і Джульєтта».)

  2. Жанр – трагедія

  3. Тема – пристрасне кохання Ромео і Джульєтти

  4. Ідея – людські почуття святіші за вікові станові забобони

  5. Головні герої “Ромео і Джульєтта” Монтеккі: Ромео, його батьки, друзі (Меркуціо, Бенволіо), слуги; Капулетті: Джульєтта, її батьки, Тібальт, слуги

  6. Місце дії – Італія, Верона

  7. Час дії – ХV століття

  8. Композиція 5 дій, дії поділені на сцени

  9. Елементи сюжету : Експозиція – зіткнення Монтеккі і Капулетті, бесіда Бенволыо і Ромео, підготовка до балу в будинку Капулетті; зав’язка – зустріч Ромео і Джульєтти на балу у Капулетті і зародження любові; кульмінація – сцена в склепі, коли кожен герой, вважаючи свого коханого померлим, приймає рішення піти з життя; розв’язка – розповідь брата Лоренцо і примирення сімей.

  10. Основна думка трагедії Шекспіра “Ромео і Джульєтта” – в тому, що для справжнього кохання немає нічого неможливого, не існує ніяких перешкод. Закоханим не можна було зустрічатися, їх сім’ї ворогували, але вони зустрічалися, вони кохали один одного. Трагедія закінчилася сумно – Ромео і Джульетта загинули через те, що їх ворогуючі сім’ї заважали їм бути разом, вони не розуміли, що існує щире, чисте кохання, не дивлячись ні на що.

Опитувальник «РОМЕО ТА ДЖУЛЬЄТТА»

1 Що лягло в основу сюжету драми Вільяма Шекспіра «Ромео та Джульетта»? (Старовинна легенда XIV ст.)

 2. У якому місті розгортаються події, описані у тра­гедії «Ромео та Джульетта»? (Італія. У місті Верона.)

3.  На тлі якого основного конфлікту змальовані події драми «Ромео та Джульетта»? (На тлі ворожнечі двох сімей: Монтеккі і Капулетті.)

4. Кого з персонажів п’єси «Ромео та Джульетта» сеньйора Капулетті характеризує як «найкращу квітку в квітниках Верони»? (Паріса.)

 5. Де вперше зустрілися Ромео і Джульетта? (На святі у будинку Капулетті.)

6.  Хто з дійових осіб трагедії на початку твору так характеризує Ромео:

«Він мовчазний і потайний безмірно,

Так неохоче розкриває серце...»? (Бенволіо.)

7.  Кому з героїв трагедії належать такі слова:

«Лише твоє ім’я — мій ворог лютий;

А ти — це ти...»? (Джульєтті.)

8. За що князь Ескал засудив Ромео на вигнання з Верони? (За вбивство Тібальта.)

 9. Хто розповів жителям Верони усю правду про Ромео і Джульетту? (Брат Лоренцо.)

 10. Що означає в літературі термін «композиція»? (Побудова художнього твору.)

 11. Сформулюйте головну думку трагедії Вільяма Шекспіра «Ромео та Джульетта». (Кохання сильніше за смерть. Воно — непереможне.)

12.  Що нового вніс Вільям Шекспір у розвиток тра­гедії як жанру драматургії? (Ввів у трагедію елементи комічного.)

 13. Що в перекладі означає прізвище Шекспір? («Той, що потрясає списом».)

 14. Чому Вільям Шекспір почав свою трагедію з Прологу, монологу Хору? (На зразок античних тра­гедій.)

 15. Що вважається нормою поведінки у Вероні? Яку мораль сповідують її жителі? (Помста. Кров за кров. Смерть за смерть.)

 16. Сформулюйте тему трагедії Вільяма Шекспіра «Ромео та Джульетта». (Трагічна історія кохання.)

17.  Хто з героїв драми «Ромео та Джульетта» виступає проти міжусобиць та родової помсти? (Герцог Ескал, брат Лоренцо, міщани.)

18.  Кому з дійових осіб трагедії належать такі слова:

«Кохання принесло мене на крилах,

І не змогли цьому завадить мури;

Кохання може все і все здолає ...» ? (Ромео.)

 19. Хто є найбільш комічним персонажем тра­гедії В.Шекспіра «Ромео та Джульетта»? (Мамка Джульєтти.)

 20. Як змінюється Ромео під впливом кохання до Джульєтти? (Ромео стає розсудливішим, по-дорослому мудрішим, стриманішим.)

21.  Чи помирилися Капулетті і Монтеккі після смерті своїх дітей? (Батьки подали один одному руки і пообіцяли поставити золоті статуї Ромео і Джульєтті.)

 22. Які елементи складають композицію драми «Ромео та Джульетта»? (Пролог, експозиція, зав’язка, розвиток дії, кульмінація, розв ’язка.)

 23. Які вічні проблеми порушує В.Шекспір у цій трагедії? (Добра і зла, любові і ненависті.)

24.  Що означає поняття «шекспірівський канон»? (Перелік творів, авторство яких незаперечно належить В.Шекспіру.)

25.Назви епоху, коли жив і творив В.Шекспір. ( Відродження)

26. Жанр твору «Ромео і Джульєтта» (Трагедія)

27. Прізвище Джульєтти. (Капулетті)

28. Хто розповів жителям Верони усю правду про Ромео і Джульєтту?

( Брат Лоренцо)

29. Як називають трагізм у творі? ( «Світлий трагізм»)

Бесіда

- З чого розпочинається п'єса? Який персонаж з'являється на сцені? Чи не здалося вам це дивовижним? (У пролозі на сцену виходить хор і коротко повідомляє сюжет усій п'єси.)

- Давайте прочитаємо пролог.

Учитель. У давнину в античних трагедіях був такий персонаж - хор, що складався з групи акторів. Він висловлював думку автора, висловлював відношення до того, що відбувається, коментував події. Шекспір використав цей прийом древніх авторів, щоб відразу настроїти глядачів на трагедію.

Основні конфлікти трагедії.

- Як ви вважаєте, який із них основний? Який пов'язаний з фіналом твору і жанром трагедії? (Другий. Він є передумовою кільцевої композиції. Від прологу коло замикається у фіналі. Почавши з фіналу, виходимо на з'ясування причин трагічного кінця твору.)

- Визначте тему трагедії. (Твір про жорстокість світу, про силу любові, про дорослішання юних героїв.)

- Де відбувається дія? (В Італії, у Вероні і Мантуї.)

- Що ми дізнаємося про життя Верони на самому початку твору? (Тут багатьох років триває ворожнеча двох сімейств, причина її давно забута, правителеві Верони і жителям ця ворожнеча вже давно набридла, оскільки вона приносить багато бід і як і раніше ллє кров.)

Прослуховування в грамзаписі фрагмента з балету С. Прокофьева «Ромео і Джульетта».

- Який настрій втілений в цій музиці? (Ворожий)

- У чому незвичність ситуації, яка з'являється перед нами в п'єсі? (Показано, як закохуються один в одного члени ворогуючи сімейств, самі юні представники прізвищ Монтеккі і Капулетті.)

- Згадайте, що таке сюжет, назвіть його елементи. (Сюжет - це система подій в творі. Елементи сюжету: експозиція, зав'язка, кульмінація, розв'язка.)

- Виділіть елементи сюжету в трагедії Шекспіра. (Експозиція - зіткнення Монтеккі і Капулетті, бесіда Бенволіо і Ромео, підготовка до балу у будинку Капулетті; зав'язка - зустріч Ромео і Джульєтти на балу у Капулетті і зародження любові; кульмінація - сцена в склепі, коли кожен герой, вважаючи свого коханого померлим, приймає рішення піти з життя; розв'язка - розповідь брата Лоренцо і примирення сімей.)

- Що є способом характеристики героїв в драматичному творі? (Їх монологи і діалоги, вчинки, відгуки про них інших героїв і авторські ремарки)

- Давайте простежимо, як створюються образи головних героїв, які змінюються під впливом своєї любові. Що говорить Ромео про любов на початку трагедії, до знайомства з Джульєттою?

(акт 1, сцена 1 - три уривки)

- Чому герой так відзивається про любов? У чому справа? (Ромео признається, що закоханий в деяку Розаліну, яка не відповідає на його почуття, і це примушує його страждати.)

- Коли ми уперше зустрічаємо Джульєтту? Про що йде мова? (При розмові Джульєтти з матір'ю, яка повідомляє дівчині про увагу до неї графа Париса. Мати просить дочку звернути увагу на молодого жениха, на що Джульєтта відповідає: «Ще не знаю. Потрібно зробити пробу. Але це лише єдино для вас«. - акт 1, сцена. Юна героїня ще не думала про любов, про брак, вона спокійна.)

- Згадайте, скільки років Джульєтті? (Ще немає 14-ти років; про це говорить її годувальниця.)

Прослуховування фрагмента «Джульєтта-дівчинка» з балету С. Прокофьева

- Чому автор робить героїнею таку молоду дівчину? (Автор хоче підкреслити, що любов може прийти в будь-якому віці.)

- Як і де спалахує почуття юних героїв? (Виникає несподівано під час випадкової зустрічі Ромео і Джульєтти на балу у Капулетті, куди герой явився в надії зустрітися з Розаліною.)

Демонстрація фрагментів фільму.

Фрагмент 1. Перша зустріч Ромео і Джульєтти.

- Що вас вразило у цій сцені? (Кохання з першого погляду.)

- Чи відчувається в ній відмінність у вдачах героїв? Хто з них налаштований більш романтично, а хто реалістичніше дивиться на життя? Чому? Думку аргументуйте.

Фрагмент 2. Характеристика Джульєтти.

- Чи закохана Джульєтта на початку твору?

- Як вона реагує на слова матері стосовно Паріса?

- Чому вона така безтурботна і така слухняна до рішення батьків? (Не закохана, їй байдуже.)

- Чи змінюється героїня після зустрічі з Ромео? Чому?

- Чому Ромео та Джульєтта вирішили так швидко повінчатися? Що ними керує? (Любов-пристрасть, яка примушує діяти (творити).

- Як змінюються герої після зустрічі?

- Що змушує Ромео втекти? Як це сприймає Джульєтта? (Мужньо. Вона одне ціле з чоловіком.)

- Коли ще виявляється сила волі Джульєтти? (Сон у склепі.)

- В який момент найбільше виявляється рішучість Джульєтти? Чому?

Характеристика образу Ромео.

- Яким бачимо Ромео на початку твору?

- Коли ми вперше зустрічаємося з Ромео? В якому він настрої? Чому?

- Як ставляться до Ромео друзі? Батьки? Вороги? (Ромео благородний, відданий друг, з повагою ставить до старших.)

- Коли і де Ромео зустрічається з Джульєттою? Що він робить після балу? (Він не сумує, а починає діяти.)

- Чи закоханий Ромео у Розалінду? Чи можна назвати це коханням?

- З якою метою він йде на маскарад?

- Чи змінюються погляди героя на кохання протягом твору?

Висновок. Шекспір зображує своїх улюблених героїв у динаміці. Вони проходять шлях від юності до зрілості за кілька днів.

Перегляд кадрів фільму. Смерть Ромео та Джульєтти.

- Чому гинуть герої? Хто винен у їхній смерті?

- Чим відрізняється кінцівка твору та кінцівка фільму? Думку аргументуйте.

Учитель. Кохання Ромео і Джульєтти — нестримне, чисте й героїчне — триває лише декілька днів і протистоїть давнім поглядам і відносинам середньовічної закляклості, під владою якої перебувають Капулетті й Монтеккі. Це справжній бій за вільне життя й права людини. Трагічна загибель дітей примирила нарешті ворогуючі родини, але якою ціною! Своєю смертю закохані немовби купують перемогу нового життєвого принципу — принципу миру, дружби, кохання. Горе втрати примушує Монтеккі і Капулетті зрозуміти, що безглуздою ворожнечею вони знищили власне майбутнє. У загибелі закоханих народжується нова істина: людські почуття святіші й значніші за вікові станові забобони. Так було й так буде завжди, доки живе людина.

- Чому трагедія закінчується смертю героїв?

- Яке відчуття у вас залишилося після прочитання трагедії? (Сум («Сумніших оповідей не знайдете. Ніж про любов Ромео і Джульєтти».))

- Герої гинуть. Чому ж у любові «усеперемагаючий голос»? (Примирення родин Монтеккі та Капулетті.)

- Чим є «усеперемагаючий голос» для Ромео і Джульєтти? (Смерть за мить любові. Та в ній все життя; жадоба життя є неможливістю жити у світі постійної ворожнечі.)

- Чому ж останній акорд все ж таки печальний? (Людина діяльна не може відмовитися від щастя земного, реального; звідси трагізм не тільки Ромео та Джульєтти, а й усього світу, в якому живе драматург.)

- Повернімося до теми уроку: хто ж і що отримує перемогу: кохання чи смерть? Що дає зрозуміти смерть героїв? (Хоча головні герої гинуть, та все ж фінал називають світлим? У чому ж оптимізм трагедії? Ромео та Джульєтта здатні на глибокі і чисті почуття, цінують любов більше, ніж власне життя.

Кожного року в італійському місті Вероні відбувається святковий карнавал, на якому обирають Ромео і Джульєтту. Це найвродливіші, найдобріші, милосердні, духовно багаті молоді люди. І кожного року в це місто приходить безліч листів з однією адресою: «Італія, Верона, Ромео і Джульєтті». Юнаки та дівчата з різних країн довіряють їм свої сердечні таємниці, проблеми, просять поради, допомоги.)

Чому люди так люблять цих героїв? (Можливо, тому, що вони для всіх давно стали символом справжнього великого кохання.)

Тести за трагедією Шекспіра "Ромео і Джульєтта"

1.    В якому місті відбуваються  основні  події  трагедії:

а) Вероні;                     б) Мантуї;                  в) Пізі?

2.    Де познайомилися Ромео і Джульєтта:

а) на  балу;                  б) в саду;                   в) на  вулиці?

3.    Хто з героїв трагедії  виступає  противником  міжусобиць і  родової  помсти:

а) брат Лоренцо;         б) князь  Веронський;          в) граф Паріс?

4.    Хто повінчав  юних  закоханих:

а) брат Лоренцо;         б) князь  Веронський;          в) граф Паріс?

5.    Що стало причиною  вигнання Ромео з міста:

а) вбивство Тібальта;                    б) непослух  батьків;  

в) звістка про таємне одруження з Джульєттою?

6.    Ім’я  нареченого  Джульєтти:

а) Ромео;          б) Паріс;         в) Жульєн?

7.    Як Джульєтті вдалося уникнути  другого  шлюбу:

а) втекла з Ромео з міста;     б) вдалась до  самогубства;         

в) заснула  летаргічним  сном?

8.    Який фатальний  збіг  обставин  вплинув  на подальшу  долю  головних  героїв:

а) не відісланий лист через  чуму в місті;  

б) від’їзд  Ромео  через  вбивство  людини;          

в) непрочитана  записка від Ромео  через  хворобу  Джульєтти ?

9.    Чому Ромео  повернувся у  рідне  місто?  Тому що  ...

а) сумував за Джульєттою;  б) отримав звістку про смерть дружини;

в) хотів постати   перед  судом ?

10.  З ким  Ромео  бився у  склепі  Капулетті? Чим  закінчився  поєдинок?

11.  Що і чому  пив  Ромео,  говорячи  слова: “За тебе  п’ю, моя  любов!”?

12.  Чим  закінчується  трагедія?

В. Шекспір.  1  а;   2  а;  3  б;  4  а;  5  а;  6  б;  7  в;  8  а;  9  б.

Тест

1. Хто не писав сонети? а)Шекспір, б)Данте, в)Петрарка, г)Сервантес

2. Англійський сонет - це ... А)2 терцета і 2 катрена, б)1 терцет і 3 катрена, в)3 терцета і 1 катрен, г)3 катрена і двовірш, д) 7 двовіршів

3. Прізвище Ромео?

а)Капуленті, б)Монбеккі, в)Джованні, г)Монтеккі, д)Капулетті

4. Назвіть перше джерело трагедії "Ромео і Джульєтта"?

а)Овідій, б)"Метаморфози", в)Шекспір, г)де ла Барка, д)Чіз

5. Що змінив Шекспір з першоджерел в процесі роботи над трагедією "Ромео і Джульєтта"?

а)пору року, б)час дії, в)імена, г)місце дії, д)сюжет

6. У яку добу жив Петрарка?

а)Просвітництво, б)Барокко, в)Відродження, г)Классицизм, д)Античність

7. Яку назву мав театр Шекспіра?

а) Земля, б)Мапа, в)Глобус, г)Арена, д)Сирена

8. Хто автор "Ромео і Джульєтти"?

а)Данте, б)Петрарка, в)Шекспір, г)Остап Бендер, д)Мазуччо

9. Хто написав сонет "Уж если ты разлюбишь..."?

а)Пушкін, б)Данте, в)Шекспір, г)Алла Пугачова, д)Петрарка

10. Де вперше зустрілись Ромео і Джульєтта?

А)сад, б)парк, в)дім Капулетті, г)дім Монтеккі, д)дискотека

11. Хто випив яд, щоб заснути?

а)Ромео, б)Князь, в)брат Лоренсо, г)Джульєтта, д)Тібальт

12. Сонет - це ...

А)італійська форма вірша в 14 рядків, б)жанр провансальської поезії,

в) вид комічного вірша, г)чотиривірш, д)допоміжна стопа

13. Де народився Шекспір?

А)Лондон, б)Мельбурн, в)Стретфорд-он-Ейвон, г)Троянка, д)Химки

14. Хто автор "Книги пісень"?

А)Шекспір, б)Франко, в)Данте, г)Козлодоєв, д)Петрарка

15. Прізвище Джульєтти?

а)Капулетті, б)Монтеккі, в)Веласкес, г)Кабулетті, д)Мондеккі

16. Жанр "Ромео і Джульєтти"?

а)пісня, б)арія, в)комедія, г)трагедія, д)драма

17. Катрен означає ...

а)єдність друзів, б)єдність віршів, в)єдність 4 стихій, г)єдність творів

д)єдність думок

18) У чому полягала причина туги Ромео?

а) У коханні до Джульєтти; б) у коханні до Розаліни;

в) у ворожнечі двох сімей.

19) За кого батьки хотять видати заміж Джульетту?

а) За Тібальта; б) за Бенволіо; в) за Паріса.

20) Як познайомилися Ромео і Джульєтта?

а) На балу у Капулетті; б) на святі у Монтеккі; в) на площі у Вероні.

21) У поєдинку на вулиці Верони був смертельно поранений:

а) Ромео; б) Меркуціо; в) Тібальт.

22) Чому загинув Тібальт?

а) Був заколотий Ромео; 6) помер від чуми; в) був убитий Бенволіо.

23) Як Ромео був покараний князем?

а) Посаджений під домашній арешт; б) посаджений до в’‎язниці;

в) висланий із міста.

24) Що радить Ромео брат Лоренцо?

а) Розкрити таємницю шлюбу з Джульєттою;

б) перечекати у Мантуї; в) поїхати з міста.

25) Що вирішує зробити Джульєтта, щоб не одружуватися з Парісом?

а) Утекти з міста; б) випити «отруту»; в) кинутися з башти.

26) Чому Ромео отруївся?

а) Дізнався про «смерть» Джульєтти; б) життя не мало сенсу для нього;

в) був винен у смерті інших людей.

27) Що було причиною смерті Ромео та Джульєтти?

а) Примхи долі; б) ворожнеча Монтеккі та Капулетті;

в) сильне взаємне кохання.

28) Як ведуть себе Монтеккі та Капулетті, дізнавшись про смерть дітей?

а) Примиряються; б) ворогують ще сильніше;

в) не звертають уваги один на одного.

29) Що стане пам’‎яткою про кохання Ромео та Джульєтти у Вероні?

а) Трагедія про їхню любов; б) пам’‎ятники із золота; в) любов їхніх батьків.

Трагедія Вільяма Шекспіра «Ромео і Джульєтта» тести

1.Шекспір є драматургом:

а) англійським; б) французьким; в) польським.

2. П*єса Шекспіра «Ромео і Джульєтта» є:

а) комедією; б) трагедією; в) водевілем.

3. Дія трагедії відбувається у:

а) Римі; б) Вероні; в) Флоренції.

4. Ромео належав до роду:

а) Монтеккі; б) Капулетті; в) Лоренцо.

5. «Повість про Ромео і Джульєтту» автор називає:

а) найсумнішою; б) найкрасивішою; в) найстрашнішою.

6. Пролог, яким починається трагедія, є:

а) піснею; б)одою; в) сонетом.

7.Символами гармонії у трагедії є:

а) кохання; б) доля; в) влада.

8. Вірним другом і помічником закоханих у п*єсі виступає:

а) Тібальт; б) Меркуціо; в) Лоренцо.

9. У п*єсі В. Шекспіра «Ромео і Джульєтта» кохання головних героїв протиставляється:

а) соціальній нерівності; б) релігійним традиціям; в) ворожнечі сімей.

10. Пояснює та пророкує події у п*єсі Шекспіра:

а) автор; б) монах Лоренцо; в) хор.

11. Вкажіть сцену із трагедії Шекспіра «Ромео і Джульєтта», яка свідчить, що ненависть і ворожнеча Монтеккі й Капулетті живе в серцях молодого покоління:

а) дуель Ромео і Тібальта; б) вінчання Ромео і Джульєтти;

в) смерть Ромео і Джульєтти.

12. Трагедія Шекспіра закінчується словами:

а) Сумніших оповідей не знайдете,

Ніж про любов Ромео і Джульєтти;

б) Ще доведеться вирішити нам,

Кого помилувать, кого скарати…;

в) Даруйте нам недоліки пера,

Всі хиби виправить старанна гра.

Тести «Творчість Шекспіра»

1. Роки життя Вільяма Шекспіра
А 1564-1616 Б 1304-1374 В 1547-1616 Г 1265-1321 Д 1564-1593

2. Театр Вільяма Шекспіра мав назву
А «Глобус» Б «Геркулес» В «Атлант» Г «Гамлет» Д «Блискучий театр»

3. Твори, чия належність Шекспірові доведена остаточно, мають назву
А шекспірівський Декамерон Б шекспірівський канон
В шекспірівський лексикон Г шекспірівський пантеон
Д шекспірівський одеон

4. Не є твором Вільяма Шекспіра
А «Отелло» Б «Ромео і Джульєтта» В «Айвенго» Г «Король Лір»
Д «Макбет»

5. Шекспір починав свою літературну діяльність як
А новеліст Б поет-лірик В прозаїк Г драматург
Д театральний критик

6. Жінку, якою Шекспір захоплювався у своїх сонетах, традиційно називають
А Чарівна Дама Б Принцеса Мрія В Смаглява леді
Г Благословенна Беатріче Д Мадонна Лаура

7. Творами Вільяма Шекспіра є
А «Айвенго», «Квентін Дорвард», «Пертська красуня», «Роб-Рой»
Б «Вересовий трунок», «Острів скарбів», «Чорна стріла», «Володар Баллантре»
В «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер», «Життєва філософія кота Мурра», «Лускунчик і Мишачий король», «Золотий горнець»
Г «Філоколо», «Філострато», «Амето», «Любовне видіння», «Ф’яметта», «Декамерон»
Д «Дванадцята ніч», «Ромео і Джульєтта», «Її очей до сонця не рівняли…» «Ліпш бути злим, ніж виглядать на злого…»

8. Позначте серед творів Вільяма Шекспіра трагедії
А «Багато галасу даремно», «Сон літньої ночі», «Дванадцята ніч»
Б «Генріх VI», «Генріх VIII», «Річард III», «Король Джон»
В «Макбет», «Ромео і Джульєтта», «Отелло», «Король Лір»
Г «Венера та Адоніс», «Лукреція»
Д «Стомившися, вже смерті я благаю…», «Не буду я чинити перешкоди…», «Її очей до сонця не рівняли…», «Буває іноді, щоб упіймати…»

9. Неправільним є твердження: «Шекспір …
А народився у Стратфорді-на-Ейвоні в родині заможного городянина, ремісника і торговця»
Б був співвласником театру «Глобус»
В є автором 37 п’єс, 2 поем та 154 сонетів»
Г є автором збірки сонетів «Канцоньєре»
Д у своїх сонетах створив образ Смаглявої леді»

10. «Шекспірівський канон» налічує … п’єс
А 154 Б 37 В 8 Г 137 Д 100

11. Встановіть відповідність між твором Шекспіра та його жанром
1 «Сон літньої ночі»
                                      А історична хроніка
2 «Її очей до сонця не рівняли»
             Б трагедія
3 «Отелло»
                                                      В комедія
4 «Генріх
VIII»                                               Г сонет
Д поема

Розділ 4. «Об мужнє серце розбиваються всі знегоди»

Мігель де Сервантес Сааведра — автор роману «Дон Кіхот»

1. За опорними словами, датами скласти розповідь про життя письменника.

1547 р., Алькала, єзуїтська школа, Джуліо Аквавіва, 1570 р., 7 жовтня 1571 р., по­ранення; 1575 р.; "Сонце"; Гасан-паша; "Однорукий диявол"; 1580; ув'язнення; відлучення від церкви. (Біографія Мігеля де Сервантеса).

2. Літературна гра "Про що промовляють дати"

29 вересня 1547 р. ..., 2. 1557 р. ... 3. 1568 р. 4. 1570 р. 5. 1575 р. 6. 1602 р.

7. 1605 р. 8. 1615 р. 9. 23 квітня 161 р.

3. «Четверте зайве»

1. Сонет, поема, канцона, роман.

2. «Божественна комедія», «Канцоньєре», «Пісня про Роланда», «Дон Кіхот».

3. Данте, Петрарка, Джауфре Рюдель, Сервантес.

1) Цирульник, священик, ключниця, Дон Кіхот. (Були проти рицарських романів.)

2) Каторжани, пастух, рицар, Дульсінея. (Цих героїв рятував Дон Кіхот.)

3) Росінант, Дон Кіхот, Дульсінея Тобоська, Хризостом. (У цих героїв — вигадані імена.)

Цікаво!

- «Дон Кіхот» за кількістю мов, якими він був перекладений, поступається лише Біблії.

- Роман був задуманий як пародія на середньовічні рицарські романи.

- У творі 660 персонажів.

- У центрі роману — подорож ідальго Дон Кіхота разом зі зброєносцем Санчо Пансою Іспанією XVI століття з метою захисту всіх бідних та знедолених.

- Іспанський філософ Хосе Ортеґа-і-Ґассет вважав, що «десь на небесах Сервантес, творець “Дон Кіхота”, із сумною посмішкою очікує на того, хто народиться, щоб зрозуміти його». Чому, на вашу думку, задум письменника може бути зрозумілим не всім? (Від самого початку роману автор висловлює своє ставлення до головного героя як до людини схибленої, причому це підкреслюється ним неодноразово. Це дивує читача, тому що головний герой твору, як правило, носій певної авторської ідеї, а не просто божевільним.)

Щоб зрозуміти задум письменника, потрібно продовжити читання роману.

4. Поясніть, що означали у житті Сервантеса або його героя Дон Кіхота ці слова.

Ідальго → ... (соціальний статус автора і героя);

Аквавіва → ... (кардинал, в якого служив Сервантес);

Родріго → ... (рідний брат письменника, з яким він потрапив у полон);

в’язниця → ... (місце, де була розпочата робота над романом «Дон Кіхот»);

Біблія → ... (єдина книга, що поступається «Дон Кіхоту» за кількістю мов, якими була перекладена);

дві → ... (частини має роман Сервантеса);

шістсот шістдесят → ... (персонажів у романі);

Росінант → ... (ім’я, яке дав Дон Кіхот своєму коню);

Дульсінея → ... (так називає свою «обраницю» головний герой);

Кіхано → ... (справжнє ім’я Дон Кіхота).

Літературний диктант

1. Назва міста, у якому народився Сервантес. (Алькала-де-Енарес.)

2. Ким був батько Сервантеса? (Гідальго, що заробляв на життя як лікар.)

3. Хто такі гідальго? (Збіднілі дворяни в Іспанії.)

4. У якому віці Сервантес написав перші розділи роману про Дон Кіхота? (у 50 років.)

5. Назва міста, біля якого Сервантес був тяжко поранений. (Лепанто.)

6. Яке прізвисько отримав Сервантес? (Великий Манко.)

7. Назва галери, яку захопили пірати, а Сервантес потрапив у полон. («Сонце».)

8. Скільки років йому довелося пробути в алжирському полоні? (5 років.)

9. Кого з письменників античності Сервантес вважав своїми кумирами? (Гомера, Вергілія, Горація, Овідія.)

10. Ідеї яких гуманістів Відродження найбільше вплинули на Сервантеса? (Данте, Петрарки, Боккаччо, Еразма Роттердамського)

11. Батьківщина Сервантеса (Іспанія)

12 .Яку мову добре знав?(Італійську)

13. Де виник задум роману?( У вязниці)

14. Роман «Дон Кіхот» був задуманий як...(пародія на лицарські романи)

15. Роман Сервантеса складається з...(2 частин)

16. У романі «Дон Кіхот» багато персонажів:...(660)

17. «Дон Кіхот» за кількістю мов, якими був перекладений, поступається лише...(Біблії)

Бесіда

- Що найбільше любив робити Алонсо Кіхада? (Читати рицарські романи)

- Яка ідея виникла в голові ідальго? (Зробитись мандрівним рицарем.)

- Що вважав за необхідне підготувати Кіхада?

1. Справжнє ім’‎я Дон Кіхота Ламанчського. (Кикоть, Кехана.)

2. Ім’‎я дами серця Дон Кіхота. (Дульсінея Тобоська.)

3. Ким насправді була дама серця Дон Кіхота? Як її звали? (Вона була селянкою. Ім’‎я - Альдонса Лоренсо.)

4. Ім’‎я, що Дон Кіхот дав своєму коневі. Що воно означає? (Росинант. Перешкапа.)

5. Від чого Дон Кіхот утратив здоровий глузд? (Начитався рицарських романів.)

6. Яку мету поставив перед собою Дон Кіхот? (Бути «мандрованим рицарем», уславивши своє ім’‎я, здійснити подвиги задля дами серця та своєї вітчизни.)

7. З чого Дон Кіхот розпочав підготовку до мандрівок? (З підготовки рицарських обладунків.)

8. Який рицар був ідеалом Дон Кіхота? (Амадіс Гальський.)

9. Скільки років було Дон Кіхотові? («до п’‎ятдесятка добиралося...»)

10. Із чого був зроблений шолом головного героя?(З картону та залізних обручників)

11. Де Дон Кіхот висвячується в лицарі?( У корчмі)

12. Як сприймали дивака тамтешні мешканці?( сміялися з нього)

5. Розповідь про подвиги Дон Кіхота

II розділ

Дон Кіхот виїжджає у путь, але нічого незвичайного з ним не трапляється. Лише надвечір він потрапляє до корчми, де його поява викликає здивування і сміх.

Дон Кіхот живе у своєму, вигаданому світі. Доведіть це, заповнивши таблицю.

Реальний світ

Уявний світ Дон Кіхота

Корчма

гулящі молодчики

свинопас

корчмар

тріска

черствий хліб

Замок

пишні дами

карлик

управитель замку

форель

пшенична булка

• Де і за яких обставин відбулось посвячення Дон Кіхота в лицарі? (У корчмі)

• У чому пародійність цього посвячення? Хто висвятив героя на лицаря?(Корчмар хотів розважитися)

III розділ

Прагнучи висвятитися на рицаря, Дон Кіхот усю ніч стереже свої риштунки на жолобі біля колодязя. Спроби погоничів напоїти своїх мулів були сприйняти ним як образа, і почалася бійка. Корчмар, аби запобігти новим жертвам, висвячує героя на рицаря.

— У чому пародійність цього висвячення? (Корчмар читав не молитву, а щось бурмотів за видатковою книгою, відпустив «рицареві» потиличника, допомагали йому молодчики. Взагалі ніхто з учасників «церемонії» достеменно не знав, як вона повинна відбу-

ватися.)

IV розділ

Дон Кіхот заступається за пастуха Андреса, якого тяжко карає його господар. Андрес страшенно вдячний Дон Кіхотові, але як тільки той залишає господаря і пастуха, все знову стає так, як і було. Довірливий рицар вважав, що чесного слова господаря буде досить. Проте він помилявся. Чому пастух Андреас не залишився вдячним Дон Кіхотові за те, що той заступився за нього?

V розділ

Потрапивши додому, Дон Кіхот розповідає про боротьбу з десятьма велетнями. Насправді ж рицар, зустрівши торговців, почав вимагати від них засвідчення, що найпрекраснішою жінкою на землі є Дульсінея Тобоська. Закінчилося все побиттям Дон Кіхота, який так і не зрозумів недоречності своїх вимог.

VI розділ

- Чому герої роману — священик та цирульник — спалюють книжки Дон Кіхота? Чи не варварство це? (Спалювати книжки — неприпустимо, але герої роману пояснюють собі, що роблять це заради Дон Кіхота, який зовсім з’їхав із глузду. Герої уважно передивляються всі книжки і залишають ті, які справді мають художню цінність.)

VII розділ

- Що вплинуло на рішення Санчо Панси супроводжувати Дон Кіхота? (Бажання стати губернатором острова.)

- Що незвичайного було у цьому зброєносцеві? (Він подорожував верхи на віслюку.)

VIII розділ

- Чому Дон Кіхот вирішив битися з вітряками? (Вважав їх за велетнів.)

- Що радить йому Санчо Панса? (Радить отямитися і не плутати вітряки з велетнями.)

- Які риси виявляє Дон Кіхот під час своїх подорожей? (Сміливість, справедливість, необережність, відірваність від реального життя...)

- Поясніть думку Ф. Крівіна щодо головного героя роману Сервантеса (за мініатюрою «Доспехи Дон Кихота»). «Между доспехами и успехами Дон Кихот выбирает доспехи.

Другие выбирают успехи, потому что мода на доспехи давно прошла. Мода на доспехи обычно либо прошла, либо ещё не пришла. А на успехи — всегда сохраняется».

(Дон Кіхот обирає обладунки, а не успіхи через те, що для нього головне — дія, а не результат. Мода на обладунки не зберігається, тому що бути діяльним та боротися за справедливість важко та небезпечно. Набагато легше прагнути лише успіхів.)

6. Тест (за розділами XI, XII, XIII, XIX, XXII)

1) Чому Дон Кіхот прославляє золотий вік історії людства?

а) Люди тоді ні в чому не мали нестатку;

б) люди не знали тоді слів твоє і моє; все було спільним;

в) люди були щасливими у той час.

2) Як козопаси поставилися до мандрівників?

а) Прогнали їх;

б) заспівали їм;

в) пригостили ще й розважили героїв.

3) Через що помер молодий пастух-студент Хризостом?

а) Його загриз вовк;

б) його вбили грабіжники;

в) через нерозділене кохання.

4) Як звали кохану Хризостома?

а) Марсела;

б) Дульсінея;

в) Олалья.

5) Як поставився Дон Кіхот до каторжан?

а) Визволив їх;

б) прочитав їм проповідь;

в) наказав наглядачам пильно стежити за ними.

6) Яким чином відреагували каторжани на прохання Дон Кіхота розповісти цю історію Дульсінеї з Тобосо?

а) Подякували рицарю і пообіцяли виконати його прохання;

б) вибачилися за те, що не зможуть поїхати до Тобосо;

в) закидали Дон Кіхота і Санчо Пансу камінням.

7) Вогні, схожі на чисельні зірки, навели Санчо Пансу на думку, що це...

а) чарівники;

б) привиди;

в) велетні.

8) Що подумав Дон Кіхот, побачивши похоронну процесію?

а) Потрібно помститися за смерть рицаря;

б) потрібно пропустити процесію;

в) ці люди заслуговують на співчуття.

9) Яке ім’я дав Дон Кіхоту Санчо Панса?

а) Рицар левів;

б) Алонсо Добрий;

в) Рицар Сумного Образу.

7. Порівняльна характеристика героїв роману «Дон Кіхот»

Дон Кіхот

Санчо Панса

Дон Кіхот — бідний ідальго, який зовсім втратив здоровий глузд, без міри начитавшись низькопробних рицарських романів.

Вигадавши нове ім’я собі, своїй

шкапі, знайшовши кумедні старі

обладунки, він вирушає у мандри Іспанією XVII століття, щоб захищати

ображених та пригноблених. Його

мета благородна і добра, але герой викликає у співвітчизників лише сміх та нерозуміння. Дон Кіхот живе у своєму вигаданому світі рицарства і не хоче бачити реалій сучасного йому життя.

Мабуть, через те його добрі наміри часто-густо не допомагають, а лише шкодять людям і йому самому.

Дон Кіхот — добрий і справедливий, діяльний та самовідданий. Він не потребує визнання інших, бо абсолютно

переконаний у своїй правоті

Санчо Панса — бідний селянин,

«багатий на дітей і бідний на статки»,

який погодився мандрувати із Дон Кі-

хотом у ролі зброєносця. Він — про-

тилежність своєму господареві майже

в усьому. Санчо Панса погодився на

подорож із Дон Кіхотом лише через

обіцянку останнього зробити його

губернатором острова, тобто з корис-

ливим мотивів, а не заради ідеї. Санчо

не вміє читати й писати, проте є вті-

ленням народної мудрості, яка вчить

бути обережним і не наражатися на

небезпеку без поважної причини. Так,

власне кажучи, Санчо Панса і на-

магається вчиняти, тим більше, що,

порівняно із Дон Кіхотом, він досить

боязкий, чого не приховує.

Ставши «губернатором», Санчо Панса

прагне правити справедливо, як на-

вчав його Дон Кіхот

Як впливають герої один на одного?

Дон Кіхот стає обережнішим, вра-

ховує реалії життя, всотує «народну мудрість»

Санчо Панса захоплений ентузіазмом

Дон Кіхота, стає менш корисливим,

більш сміливим, справедливим

Бесіда

• Які різновиди комічного вам відомі? (Гумор, сатира, іронія, сарказм)

• Що таке пародія? (Пародія — один із жанрів художньої літератури, власне сатиричний чи гумористичний твір, у якому імітують творчу манеру письменника задля осміяння її як невідповідної новим мистецьким запитам.)

• 3 якою метою комічне використовують у творах художньої літератури? (Письменники використовують цей прийом із метою висміювання деяких вад у житті людей або суспільства загалом чи показу смішного в житті.)

Комічних сцен більше на початку роману, потім посилюється серйозність оповіді. Дон Кіхот поступово втрачає риси божевільного й стає мудрою людиною (звичайно, коли він говорить про життя, а не про лицарство). Такий прийом набуває символічного значення: власне життя розбиває ілюзії героя, доводить їх недосконалість.

• Який різновид комічного використовує М. Сервантес у своєму романі? (Сатиру)

• Яким персонажам із 660 змальованих в романі симпатизує автор. Чи згодні ви з цим? (Зі сторінок роману видно, що автор — людина з великим життєвим досвідом, гуманіст за переконаннями, любить людину й прагне донести до читачів свої ідеали. Однак Дон Кіхот не є дзеркальним відбиттям постаті автора. Цей персонаж, як і його творець, здатний сприймати реалії життя, усвідомивши, що у світі панують тверезий розрахунок, жадоба збагачення, брехня, лицемірство. Автор знає, що зло не можна знищити розмахуванням меча. Світлі, гуманні ідеали потрібні, але боротися за них слід іншими способами.)

• Як ви гадаєте, чому героєм твору став не багатий аристократ, а збіднілий гідальго? (М. Сервантес засуджує спосіб життя аристократичної верхівки, шукає здоровий глузд в середовищі дрібного дворянства та селян, вважаючи їх ядром нації. Ось чому природним розумом наділений Санчо Панса, а мудрі, філософські поради автор вкладає не в уста багатія, а Дон Кіхота.)

Доведіть або спростуйте думку російського критика В. Бєлінського: «Кожна людина є трохи Дон Кіхотом». (Високе й духовне повинно бути в кожній людині.)

• У XIX ст. набуло поширення поняття «донкіхотство». Як ви його розумієте? ( поведінка, спосіб життя шляхетного і доброго мрійника, що прагне бути корисним людям, хоч і в імя недосяжних ідеалів)

• Як на вашу думку, чи можливе «донкіхотство» у XXI ст.? ( Минають століття, нові покоління змінюють одне одного, а роман славетного іспанця продовжує жити. 1605 року, коли книгу перевидавали у Валенсії, на титульному аркуші з’‎явилася маленька фігурка вершника, що мчить уперед. Його старий меч готовий до вічної боротьби зі злом, по-молодечому палке серце не втрачає надії змінити світ на краще, облагородити людські душі. Образ Дон Кіхота живий, і кожне нове покоління намагається зрозуміти його, знайти щось цікаве для себе.)

• Дайте визначення комічного. (Комічне — смішне в житті та мистецтві. Для комічного характерним є зображення різних життєвих невідповідностей, відхилень від норми, суспільних недоліків з позиції високого естетичного ідеалу, який художник має в душі та утверджує в мистецтві.)

• Які комічні сцени є в проаналізованих розділах роману?

4. Словникова робота

«Вічні» образи — це такі образи, які за глибиною художнього узагальнення виходять за межі конкретних творів та зображеної в них історичної доби, містять невичерпні можливості філософського осмислення буття.

Що символізує образ Дон Кіхта як вічний образ?( уособлює ідейно пеіднесено духовно непереможну людину)

Кому належить перший український переспів роману?(І.Франко)

. 5. Характеристика роману (записи в зошити)

Літературний рід: трагікомічний епос

Жанр: роман, пародія на лицарські романи

Тема: зображення ілюзій незаможного дворянина Алонсо Кіхано (Дон Кіхота), спричинених лицарськими романами, та шлях їх зруйнування.

Ідея: утвердження думки, що проза життя бере гору над красивими ідеалами (ренесансними цінностями), а відірваність від життя зводить нанівець усі зусилля.

Головна проблема: конфлікт між ідеалом та дійсністю.

Головні герої: Дон Кіхот (Алонсо Кіхано), Санчо Пансо.

Композиція: дві частини.

8. Робота з уривками літературознавчих статей

«Дон Кіхот і Санчо Панса — досконале вираження контрасту між ідеалізмом і матеріалізмом, альтруїзмом та егоїзмом, які борються у людській душі. Дон Кіхот і Санча Пансо — втілення вічних поривань людини у вись та її вічної прикутості до землі, вічного контрасту між поетичними захопленнями та прозаїчними буднями людського життя, між великою і безмежною вірою людини та її обмеженою твердістю». Ф. Бутервек

«Дон Кіхот — символ віри людини у правду і добро, його вічного прагнення до прекрасного та ідеального, його необхідності переважити тверезий практицизм маси, яку втілює у собі образ Санчо Панси». Г. Гейне

Висловіть своє враження від прочитаних уривків. Які з думок критиків здаються вам найцікавішими? Запишіть їх.

9. Робота з літературознавчими термінами

Образ Дон Кіхота прийнято називати вічним образом, як, наприклад, образи Прометея, Гамлета, Фауста, Дон Жуана. Що ж таке вічний образ? (Вічним називають такий образ, в якому з надзвичайною глибиною узагальнення відображено вічні риси людської природи, що визначають характерні почуття, думки, пошуки, конфлікти, які постійно повторюються в історії людства. Образи, що виникли на міфологічній основі чи створені на конкретному історичному й національному ґрунті, виходять за межі своєї епохи і стають засобом філософського осмислення буття. Вічні образи — Прометей, Гамлет, Дон Жуан, Дон Кіхот, Фауст).

Кожен із них уособлює певний комплекс вічних людських властивостей. Зберігаючи своє історичне значення, вічні образи набувають і значення загальнолюдської категорії. Які?

Образ Дон Кіхота прийнято називати вічним образом, як, наприклад, образи Прометея, Гамлета, Фауста, Дон Жуана. Що ж таке вічний образ?

Вічним називають такий образ, в якому з надзвичайною глибиною узагальнення відображено вічні риси людської природи, що визначають характерні почуття, думки, пошуки, конфлікти, які постійно повторюються в історії людства. Образи, що виникли на міфологічній основі чи створені на конкретному історичному й національному ґрунті, виходять за межі своєї епохи і стають засобом філософського осмислення буття. Вічні образи — Прометей, Гамлет, Дон Жуан, Дон Кіхот, Фауст. Кожен із них уособлює певний комплекс вічних людських властивостей. Зберігаючи своє історичне значення, вічні образи набувають і значення загальнолюдської категорії.

Дон Кіхот – вічний образ (учні доводять свою думку).

Дон Кіхот” – вічний. Як вічний цей світ.І роки невладні над ним. На думку Раміро де Маесту, іспанського філософа і публіциста, Дон Кіхот є символом і „прототипом любові, найвищої космічної любові, любові на всі часи”.

Сам Дон Кіхот наприкінці роману пояснює свої вчинки: „ Я допомагав стражденним, виправляв кривду, карав зухвальства, завойовував велетнів...Наміри всіх моїх поривань благосні; а саме: чинити всім добро і нікого не кривдити”.

Над усе Дон Кіхот цінує і прославляє свободу: „ Вольність... то один з найдорогоцінніших дарів, що небеса послали людям... за вольність, як і за честь, можна й треба життям своїм важити...”

Проспер Меріме стверджував : „Лихо тому, хто ніколи не переймався хоча б деякими думками Дон Кіхота, хто ніколи не наражався на насмішки та удари долі за те, що намагався відновити справедливість”.

А Іван Дзюба вважає, що „ Дон Кіхот назрівав ще з тих незнаних, загублених у темряві праісторії часів, коли людина вперше, може, невміло, але чесно стала супроти тріумфуючої неправди. І не скінчиться він доти, доки не зітреться різниця між добром і злом ...”

Отже, як бачимо, вічними є ідеї і прагнення, якими живе герой Сервантеса. Він будить добрі почуття у душах небайдужих, кращих представників людства на самовіддане служіння ідеалам гуманізму та духовного прогресу.

Створений Сервантесом образ увібрав у себе багатовіковий досвід людства і яскраво відобразив вічні істини, які залишаються актуальними і в наші дні.

Він став вічним образом, тобто таким, який за глибиною художнього узагальнення виходить за межі конкретного твору й відображеної в ньому епохи. Народжений певними історичними умовами, Дон Кіхот І водночас зосереджує в собі важливі риси людського характеру, ситуації та конфлікти, які повторюються в нових суспільних обставинах. Цей образ сприймається як символ нескореності людського духу, взірець високого служіння правді, добру, готовності до самопожертви заради шляхетних ідеалів. Недарма ім'ям Дон Кіхота стали називати мрійників, що прагнуть втілити нездійсненну мрію. І хоча ця людина не завжди може змінити навколишній світ, не здатна тверезо оцінити реальне життя, та все ж повагу й захоплення викликають її непохитність та віддані мрії

10.Сенкан

    1. Дон Кіхот.

    2. Справедливий, мудрий.

    3. Мріє, подорожує, вірить.

    4. Відважний борець за справедливість.

    5. Лицар.

11. Метод «Займи позицію» Прошу вас визначитись у своєму ставленні до Дон Кіхота, аргументуючи свою позицію

З одного боку, донкіхотами називають людей, неспроможних розібратися в дійсності, погляди і вчинки яких далекі від реального життя, виглядають комічно, викликають сміх та іронічне ставлення довколишніх.

З іншого боку, багато хто сприймає Дон Кіхота зовсім інакше – як символ нескореного людського духу, взірець високого служіння правді, добру, готовності до самопожертви заради шляхетних ідеалів.

За.(Дон Кіхот – великодушний, безкорисливий філософ-гуманіст, здатний на самопожертву заради ближніх)

Проти( Дон Кіхот – безумець, «подвиги» якого абсурдні, смішні і навіть шкудливі)

13. Приготувати повідомлення «Образ Дон Кіхота у світовій музиці, літе­ратурі, живописі, театрі й кіно»

«Кожна епоха по-своєму читала сервантівський роман і по-різному трактувала образ Дон Кіхота. Він викликав інтерес людей різних націй та епох. Вража­ючим є такий факт: аби прочитати цей твір в оригі­налі, І.Тургенєв, котрий вільно володів німецькою, французькою та англійською, у 1847 р. почав вивчати іспанську мову.

Над образом Рицаря Сумного Образу розмірковували письменники багатьох поколінь: Г.Філдінг, Г.Мадвілл, М.Твен, П.Меріме, Г.Флобер, Г.Гейне, Т.Манн, І.Тургенєв, Ф.Достоєвський, М.Булгаков та ін. Йому присвячували свої поезії Дж.Г. Байрон, П.Верлен, Ц.Норвід, Р.Ларіо, В.Брюсов, Ф.Сологуб, -Д.Мережковський, О.Леонідов, Б.Грінченко та ін..

Із віршів про Дон Кіхота можна укласти цілу антологію, до якої ввійдуть поезії М. Астаф'єва, М.Асєєва, П.Антокольського, І.Бурсова, Н.Григор'єва, С.Маршака, В.Полякова, В.Сидорова, М.Тихонова, Ю.Друніної, Б.Окуджави, Л.Первомайського та ін.

«Дон Кіхоту» пощастило на ілюстраторів. У живо­писі образи цієї вічної книги втілили іспанці Зулоагу, Ф.Гойя, П.Пікассо, С. Далі, англієць У.Хогарт, фран­цузи Г.Доре, О.Дом'є, Е. Делакруа, Т.Жоанно, сло­вак Ц.Маєрнік, росіяни В.Сєров, Г.Єпіфанов, Ф.Константинов, С.Бродський, Кукринікси, українські ,митці Б.Крюков та О.Петрова.

У музиці за мотивами «Дон Кіхота» написано по­над 100 творів різних жанрів, це симфонічні поеми, опери, балети, оперети, мюзикли таких відомих ком­позиторів, як іспанці Е.Альфтер, Х.Родріго, англійці Г.Перселл, Д.Ейрес, французи Ж.Ібер, М.Равель, німці Г.Тельман, Д.Дітперсдорф, італійці Д.Паізіелло, А.Сальєрі, Д.Рісторі, Н.Піччіні, росіяни А.Рубінштейн, М.Матюшин, чехи Я.Вейнбергер, Я.Доубрава, українець В.Кирейко.

Світової слави набули опери «Дон Кіхот», постав­лені у кращих театрах Європи — Н.Піччіні (Неаполь,1770), С.Майра (Венеція, 1796), М. Гарсіа (Нью-Йорк, 1827), Р.Гепард (Лондон, 1945), а також балети В.Геріха (Берлін, 1840), Д.Макфаррена (Лондон, 1846), Лукантіні (Мілан, 1884), Л.Мінкус (Санкт-Пе­тербург, 1869, постановка М.Петіпа). І сучасні композитори беруться за втілення образів роману Сервантеса – цікаві знахідки належать Ґ.Гладкову, А.Животову, О.Журбіну, Д.Кабалевському, К.Караєву, А.Петрову, Т.Хреннікову, а мюзикл американця Мітчела Лі «Людина з Ламанчі» завою­вав Новий Світ, ставши театральним бетселлером на Бродвеї.

Дон Кіхот завоював також драматичну сцену. Серед кращих постановок — спектаклі П.Каратаєва (1847), Г.Чулкова й А.Луначарського (1921). У 30-і роки над цим вічним образом працював легендарний актор МХАТу Михайло Чехов, та, на жаль, спектакль не побачив світла рампи. В 1938 р. була постановка п'єси М.Булгакова, в якій робився акцент на темі са­мотності іспанського зачарованого мандрівника, при­реченого на життя в жорстокому і прозаїчному світі. У 1941 р. відбулася ще одна прем'єра — на сцені ленінградського театру ім. Пушкіна, у головній ролі виступив відомий актор М.Черкасов, котрий пізніше знявся в однойменному фільмі режисера Г.Козинцева.

І кіно не проминуло увагою всесвітньо відомий твір Сервантеса. Уперше він був екранізований у Данії1926 р., пізніше в Аргентині (1937), Іспанії (1937), Росії (1955). На телебаченні знято художній фільм О.Володіна та С.Дружиніної «Дульсінея Тобоська» і 9-серійна картина А.Угрія (Іспанія).

Серед кращих виконавців ролі Дон Кіхота — відо­мий актор Ф.Шаляпін, для котрого Ж.Масне спеціально написав оперу. Після її першого прослуховування Федір Іванович сказав: «Так, це Дон Кіхот, Рицар Сумного Образу. Так, саме Сумного Образу і такий чесний, такий святий, що навіть смішний і кумедний для всієї цієї наволочі, цієї іржі, не достойної навіть бути на його обладунках. О Дон Кіхот з Ламанчі, який він милий і дорогий моєму сер­цю, як я його люблю!»

Уживаючись в образ мандрованого рицаря, Шаляпін власноруч зробив чимало замальовок і сконст­руював собі грим: «Я дав йому гостру борідку, на лобі звихрений фантастичний чубок, видовжив його фігуру і поставив на слабкі, тонкі, довгі ноги. І дав йому вуса — смішні, мабуть, але вони мали прикра­шати обличчя іспанського рицаря... І шолому ри­царському, і латам протиставив добре, наївне, дитяче обличчя, на якому і посмішка, і сльози, і судома страждання виходять особливо зворушливими»

14. Повідомлення «Історія українського перекладу роману Сервантеса».

«Першим відкрив українському читачеві «Дон Кіхота» І.Франко. 1891 р. він написав віршований пе­реказ кількох окремих епізодів твору під назвою "«Пригоди Дон Кіхота». Тоді ж у статті «Сила землі в . сучасному романі» Великий Каменяр назвав «Дон Кіхота» одним з найславетніших та найпопулярніших творів людського духу. Це «сатира на романтичні та далекі від дійсного життя лицарські повісті, якими кілька сот літ зачитувалася вся Європа, поглиб­люється і розширюється тут ступенево у великий ма­люнок боротьби між благородними поривами чуття та твердою дійсністю, між поезією та прозою життя. Тому «Дон Кіхот» має безсмертну вартість в історії духовного розвою вселюдськості і по заслузі зробився

улюбленою книжкою для всіх освічених людей».

Пізніше роман був перекладений В. Самійленком, проте він безслідно зник у Чернігові в буревії 1919 р. Про цю трагічну втрату написав Микола Зеров у сонетоїді «Самійленко»: «І Дон Кіхот його, попалений Чекою...» Ще один крок на шляху наближенню сервантівського шедевру до українського загалу зробив М. Іванов, брат відомого книгознавця й бібліографа Юра Чеженка. Це був неповний переклад, котрий пе­режив два видання — 1927 та 1935 рр. Доля автора була менш щасливою; він безслідно зник у лабетах сталінських таборів.

1955 р. побачив світ переклад Б.Козаченка та Є.Кротевича, котрі зробили його не з оригіналу, а з російського перекладу. Як зазначає теоретик ук­раїнського перекладацтва Г.Кочур, вони так сумлінно відтворювали цей «оригінал», що навіть ко­ли траплялись їм якісь специфічні формули — прислів'я та примовки, якими, мов з торби, сипле Санчо Панса, то замість відшукати український відповідник, вони калькували російський тексті Єди­не, що в цьому перекладі було на високому рівні, то це віршовані вставки, зроблені І.Лукашем.

А через 40 літ з'явився повний переклад роману, що увінчав довготривалу працю Миколи Олексійовича Лукаша. У ньому щасливо поєднались його бездоганне знання мови оригіналу, віртуозне володіння всіма скар­бами рідного слова, великий життєвий досвід та ще якась духовна близькість автора до обох головних ге­роїв роману. Недарма в колі друзів Лукаша називали Дон Кіхотом. Близький він був до Сервантеса навіть зовнішньо — у часи війни отримав поранення в ліву ру­ку й майже не володів нею. Так само мав незборений дух, безкомпромісність та звитяжну сміливість, коли вступав у бій з новітніми злими «велетами», відстоюю­чи українську мову, літературу й культуру.

Проте Майстру не вдалося завершити переклад, цю працю продовжив його учень — Анатоль Перепадя.

15. Пояснення слів: “Кожна людина є трішки Дон Кіхотом” В. Бєлінський

В кожному з нас живе Дон Кіхот – людина, готова по першому ж поклику безкорисливо прийти на допомогу тим, хто попав в біду. Просто в одних це почуття заховано глибоко в серці і пробудити його досить тяжко,а в інших Дон Кіхот завжди поруч, досить тільки позвати і благородній рицар появиться, щоб допомогти скривдженим. Не бійтесь бути донкіхотами.

Ми закінчуємо вивчати роман М. де Сервантеса. Хто ж ви – Дон Кіхоте Ламанчський? У кожного з нас цей герой викликає різні емоції. Хтось захоплюється його мужністю та шляхетністю, когось він дратує своїми наївними мріями та ідеями. Це не є дивним – адже всі ми різні. Та, як би там не було, нас вражає цей лицар та мудрець величезною добротою та людяністю. І, мабуть, допоки житимуть диваки, готові пожертвувати собою заради ідеї, добро існуватиме на землі.

Минають століття, змінюються покоління, а роман славетного іспанця продовжує жити.

У 1605 році, коли книгу перевидали у Валенсії, на титульному аркуші з’явилася маленька фігурка вершника, що мчить уперед. Його меч готовий для вічної боротьби зі злом. Образ Дон Кіхота живий, і кожне нове покоління намагається зрозуміти його, знайти щось цікаве для себе.

Хто каже, що вмер Дон Кіхот?

Цьому ви, будь ласка, не вірте!

Бо він не підвладний ні часу, ні смерті –

В новий вирушає похід!

Ю. Друніна

16. «Впізнай героя за описом»

1

Вона прекрасна, як янгол, її очі, як зорі, душа чиста і благородна, вона — взірець для усіх людей. Навіть після її смерті захоплення нею і преклоніння перед нею не зникає. (Лаура)

2

Він простий, бідний селянин, у якого багато дітей і мало грошей. Він дуже практичний, в усьому вбачає насамперед вигоду. Далекий від романтичних переживань та ідейних вчинків. Боязкий та обережний, зовсім не створений для небезпечних пригод. Неграмотний, не вміє читати й писати. (Санчо Панса)

3

Вона проста селянка, добра та не дуже щаслива. Здатна викликати до себе якщо не кохання, то принаймні бажання поклонятися їй. (Дульсінея Тобоська)

4

Він — загадка для своїх сучасників. Дехто вважає його несповна розуму, інші поважають його за доброту та благородство вчинків. Сам він вбачає мету свого життя у захисті знедолених та скривджених, у «виправленні» кривди життя. (Дон Кіхот)

МІҐЕЛЬ СЕРВАНТЕС ДЕ СААВЕДРА

«ПРЕМУД­РИЙ ГІДАЛЬҐО ДОН КІХОТ ЛАМАНЧСЬКИЙ»

І варіант

 1. На який період припадає найвищий розквіт культури Іспанії, її «золотий вік»? (На XVI — першу половину XVII ст.)

 2. Який був задум Сервантеса щодо створення роману «Дон Кіхот»? (3. Створити пародію на лицарські романи.)

 4. У якому віці до Сервантеса прийшла слава пись­менника? (У 60 років.)

 5. Чому вважають, що Міґель Сервантес де Сааведра створив новий тип роману, який поклав початок розвитку реалістичної літератури? (У романі «Дон Кіхот» Сервантес правдиво зобразив іспанську дійсність ХУІ-ХУІІ ст.)

 6. Що робив Дон Кіхот, аби стати лицарем? (Готував обладунки, підбирав ім ’я коневі і собі, обрав даму серця, висвятився.)

 Чому Дон Кіхот вступає в бій з вітряками? (Вважає, що перед ним — велетні.)

 7. Чому Санчо Панса погодився стати зброєносцем Дон Кіхота? (Вірив обіцянкам Дон Кіхота, серед яких була «настановити» зброєносця губернатором острова.)

 8. Назвіть риси характеру Дон Кіхота. (Шляхетність, безкорисливість, доброта, рішучість, чесність, наївність, мрійливість.)

 9. У чому полягає пародійність вчинків Дон Кіхота? (У їх безглуздості, недоречності.)

10.  Кому з українських поетів належать такі слова:

«Меча не пускає з лицарських рук

    І страху ніколи не знає,

Життя його — низка і горя і мук,

Та іншого він не бажає...»? (Б.Грінченку.)

 11. Як співчутливо, напівжартома називає Сервантес Дон Кіхота? (Рицарем Сумного Образу.)

12.  Яке майбутнє, на думку Сервантеса, очікувало його роман? (Сервантес вважав, що не знайдеться такого народу, який би не прочитав «Дон Кіхота» своєю мовою.)

ІІ варіант

 1. Назвіть найвідоміших митців іспанського Відрод­ження. (Сервантес, Лопе де Вега, Кальдерон та ін.)

 2. Що прагнув висміяти Сервантес де Сааведра у романі «Дон Кіхот»? (Надмірне захоплення лицарськими романами, які далекі від дійсності і приносять лише шкоду; сучасне йому суспільство.)

3.  Скільки персонажів налічує роман Сервантеса «Дон Кіхот»? (Понад 660.)

4.  Що є центральною проблемою роману Сервантеса «Дон Кіхот»? (Конфлікт, зіткнення між уявною, ідеалі­зованою дійсністю та реальним життям.)

5.  Яку мету поставив перед собою Дон Кіхот з Ламанчі? (Захищати скривджених, боротися зі злом; «...поборювати всілякого роду кривду».)

 6. Чому корчмар погодився висвятити Дон Кіхота і потурав усім примхам майбутнього лицаря? (Хотів поглузувати, повеселитися, розважитися.)

7.  Чому Дон Кіхот додав до свого імені вираз «з Ламанчі»? (Щоб усі знали, звідки лицар і щоб просла­вити свою батьківщину.)

 8. Назвіть риси вдачі Санчо Панси. (Розум, справед­ливість, хитрість, кмітливість, скупість і т. д.)

9.  Порівняйте образи Дон Кіхота і Санчо Панси, що їх споріднює? (Доброта, людяність, дивакуватість.)

10.  Кому із сучасних українських поетів належать такі слова:

«Ти, Дон Кіхоте, може біснуватий?

Що в тебе є? Печаль і далина.

Тобі не досить — просто існувати?

Ти хочеш побороти чаклуна?!» (Ліні Костенко.)

 11. Що означає поняття «вічний образ»? (Це образ, який хвилює кожне покоління людей і порушує проблеми, котрі завжди стоять перед людством.)

 12. У чому полягає новаторство Сервантеса при змалюванні людського характеру? (В оригінальному поєднанні суперечливих рис персонажів: мудрості і безумства, героїзму і слабкості.)

Літературний диктант

1.     Автор роману “Дон Кіхот” (Мігель де Сервантес)

2.     З скількох частин складається роман? (з 2)

3.     У якому році побачила світ 1 частина роману, а друга? (1605 р.,

1615 р.)

4.     Справжнє прізвище гідальго (Кикоть)

5.     Дон Кіхот  жив у селі…(Ламанчі)

6.     Вік Дон Кіхота (до 50 добиралося)

7.     Що полюбляв робити Дон Кіхот? (читати рицарські романи)

8.     Ким уявляв себе Дон Кіхот (рицарем)

9.     Ким зібрався стати Дон Кіхот? (мандрованим лицарем)

10.   За кого заступився Дон Кіхот, виїхавши з корчми? (за бідного хлопчика-наймита)

11.   Вірний друг Дон Кіхота (Санчо Панса)

12.   З ким боровся Дон Кіхот, вважаючи, що то велетні (з вітряками)

17. Самостійна робота.

I варіант

1. Дайте визначення сонета. (2 бали)

2. Випишіть особливості доби Середньовіччя, закінчивши схему.

(Радість і краса земного життя; центр Всесвіту — Бог; героїчний епос; гуманізм; міжусобні війни; центр Всесвіту — людина; упадок економічного розвитку; нові наукові відкриття; бурхливий економічний розвиток; рицарська лірика. )(3 бали)

3. Тест.

1) Петрарка був не лише поетом, але й...

а) істориком; б) художником; в) філософом.

2) Роки життя Петрарки:

а) 1313–1375 рр.; б) 1265–1321 рр.; в) 1304–1374 рр.

3) Найзнаменитіший твір Петрарки:

а) «Книга пісень»; б) «Нове життя»; в) «Лист до нащадків».

4) Які випробування випали на долю Сервантеса?

а) Полон; б) поранення; в) служба у кардинала.

5) Де була розпочата робота над «Дон Кіхотом»?

а) В армії; б) у полоні; в) у в’язниці.

6) За кількістю перекладів роман «Дон Кіхот» поступається лише...

а) «Пісні про Роланда»; б) Біблії; в) «Божественній комедії».

7. До якої історико - культурної епохи належить творчість Шекспіра та Сервантеса:

а) Середньовіччя; б) Ренесансу; в) Раннього Відродження;

г) Пізнього Відродження?

8. До якого жанру драматургії належать твори Шекс­піра "Ромео та Джульєтта", "Гамлет":

а) трагедії; б) комедії; в) драми; г) феєрії?

9. Яка центральна проблема роману "Дон Кіхот":

а) прагнення до перемоги над пристрастями;

б) конфлікт між ідеалом та дійсністю;

в) утвердження ідеї права людини на щастя;

г) висміювання лицарства?

10. Який характер має роман Сервантеса "Дон Кіхот" як епос іспанського життя:

а) трагічний; б) комічний; в) трагікомічний; г) драматичний?

11. До якого різновиду належить роман "Дон Кіхот":

а) рицарського роману;

б) пародії на лицарський роман;

в) гумористичного роману;

г) сатиричного роману?

12. Яка структура англійського сонета:

а) 4,4,4,2; 6) 2,4,4,4; в) 4, 4, 3,3; г) 3, 3,4,4?

13. Які почуття оспівуються в сонетах Шекспіра:

а) кохання;

б) дружби;

в) кохання і дружби;

г) кохання і ненависті?

14. Який сонет Шекспіра співзвучний з трагедією "Гам­лет":

а) 55 ("Державців монументи мармурові");

б) 66("Стомившися, вже смерті я благаю");

в) 121 ("Ліпш бути злим, ніж виглядать на злого");

г) 130 ("її очей до сонця не рівняли")?

II варіант

1. Дайте визначення роману. (2 бали)

2. Випишіть особливості доби Відродження, закінчивши схему.

(Радість і краса земного життя; центр Всесвіту — Бог; героїчний епос; гуманізм; міжусобні війни; центр Всесвіту — людина; упадок економічного розвитку; нові наукові відкриття; бурхливий економічний розвиток; рицарська лірика.) (3 бали)

3. Тест.

1) Петрарка мріяв про відродження:

а) Флоренції; б) Риму; в) Ареццо.

2) Петрарка був увінчаний лавровим вінком:

а) королем Сицилії; б) Паризьким університетом; в) Римським сенатом.

3) Кому присвячена збірка поезій «Канцоньєре»?

а) Беатріче; б) Лаурі; в) Дульсінеї Тобоській.

4) Роки життя Сервантеса:

а) 1547–1616 рр.; б) 1564–1616 рр.; в) 1313–1375 рр.

5) Скільки персонажів у романі «Дон Кіхот»?

а) 600; б) 450; в) 660.

6) Роман «Дон Кіхот» був задуманий як пародія на...

а) рицарську поезію; б) рицарські романи; в) історичні романи.

7. У перекладі з французької слово «Ренесанс» означає:

а) розквіт; б) пишне буяння; в) занепад.

8. У якій з європейських країн вперше почалася доба Відродження?

а) У Франції; б) в Іспанії; в) в Італії.

9. Що означає слово «гуманізм»?

10. Як називається збірка віршів про кохання італійського поета доби Відродження Ф. Петрарки?

11. Як звали героїню ліричних творів Ф. Петрарки?

а) Лоренса; б) Лаура; в) Люція.

12. Назвіть справжнє ім’‎я Дон Кіхота. Ким був Санчо Панса?

13. Як Дон Кіхот назвав свого коня?

14. Який вид комічного використовує М. Сервантес у своєму творі?

а) Гумор; б) іронію; в) сатиру.

Тести до ЗНО (з відповідями). ВІДРОДЖЕННЯ. Сервантес

1. Роки життя Мігеля де Сервантеса
А 1265-1321 Б 1564-1616 В 1313-1375 Г 1304-1374 Д 1547-1616

2. Сервантес потрапив до севільської королівської в’язниці за
А написання роману «Дон Кіхот» Б політичну діяльність
В розтрату грошей на посаді комісара із закупівлі провіанту для «Непереможної Армади»
Г участь у дуелі Д сатиричні твори

3. Сервантес почав писати роман «Дон Кіхот»
А у піратському полоні Б на флоті В на службі в кардинала Аквавіви
Г у в’язниці Д у школі

4. Неправильним є твердження: «Мігель де Сервантес …
А навчався у міській школі і брав приватні уроки у відомого педагога-гуманіста Хуана Лопеса де Ойос, професора граматики»
Б був солдатом іспанської армії в Італії»
В визнаний у 2002 р. автором «найкращого роману у світовій літературі»
Г був пайщиком театру «Глобус» і на прибутки від вистав та гонорари за п’єси утримував свою родину»
Д сидів у в’язниці за розтрату грошей на посаді комісара із закупівлі провіанту для «Непереможної Армади»

5. Перу Сервантеса належать твори
А «Божественна комедія», «Нове життя», «Про народне красномовство», «Бенкет»
Б «Канцоньєре», «Африка», «Лист до нащадків»
В «Філоколо», «Філострато», «Амето», «Любовне видіння», «Ф’яметта», «Декамерон»
Г «Звільнений Єрусалим», «Завойований Єрусалим», «Амінта»
Д «Галатея», «Подорож на Парнас», «Персілес і Сіхізмунда», «Дон Кіхот»

6. Роман Сервантеса «Дон Кіхот з Ламанчі» на українську мову перекладали
А Андрій Содомора, Григорій Кочур, Борис Тен
Б Леся Українка, Ліна Костенко, Оксана Забужко
В Василь Мисик, Микола Терещенко, Мирон Борецький
Г Іван Франко, Микола Лукаш, Василь Козаченко, Євген Кротевич, Анатоль Перепадя
Д Василь Щурат, Богдан Лончина, Вадим та Нінель Пащенки, Ігор Качуровський

7. Сервантес задумав роман «Дон Кіхот» як
А роман про подвиги іспанського рицаря Б пародію на рицарські романи
В енциклопедію іспанського життя Г збірку розважальних новел
Д любовний роман

8. Середньовічний іспанський дворянин, переважно зубожілий
А інфант Б ідальго В ідеаліст Г гранд Д каштелян

9. Персонажами роману «Дон Кіхот» Сервантеса є
А Дон Кіхот, Санчо Панса, Сехисмундо, Клотальдо
Б Дон Кіхот, Санчо Панса, Амадіс Гальський, Ганелон
В Дон Кіхот, Санчо Панса, Амадіс Гальський, Пальмерін Англійський
Г Дон Кіхот, Санчо Панса, Гамлет, Клавдій
Д Дон Кіхот, Санчо Панса, пастушок Андрес, каштелян

10. Роман «Дон Кіхот», за задумом Сервантеса, був пародією на
А любовні романи Б історичні романи В рицарські романи
Г сатиричні романи Д пригодницькі романи

11. У романі Сервантеса «Дон Кіхот» … персонажів
А 69 Б 100 В 1000 Г 669 Д 10000

12. Причиною божевілля Дон Кіхота стали
А невміння вести господарство і прогодувати родину
Б «перечит» рицарських романів В спадкове божевілля в родині
Г невміння співвіднести ідеали з дійсністю Д невзаємне кохання

13. Справжнє прізвище Дон Кіхота
А Алонсо Кіхана Б Санчо Панса В Мігель де Сервантес Сааведра
Г Хінес де Пасамонте Д Амадіс Галльський

14. Дон Кіхот назвав свого коня
А Буцефал Б Баб’єка В Росинант Г Баярд Д Вельянтіф

15. Кличка Дон Кіхотового коня перекладається як
А єдиноріг Б чарівний кінь В бикоголовий кінь Г крилатий кінь
Д колишня шкапа

16. Вірний зброєносець Дон Кіхота Санчо Панса їздив верхи на
А коневі Б мулові В меринові Г віслюкові Д лошакові

17. Дон Кіхота висвятив в рицарі
А Каштелян Б король В корчмар Г Санчо Панса Д Андрес

18. Дон Кіхот, прийнявши їх за 30 велетнів, вступив у бій із
А селянами Б ченцями В вітряками Г галерниками Д пастушками

19. За словами Сервантеса, параліч і нерухомість лівої руки письменника та «велику славу правої» спричинили
А падіння з коня під час рицарського турніру Б тортури в полоні у піратів
В поранення в морському бою поблизу Лепанто
Г нещасний випадок Д тортури у в’язниці

20. Не є персонажем роману Сервантеса «Дон Кіхот»
А Санчо Панса Б Каштелян В пастушок Андрес Г Ганелон
Д Хінесик-Потягусик

21. Дон Кіхот назвав свою «даму серця»
А Діана Б Джульєтта В Джема Г Даліла Д Дульцінея

22. За шолом Дон Кіхотові правив(ла)
А каструля Б мідниця для гоління В казанок
Г шкіряний капелюх Д череп бика

23. Дон Кіхот за те, що Санчо Панса погодиться стати його зброєносцем, пообіцяв йому
А подарувати йому рицарський замок
Б зробити його губернатором завойованого ними острова
В висвятити його у рицарі Г одружити його з коханою
Д подарувати йому нового віслюка

24. Галерники після визволення їх Дон Кіхотом
А пішли до Тобоса й уславили його перед дамою серця
Б побили його камінням і пограбували
В подякували і пішли своєю дорогою
Г підвісили його на вітряку Д повернули його додому

25. Люди, яких зустрічав на своєму шляху Дон Кіхот, вважали його
А лицарем Б божевільним В захисником знедолених Г героєм Д романтиком

26. Дон Кіхот виголошує свою знамениту промову про «золоту добу» перед
А Санчо Пансою Б корчмарем В вітряками Г козопасами Д галерниками

27. Дон Кіхот був
А шевальє Б ідальго В герцогом Г грандом Д бароном

28. Неправильними є ствердження (4 правильні відповіді): «Дон Кіхот …
А жив в однім селі у Ламанчі
Б мав лише списа на ратищі, старосвітський щит, худу шкапину та хорта-бігуна
В був зброєносцем
Г був ідальго
Д кохався на читанні рицарських романів

29. Неправильним є твердження: «Санчо Панса…
А мріяв бути губернатором острова Б полюбляв читати рицарські романи
В був зброєносцем Дон Кіхота Г їздив верхи на віслюку
Д назвав Дон Кіхота «Рицарем Сумного Образу

30. Санчо Панса дав Дон Кіхотові ім’я
А Рицар Полум’яного Меча Б Премудрий ідальго
В Рицар Сумного Образу Г Алонсо Добрий Д Алонсо Кіхана

31. Художники, які увічнили образ Дон Кіхота
А Оноре Дом’є, Гюстав Доре, Жан Гранвіль, Пабло Пікассо
Б Леонардо да Вінчі, Сандро Боттічеллі, Рафаель
В Караваджо, Дієго Веласкес, Франсіско Сурбаран, Пауль Рубенс
Г Хендрік Гольціус, Рембрандт ван Рейн, Франс Хальс, Давид Байлі
Д Ілля Рєпін, Ісак Левітан, Іван Шишкін, Іван Суріков

32. Встановіть відповідність між героєм роману «Дон Кіхот» та його соціальним станом
1 Дон Кіхот                                                                                    А дворянин
2 Санчо Панса                                                                             Б пастух
3 Андрес                                                                                         В селянин
4 Хінес де Пасамонте (Хінесик-Потягусик)           Г каторжник-галерник
Д король

Ключ: 1А 2В ЗБ 4Г

ЦЕ МЕНІ ПІД СИЛУ!

(Презентую свої знання та вміння)

Варіант І

Початковий рівень

1. Укажіть, що називають Відродженням у сучасній науці.

а) Напрям у літературі Західної Європи та Сходу;

б) філософську школу;

в) культурний та інтелектуальний рух у Західній Європі;

г) те саме, що гуманізм (тобто людяність).

Відповідь: в.

2. Укажіть, із якою країною пов'язані життя та творчість Ф. Петрарки.

а) 3 Англією; б) з Нідерландами; в) з Іспанією; г) з Італією.

Відповідь: г.

3. Укажіть, який літературний рід досягнув найвищого розвитку в англійському Відродженні.

а) Драма; б) лірика; в) епос; г) ліро-епос.

Відповідь: а.

4. Укажіть справжнє ім'я Дон Кіхота.

а) Алонсо Кіхано; б) Альберт Кіхано; в) Луїс Кіхада; г) Мітель Кехада.

Відповідь: а.

5. Укажіть хронологічні межі Ренесансу.

а) XII—XIII ст.; б) XIV—XVI ст.; в) XV—XVII ст.; г) XVII—XIX ст.

Відповідь: б.

6. Укажіть, у чому полягає новизна поезії Ф. Петрарки.

а) В увазі до суперечностей людської душі, відображенні індивідуального начала;

б) у введенні до кола тем поезії теми кохання;

в) у винаході жанру сонета;

г) у використанні латини.

Відповідь: а.

7. Укажіть провідні жанри літератури іспанського Відродження.

а) Сонет, новела; б) трагедія, новела;

в) пригодницький роман, ода, гімн;

г) драма, шахрайський роман, лицарський роман.

Відповідь: г.

8. Укажіть, яким замислювався твір М. де Сервантеса «Дон Кіхот».

а) Як лицарський роман у трьох частинах;

б) як роман-сповідь колишнього лицаря;

в) як роман-пародія на лицарські романи;

г) як любовний роман.

Відповідь: в.

Середній рівень

1. Запишіть, яка ідея лежить в основі ренесансного гуманізму.

Відповідь: ідея поліпшення, вдосконалення природи людини, розвиток душі людини через вивчення античної літератури.

2. Напишіть схему римування рядків італійського сонета.

Відповідь: а баб абаб ббв ггв (або абаб абаб бвг бвг чи абаб абаб ббв гвг).

3. Підкресліть засоби художньої виразності, які Д. Павличко використав у перекладі уривка сонета В. Шекспіра №1. Напишіть їхні назви.

Ми прагнем, щоб краса потомство мала,

Щоб цвіт її ніколи не зачах,

Щоб квітнула троянда нетривала,

Все наново постаючи в бруньках.

Відповідь: «краса потомство мала», цвіт краси «ніколи не зачах» — метафори, троянда «нетривала» — епітет.

4. Напишіть, у якій країні й коли зародився Ренесанс.

Відповідь: в Італії у другій половині XIII cm.

5. Запишіть схему римування рядків англійського сонета.

Відповідь: абаб вгвг деде жж.

6. Підкресліть засоби художньої виразності, які Д. Павличко використав у перекладі уривка сонета В. Шекспіра №55. Напишіть їхні назви.

Владарські монументи мармурові

Переживе могутній мій рядок.

І сяятимеш ти в оцьому слові,

А те каміння западеться в змрок.

Відповідь: «монументи мармурові переживе мій рядок», «сяятимеш ти в слові», «каміння западеться в змрок» — метафори, рядок «могутній», монументи «владарські» — епітети.

Достатній рівень

7. Напишіть основні теми сонетів В. Шекспіра.

Відповідь: теми кохання, дружби, поезії, філософська тема (зокрема роздуми про панування зла у світі).

8. Напишіть, які базові людські якості втілюють вічні образи Дон Кіхота і Санчо Панси.

Відповідь: безмежну віру в ідеал, прагнення служити добру, благородство і тверезий практицизм.

9. Напишіть, які базові людські якості втілюють вічні образи Ромео і Джульєтти.

Відповідь: здатність щиро та міцно кохати, незважаючи на перешкоди; вірність, чистоту душі.

10. Розкрийте зміст поняття «донкіхотство».

Відповідь: донкіхотство — світогляд, поведінка та спосіб життя благородної людини, яка прагне принести користь іншим в ім’‎я нездійсненних ідеалів.

Високий рівень

11.  Напишіть невеликий твір-роздум на одну з запропонованих тем.

а) Мої роздуми над сонетами В. Шекспіра.

б) В. Гюго: «За сміхом Сервантеса криються сльози» (за романом М. де Сервантеса «Дон Кіхот»).

в) Тема кохання в літературі доби Відродження (сонети Ф. Петрарки, Ф. Шекспіра, трагедія В. Шекспіра «Ромео і Джульєтта»).

г) Спільні й відмінні риси Дон Кіхота і Санчо Панси (за романом М. де Сервантеса «Дон Кіхот»).

40

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з МАТЕМАТИКИ залишилося:
0
3
міс.
2
4
дн.
1
9
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!