і отримати безкоштовне
свідоцтво про публікацію
Предмети »

Зимуючі птахи нашої місцевості Презентація

Опис презентації окремими слайдами:
Зимуючі птахи нашої місцевості
Слайд № 1

Зимуючі птахи нашої місцевості

зима – найважчий час для пернатих Холодно, для життя потрібно багато енергії, а їжу сховав сніг і лід. За короткий світловий день пташкам важко зна...
Слайд № 2

зима – найважчий час для пернатих Холодно, для життя потрібно багато енергії, а їжу сховав сніг і лід. За короткий світловий день пташкам важко знайти потрібну кількість корму. Залишившись 6 годин без їжі вони гинуть.

Допоможіть птахам перезимувати Беріть участь у Всеукраїнській акції ,,Годівничка”! Бажаючих запрошую взяти участь у проекті ,,Зимуючі птахи Стольно...
Слайд № 3

Допоможіть птахам перезимувати Беріть участь у Всеукраїнській акції ,,Годівничка”! Бажаючих запрошую взяти участь у проекті ,,Зимуючі птахи Стольного і його околиць ”. Виявити види птахів, які зустрічаються на території села, допоможе дана презентація .

Горобець хатній- найвідоміша всім пташка. Гніздиться парами і колоніями. Гнізда будує з соломи, паперу, ганчір’я, різного мотлоху. Влаштовує в різн...
Слайд № 4

Горобець хатній- найвідоміша всім пташка. Гніздиться парами і колоніями. Гнізда будує з соломи, паперу, ганчір’я, різного мотлоху. Влаштовує в різноманітних закритих місцях. Самка відкладає 5-6 білих з сірими цятками яєць. Пташенят вигодовує виключно комахами і гусінню. Для вигодовування виводка потрібно 30 000 комах. За літо дає 2-3 виводки.

Горобець польовий трохи менший від хатнього. Має коричневу шапочку і менший чорний комірець. Гніздиться в парках, гаях, чагарниках. Живиться комаха...
Слайд № 5

Горобець польовий трохи менший від хатнього. Має коричневу шапочку і менший чорний комірець. Гніздиться в парках, гаях, чагарниках. Живиться комахами і насінням. Знищує велику кількість насіння бур’янів. Шлюбний період починається з лютого.

Cиниця велика. Осідлий і кочуючий вид.Гніздиться в лісах, парках, скверах, чагарниках. Відкладає 5-8 яєць. Вигодовує пташенят комахами. Восени сини...
Слайд № 6

Cиниця велика. Осідлий і кочуючий вид.Гніздиться в лісах, парках, скверах, чагарниках. Відкладає 5-8 яєць. Вигодовує пташенят комахами. Восени синиці збираються в зграйки і переселяються ближче до житла людини.

Синиця блакитна (лазорівка). За розмірами трохи менша за синицю велику. Має найяскравіше забарвлення серед усіх видів синиць. Зверху вона зеленуват...
Слайд № 7

Синиця блакитна (лазорівка). За розмірами трохи менша за синицю велику. Має найяскравіше забарвлення серед усіх видів синиць. Зверху вона зеленувато-жовта, а верх голови, крила і хвіст голубі. Лоб, потилиця і щоки білі, черевце жовте. Вона рухливіша за синиць великих. Гніздиться в дуплах дерев мішаних і листяних лісів, парках, скверах. Взимку крім личинок і яєць комах, поїдає насіння берези,бузини, кропиви і т.д.

Cиниця чубата трохи більша за голубу. Зверху бурувато-сіра, знизу – жовтувато-біла. На голові довгий чубчик з чорних пір’їн. Птах осілий на Поліссі...
Слайд № 8

Cиниця чубата трохи більша за голубу. Зверху бурувато-сіра, знизу – жовтувато-біла. На голові довгий чубчик з чорних пір’їн. Птах осілий на Поліссі, а взимку мандрує і по Лісостепу. Знищує багато комах хвойних лісів.

Галка – птах середнього розміру. Має чорне забарвлення, лише шия, щоки у неї світло-сірі та черево темно-сіре. Дзьоб товстий. Гніздиться колоніями ...
Слайд № 9

Галка – птах середнього розміру. Має чорне забарвлення, лише шия, щоки у неї світло-сірі та черево темно-сіре. Дзьоб товстий. Гніздиться колоніями на деревах, а також на горищах, у димарях, дуплах дерев, у норах на схилах ярів. Живиться переважно комахами, якими і вигодовує пташенят. Знищує хрущів, черв’яків, лялечок жуків під час оранки. Взимку живиться покидьками на смітниках.

Ворона сіра або ґава є осілим птахом. Голова, горло, крила,хвіст, дзьоб і ноги чорні, решта оперення сіре. Вага 500-700г. Гнізда мостить на деревах...
Слайд № 10

Ворона сіра або ґава є осілим птахом. Голова, горло, крила,хвіст, дзьоб і ноги чорні, решта оперення сіре. Вага 500-700г. Гнізда мостить на деревах у гаях, садах, на узліссях на відстані одне від одного понад 1 км. Птах дуже обережний. Живиться комахами, гризунами. Влітку і восени знищує багато шкідливих комах, під час оранки визбирує личинок хрущів і дротяників, знищує сарану, озиму совку і лугового метелика. Може поїдати яйця і пташенят птахів і нападати на курчат.

Сорока – осілий птах на всій території України. Має чорно-біле строкате оперення, довгий східчастий хвіст. Гніздиться парами в лісах, на узліссях. ...
Слайд № 11

Сорока – осілий птах на всій території України. Має чорно-біле строкате оперення, довгий східчастий хвіст. Гніздиться парами в лісах, на узліссях. Гніздо - велика куляста споруда з гілок, переплетених стеблами рослин, з боковим входом, зсередини вимазана глиною з гноєм. Птах всеїдний. Живиться комахами, насінням диких трав та злаків, пташенятами диких і свійських птахів, гризунами. Взимку знаходить корм на смітниках.

Снігур – зимуючий птах по всій Україні. З’являється в лісах і скверах пізно восени. Вага 32-35 г. Має чорний короткий і товстий дзьоб, м’яке, довге...
Слайд № 12

Снігур – зимуючий птах по всій Україні. З’являється в лісах і скверах пізно восени. Вага 32-35 г. Має чорний короткий і товстий дзьоб, м’яке, довге та густе оперення. Самці дуже нарядні взимку. Вони червоногруді, з чорною ,,шапочкою”, підборіддям, хвостом і крилами та сіро-голубою спинкою. Самки – бурувато-сірі. Гніздяться в густих хвойних лісах. Пташенят вигодовують комахами, безхребетними, пізніше ягодами. Взимку поїдають насіння бур’янів, різні ягоди та бруньки дерев.

Сойка- осілий птах розмірами з галку. Впізнати її легко по яскраво-блакитних з чорним обідком дзеркальцях на крилах і чорних ,,вусах”. У неї довгий...
Слайд № 13

Сойка- осілий птах розмірами з галку. Впізнати її легко по яскраво-блакитних з чорним обідком дзеркальцях на крилах і чорних ,,вусах”. У неї довгий хвіст і короткі крила. Поїдає дрібних гризунів, жаб, гадюк, ос, комах. На зиму робить запаси жолудів. Дуже галаслива, крик неприємний. Може імітувати голоси інших птахів.

Дрізд - горобинник (чикотень).Гніздовий, перелітний, зимуючий птах. Гніздиться на узліссях лісів колоніями. Харчується дощовими черв’яками, молюска...
Слайд № 14

Дрізд - горобинник (чикотень).Гніздовий, перелітний, зимуючий птах. Гніздиться на узліссях лісів колоніями. Харчується дощовими черв’яками, молюсками, комахами, які збирає риючи підстилку. Взимку їсть плоди і ягоди, оголюючи гілки кущів. Його можна привабити до саду плодами, покладеними просто на землю, особливо сніжної зими.

Дрізд чорний – птах розмірами з шпака. У самця чорне блискуче пір‘я, жовтий дзьоб і жовтий ободок навколо очей. Оперення самки непоказне, коричневи...
Слайд № 15

Дрізд чорний – птах розмірами з шпака. У самця чорне блискуче пір‘я, жовтий дзьоб і жовтий ободок навколо очей. Оперення самки непоказне, коричневих тонів. Вона має білувате горло і іржаво-вохристі плями на грудях. Їжу птах знаходить в будь-яку пору року. Їсть черв'яків, комах, фрукти, а взимку - стиглі ягоди. Чашоподібні гнізда з трави і листя влаштовує на землі або пнях у садах, скверах, парках, лісах. Дрізд швидко та вправно скаче по землі з трохи піднятим хвостом і опущеними крилами. Завдяки такій поведінці його можна легко відрізнити від шпака.

Омелюх – поширений в тайговій смузі Євразії. У нас буває як зимуючий птах. Птах завбільшки з шпака (50-70г). На голові червонувато-рудого відтінку ...
Слайд № 16

Омелюх – поширений в тайговій смузі Євразії. У нас буває як зимуючий птах. Птах завбільшки з шпака (50-70г). На голові червонувато-рудого відтінку міститься гарненький чубчик. Взимку живиться ягодами і насінням, а влітку поїдає безліч шкідливих комах. Дуже любить ягоди калини, горобини, шипшини, насіння омели.

Повзик звичайний – осілий птах Полісся. Це сіренька, іноді голубувата пташка завбільшки з горобця (25г), з жовто-буруватим черевцем і чорною смужко...
Слайд № 17

Повзик звичайний – осілий птах Полісся. Це сіренька, іноді голубувата пташка завбільшки з горобця (25г), з жовто-буруватим черевцем і чорною смужкою від дзьоба через очі до шиї. Взимку може мандрувати зі зграйками інших птахів. Гніздиться в дуплах. Отвір замазує глиною. Залишивши дірочку діаметром 3,3см. Знищує велику кількість жуків. Взимку живиться також насінням бур’янів, жолудями.

Пищуга звичайна або підкоришник – маленька пташка сірувато-бурого забарвлення з жорстким хвостом.Оберігає наші ліси від шкідливих комах протягом вс...
Слайд № 18

Пищуга звичайна або підкоришник – маленька пташка сірувато-бурого забарвлення з жорстким хвостом.Оберігає наші ліси від шкідливих комах протягом всього року разом із синицями і дятлами. Пересувається по стовбурах по спіралі знизу вгору. Гніздиться в дуплах, часто під відсталою корою. Взимку мандрує зі зграями синиць, поїдає також насіння рослин.

Щиглик – осілий птах яскравого строкатого забарвлення. Гніздиться в садах, парках, перелісках. Гнізда мостить на бокових гілках дерев високо від зе...
Слайд № 19

Щиглик – осілий птах яскравого строкатого забарвлення. Гніздиться в садах, парках, перелісках. Гнізда мостить на бокових гілках дерев високо від землі. Пташенят вигодовує комахами, а потім насінням. Знищує шкідливих комах і велику кількість насіння бур’янів. Восени і взимку зграями мандрують по полях, садах, поїдаючи насіння бур’янів.

Сова вухата – птах вагою 240-330г. Спина темна, з яскравими цятками, черево - світле з поперечними смугами. ,,Вуха” сови – це пучки пір’я. Веде пот...
Слайд № 20

Сова вухата – птах вагою 240-330г. Спина темна, з яскравими цятками, черево - світле з поперечними смугами. ,,Вуха” сови – це пучки пір’я. Веде потаємний спосіб життя. Оселяється в густих заростях лісу, парках. Гнізда будує в дуплах, воронячих гніздах. Уникає наближення до людських осель. Це нічний мисливець. Полює на полівок, землерийок, щурів, деяких птахів. Самець пташенятам приносить також великих жуків. Має єдиного ворога – людину.

Сова сіра – осілий птах Полісся. Птах середніх розмірів,з короткими крилами і коротким заокругленим хвостом. Має смугасто-сіре, інколи руде з темни...
Слайд № 21

Сова сіра – осілий птах Полісся. Птах середніх розмірів,з короткими крилами і коротким заокругленим хвостом. Має смугасто-сіре, інколи руде з темним відтінком, знизу білувате оперення. Живе в парках, садах, лісах. Гніздо влаштовує в дуплах, дахах будівель. Пташенят вигодовує лише дрібними гризунами, сама поїдає також великих комах, дощових черв’яків. Полює вночі на відкритій місцевості. Удень спить в дуплі або на вподобаній гілці.

Напівдикі голуби, що мешкають на дахах будинків у містах і селах є напівдомашні потомки сизого скельного голуба або здичавілі потомки домашнього го...
Слайд № 22

Напівдикі голуби, що мешкають на дахах будинків у містах і селах є напівдомашні потомки сизого скельного голуба або здичавілі потомки домашнього голуба. Райдужна оболонка червона, темний клюв з білуватою восковицею. Живляться зерном, залишками їжі, яку знаходять біля помешкань людини. Пташенят вигодовують ,,голубиним молоком” і насінням рослин.

Кільчаста горлиця – синантропний вид птахів, спосіб життя яких тісно пов’язаний з людиною. Горлиця має сизо-бронзову спинку і світлий, рожево-голуб...
Слайд № 23

Кільчаста горлиця – синантропний вид птахів, спосіб життя яких тісно пов’язаний з людиною. Горлиця має сизо-бронзову спинку і світлий, рожево-голубуватий нижній бік тіла. Характерною особливістю дорослої особини є білий кінчик хвоста і чорний комірець. Харчуються зернами і насінням культурних рослин, насінням диких трав, поїдають молоді пагони трави, бутони, квітки, черв'яків,слимаків, комах. Гніздиться в скверах, парках, садах.

Чиж- невеликий дуже рухливий птах. Самець має жовто-зелене забарвлення, чорну ,,шапочку”, бурувато-чорні крила, хвіст з жовтими плямами. Самка менш...
Слайд № 24

Чиж- невеликий дуже рухливий птах. Самець має жовто-зелене забарвлення, чорну ,,шапочку”, бурувато-чорні крила, хвіст з жовтими плямами. Самка менш яскраво забарвлена і не має чорної ,,щапочки”. Гніздо мостить високо на ялині або сосні. Пташенят вигодовує дрібними комахами. Дорослі птахи живляться комахами, насінням берези, вільхи, ялини. Восени і взимку в пошуках їжі мандрують по всій Україні.

Яструб малий (гороб’ятник, перепелятник) – осілий птах розмірами з голуба. Оселяється в лісах, гаях. Гніздо мостить щороку нове недалеко від старог...
Слайд № 25

Яструб малий (гороб’ятник, перепелятник) – осілий птах розмірами з голуба. Оселяється в лісах, гаях. Гніздо мостить щороку нове недалеко від старого в гущавині невисоко на дереві. Полює за горобцями, шпаками, вівсянками, дроздами, галками, голубами, зрідка ловить гризунів. Їжу пташенятам носить самець, а годує їх самка

Яструб великий (голуб’ятник) – птах вагою до 1,5кг. Дорослий птах зверху сіро-бурий, тім’я чорнувате, знизу білуватий з темними поперечними смужкам...
Слайд № 26

Яструб великий (голуб’ятник) – птах вагою до 1,5кг. Дорослий птах зверху сіро-бурий, тім’я чорнувате, знизу білуватий з темними поперечними смужками. Самки і молоді птахи трохи темнішого кольору. Гніздо мостить у лісі на високому дереві. Живиться різними птахами, може нападати на свійську птицю, білок, кролів, знищує мишовидних гризунів.

Дубонос звичайний – це співочий птах розмірами з шпака з великою головою і конусоподібним клювом. Клюв темного кольору, масивний, короткий. Тіло ко...
Слайд № 27

Дубонос звичайний – це співочий птах розмірами з шпака з великою головою і конусоподібним клювом. Клюв темного кольору, масивний, короткий. Тіло коричневого кольору, шия сіра, крила коричневі з чорними пір’їнами з білими цятками. Забарвлення в самців і самок, молодих птахів може відрізнятися за сезонами. Гніздиться в листяних лісах, парках, садах. Живиться насінням вишні, сливи, черемхи,липи, ясеня, клена, кукурудзи, соняшника.

Вівсянка звичайна – трохи більша за горобця. У самця голова, горло і черевце жовті, спина бура з поздовжніми темними плямами, хвіст і крила темно-б...
Слайд № 28

Вівсянка звичайна – трохи більша за горобця. У самця голова, горло і черевце жовті, спина бура з поздовжніми темними плямами, хвіст і крила темно-бурі з світлою облямівкою. Самки забарвлені не так яскраво. Населяють узлісся, чагарники на полях, луках. Гнізда будують на землі.Восени

Дятел великий строкатий – найпоширеніший серед дятлів. Забарвлення зверху чорне з білими плямами. Підхвістя і потилиця в самців і молодих птахів че...
Слайд № 29

Дятел великий строкатий – найпоширеніший серед дятлів. Забарвлення зверху чорне з білими плямами. Підхвістя і потилиця в самців і молодих птахів червоне. Гніздо робить у дуплі. Поїдають різних комах. Взимку живиться ще й насінням шишок .

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу

Опис документу:
розширити і закріпити знання учнів про птахів, про їхню поведінку і спосіб життя, роль і місце у природі, значення у житті людини; розвивати допитливість, спостережливість, інтерес до пташиного світу; учити замислюватись над наслідками своїх дій, навчити правил поведінки у природі; виховувати у школярів бережливе ставлення до пернатих друзів, бажання допомогти їм узимку.
  • Додано
    12.08.2018
  • Розділ
    Природознавство
  • Тип
    Презентація
  • Переглядів
    302
  • Коментарів
    0
  • Завантажень
    4
  • Номер матеріала
    AS600300
  • Вподобань
    0
Курс:«Використання веб-квестів в освітньому процесі»
Левченко Ірина Михайлівна
36 годин
1400 грн
590 грн

Бажаєте дізнаватись більше цікавого?


Долучайтесь до спільноти

«Методичний
тиждень 2.0»
Головний приз 500грн
Взяти участь